Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uzyskaliśmy pozwolenie na budowę z kotłownia na ekogroszek. W chwili obecnej chcemy zmienić ogrzewanie na pompę ciepła z kolektorami pionowymi. Czy w tej sytuacji wydane pozwolenie na budowę jest aktualne, czy ta zamiana wymaga uzyskania kolejnego . Czy przy waszych budowach spotkaliście się z takim problemem , jak go rozwiązaliście i jakie formalności musieliście spełnić. Będziemy bardzo wdzięczni za każdą pomoc bo lada dzień zaczynamy.

Dzień dobry!

To mój pierwszy raz na forum (jakimkolwiek). Chciałabym sie przywitać i pozdrowić wszystkich oliwkowiczów i oficjalnie dołączyć do Waszego grona, choć jako czytelnik towarzyszę Wam już półtora roku. I jestem pełna podziwu dla Waszej bezinteresowności i chęci pomocy. Dzięki Wam podjęliśmy już kilka decyzji co do wyglądu domku.

Nasze pozwolenie na budowę uprawomocnia się i za kilka dni je odbieramy, teraz kręcimy się koło kredytu. Nadal jeszcze nie umówiliśmy się z ekipą - mamy kilku kandydatów - trzeba podjąć decyzję. Nie sądziliśmy, że tak szybko dostaniemy pozwolenie na budowę.

W naszej oliwce nie będzie wiele zmian - projekt bardzo nam sie podoba. Jedynie podnosimy o jeden pustak i nad (podwójnym garażem ) chcemy zrobić pralnie i garderobę - typowo :)

Poszło :)

No to czas na pierwsze pytanie:

Większość z Was miała chyba zaprzyjaźnionego kierownika budowy. My w rodzinie i wśród znajomych nie mamy nikogo takiego. Poradźcie co zrobić - czy kierownikiem ma zostać szef ekipy budowlanej i wynająć inspektora budowlanego, żeby sprawdzaj jak idzie, czy poszukać "oddzielnego " kierownika? Tylko gdzie szukać?

Proszę o odpowiedź ile kosztowały Was schody tj obłożenie drewnem wylanych schodów plus poręcze

hej

jest to koszt kolo 10tys w zaleznosci od drewna :)

Cześć,

Potrzebowałbym wymiary słupków - średnica i wysokość oraz ich rozstawienie i odległość od domu - najbardziej widzi mi się rozwiązanie idy i jacka - ale rozwiązań innych też jestem ciekaw.

Chodzi mi o słupki do daszku nad gankiem przed domem. Pamiętam że ida i jacek pisał i rysował ten ganek ale nie mogę tego odszukać - a naprawdę szukałem.

z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam

hmmmm, chyba jednak nie rysowalismy nigdzie ganku (a moze mam skleroze??? ;) ) - jedynie podawalam wymiary tych slupow (ktorych oczywiscie nie pamietam); jak nie zapomne to jutro pomierze i podam ;)

no i witamy nowych oliwkowiczow i zyczymy spokojnej budowy ;)

Cześć,

Potrzebowałbym wymiary słupków ...

Tatrzan,

a może chodziło Ci o tem rysunek?

Ganek..JPG

Przyznaję, że zarżnęliśmy od Idy i Jacka (pozdrawiamy ich gorąco :) ). Może nie co do centymetra, ale w ogólnym zarysie. Przy czym na rysunku jest mały błąd obliczeniowy - źle zsumowana całkowita szerokość podestu.

Femmee_ tak tak chodziło mi o ten rysunek - wiedziałem że coś takliego było choć nie trafiłem z autorem. Bardzo dziękuję za wyrozumiałość :)

Poczekam jeszcze na zwymiarowanie Idy i jacka i ide kopać fundamenciki. Jeśli chodzi o kształt słupków pójdę na komprromis 50 cm z klinkieru ( kwadratowe ) reszta wylany walec - co wyjdzie zobaczymy :) Wielkie dzięki .

Witam forumowiczów . Niestety utknęliśmy w martwym punkcie wpisu do ksiąg wieczystych w związku z czym obawiam się że znając " pracowitość naszego Sadu " nie zdążymy w tym roku zrobić SSZ . Pytanie do Oliwkowiczów ile kosztował was stan Zero ? Dziękuje pozdrawiam .

Nas stan zerowy kosztował ok. 36000 (materiały + robocizna) ale my robiliśmy wzmocnione ławy fundamentowe ze względu na szkody górnicze (więcej stali mocniejszy beton), bez wzmocnień koszt byłby o 6000 niższy a więc ok 30000

Cześć, mam ogromną prośbę czy ktoś z Was rezygnował z wyjścia na taras w jadalni i przenosił na ścianę boczną salonu?

Chodzi mi i o dwa zbrojenia T2, które są pierwotnie pomiędzy oknami w salonie. Przesuwaliście je, czy rezygnowaliście z nich, konstruktor wyrażał zgodę?

Architekt skopał mi adaptację i teraz na szybko muszę znaleźć wyjście z sytuacji.

Z góry dzięki za pomoc.

Mnie stan zero wyniósł 25tys materiał+robocizna i ławy również wzmocnione pod szkody górnicze,zrobiony drenaż i rozprowadzona kanalizacja

Witam

ja również jestem w trakcie wykonywania stanu zerowego, i tu mam pytanko ile kosztowała Was robocizna za wykonanie takiej pracy?

dzięki i pozdrawiam

Cześć, mam ogromną prośbę czy ktoś z Was rezygnował z wyjścia na taras w jadalni ...

Raf06,

my mamy wyjście na taras na ścianie szczytowej. Po rozmowie z kierownikiem budowy mogliśmy zrezygnować z tych zbrojeń. To znaczy one na początku zostały zrobione (przy stanie zerowym), ale jak się nam zmieniła koncepcja domu, to zostały wycięte i obecnie mamy tam drzwi tarasowe o szer. ok. 240cm

Witam my z żoną oczywiście :) budowę zaczeliśmy 29 kwietnia 2010 wbicie pierwszej łyżki koparki moi budowlańcy mają swoją koparke więc sprzęt był w cenie, robocizna kosztowała mnie 9 tys moja Oliwka jest bez garażu więc cena pewnie inna od domów z garażami ale za to szkody mają swoje wymogi a jak to wyglądało widać na fotkach http://picasaweb.google.pl/116805049091796155887/NowyFolder2?authkey=Gv1sRgCPzF0t2x_vvkTA&feat=directlink Edytowane przez greg36

Raf06,

my mamy wyjście na taras na ścianie szczytowej. Po rozmowie z kierownikiem budowy mogliśmy zrezygnować z tych zbrojeń. To znaczy one na początku zostały zrobione (przy stanie zerowym), ale jak się nam zmieniła koncepcja domu, to zostały wycięte i obecnie mamy tam drzwi tarasowe o szer. ok. 240cm

Femmee, bardzo dziękuję za odpowiedź.