Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam grono Oliwkowiczów, które również zasilam

O forum dowiedziałam się od znajomych więc też tu klikam,

nasz domek to wersja podstawowa z małymi zmianami" kosmetycznymi"

- z przodu filarki

- zamiast 3 okien jedno duże 190/270

- garaż zrównany z bryłą domu

- rezygnujemy z balkonów

Jestem już po etapie papierologii, teraz lejemy już fundamenty i powoli stawiamy pierwsze bloczki.

Pytanko moje , czy jest ktoś może na podobnym etapie?( a jeszcze lepiej 2 kroki do przodu kto będzie mi tu podpowiadał) teraz wyliczmy ile trzeba bloczków fundamentowych może ktoś podpowie?

pozdrawiam

Witam wszystkich,

Proszę w miarę możliwości, jeżeli ktoś niedawno zakończył ten etap lub jest tego bliski,o podanie aktualnego kosztu stanu surowego zamkniętego. Ideałem by była informacja dotycząca oliwki z podwójnym garażem i podniesioną ścianą kolankową o dwa pustaczki.

Czy macie aktualne kosztorysy z wykazami materiałowymi??

Z góry dziękuję za wszelkie formy pomocy.

Pozdrawiamy serdecznie

Rodzinka MWM

Witam wszystkich Oliwkowiczów ponownie,

Zaczynamy trochę bardziej przymierzać się do budowy. Oliwka to jednak świetny projekt, można to zauważyć po oglądnięciu setek innych, ale pewnie każdy z Was to przechodził. My chcemy budować oliwkę w lustrzanym odbiciu z podwójnym garażem.Wiadomo, przebrnąłem przez wszystkie posty na tym forum, z ciekawości prawie dwa razy. Wiele waszych pomysłów postaramy się zaaplikować w naszej Oliwce, większość rozwiązań ma charakter wysoce funkcjonalny. Mam nadzieję, że uda się ruszyć z budową w tym roku, chociaż papierologia i aktualny brak czasu może lekko to opóźnić.

Mam dwa pytania:

1. Czy budował ktoś oliwkę na dość porządnie nachylonym stoku?

Nasza ma stanąć na górce, stroną z tarasem zwróconą w dół górki, z widokiem na Karkonosze i ładny zalew. Ciekawi mnie, czy ktoś robił taras "w powietrzu". Dodatkowo chciałbym zadaszyć większą część tarasu, który ma być większy od standardowo tutaj aplikowanych. Czy widział ktoś może taką dziwną Oliwkę?

2. Bardzo was proszę ponawiając prośbę z poprzedniego posta o aktualne koszty budowy, stanu surowego zamkniętego, jeżeli ktoś z was jest na tym etapie. Super by było, jeżeli komuś udałoby się podesłać zbiorcze zestawienie materiałowe na oliwkę z podwójnym garażem. Mam prośbę, jeżeli piszę jakieś bzdury to prostujcie od razu, pierwszy raz dom będziemy stawiać ;).

pozdrowienia serdeczne,

MWM

Jeśli chodzi o budowę, trudno doradzić. Jeśli zaufany developer to chyba warto. Na materiałach i tak na pewno oszukają, bo potem są takie różne du....erelki, że nigdy nie sprawdzisz. Ale jak masz czas i coś sam możesz zrobić to rób sam. My niby sami wszystko kupowaliśmy , a uwierz, ze nasza Oliwka będzie kosztowała na pewno 2 razy tyle co piszesz. Pozdr

Ciężko ocenić jakie są rzeczywiste koszty budowy jak się jest kompletnie zielonym.

irryd - pisze o stanie deweloperskim za 250k

grazi - pisze, że będzie to kosztowało 2 x więcej :(

I jak tu dogadać się z firmą, jak się nie wie ile to ma kosztować :((.?

ja mam Oliwke podpiwniczoną, piwnica jest pod całym domem (bez garażu) tam tez będzie kotłownia, pralnia, spiżarnia i jeszcze zostało do zagospodarowania pomieszczenie pod salonem, dzięki temu mam wieksza kuchnie a nad garażem dodatkowy pokój z wpuszczonym do środka balkonem - tam bedzie sypialnia o wymiarach 6x4.5m po podłodze, przez tą piwnice Oliwka troche straciła zewnętrznie "poszła do góry" ale zniweluje to troche elewacją i bedzie ok

Pozdrawiam

Ciężko ocenić jakie są rzeczywiste koszty budowy jak się jest kompletnie zielonym.

irryd - pisze o stanie deweloperskim za 250k

grazi - pisze, że będzie to kosztowało 2 x więcej :(

I jak tu dogadać się z firmą, jak się nie wie ile to ma kosztować :((.?

My mielismy 300k kredytu w tym sie zmiescilismy z parterem, czescia poddasza (wszystko to co na zdjeciach). Pozniej wzialem szlifierke w lapki i to co zostalo np z wiezby dachowej posluzylo do zrobienia regalow w garderobie (+ troche lakierobejcy teak'owej). Gdybym lepiej gospodarowal kasa w pewnym momencie i nie byl tak rozrzutny starczyloby jeszcze albo na kominek, albo na schody. Reszte mam zamiar sukcesywnie samemu konczyc, z reszta juz niedlugo oddana do uzytku zostanie sypialnia na gorze ;)

W odpowiedzi na Twoje pytanie ile - od 250k do + nieskonczonosci, zaleznie co planujesz zrobic i co masz na mysli piszac "jakie sa rzeczywiste koszty budowy", bo nie rozumiem pojec:

- "rzeczywiste" - z czego i jak masz zamiar budowac?

- "koszty" - materialy kupujesz sam? sam organizujesz majstrow?

- "budowy" - do jakiego stanu chcesz znac koszty? Moge je dosc konkretnie okreslic bo do stanu surowego zamknietego mamy je dosc szczegolowo rozpisane, tylko nie wiem co rozumiesz przez "budowy"? Czy to ma byc SSO czy SSZ czy stan deweloperski, czy moze pod klucz? Najdokladniej da sie okreslic SSO bo tutaj jest u wszystkich mniej wiecej to samo, pozniej domy beda Ci sie coraz bardziej roznily cenowo, tak jak beda roznily sie ich standardy.

Mikela, Mataj dziękuję za odpowiedź.

Plan mamy taki.

Działka już kupiona, jedyny problem w którym jej miejscu dom postawić. Pierwsza cześć działki jest dość płaska i bliżej drogi ale ładny widok na góry z zalewem zasłania lasek, który również jest na naszej działce. Druga część działki i właśnie tam mieliśmy stawiać dom to górka z laskiem z której jest piękny widok na otoczenie. Dalej o 40 m ze wszystkimi mediami ale najprawdopodobniej wygrają względy estetyczne, niestety będzie to się wiązało z podwyższonym kosztem stanu zero, podłączeń mediów, dojazdu itd.

Projekt:

Oliwka w odbiciu lustrzanym i z podwójnym garażem. Ściana kolankowa podniesiona o dwa pustaki. Inne zmiany dość popularne na forum, ale nie powinny robić większych zmian w cenie:

- powiększony wiatrołap

- nad garażem podział na trzy pomieszczenia (1/3 chcemy wydzielić, na małe pomieszczenie do którego dostęp będzie z garażu)

- Łazienka na parterze przesunięta w kierunku pomieszczenia gospodarczego w celu zrobienia tam przejścia do garażu.

- drzwi w kuchni do pomieszczenia gosp. zamurowane (zależy jeszcze od ostatecznej decyzji w kwestii sposobu ogrzewania, nie wiem ile sobie zawołają za przyłącze 90m gaz)

- zastanawiam się nad rezygnacją z tego małego balkoniku na piętrze. Moim zdaniem jest niepotrzebny w wypadku posiadania dużego ogrodu, a łatwo tam popełnić błąd budowlany.

- Znajomy podpowiada też rezygnację na poddaszu z okien dachowych i powiększenie okien elewacyjnych

- pod schodami schowamy szafki kuchenne (dzięki Ido i Jacku ;)

- z tyłu domu chcę wykonać duży taras w części zadaszony

Materiały (nie wchodząc w szczegóły):

Fundamenty – standard czyli murowany z bloczków betonowych najprawdopodobniej

Ściany – Beton komórkowy plus ocieplenie ze styropianu 15mm, ale zastanawiam się też nad POROTHERMEM. Co z waszej praktyki wychodzi taniej/praktyczniej?

Okna – klasyk, czyli OKNOPLAST Kraków

Dach – zastanawiam się nad wyborem pomiędzy blachodachówką i dachówką, ale pewnie wygra to drugie, zależy jak duża będzie różnica w cenie.

Sposób budowy:

Bardziej sposobem tzw „gospodarskim”

Czasu raczej brakuje ale postaram się sam kupować materiały, Zna ktoś tanich dostawców w okolicach Jeleniej Góry ;) ?

Na miejscu będę wynajmował osobę (+2 pomocników), która mieszka obok i postawiła już trochę domów. Widziałem domki podczas budowy, szło im całkiem nieźle. Nie za szybko ale raczej solidnie. Ma to swoje zalety, będę mógł u nich złożyć materiał, dostanę prąd, wodę, w nocy będzie miał kto pilnować itd., itp.

Kierownika budowy mam z głowy, mój ojciec ma uprawnienia i czynnie pracuje w zawodzie więc powinien zerknąć co jakiś czas na postępy.

Zależy mi na koszcie SSO, oraz jeżeli ktoś będzie miał podobny dom to SSZ, lub nawet deweloperski z uwzględnieniem ogrzewania gazowego (podłogówka dół i kaloryfery góra) i w miarę standardowej reszty.

A propos ogrzewania.

Czy użytkownicy podłogówki nie mają wrażenia, że powietrze jest strasznie suche w domu. Zawsze jak chodzę do znajomych którzy mają podłogówkę strasznie mi to przeszkadza.??

1. Jeśli przesuniesz drzwi w lewo to praktycznie nie masz kuchni

2. Z wydłużeniem krokwi też trzeba uważać, dochodzi przeciążenie np. śnieg itp. Trzeba to dobrze zaprojektować i wyliczyć.

3. Na poprzedniej stronie umieściłam zdjęcie poddasza z podniesioną ścianką kolankową o 2 pustaki. Myślę, że jest bardzo dobrze, a nawet nie ma problemu z wyglądaniem przez okno

Jeżeli nie masz schodów murowanych tylko drewniane i masz całą ścianę, bez zabudowy mebli pod schodami to przesunięcie drzwi całkowicie w stronę okna daje nam możliwość usytuowania mebli w kształcie litery L, a pod oknem można zrobić sobie część zmywakową + blat roboczy , ewentualnie lodówka (tak jak jest rozrysowane w projekcie). Ja dużo gotuję i wierzcie mi, że taka kuchnia jest wystarczająca. I jeszcze jedno drzwi do pomieszczenia gospodarczego nie muszą być takie szerokie jak są proponowane w projekcie, a zamurowanie ich zepsuło by całą przyjemność niewnoszenia zakupów do domu przez wejście główne leczdużą ilość zostawię w pom. gospodarczym, które ma około 3,5 m2, a kotłownia (planujemy palić w piecu z zasobnikiem na różne rzeczy ze zbożem włącznie) ma około 7,2m2 ponieważ powiększyliśmy pom. gosp. kosztem łazienki o 50cm.więc łazienka ma 4,2m2. Co jak na małą łazienkę to i tak nieźle. Chcę jeszcze zaznaczyć, że nie mieszkam obecnie w bloku tylko w domku.

A podniesienie ścianki jest wskazane dla własnego komfortu.

A TAK OGÓLNIE TO ŻYCZĘ WSZYSTKIM WIELU RADOŚCI Z PODEJMOWANIA TRAFNYCH DECYZJI (ponieważ każdy uważa,że jego zmiany są najlepsze, ja też, ale nikt nie bierze pod uwagę tego, że buduje dom dla siebie) TRZEBA WSZYSTKO PRZEMYŚLEĆ I ZROBIĆ TAK ŻEBY BYŁO DOBRZE WSZYSTKIM DOMOWNIKOM. POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!!!!!!

My przesuwalismy budynek najblizej wejscia (ale tak, zeby zmiescily sie ze 2-3 samochody na scisk), bo chcielismy miec jak najwiekszy ogrod - narazie raczej nie zaluje ;) chociaz najladniejsza trawe mamy teraz przed domem a za domem czekamy na przyplyw gotowki, zeby wysypac cos sensowniejszego niz mamy obecnie.

Btw. MWM - na priv poszla wiadomosc, tak bedzie szybciej i sprawniej.

Wandzik - dokladnie o to mi chodzilo z ta kuchnia. Aczkolwiek my nie mamy schodow drewnianych a wylewane, tyle ze pod schodami i tak mamy wneke w ktorej obecnie jest pustka na szawki + lodowka - polecam bez wzgledu na to, czy ktos przesuwa drzwi czy nie ;)

Witam Wszystkich Oliwkowiczów!

Bardzo nam miło dołączyć do waszego grona. Jesteśmy w trakcie kończenia stanu zerowego. Nasz domek to wersja podstawowa garaż jednostanowiskowy z małymi zmianami. A obok nas kolega stawia również Oliwke wersja podstawowa z garażem dwustanowiskowym.

Pozdrowienia dla Wszystkich.

Witajcie Oliwkowicze,

Czy możecie się podzielić informacją odnośnie tego jak załatwiliście kwestie fragmentu ściany w miejscu gdize jest daszek nad wejściem? CHodzi mi o ten fragment ściany, który znajduje się nad wieńcem W2 tam gdzie jest daszek nad wejściem. Ja widze 2 rozwiazania:

- zachować ciagłość murłaty i zrobić ten fragment ścianki z OSB

- przerwać murłate i zrobić ten fragment ściany z pustaków

A jak to wygląda u Was?

Z góry dzięki.

Witajcie Oliwkowicze,

Czy możecie się podzielić informacją odnośnie tego jak załatwiliście kwestie fragmentu ściany w miejscu gdize jest daszek nad wejściem? CHodzi mi o ten fragment ściany, który znajduje się nad wieńcem W2 tam gdzie jest daszek nad wejściem. Ja widze 2 rozwiazania:

- zachować ciagłość murłaty i zrobić ten fragment ścianki z OSB

- przerwać murłate i zrobić ten fragment ściany z pustaków

A jak to wygląda u Was?

Z góry dzięki.

Witam

My podnieśliśmy daszek nieco do góry , wieniec i murłata jest do okoła. Belki daszka zamocowane są w ścianie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d4073c96b828361b.html

Pozdrawiam

Andrzej

Wiem, że było już o kotłach, ale... potrzebuje szybkiej porady. Musimy wybrać na jutro model.

Napiszcie, proszę, co wybraliście i czy jesteście zadowoleni (to do tych szczęśliwców, którzy już mieszkają) :)

1. Jaka moc? 24kW bedzie ok?

2. Tradycyjny czy jednak kondensacyjny?

3. Jedno czy dwufunkcyjny? Z zasobnikiem?

4. Z zamknięta komorą spalania?

5. Wiszący?

Z góry dziękuję za porady,

Sylwia

Witajcie!Jestesm z zona na etapie wyboru projektu i wahamy sie miedzy agatka 119 metrów a własnie Oliwka.Musimy na dniach zdecydowac, który projekt wybierzemy i chyba raczej jestem za Oliwka. Bardzo podoba mi sie prostota i duza funkcjonalnosc domu:). Zastanawiaja mnie jednak koszty bo sa nadwyraz nisko przedstawiane przez kosztorys bo wedle kosztorysu HD Studio Oliwka postawic można za 208 tys a Agatke juz za prawie 260tys.Jak to jest w rzeczywistosci u was z kosztami, powiedzcie czy w 300 tys sie zmiescimy z Oliwka?Pozdarwiam i z góry dziekuje za wszelkie informacje zbyszek i aga spod Słupska;)

Wiem, że było już o kotłach, ale... potrzebuje szybkiej porady. Musimy wybrać na jutro model.

Napiszcie, proszę, co wybraliście i czy jesteście zadowoleni (to do tych szczęśliwców, którzy już mieszkają) :)

1. Jaka moc? 24kW bedzie ok?

2. Tradycyjny czy jednak kondensacyjny?

3. Jedno czy dwufunkcyjny? Z zasobnikiem?

4. Z zamknięta komorą spalania?

5. Wiszący?

Z góry dziękuję za porady,

Sylwia

Cześć,

dlaczego taka wielka moc pieca?

Policzcie zapotrzebowanie na ciepło przy Waszych założeniach ocieplenia ścian, dachu itd.

24 Kw to prawie na 2 oliwki wystarczy.....

Pozdrawiam - Daniel