greg36 20.06.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Zwrotu ze szkód jeszcze nie dostaliśmy jak dowiadywałem się na kopalni wniosek o zwrot można składać po zalaniu ostatniego wieńca przed dachem czyli jeszcze musimy trochę poczekać no więc jest to koszt bez zwrotu a na pieniążki czeka się od 3 do 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 21.06.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Pod wroclawiem Witam, My na razie w fazie marzeń ale budować się będziemy najprawdopodobniej w przyszłym roku pod Jelenią Górą. W tej chwili jak widać zbieramy dane o naszym upatrzonym projekcie. pozdrawiamy wszystkich "Oliwkowiczów" po raz pierwszy. MWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 23.06.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 A co tu taka cisza? Ja dzisiaj tak w ramach refleksji - rok temu o tej porze stawiały się mury, a teraz już wybieramy kafelki i farby. A nasza Oliwka po ociepleniu wyglądała tak: http://lh5.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/TCJh85Qr2uI/AAAAAAAADTU/xVd8WGS_eIU/s912/DSC_0013.jpg ... wyglądała, bo teraz jest już zrobiona na szaro (klejem do styro ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 24.06.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 No wlasnie i tutaj Femme mam pytanie: Podbitka i tynk czy tynk i podbitka? W jakiej kolejnosci robicie? Nie moge znalezc zadnej dobrej rady na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 24.06.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Mataj,chyba nie będę pomocna, ponieważ my nie będziemy robić tradycyjnej podbitki z desek. Mamy w planie wykonać "podbitkę" z płyt OSB + styropian i zatynkować łącznie z całą elewacją. Tak więc nasza "podbitka" będzie wykonana przed elewacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 25.06.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Yhy Nam spec od podbitki doradza zrobic najpierw podbitke, pozniej tynk, bo: 1. Podczas montazu podbitki moze ubrudzic elewacje, a tak nawet jak ubrudzi, to mozna to zatynkowac 2. Po zrobieniu podbitki mozna ladnie z tynkiem zniwelowac wszelkie nierownosci i "dojsc" z tynkiem pod sama podbitke. 3. Latwiej jest wyczyscic podbitke PCV z tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 25.06.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Witam ,mam pytanko do Idy i Jacka,czy jest możliwość zobaczenia waszego domku w realu ,kontakt;[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 26.06.2010 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Witam ,mam pytanko może ktoś stawiał Oliwkę z cegły Max,można wiedzieć ile sztuk potrzeba na wybudowanie Oliwki z garażem dwustanowiskowym .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 26.06.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Mataj, chyba nie będę pomocna, ponieważ my nie będziemy robić tradycyjnej podbitki z desek. Mamy w planie wykonać "podbitkę" z płyt OSB + styropian i zatynkować łącznie z całą elewacją. Tak więc nasza "podbitka" będzie wykonana przed elewacją. Bardzo fajny pomysł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 27.06.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Już ktoś opisywał taki patent - chyba Razi. Oczywiście do tego celu służą specjalne płyty, ale są dość drogie, więc pokombinujemy z OSB Sama jestem ciekawa jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irryd 30.06.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Serdeczne podziekowania dla jurkasów za pokazanie nam swojego domku . A jednak na oliwkowiczów można liczyć . Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 30.06.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Musimy w końcu wybrać okna Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Chyba zdecydujemy się na plastikowe okna, biorę pod uwagę okna z Krakowa. Czy ktoś z Was miał z nimi do czynienia? Jak wrażenia? A może polecicie coś innego? No i nadal nie mogę się zdecydować, czy zostawić 3 okna w salonie jak w projekcie, czy zmienić na jedno większe lub dwa? Napiszcie jakiego dokonaliście wyboru i jak z perspektywy czasu oceniacie swój wybór. Będę bardzo wdzięczna. Aha, nie planujemy robić w tym miejscu dodatkowych drzwi tarasowych. Pozdrowki dla Oliwkowiczow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 30.06.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 TypeR mam jeszcze pytanko, bo z tego co pamiętam to rezygnwałeś z komina w kotłowni. Gdzie masz wyrzutnię zużytego powietrza? Cały czas się waham pomiędzy piecem gazowym, a pompą ciepła - różnica w kosztach znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 30.06.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Mam prośbę o udostępnienie kosztorysu oczywiście potrzebuję do banku:-) Z góry dziękuję za pomoc. Czy ktoś a Was wykorzystywał do przygotowania kosztorysu "swojego: kosztorysu, który był razem z projektem, wydaje mi się, że ten droższy jest w miarę ok.Co sądzicie na ten temat? mój adres mailowy [email protected] Edytowane 30 Czerwca 2010 przez raf06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 01.07.2010 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 TypeR mam jeszcze pytanko, bo z tego co pamiętam to rezygnwałeś z komina w kotłowni. Gdzie masz wyrzutnię zużytego powietrza? Cały czas się waham pomiędzy piecem gazowym, a pompą ciepła - różnica w kosztach znaczna. Cześć, w kominie "salonowym" mam dwa kanały wentylacji grawitacyjnej, jeden dla kominka, drugi nie potrzebny. Wyrzutnia na strychu idzie do tego kanału. Nie ma żadnych otworów na kratki w pomieszczeniach, więc powietrze idzie do wyjścia w górnej części komina. Zimą mam zamkniętą kratkę od grawitacji dla kominka bo z niej wieje, przy reku jest nie potrzebna (w przepisach jest, że dla kominka musi być zrobiona grawitacyjna). Jeżeli masz dostęp do gazu i przyłącze za rozsądne pieniądze to chyba nie ma co kombinować, dobry piec kondensacyjny i będzie OK. Gdyby u nas był gaz to pewnie nawet bym nie myślał o pompie. Można jedynie obawiać się cen nośników energii ale raczej i gaz i prąd drożeją podobnie więc pewnie nie ma co sobie tym głowy zawracać. Zaoszczędzoną kasę wydasz i tak na dom, bo wykończeniówka pochłonie każdą złotówkę , nam trochę zabrakło, zbieramy na elewację, może na jesień się uda zrobić. Co do okien z pytania wyżej to mamy Oknoplast profil Platinium, nic złego nie mogę powiedzieć, dużo zależy również od ekipy montującej, po wszystkich pracach, malowaniach itp. przyjechali ponownie na regulację i wszystko lekko się domyka i działa jak należy. Spokojnie można wybierać między Oknoplastem, M&S, Jezierski, Avante. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorek 03.07.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 jesli chodzi o okna w salonie to zrobiliśmy cos takiego http://picasaweb.google.pl/pchorek/Budowa?authkey=Gv1sRgCOmBn770hfeFDQ#5480090530926570610 napewno zajmuje to mniej sciany i chyba jest łatwiejsze do wykonania Okna były z Oknoplastu Kraków profil Awans kolor złoty dąb i nie narzekamy a grunt to dobry montaz i regulacja po montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 06.07.2010 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Dodam bardzo dobrą firmę do okien Jocz, ale nie wszędzie jest dostępna. Osobiście jestem bardzo zadowolona.PS Czy do opłaty za malowanie dolicza się powierzchnię okien czy nie? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 06.07.2010 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) Musimy w końcu wybrać okna Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Chyba zdecydujemy się na plastikowe okna, biorę pod uwagę okna z Krakowa. Czy ktoś z Was miał z nimi do czynienia? Jak wrażenia? A może polecicie coś innego? No i nadal nie mogę się zdecydować, czy zostawić 3 okna w salonie jak w projekcie, czy zmienić na jedno większe lub dwa? Napiszcie jakiego dokonaliście wyboru i jak z perspektywy czasu oceniacie swój wybór. Będę bardzo wdzięczna. Aha, nie planujemy robić w tym miejscu dodatkowych drzwi tarasowych. Pozdrowki dla Oliwkowiczow. Jeśli mogę doradzić, mam dwa duże okna (drzwi) tarasowe, ale teraz jedno zrobiłabym nie z wyjściem na taras, ale mocno wydłużone prawie do ziemi i zrobiłabym taką parapeto-ławeczkę. Zrób duże okna jest o wiele ładniej, nie wyobrażam sobie zmniejszonych okien w tym domku Chociaż moje wyjścia tarasowe są też fajne i mam wystarczająco dużo miejsca na meble. Okna z Jocza (jeśli chodzi o plastiki). Wg mnie zrób jedno mocno wydłużone okno z podziałem na trzy, ale to zależy co masz z boku domu Edytowane 6 Lipca 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 06.07.2010 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Cześć,mnie również ten pomysł z długimi oknami (z parapetem ok. 50-60 cm od podłogi) się podobał, ale żony nie mogłem przekonać. Jak by nie kombinować z tymi szczytowymi oknami to i tak salon jest dobrze doświetlony. Nasz dom ma wejście od wschodniej strony, słońce praktycznie przez cały dzień w zależności od pory ładnie rozświetla poszczególne części salonu. Obawiałem się trochę czy nie będzie zbyt mocno wygrzewać salonu, ale jest OK, przyjemy chłodek się utrzymuje.Nawet zimą w słoneczne dni dużo słonecznego światła wpada do domu.Gorzej jest z poddaszem, tam jednak temperatura jest trochę wyższa po kilku dniach upału. Okna połaciowe robią swoje, dają słońcu dużo powierzchni do wygrzania.Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Marek 07.07.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam, czy zmieniając okna w salonie (tak jak na Waszym zdjęciu) ustalaliście z projektantem długość nadrpoży, czy zrobił to Wam kierownik budowy? Jakie wymiary maja Wasze okna. Dzięki za odpowiedź Marek jesli chodzi o okna w salonie to zrobiliśmy cos takiego http://picasaweb.google.pl/pchorek/Budowa?authkey=Gv1sRgCOmBn770hfeFDQ#5480090530926570610 napewno zajmuje to mniej sciany i chyba jest łatwiejsze do wykonania Okna były z Oknoplastu Kraków profil Awans kolor złoty dąb i nie narzekamy a grunt to dobry montaz i regulacja po montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts