Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co tu taka cisza? Ja dzisiaj tak w ramach refleksji - rok temu o tej porze stawiały się mury, a teraz już wybieramy kafelki i farby. A nasza Oliwka po ociepleniu wyglądała tak:

http://lh5.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/TCJh85Qr2uI/AAAAAAAADTU/xVd8WGS_eIU/s912/DSC_0013.jpg

... wyglądała, bo teraz jest już zrobiona na szaro (klejem do styro ;-) )

Yhy ;)

Nam spec od podbitki doradza zrobic najpierw podbitke, pozniej tynk, bo:

1. Podczas montazu podbitki moze ubrudzic elewacje, a tak nawet jak ubrudzi, to mozna to zatynkowac

2. Po zrobieniu podbitki mozna ladnie z tynkiem zniwelowac wszelkie nierownosci i "dojsc" z tynkiem pod sama podbitke.

3. Latwiej jest wyczyscic podbitke PCV z tynku.

Musimy w końcu wybrać okna :) Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Chyba zdecydujemy się na plastikowe okna, biorę pod uwagę okna z Krakowa. Czy ktoś z Was miał z nimi do czynienia? Jak wrażenia? A może polecicie coś innego?

No i nadal nie mogę się zdecydować, czy zostawić 3 okna w salonie jak w projekcie, czy zmienić na jedno większe lub dwa? Napiszcie jakiego dokonaliście wyboru i jak z perspektywy czasu oceniacie swój wybór. Będę bardzo wdzięczna. Aha, nie planujemy robić w tym miejscu dodatkowych drzwi tarasowych.

Pozdrowki dla Oliwkowiczow.

Mam prośbę o udostępnienie kosztorysu oczywiście potrzebuję do banku:-)

Z góry dziękuję za pomoc.

Czy ktoś a Was wykorzystywał do przygotowania kosztorysu "swojego: kosztorysu, który był razem z projektem, wydaje mi się, że ten droższy jest w miarę ok.

Co sądzicie na ten temat?

mój adres mailowy [email protected]

Edytowane przez raf06

TypeR mam jeszcze pytanko, bo z tego co pamiętam to rezygnwałeś z komina w kotłowni.

Gdzie masz wyrzutnię zużytego powietrza?

Cały czas się waham pomiędzy piecem gazowym, a pompą ciepła - różnica w kosztach znaczna.

Cześć,

w kominie "salonowym" mam dwa kanały wentylacji grawitacyjnej, jeden dla kominka, drugi nie potrzebny. Wyrzutnia na strychu idzie do tego kanału. Nie ma żadnych otworów na kratki w pomieszczeniach, więc powietrze idzie do wyjścia w górnej części komina.

Zimą mam zamkniętą kratkę od grawitacji dla kominka bo z niej wieje, przy reku jest nie potrzebna (w przepisach jest, że dla kominka musi być zrobiona grawitacyjna).

Jeżeli masz dostęp do gazu i przyłącze za rozsądne pieniądze to chyba nie ma co kombinować, dobry piec kondensacyjny i będzie OK. Gdyby u nas był gaz to pewnie nawet bym nie myślał o pompie. Można jedynie obawiać się cen nośników energii ale raczej i gaz i prąd drożeją podobnie więc pewnie nie ma co sobie tym głowy zawracać.

Zaoszczędzoną kasę wydasz i tak na dom, bo wykończeniówka pochłonie każdą złotówkę :), nam trochę zabrakło, zbieramy na elewację, może na jesień się uda zrobić.

Co do okien z pytania wyżej to mamy Oknoplast profil Platinium, nic złego nie mogę powiedzieć, dużo zależy również od ekipy montującej, po wszystkich pracach, malowaniach itp. przyjechali ponownie na regulację i wszystko lekko się domyka i działa jak należy.

Spokojnie można wybierać między Oknoplastem, M&S, Jezierski, Avante.

Pozdrawiam - Daniel

jesli chodzi o okna w salonie to zrobiliśmy cos takiego http://picasaweb.google.pl/pchorek/Budowa?authkey=Gv1sRgCOmBn770hfeFDQ#5480090530926570610 napewno zajmuje to mniej sciany i chyba jest łatwiejsze do wykonania

Okna były z Oknoplastu Kraków profil Awans kolor złoty dąb i nie narzekamy a grunt to dobry montaz i regulacja po montażu

Musimy w końcu wybrać okna :) Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Chyba zdecydujemy się na plastikowe okna, biorę pod uwagę okna z Krakowa. Czy ktoś z Was miał z nimi do czynienia? Jak wrażenia? A może polecicie coś innego?

No i nadal nie mogę się zdecydować, czy zostawić 3 okna w salonie jak w projekcie, czy zmienić na jedno większe lub dwa? Napiszcie jakiego dokonaliście wyboru i jak z perspektywy czasu oceniacie swój wybór. Będę bardzo wdzięczna. Aha, nie planujemy robić w tym miejscu dodatkowych drzwi tarasowych.

Pozdrowki dla Oliwkowiczow.

Jeśli mogę doradzić, mam dwa duże okna (drzwi) tarasowe, ale teraz jedno zrobiłabym nie z wyjściem na taras, ale mocno wydłużone prawie do ziemi i zrobiłabym taką parapeto-ławeczkę. Zrób duże okna jest o wiele ładniej, nie wyobrażam sobie zmniejszonych okien w tym domku :) Chociaż moje wyjścia tarasowe są też fajne i mam wystarczająco dużo miejsca na meble. Okna z Jocza (jeśli chodzi o plastiki). Wg mnie zrób jedno mocno wydłużone okno z podziałem na trzy, ale to zależy co masz z boku domu

Edytowane przez grazi

Cześć,

mnie również ten pomysł z długimi oknami (z parapetem ok. 50-60 cm od podłogi) się podobał, ale żony nie mogłem przekonać. Jak by nie kombinować z tymi szczytowymi oknami to i tak salon jest dobrze doświetlony. Nasz dom ma wejście od wschodniej strony, słońce praktycznie przez cały dzień w zależności od pory ładnie rozświetla poszczególne części salonu. Obawiałem się trochę czy nie będzie zbyt mocno wygrzewać salonu, ale jest OK, przyjemy chłodek się utrzymuje.

Nawet zimą w słoneczne dni dużo słonecznego światła wpada do domu.

Gorzej jest z poddaszem, tam jednak temperatura jest trochę wyższa po kilku dniach upału. Okna połaciowe robią swoje, dają słońcu dużo powierzchni do wygrzania.

Pozdrawiam - Daniel

Witam,

czy zmieniając okna w salonie (tak jak na Waszym zdjęciu) ustalaliście z projektantem długość nadrpoży, czy zrobił to Wam kierownik budowy? Jakie wymiary maja Wasze okna. Dzięki za odpowiedź

Marek

jesli chodzi o okna w salonie to zrobiliśmy cos takiego http://picasaweb.google.pl/pchorek/Budowa?authkey=Gv1sRgCOmBn770hfeFDQ#5480090530926570610 napewno zajmuje to mniej sciany i chyba jest łatwiejsze do wykonania

Okna były z Oknoplastu Kraków profil Awans kolor złoty dąb i nie narzekamy a grunt to dobry montaz i regulacja po montażu