Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"- Znajomy podpowiada też rezygnację na poddaszu z okien dachowych i powiększenie okien elewacyjnych"

MWM Nie słuchaj znajomego :))

Dzięki Grazi, tego nie zrobimy.

Mam do was wszystkich ważne pytanie.

Powiedzcie proszę, co kierowało wami przy wyborze projektu domu z użytkowym poddaszem. Czy ktoś zastanawiał się nad parterowym?

My np. będziemy niedługo kupować pro=jekt i do boju ale ciągle targają nami rozterki, czy aby nie postawić parterówki około 100 m2.

Np. taka Anulka również z HB Studio: http://www.hbstudio.pl/ lub coś w podobnym stylu.

Nasza rodzinka składa się z 3 osób i takie domki dalej wydaja się bardziej optymalne. Tak sobie myślę czy warto budować dom dla gości......

Nie mogę niestety znaleźć takiego forum dla projektu Anulka, nie wiem czy z powodu takiego, że jest niepopularny, drogi, czy może z innych powodów.

Wydaje się, że koszty budowy będą w miarę niskie, a i domy w takim stylu wydają się dość praktyczne, szczególnie z czasem będę coraz bardziej doceniał, że mieszkam na parterze, latek nie ubywa ;).

Co o tym sądzicie?

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Grazi, tego nie zrobimy.

Mam do was wszystkich ważne pytanie.

Powiedzcie proszę, co kierowało wami przy wyborze projektu domu z użytkowym poddaszem. Czy ktoś zastanawiał się nad parterowym?

My np. będziemy niedługo kupować pro=jekt i do boju ale ciągle targają nami rozterki, czy aby nie postawić parterówki około 100 m2.

Np. taka Anulka również z HB Studio: http://www.hbstudio.pl/ lub coś w podobnym stylu.

Nasza rodzinka składa się z 3 osób i takie domki dalej wydaja się bardziej optymalne. Tak sobie myślę czy warto budować dom dla gości......

Nie mogę niestety znaleźć takiego forum dla projektu Anulka, nie wiem czy z powodu takiego, że jest niepopularny, drogi, czy może z innych powodów.

Wydaje się, że koszty budowy będą w miarę niskie, a i domy w takim stylu wydają się dość praktyczne, szczególnie z czasem będę coraz bardziej doceniał, że mieszkam na parterze, latek nie ubywa ;).

Co o tym sądzicie?

Jeśli chodzi odomek parterowy to ANULKA jest jak najbardziej fajnym projektem moi znajomi też mają tylko 1 dziecko i wybudowali sobie parterówkę bez poddasza. Jest to bardzo ładny domek i naprawdę im wystarcza, a do tego wystarczyło im kredytu który otrzymali z PKO BP. My wybraliśmy OLIWKĘ dla tego że jest nas czworo i chodziło o zabudowę bliźniaczą - 2-ga "oli" jest szwagrów, OLIWKA daje się zestawić i potrzebny był mi gabinet od strony wejścia i akurat oliwka swoją prostotą mnie osobiście urzekła i nie było problemu z akceptacją projektu do struktury całej miejscowości. POZDRAWIAM

wandzik,

Dziękuję bardzo za opinię.

Właśnie brnę przez temat na forum: "Tani w budowie domek ok.100 m2 kto poradzi?" tak jak brnąłem już 2 razy przez Oliwkowe forum.

Jestem dopiero na szóstej stronie, ale mocno mnie to wytrąciło ze stanowczego budowania Oliwki. W przeciągu 3 tygodni powinienem wybrać projekt, zobaczymy na czym stanie.

Jakieś inne opinie?

Podobnie my cały czas sie zastanawiamy miedzy Oliwka a moze parterówka a tu podoba nam sie własnie anulka oraz http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-385/m-110.Jednak koszty budowy sa widzimy zblizone.MY chcemy zmiescic sie w 300 tys i tu cały czas boimy sie ze moze nam na Oliwke zabraknac...Jak myslicie?

Podobnie my cały czas sie zastanawiamy miedzy Oliwka a moze parterówka a tu podoba nam sie własnie anulka oraz http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-385/m-110.Jednak koszty budowy sa widzimy zblizone.MY chcemy zmiescic sie w 300 tys i tu cały czas boimy sie ze moze nam na Oliwke zabraknac...Jak myslicie?

nie wyświetla mi się Twój link.

Mam obawy właśnie przed tym kosztem Oliwki, który można rozbujać mocno, no ale tutaj to nie zależy od projektu, Oliweczka ma po prostu trochę większy potencjał niz Anulka.

Mam inny problem, ale może suma summarum wyjdzie do wszystko na dobre. Potrzebuję dach który ma minimum 35 stopni nachylenia a z tym niełatwo w parterówkach.

Ale szukam projektu parterówki, gdzie kiedyś jak córa podrośnie mógłbym jej zrobić dosłownie JEDEN pokój tylko dla niej, co by mi sie z koleżankami a później pewnie z chłopakiem :eek: po domu nie kręciła.

Więc parterówa z potencjałem na pokój 20-25m2 na górze będzie ideałem.

Czekam na kolejne opinie.

Doświadczeni forumowicze, wiem, że to temat oliwki ale tak się już oswoiłem z tym projektem, że ciężko mi pisać w innych wątkach a tu sami znajomi. Zerknijcie doświadczonym okiem na Anulkę i wyraźcie swoje zdanie o funkcjonalności projektu.

Dzięki;)

Dobra, odpaliłem ten projekt KM-385 - to jest prawie to czego szukam.

Trochę by mi doskwierał brak porządnej garderoby, muszę się zastanowić czy da się ją gdzieś wcisnąć.

Całkiem zgrabny budyneczek. Jeden komin, dach dwuspadowy, garaż połączony z resztą, w kuchni trochę mało miejsca na szafki. Można by zrezygnować z tego stołu w kuchni, trzeci nie potrzebny.

cześć,

odnośnie kosztów budowy Oliwki, to wydaje mi się, że może być ciężko zmieścić się w 300 tys. zł. Chyba że będzie praktycznie własnym siłami budowana, wtedy koszt jest może realny.

O ile stan surowy zamknięty faktycznie da się tanio zrealizować, to wykończeniówka wciąga każdą kwotę i ciągle jest mało :(.

Realnie licząc to bliżej 400 tys. będzie na styk do wprowadzenia a i tak dużo zostanie do zrobienia.

Mówiąc szczerze to do tych 400 tys. jeszcze jakoś liczyłem koszty, potem przestałem, praktycznie wszystkie wolne środki nadal idą w dom, została nam jeszcze elewacja, kostka przed domem i inne mniej ważne "pierdoły". Nakład pracy własnej znikomy, no może pod koniec czyli malowanie, panele, sztachetki w ogrodzeniu robiliśmy sami.

Pozdrawiam - Daniel

To troche nas zamrtwiles...liczylismy ze moze za 300 tys uda nam sie postawić ten piekny domek...Kurcze mamy problem, dylemat coraz wiekszy...Typer piszesz ze juz Ci poszło ponad 400 tys a i tak jeszcze nie wszystko zrobione...my planujemy dosyc skromnie wyposazyc Oliwke- CO na eko-groszek, bez marmówrów czy deski barlineckiej o pompie ciepła nie myslimy nawet, jedynie w podłodze dół-salon + kuchnia.Nawet jesli to obnizy koszty to jestesmy skłoni blachodachowke zastosowac. Czy buduje ktoś Oliwke w okolicy Słupska? Edytowane przez zbyszek1982

cześć,

odnośnie kosztów budowy Oliwki, to wydaje mi się, że może być ciężko zmieścić się w 300 tys. zł. Chyba że będzie praktycznie własnym siłami budowana, wtedy koszt jest może realny.

O ile stan surowy zamknięty faktycznie da się tanio zrealizować, to wykończeniówka wciąga każdą kwotę i ciągle jest mało :(.

Realnie licząc to bliżej 400 tys. będzie na styk do wprowadzenia a i tak dużo zostanie do zrobienia.

Mówiąc szczerze to do tych 400 tys. jeszcze jakoś liczyłem koszty, potem przestałem, praktycznie wszystkie wolne środki nadal idą w dom, została nam jeszcze elewacja, kostka przed domem i inne mniej ważne "pierdoły". Nakład pracy własnej znikomy, no może pod koniec czyli malowanie, panele, sztachetki w ogrodzeniu robiliśmy sami.

Pozdrawiam - Daniel

Dlatego niestety chyba będziemy musieli się poddać z Oliwką, a tak już się przyzwyczaiłem do tego projektu, bo rzeczywiście jest świetny.

Za mniej niż 300 tys. powinienem postawić parterówkę około 110 m2 coś właśnie w stylu ANULKI, a za tą dodatkową kasę zadbam trochę o podjazd, otoczenie domu itd.

Dlatego niestety chyba będziemy musieli się poddać z Oliwką, a tak już się przyzwyczaiłem do tego projektu, bo rzeczywiście jest świetny.

Za mniej niż 300 tys. powinienem postawić parterówkę około 110 m2 coś właśnie w stylu ANULKI, a za tą dodatkową kasę zadbam trochę o podjazd, otoczenie domu itd.

E TAM ! Brak optymizmu kwestia jest taka: - czy możesz zająć się sam załatwianiem materiałów ( można wynegocjować fajne ceny tylko nie bać się rozmawiać)

- czasem trzeba najpierw podzwonić po minimum kilku hurtowniach nim wybierzesz właściwą ( wszędzie idzie się dogadać, ale badaj rynek codziennie do momentu podjęcia decyzji)

- czasami trzeba wysłać żonę co by poudawała "blondynkę"(nikomu nie ubliżając z natury sama jestem blondynką) wierzcie że to działa.

Mój małż powiada, że to ja się buduję. Fakt- nie bierzemy na wszystko faktur bo poco czekać na wydany Vat to też można pominąć ale trzeba gadać z szefem- kobieta, z szefową-mężczyzna, czasem nie trzeba go poprostu płacić. Np. beton czy bloczki fundamentowe. Trzeba znaleźć kogoś co wie co można odliczyć

W tej chwili na stan surowy otwarty podniesiony o 60cm (czyli 3 Ytongi 24cm) zadaszony + okna dachowe (7 szt.) dachówka BRASS z poszeżonym o1m garażem wyniósł nas jak do tąd 140 tys. zł. Nie uważam żeby to było dużo już z opłaconą ekipą.

Tyle, że ja mam taką naturę, że jak nie wpuszczą drzwiami to wlezę oknem, a wtedy wymiękają, uważam że przez telefon nikt w twarz nie da więc można pytać, pytać, pytać.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH IDĘ SPAĆ PAAAAA!!!!

Witam Wszystkich Oliwkowiczów. Razem z mężem zostaliśmy właścicielami projektu oliwka, z którego jesteśmy zadowoleni. Po przeczytaniu forum nasuwa mi się pytanie: co zmienić? Myślałam,że nie będziemy zmieniać nic w projekcie, a tutaj takie super pomysły. Na razie jesteśmy na etapie papierologii. Będziemy się budować w okolicy Brzegu. Czy jest ktoś z oliwkowiczów wybudowany w naszej okolicy lub w okolicy Wrocławia,który mógłby nam pokazać swój domek ? Proszę o kontakt: [email protected]. Pozdrawiam serdecznie. Kasia i Krzyś

E TAM ! Brak optymizmu kwestia jest taka: - czy możesz zająć się sam załatwianiem materiałów ( można wynegocjować fajne ceny tylko nie bać się rozmawiać)

- czasem trzeba najpierw podzwonić po minimum kilku hurtowniach nim wybierzesz właściwą ( wszędzie idzie się dogadać, ale badaj rynek codziennie do momentu podjęcia decyzji)

- czasami trzeba wysłać żonę co by poudawała "blondynkę"(nikomu nie ubliżając z natury sama jestem blondynką) wierzcie że to działa.

Mój małż powiada, że to ja się buduję. Fakt- nie bierzemy na wszystko faktur bo poco czekać na wydany Vat to też można pominąć ale trzeba gadać z szefem- kobieta, z szefową-mężczyzna, czasem nie trzeba go poprostu płacić. Np. beton czy bloczki fundamentowe. Trzeba znaleźć kogoś co wie co można odliczyć

W tej chwili na stan surowy otwarty podniesiony o 60cm (czyli 3 Ytongi 24cm) zadaszony + okna dachowe (7 szt.) dachówka BRASS z poszeżonym o1m garażem wyniósł nas jak do tąd 140 tys. zł. Nie uważam żeby to było dużo już z opłaconą ekipą.

Tyle, że ja mam taką naturę, że jak nie wpuszczą drzwiami to wlezę oknem, a wtedy wymiękają, uważam że przez telefon nikt w twarz nie da więc można pytać, pytać, pytać.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH IDĘ SPAĆ PAAAAA!!!!

Dzieki za optymizm, moze jednak sie wstrzymamy z rezygnacj z Oliwki i bedziemy z nia kombinowac...My chcemy proste wyposazenie i moze uda nam sie za te 300 tys zamieszkac....Dzieki za wandzik za dodanie otuchy:)

Dzieki za optymizm, moze jednak sie wstrzymamy z rezygnacj z Oliwki i bedziemy z nia kombinowac...My chcemy proste wyposazenie i moze uda nam sie za te 300 tys zamieszkac....Dzieki za wandzik za dodanie otuchy:)

cześć,

pewnie że się uda, na spokojnie możecie sobie tylko parter do zamieszkania zrobić a potem powoli górę wykańczać.

Moja koleżanka z pracy tak mieszka, dom ok. 140 m2 z poddaszem, siłą męża, rodziców, teściów zbudowali, z klinkierową elewacją, dach na razie odeskowany i papą obity, poddasze jeszcze nie zrobione. Okna drewniane z Sokółki, ładnie dół wykończony już prawie na tip top, ogrzewanie eko-groszek. Koszt poniesiony ~250 tys. zł, budują się od pięciu lat, mieszkają nie całe 2 lata. Jak mówi minus takiego rozwiązania to wiecznie coś do zrobienia, mąż po pracy zawsze coś dłubie.

Pozdrawiam - Daniel

cześć,

pewnie że się uda, na spokojnie możecie sobie tylko parter do zamieszkania zrobić a potem powoli górę wykańczać.

Moja koleżanka z pracy tak mieszka, dom ok. 140 m2 z poddaszem, siłą męża, rodziców, teściów zbudowali, z klinkierową elewacją, dach na razie odeskowany i papą obity, poddasze jeszcze nie zrobione. Okna drewniane z Sokółki, ładnie dół wykończony już prawie na tip top, ogrzewanie eko-groszek. Koszt poniesiony ~250 tys. zł, budują się od pięciu lat, mieszkają nie całe 2 lata. Jak mówi minus takiego rozwiązania to wiecznie coś do zrobienia, mąż po pracy zawsze coś dłubie.

Pozdrawiam - Daniel

Zbyszku,

Życzę wam naprawdę szczerze sukcesu, jeżeli zaczynacie inwestycję w tym roku będę obserwował również bacznie postępy. Oliwkę da się zrobić dość tanio, ale trzeba dysponować dużą ilością wolnego czasu. Mnie niestety często nie ma w domu, taka praca, a zdarzają się miesiące, że jestem nieobecny prawie cały czas.

Pozdrowienia,

cześć,

Pozdrawiam - Daniel

Jak mawiają, moje hobby ....... DOM

No to ja was troche zdemotywuje.

Na budowe oliwki + wykonczenie dolu (bez schodow i kominka poki co) zuzylismy ok 330k pln (na gorze jest rowniez ogrzewanie, KG, pomalowana czesc pomieszczen oraz gres na holu i w garderobie). Nie da sie? Da sie, tylko trzeba trzymac reke na pieniadzach a nie szastac nimi.

Btw. Na paru miejscach daloby sie jeszcze zaoszczedzic, ale nie chcielismy z roznych wzgledow.