miloszk 14.07.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Witam. Chciałbym ostatecznie zdecydować jakie rozwiązanie wybrać w kwestii kotłowni. Mam projekt z garażem na jedno auto, ogrzewanie na ekogroszek. 1. Czy oryginalna kotłownia z projektu starcza na skład groszku? 2. Czy ma ktoś piec we wnęce na ścianie łazienki? 3. Czy w kotłowni jest bardzo ciepło? Może być tam kawałek spiżarki? Druga sprawa to pomieszczenie nad garażem. 1. Czy garderoba i pralnia bez ich oddzielania ma sens? 2. Czy mając oddzielone pomieszczenia da się zrobić łazienkę w taki sposób, żeby wc i prysznic schować za wnęką (może kosztem sypialni), przy podniesieniu ściany kolankowej o jeden pustak? 3. Czy te pomieszczenia praktycznie się sprawdzają? Projektant mówi, że to będą dwie małe klitki (?) Inne sprawy: 1. Czy ktoś z was robił małe podpiwniczenie? Taką małą spiżarenkę? 2. Czy ktoś z was nie podnosił ściany kolankowej i jest NIEzadowolony? Poza tym od wczoraj jestem ZADOWOLONYM właścicielem projektu Oliwka Pozdrawiam miloszk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 14.07.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 witamy nowego oliwkowicza w naszym gronie my mamy dom z powiekszonym garazem na 2 auta oraz piec gazowy wiec nie na kazde pytanie odpowiem ale co moge to napisze odpowiedzi na kolorowo 1. Czy oryginalna kotłownia z projektu starcza na skład groszku? 2. Czy ma ktoś piec we wnęce na ścianie łazienki? my mamy piec przeniesiony do garazu na tylna sciane ale we wnece mial stac pierwotnie (lekko zmniejszylismy lazienke w tym celu ale ona nic na tym nie stracila i ciagle uwazam ze jest ogromna:) ) 3. Czy w kotłowni jest bardzo ciepło? Może być tam kawałek spiżarki? my tam wlasnie mamy spizarnie ale jezeli o temperature chodzi to sie nie sprawdza - za cieplo - wiec mam po prostu dodatkowe pomieszczenie z szafkami na klamoty i dodatkowa lodowke ... a worek z zeimniakami w garazu trzymam Druga sprawa to pomieszczenie nad garażem. 1. Czy garderoba i pralnia bez ich oddzielania ma sens? my je oddzielilismy bo szkoda zeby wilgoc od prania szla na ubrania w garderobie ... poza tym mozna wiekszy lad zachowac 2. Czy mając oddzielone pomieszczenia da się zrobić łazienkę w taki sposób, żeby wc i prysznic schować za wnęką (może kosztem sypialni), przy podniesieniu ściany kolankowej o jeden pustak? my podnieslismy scianke o 2 pustaki (czego nota-bene nie zalujemy absolutnie ) i wc z prysznicem mamy wlasnie we wnece kosztem sypialni , wchodzac do lazienki widac tylko zlew i wanne 3. Czy te pomieszczenia praktycznie się sprawdzają? Projektant mówi, że to będą dwie małe klitki (?) u was beda one mniejsze ze wzgledu na mniejszy garaz ale my tez nie mamy naszych na cala szerokosc garazu - bo kolo 1/3 zostalo wydzielone jako pomieszczenie z wejsciem z garazu po drabince) ... jakie beda wymiary waszych pomieszczen ? u nas garderoba jest mniej wiecej 4x4m a pralnia wezsza pewnie o przynajmniej .5 metra i spokojnie by mogla byc jeszcze mniejsza Inne sprawy: 1. Czy ktoś z was robił małe podpiwniczenie? Taką małą spiżarenkę? nie robilismy - wydawalo sie to nam niezbyt potrzebne - ale pewnie gdyby byla piwnica to bysmy nie narzekali 2. Czy ktoś z was nie podnosił ściany kolankowej i jest NIEzadowolony? my mamy o 2 pustaki do gory i jest rewelacyjnie Poza tym od wczoraj jestem ZADOWOLONYM właścicielem projektu Oliwka Pozdrawiam miloszk pozdrawiam ida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 14.07.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 My placilismy 9300 (montaz + okna) - o ile pytanie bylo ogolne Jak widać bardzo ogólne Dzięki za szczegółową odpowiedź. A jakiej firmy jeśli możesz dodać. Montowaliście rolety zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 14.07.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) witamy nowego oliwkowicza w naszym gronie my mamy dom z powiekszonym garazem na 2 auta oraz piec gazowy wiec nie na kazde pytanie odpowiem ale co moge to napisze odpowiedzi na kolorowo Witam ponownie. Spodziewałam się Waszej odpowiedzi Przyznam też, że przebrnąłem przez wszystkie niespełna 4000 wypowiedzi oliwkowiczów w tym temacie (a trwało to chyba 2 miesiące) i dobrze zapamiętałem Wasze posty Pewnie kilka ciekawych rzeczy mogło mi umknąć, dlatego teraz piszę zbiorcze pytania. Dzięki wam właśnie zgapiłem pomysł z wnęką w górnej łazience kosztem sypialni W ogóle macie sporo ciekawych rozwiązań My mamy garaż jednostanowiskowy, więc pomieszczenia na górze będą standardowej długości - w projekcie jest 375cm. Teoretycznie po podzieleniu powinno być ok, ale jak jest w praktyce nie wiem Piszesz ważną rzecz - że w spiżarni jest za ciepło bez kotła na ekorgoszek. U nas może być podobnie, tym bardziej, że mamy ją od zachodu. Chyba będziemy musieli się oswoić z myślą o przeniesieniu kotłowni do powiększonego na długość garażu wraz z przeniesieniem komina :| Ewentualnie może cała kotłownia powędruje do piwnicy? To nasz główny problem, liczę na oliwkowiczów i wsparcie merytoryczne A może zostawimy kotłownię tak jak jest i powiększymy na długość garaż, żeby tam móc postawić jakieś słoiki/ziemniaki w chłodzie? O ile zatem trzebaby powiększyć garaż, aby nie wiązało się to z poważnymi zmianami konstruktorskimi i nie psuło bryły oliwki? Pozdrawiam miloszk Edytowane 14 Lipca 2010 przez miloszk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 15.07.2010 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Witam, mogę powiedzieć tylko, że po podniesieniu ścianki kolankowej o 2 pustaki, przy garazu 1-stanowiskowym, mam na górze dużą garderobę i pralnię oddzielone od siebie. Nie bardzo wiem o co chodzi z tym WC i prysznicem, ale zauważ, że tam jest komin Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 15.07.2010 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Ano wlasnie, tez mi sie wydaje, ze dach prosty bedzie bardziej funkcjonalny, choć z drugiej strony daszek oryginalny jest trochę ładniejszy, ale to wszytko kwestia gustu. Modyfikacji tego daszku widziałem sporo i każdy ze swojego wyboru jest pewnie zadowolony Nad tarasem chyba zrobimy więc też taki prosty, tylko fajnie by było go trochę wydłużyć niż na załączonym zdjęciu, ciekawe na ile się da zrobić to w praktyce, bez tworzenia oddzielnego zadaszenia. Pozdrawiam miloszk Modyfikacje daszku w dużej części wynikają z podniesienia ścianki kolankowej. Po podniesieniu ścianki nie mozna już zrobić daszków tak jak w projekcie i również trzeba pamietać o innym odprowadzeniu rynien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 15.07.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Witam. Chciałbym ostatecznie zdecydować jakie rozwiązanie wybrać w kwestii kotłowni. Mam projekt z garażem na jedno auto, ogrzewanie na ekogroszek. 1. Czy oryginalna kotłownia z projektu starcza na skład groszku? Nie, na zime potrzeba miec ze 3-4 tony - tyle sie nie zmiesci dlatego ja planuje zrobic sklad na jakies 2-3 tony poza domem. 2. Czy ma ktoś piec we wnęce na ścianie łazienki? Trzebaby zmniejszyc lazienke o pare (30-50 cm), zeby zmiescil sie kociol. Generalnie ciezko jest. U nas bez przerobek wszedl tylko kociol Futura econo ze wzgledu na umieszczenie czopucha na gorze (nie z tylu) kotla, to pozwolilo nam na sensowne umieszczenie kotla. Mozna tez zrezygnowac z drzwi do kuchni lub przesunac drzwi w strone okna o te 30-50 cm - wtedy wiekszosc kotlow powinna wejsc bez problemow. 3. Czy w kotłowni jest bardzo ciepło? Może być tam kawałek spiżarki? Jest cieplo. Kotlownia moze sluzyc jedynie do przechowywania klamotow lub innych rzeczy spozywczych, ktore nie zepsuja sie od ciepla (warzywa, owoce, mleko etc. odpada, ew. zostaje garaz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 15.07.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Jak widać bardzo ogólne Dzięki za szczegółową odpowiedź. A jakiej firmy jeśli możesz dodać. Montowaliście rolety zewnętrzne? Chodzilo mi o to, czy jest kierowane tylko do konkretnego uzyszkodnika Za to co widac u nas na zdjeciach (jesli chodzi o szczegoly: okleina orzech, - nie mylic ze zlotym orzechem, ktory nam nie przypadl do gustu ; okna z okuciami Roto robila nam firma z Wolomina bodaj Al-bud). Rolet zewnetrznych nie montowalismy (glownie ze wzgledu na brak funduszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
achapiek 15.07.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 (edytowane) [quote=miloszk;4205638 "2. Czy ktoś z was nie podnosił ściany kolankowej i jest NIEzadowolony?" WitamMy prawdopodobnie nie podnosimy ścianki kolankowej , widzieliśmy taki domek w realu i góra była zupełnie wystarczająca, ale teraz jak śledzę Wasze wpisy to naprawdę się mocno zastanawiam czy może podnieść ściankę kolankową . Taki domek ma chyba "anusik" strona 31, ale nie mogę nawiązać z nią kontaktu, Edytowane 16 Lipca 2010 przez achapiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 15.07.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 1. Czy oryginalna kotłownia z projektu starcza na skład groszku? Nie, na zime potrzeba miec ze 3-4 tony - tyle sie nie zmiesci dlatego ja planuje zrobic sklad na jakies 2-3 tony poza domem. 2. Czy ma ktoś piec we wnęce na ścianie łazienki? Trzebaby zmniejszyc lazienke o pare (30-50 cm), zeby zmiescil sie kociol. Generalnie ciezko jest. U nas bez przerobek wszedl tylko kociol Futura econo ze wzgledu na umieszczenie czopucha na gorze (nie z tylu) kotla, to pozwolilo nam na sensowne umieszczenie kotla. Mozna tez zrezygnowac z drzwi do kuchni lub przesunac drzwi w strone okna o te 30-50 cm - wtedy wiekszosc kotlow powinna wejsc bez problemow. 3. Czy w kotłowni jest bardzo ciepło? Może być tam kawałek spiżarki? Jest cieplo. Kotlownia moze sluzyc jedynie do przechowywania klamotow lub innych rzeczy spozywczych, ktore nie zepsuja sie od ciepla (warzywa, owoce, mleko etc. odpada, ew. zostaje garaz). Hmm, no wlasnie, przedluzenie garazu wydaje sie byc konieczne. A teraz o ile??? Co do pieca, pamiętam, że gdzieś pisałeś o tych piecach mini, bez tego pewnie bym zamykał kuchnie, a szczerze mówiąc nie chcę tego robić. Jest jeszcze kocioł Tilgner EKR. A Futura jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 15.07.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Hmm, no wlasnie, przedluzenie garazu wydaje sie byc konieczne. A teraz o ile??? Co do pieca, pamiętam, że gdzieś pisałeś o tych piecach mini, bez tego pewnie bym zamykał kuchnie, a szczerze mówiąc nie chcę tego robić. Jest jeszcze kocioł Tilgner EKR. A Futura jest ok? cześć, powiększaj garaż, gdzieś trzeba trzymać inne graty, ja już trochę zawaliłem nasz, ma wymiary praktycznie takie jak w projekcie. Kosiarka, rowery, deska, 2 komplety kół zimowych i jeszcze inne drobiazgi, dodaj do tego trochę sprzętu do "uprawy" ogrodu i robi się naprawdę ciasno. A gdzie wtedy miejsce na opał..... Potwierdzam, pomieszczenie gospodarcze jest ciepłe, mamy w nim rozdzielacz od podłogówki na parterze i może te rurki do niego biegnące wystarczają do utrzymania temperatury. Ścianka kolankowa o 2 pustaki do góry daje komfort postawienia mebli itp. pod skosem, przy wannie w łazience jest dość wysoko i spokojnie może być w niej siedzisko w rogu, psuje wygląd budynku na zewnątrz. Jest jeszcze jedna kwestia, wysokość montażu okien połaciowych, w zależności od wielkości dachówki może się okazać że nie da się zejść niżej z montażem bo wypadną np. za linią ściany. Kwestia czy klamki mają na górze czy dole, Fakro ma chyba na górze, Roto na dole. Jak będą wysoko montowane i klamka na górze to mało komfortowe otwieranie. U nas wyszły gdzieś 160 cm od podłogi więc wyglądanie przez nie jest zbyt wygodne, lepiej by było jak by się zaczynało na wysokości 130-140 cm, ale się nie dało tak zrobić bo dachówkę mamy dużą, prawie 49 cm długości i zejście o jedną powodowałoby montaż okna tak, że rączka wyszła by w linii ścianki kolankowej i na jej wysokości. To tak na szybko co przychodzi mi do głowy... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 15.07.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Dobra poddaje się wiem że gdzieś juz to było ale nie mogę znaleść. Zatem krótko.Ile porotehmu 25 cm trzeba na oliwkę z podniesioną ścianką kolankowa o 2 pustaki i powiększonym garażu 0,5 m do przodu 0,5m w bok 1,5m do tyłu.Mniej więcej oczywiście z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 15.07.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Dobra poddaje się wiem że gdzieś juz to było ale nie mogę znaleść. Zatem krótko. Ile porotehmu 25 cm trzeba na oliwkę z podniesioną ścianką kolankowa o 2 pustaki i powiększonym garażu 0,5 m do przodu 0,5m w bok 1,5m do tyłu. Mniej więcej oczywiście z góry dziękuje za pomoc. Nie odpowiem, ale zapytam. Czy zmiana rozmiarow garazu spowodowala istotne zmiany w konstrukcji dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 15.07.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Garaż mam z tyłu wylicowany ze ścianą reszta jak już mówiłem. Jeśli chodzi o dach to jest on z tyłu domy w jednej płaszczyźnie z dachem "domowym". Takie zmiany sprawiły że bardzo podwyższyły się scianki kolankowe nad garażem - trzeba wzmocnic żelbetonowymy trzpieniami. A jeśli chodzi o więźbe dachową -- każdy ciśla sobie poradzi .. mój nie miał wątpliwośći.... ale jak wyjdzie w praniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 15.07.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 nasz garaz jest poszerzony i wydluzony tez ... i musze przyznac ze jak stoja 2 auta (bo po to przeciez poszerzalismy) to ciezko z klamotami tak jak pisze TypeR tych rzeczy jest cala masa, a do wymienionych mozna dolozyc wszelkie atrakcje sezonowe ktore na noc gdzies trzeba schowac - a najlatwiej do garazu ... w naszym trzeba zrobic porzadek bo niedlugo nie bede miala gdzie auta zaparkowac co do podniesienia scianki kolankowej to uwazam ze nasz domek dobrze wyglada i bryla nie zostala zaburzona - ale to oczywoiscie kwesta gustu; poza tym jestesmy z Jackiem doysc wysocy wiec i dzieci tez pewnie beda ... wiec po co budowac domek gdzie nie mozna wygodnie funkcjonowac ? ktos pisal ze sypialnie na gorze przeciez nie musza miec takiej wysokiej scianki ... ale przeciez my mamy tam 2 pokoje dzieciece - dzieci nie tylko tam spia ale takze funkcjonuja na codzien ... bawia sie i odrabiaja lekcje - musza miec wiecej miejsca i to podniesienie scianki umozliwilo nam wykorzystanie przestrzeni; a teraz okna - mamy z klamka na dole wiec nie ma problemu z otwieraniem ale powygladac przez nie ciezko ... co mi osobiscie wcale nie przeszkadza i jesczze co do powiekszenia kotlowni kosztem lazienki - nie bojcie sie tego jezeli jest taka potrzeba - ta lazienka u nas po zmniejszeniu i tak jest jeszcze spora; Witam ponownie. My mamy garaż jednostanowiskowy, więc pomieszczenia na górze będą standardowej długości - w projekcie jest 375cm. Teoretycznie po podzieleniu powinno być ok, ale jak jest w praktyce nie wiem 375 cm to tylko 25 mniej niz u nas ... moim zdaniem bedzie ok; w tej chwili w pralni stoi pralka, wanienka i 2 suszarki a na srodku mozna jeszcze sobie potanczyc to samo z garderoba - sciany zastawione a na srodku duzo miejsca wolnego na deske do prasowania czy jakies male szafeczko/poleczki ... miejsca w nadmiarze ... ale najleposzym sposobem jest obejrzenie domku na zywo - to daje ogromne pojecie o tym jakim duzym domem wbrew pozorom jest Oliwka ... tak duzym ze mam problem ze sprzataniem ... nie chce mi sie pozdrawiam wszystkich ida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorek 15.07.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 kotłowania o wymiarach takich samych jak w projekcie drzwi w tym samym miejscu i kocioł Ling Duo Klimosza ... zasobnik stoi trochę w drzwiach tak 20 - 25 cm da sie z tym życ aha Oliwka w lustrzanym odbiciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 16.07.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Hmm, no wlasnie, przedluzenie garazu wydaje sie byc konieczne. A teraz o ile??? Co do pieca, pamiętam, że gdzieś pisałeś o tych piecach mini, bez tego pewnie bym zamykał kuchnie, a szczerze mówiąc nie chcę tego robić. Jest jeszcze kocioł Tilgner EKR. A Futura jest ok? Ile przedluzyc? Szczerze - jakbym mial kase zrobilbym nawet dwa razy taki jak jest Tak jak pisze ida i jacek - miejsca w garazu nigdy za wiele, bo jest to pierwsze miejsce, ktore przychodzi do glowy jak chcesz cos schowac (chociaz my wydeskowalismy poddasze i mamy cos w rodzaju strychu - tez fajna sprawa - polecam). Szczerze? Mam mieszane uczucia, ale nie odnosnie samego kotla Futura, a odnosnie jego serwisu. Druga sprawa - jest to dosc tani kociol, wiec nie mozna wymagac zbyt wiele - widzialem w akcji kotly Defro i je bym polecal pod wzgledem sterownikow i wykonania - sa naprawde calkiem spoko. Futura - coz miala dzialac? Dziala. Czy jest to kociol marzen? Nie jest, ale sprawdza sie. Tilgner EKR ma czopuch z tylu, nie wiem czy sie zmiesci, nie wpatrywalem sie w rozmiary. Mowie - dobrym rozwiazaniem byloby zmiast powiekszac kotlownie (ktora i tak sluzy glownie do przechowywania rzeczy, ktore nie zepsuja sie w wyzszych temperaturach) mozecie przesunac drzwi w kuchni, a w kuchni wykorzystac przestrzen pod schodami. Ja na to wczesniej nie wpadlem i zaluje troche. Podnoszenie kolankowej jest spoko, a jak to zamaskowac? Wydluzyc krokwie - wtedy bryla zachowa proporcje i nie bedzie wygladala jak klocek Czy podnosic? My podnieslismy o 1 bloczek, ale podnosilbym o max 2. Wiecej moim zdaniem mija sie troche z celem (prywatne odczucie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 16.07.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Do Mataja! czy wystarczające w praktyce jest podniesienie ścianki kolankowej o 1 bloczek, bo tez mam zamiar podnieść o 1 bloczek, proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 16.07.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Podniesienie scianki kolankowej o 1 pustak jest wystarczajace, ale zalezy jakie kto ma oczekiwania. W tym watku kilka osob pisalo ze podniesienie o 1 dla nich jest wystarczajace. Ja natomiast mam pytanie do Mataja o to przesuniecie drzwi w kuchni. Chodzi o to, aby przesunac je w lewo (stojac przodem do kotlowni) tak, aby w kotlowni powstala wieksza wnęka? Co do powiększenia garazu tyle ile tylko mozna, to mi bardziej chodzilo o ile minmalnie (bez przegiec) trzeba powiekszyc, zeby sie sklad ekogroszku zmiescil + troche przestrzeni na graty. Chcialbym to zrobic tak, aby za wiele nie wydac na zmiane dachu itp. Przeciez w kazdym domu kazde wolne miejsce sie zapelni, wiec jakos trzeba zyc z tym co bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 18.07.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 (edytowane) 1. Jeśli przesuniesz drzwi w lewo to praktycznie nie masz kuchni2. Z wydłużeniem krokwi też trzeba uważać, dochodzi przeciążenie np. śnieg itp. Trzeba to dobrze zaprojektować i wyliczyć.3. Na poprzedniej stronie umieściłam zdjęcie poddasza z podniesioną ścianką kolankową o 2 pustaki. Myślę, że jest bardzo dobrze, a nawet nie ma problemu z wyglądaniem przez okno Edytowane 18 Lipca 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts