Mataj 11.08.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Właśnie tez tak myślałam, ale tam mam gaz i podobno nie wolno zasłaniać kratki wentylacyjnej, a mam tylko jedną w kominie Hmm, a moze zrobic dwa otwory - jeden wyzej (poprowadzic tak jak my), a drugi troszke nizej i zrobic kratke? Dwa otwory w tym jeden przylaczony, zaslepiony wylotem z kuchni, drugi nizej pod wentylacje kotlowni? .... ot glosno mysle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 12.08.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 (edytowane) No tak, ale czy to przejdzie przy odbiorze domu. Z gazem są bardzo restrykcyjni. Też myślałam o podwójnej kratce, ale nawet nie wiem czy takie są i dlatego pytam jakie są mozliwości podłączenia tego wyciągu. Poza tym tak chyba jest w projekcie Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 13.08.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Takie rozwiazanie maja moi rodzice w bloku (z racji ilosci przewodow wentylacyjnych) - nikt nigdy im tego nie kwestionowal, ba! gosc ktory przyszedl stwierdzil, ze lepiej tak, niz mieliby podzielic jeden otwor na polowe.Czy bylo to tylko gadanie, czy faktycznie jest to rozwiazanie dopuszczalne nie wiem - u nas mialem wrazenie, ze kominiarz podpisalby wszystko co bym mu podsunal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia-Si 13.08.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 WitamCzy możecie powiedzieć (a najlepiej pokazać )jak rozwiązaliście układ w górnej łazience?Muszę podać hydraulikowi gdzie co będzie, a zastanawiam się czy umywalka w miejscu zgodnym z projektem nie nachodzi zbytnio na drzwi wejściowe?A jak to wygląda u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 14.08.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 zbyszek1982 Witam. My właśnie chcemy budować w okolicach Słupska. Mamy juz pozwolenie na budowe tylko bank nas trochę wstrzymał ale myślę, że na wiosnę startujemy. Działke mamy 6km os Słupska w kierunku na Łebe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 15.08.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 zbyszek1982 Witam. My właśnie chcemy budować w okolicach Słupska. Mamy juz pozwolenie na budowe tylko bank nas trochę wstrzymał ale myślę, że na wiosnę startujemy. Działke mamy 6km os Słupska w kierunku na Łebe. Pozdrawiam. Gratuluję i zazdroszczę miejsca. Zaglądamy czasami do Smołdzina albo nad Sarbsko na deseczkę więc jak zbudujesz to masz murowanych gości Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 15.08.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam. My również dołączyliśmy do grona Oliwkowiczów. Nasza Oliwka powstanie pod Wrocławiem. Obecnie jesteśmy na etapie adaptacji projektu - mamy wersję z garażem dwustanowiskowym. Zdecydowaliśmy się podnieść ścianę kolankową o 1 pustak, powiększyć taras, usunąć okno w pomieszczeniu gospodarczym, 3 pojedyncze okna w salone zastąpić jednym 240cm, a strych podzielić na garderobę - z wejściem od strony sypialni - i pralnię - z wejściem z łazienki. Poza tym likwidujemy garderobę na piętrze i powiększamy sypialnię o tę garderobę i część przedpokoju - w związku z tym przesuwamy też drzwi w pozostałych dwóch pokojach, ścianę między nimi, a okna oddalamy nieco od siebie. W ten sposób zyskujemy 2 duże pokoje i 1 mniejszy. Planujemy też przedłużyć taras do końca budynku i część zadaszyć, przedłużając dach nad kuchnią i pomieszczeniem gospodarczym (w tej części taras ma mieć tylko 2.5m szerokości i częściowo być otoczony barierką - wymarzył mi się taki przytulny ganeczek). Czy ktoś próbował już zadaszać taras w Oliwce, przedłużając dach tak jak np. w projekcie Kawka?: http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/4356-kawka.html Za tydzień spotykamy się z panią architekt, by zobaczyć efekt tego eksperymentu w Oliwce... Pozdrawiam wszystkich Oliwkowiczów Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez Tup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 15.08.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 zbyszek1982 Witam. My właśnie chcemy budować w okolicach Słupska. Mamy juz pozwolenie na budowe tylko bank nas trochę wstrzymał ale myślę, że na wiosnę startujemy. Działke mamy 6km os Słupska w kierunku na Łebe. Pozdrawiam. Swietnie, ze w okolicy mamy 'oliwkowiczów" My budujemy sie tez pod Słupskiem, 12 km od Słupska w gminie Damnica. Liczymy ze na wiosne tez nam sie uda ruszyc:)Pozdrawiamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 16.08.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) Tup, 1.Ale dlaczego usuwacie okno w pomieszczeniu gospodarczym?2. Nie widzę większego sensu w likwidacji garderoby na korytarzu Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 16.08.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Witam wszystkich Oliwkowiczów. Grazi gratuluję pięknego domku:) Mam pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej. Czy ktoś zrobił takie rozwiązanie i czy warto inwestować w rekuperator?Prosze o informacje i opinie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 17.08.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 (edytowane) Grazi, likwidujemy okno w pomieszczeniu gospodarczym, bo chcemy zminimalizować ilość okien od strony północnej (straty ciepła), a w tym pomieszczeniu będzie tylko stała pompa ciepła, poza tym będzie ono pełniło tylko funkcję składziku, w którym okno jest niepotrzebne. Zamiast niewielkiej garderoby na korytarzu, która jest w większości pod skosem, wolimy większą i wygodnieszą garderobę na strychu i powiększoną sypialnię. Tak mniej więcej będzie u nas wyglądało poddasze Edytowane 17 Sierpnia 2010 przez Tup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 17.08.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Tup u nas bedzie identyczne rozwiązanie a jaką pompe ciepła zakładasz? I prośba do innych możecie pokazac zdjecia domu na których jest korytarzyk łączący dom z garażem , prosze prosze prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 17.08.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Tup, nie widziałam Oliwki ze zmianami jakie nanosicie, ale zapewne ktoś tak ma. Ze swojej strony powiem, ze pomieszczenia (sypialnie) są duże, a ten schowek jest bardzo fajny ,nawet nie jako garderoba (garderoba u mnie nad garażem), a stracicie fajny hol na górze, poza tym w tym pomieszczeniu gospodarczym jest duzo miejsca i okno jest tam wg mnie niezbędne. Nie wiem, czy nie będziecie żałowali tych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 17.08.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 My zrezygnowaliśmy ze schowka na piętrze z kilku powodów: - nie podobało nam się, że w jednym miejscu będzie takie zagęszczenie drzwi. Teraz, wchodząc na górę wygląda to tak: - w sypialni można było szerzej rozstawić okna, dzięki czemu nie będą bezpośrednio nad łóżkiem: - w pokoju okok powstaje świetne miejsce na zabudowaną szafę wnękową (zależy mi na jak najmniejszej ilości mebli wolnostojących): - poza tym Oliwka, to tak duża chałupa, że miejsca na różne graty jest aż nadto (zwłaszcza na strychu). Co do okna w pomieszczeniu gospodarczym, to jestem jak najbardziej za. Utrata ciepła jest pewnie niewielka, a dostaje się w zamian naturalne doświetlenie i możliwośc cyrkulacji powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 17.08.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Grazi, wspomniane zmiany wprowadzamy z pełnym przekonaniem. Byliśmy w wybudowanej Oliwce. Myślę, że decyzja o powiększeniu pomieszczeń kosztem schowka i kawałka holu to prawdopodobnie kwestia priorytetów. My po prostu lubimy przestronne pokoje (w Oliwce nie są małe, ale skoro mogą być większe... ) W moim odczuciu hol będzie wystarczający, a 1 duża garderoba spełni nasze oczekiwania odnośnie upychania drobiazgów. Jessy, nie jesteśmy jeszcze zdecydowani na konkretną pompę ciepła, ale wstępnie rozważamy pompę firmy IVT. A jaką wy planujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trac 17.08.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam wszystkich, Ostatni raz udzielałem się na forum dwa lata temu poszukując działki . Od tego czasu wiele się wydarzyło, wiele projektów przejrzałem aż znalazłem Oliwkę. Na wiosnę planujemy startować z budową pod Wrocławiem , projekt (z jednym garażem) już jest, w listopadzie papierologia. Co do adaptacji mam parę pytań: 1. czy po podniesieniu ścianki kolankowej o jeden pustak da się zrobić podział nad garażem na garderobę i suszarnię? 2. jeśli będą dodatkowe drzwi w górnej łazience to gdzie zmieścić prysznic 3. czy posiadając garaż projektowych rozmiarów zmieszczę w zimie auto + opał? (ekogroszek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 17.08.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Tup planujemy Vaillanta , teraz czekamy na ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 20.08.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 projekt zakupiony-oddany do adaptacji droga wjazdowa się powoli usypuje, weszło na razie 5 aut asfaltu a gdzie tam jeszcze do stanu uzytecznosci....mąż poszukuje materiałów bud, byliśmy zdecydowani na porotherma 30,25 i 11,5 ale ostatnio znalazl cegłę 'pichler"- słyszeliście coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 20.08.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Witam pozwólcie że się pochwale postępem prac w nowym i uporządkowanym albumie to co było i to co jest http://picasaweb.google.pl/116805049091796155887/NowyFolder2?authkey=Gv1sRgCPzF0t2x_vvkTA&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 20.08.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Cześć, Potrzebowałbym wymiary słupków - średnica i wysokość oraz ich rozstawienie i odległość od domu - najbardziej widzi mi się rozwiązanie idy i jacka - ale rozwiązań innych też jestem ciekaw.Chodzi mi o słupki do daszku nad gankiem przed domem. Pamiętam że ida i jacek pisał i rysował ten ganek ale nie mogę tego odszukać - a naprawdę szukałem. z góry dziękuję za pomoc.pozdrawiam Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts