wiesia1961 22.08.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Proszę o odpowiedź ile kosztowały Was schody tj obłożenie drewnem wylanych schodów plus poręcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 22.08.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Uzyskaliśmy pozwolenie na budowę z kotłownia na ekogroszek. W chwili obecnej chcemy zmienić ogrzewanie na pompę ciepła z kolektorami pionowymi. Czy w tej sytuacji wydane pozwolenie na budowę jest aktualne, czy ta zamiana wymaga uzyskania kolejnego . Czy przy waszych budowach spotkaliście się z takim problemem , jak go rozwiązaliście i jakie formalności musieliście spełnić. Będziemy bardzo wdzięczni za każdą pomoc bo lada dzień zaczynamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 23.08.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Dzień dobry! To mój pierwszy raz na forum (jakimkolwiek). Chciałabym sie przywitać i pozdrowić wszystkich oliwkowiczów i oficjalnie dołączyć do Waszego grona, choć jako czytelnik towarzyszę Wam już półtora roku. I jestem pełna podziwu dla Waszej bezinteresowności i chęci pomocy. Dzięki Wam podjęliśmy już kilka decyzji co do wyglądu domku. Nasze pozwolenie na budowę uprawomocnia się i za kilka dni je odbieramy, teraz kręcimy się koło kredytu. Nadal jeszcze nie umówiliśmy się z ekipą - mamy kilku kandydatów - trzeba podjąć decyzję. Nie sądziliśmy, że tak szybko dostaniemy pozwolenie na budowę. W naszej oliwce nie będzie wiele zmian - projekt bardzo nam sie podoba. Jedynie podnosimy o jeden pustak i nad (podwójnym garażem ) chcemy zrobić pralnie i garderobę - typowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 23.08.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Poszło No to czas na pierwsze pytanie: Większość z Was miała chyba zaprzyjaźnionego kierownika budowy. My w rodzinie i wśród znajomych nie mamy nikogo takiego. Poradźcie co zrobić - czy kierownikiem ma zostać szef ekipy budowlanej i wynająć inspektora budowlanego, żeby sprawdzaj jak idzie, czy poszukać "oddzielnego " kierownika? Tylko gdzie szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 23.08.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Wystarczy odwiedzić budowy w waszej okolicy popytać i wybrać ja tak zrobiłem i ze swojego jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 23.08.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Proszę o odpowiedź ile kosztowały Was schody tj obłożenie drewnem wylanych schodów plus poręcze hej jest to koszt kolo 10tys w zaleznosci od drewna Cześć, Potrzebowałbym wymiary słupków - średnica i wysokość oraz ich rozstawienie i odległość od domu - najbardziej widzi mi się rozwiązanie idy i jacka - ale rozwiązań innych też jestem ciekaw. Chodzi mi o słupki do daszku nad gankiem przed domem. Pamiętam że ida i jacek pisał i rysował ten ganek ale nie mogę tego odszukać - a naprawdę szukałem. z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam hmmmm, chyba jednak nie rysowalismy nigdzie ganku (a moze mam skleroze??? ) - jedynie podawalam wymiary tych slupow (ktorych oczywiscie nie pamietam); jak nie zapomne to jutro pomierze i podam no i witamy nowych oliwkowiczow i zyczymy spokojnej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 23.08.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Cześć, Potrzebowałbym wymiary słupków ... Tatrzan, a może chodziło Ci o tem rysunek? Przyznaję, że zarżnęliśmy od Idy i Jacka (pozdrawiamy ich gorąco ). Może nie co do centymetra, ale w ogólnym zarysie. Przy czym na rysunku jest mały błąd obliczeniowy - źle zsumowana całkowita szerokość podestu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 24.08.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Femmee_ tak tak chodziło mi o ten rysunek - wiedziałem że coś takliego było choć nie trafiłem z autorem. Bardzo dziękuję za wyrozumiałość Poczekam jeszcze na zwymiarowanie Idy i jacka i ide kopać fundamenciki. Jeśli chodzi o kształt słupków pójdę na komprromis 50 cm z klinkieru ( kwadratowe ) reszta wylany walec - co wyjdzie zobaczymy Wielkie dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 24.08.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Do Jacka i Idy! Dziękuję za odpowiedź w sprawie schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 24.08.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Ida i Jacek,ja też mam jedno pytanko, jaki macie wymiar okna w garażu, bo widzę, że jest mniejsze od tego w pomieszczeniu gospodarczym i że jest proporcjonalne do drzwi obok. Też się nad takim zastanawiamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 26.08.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Cześć, chciałem sie tylko przypomnieć - Ida i Jacek - o te wymiary ganku - odległość słupów od domu - miedzy słupami, wysokość słupów - średnica - i jak daleko sięga daszek za słupy z przodu - długość daszka. seredecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irryd 26.08.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam forumowiczów . Niestety utknęliśmy w martwym punkcie wpisu do ksiąg wieczystych w związku z czym obawiam się że znając " pracowitość naszego Sadu " nie zdążymy w tym roku zrobić SSZ . Pytanie do Oliwkowiczów ile kosztował was stan Zero ? Dziękuje pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 26.08.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam forumowiczów . Niestety utknęliśmy w martwym punkcie wpisu do ksiąg wieczystych w związku z czym obawiam się że znając " pracowitość naszego Sadu " nie zdążymy w tym roku zrobić SSZ . Pytanie do Oliwkowiczów ile kosztował was stan Zero ? Dziękuje pozdrawiam . Nas stan zerowy kosztował ok. 36000 (materiały + robocizna) ale my robiliśmy wzmocnione ławy fundamentowe ze względu na szkody górnicze (więcej stali mocniejszy beton), bez wzmocnień koszt byłby o 6000 niższy a więc ok 30000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 26.08.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Mnie stan zero wyniósł 25tys materiał+robocizna i ławy również wzmocnione pod szkody górnicze,zrobiony drenaż i rozprowadzona kanalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 26.08.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Cześć, mam ogromną prośbę czy ktoś z Was rezygnował z wyjścia na taras w jadalni i przenosił na ścianę boczną salonu?Chodzi mi i o dwa zbrojenia T2, które są pierwotnie pomiędzy oknami w salonie. Przesuwaliście je, czy rezygnowaliście z nich, konstruktor wyrażał zgodę?Architekt skopał mi adaptację i teraz na szybko muszę znaleźć wyjście z sytuacji.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 26.08.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Mnie stan zero wyniósł 25tys materiał+robocizna i ławy również wzmocnione pod szkody górnicze,zrobiony drenaż i rozprowadzona kanalizacja Mam pytanie czy stan zerowy robiliście też w tym roku czy wcześniej? bo nie wiem czy nie przepłaciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 26.08.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Mnie stan zero wyniósł 25tys materiał+robocizna i ławy również wzmocnione pod szkody górnicze,zrobiony drenaż i rozprowadzona kanalizacja Witam ja również jestem w trakcie wykonywania stanu zerowego, i tu mam pytanko ile kosztowała Was robocizna za wykonanie takiej pracy? dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 26.08.2010 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Cześć, mam ogromną prośbę czy ktoś z Was rezygnował z wyjścia na taras w jadalni ... Raf06, my mamy wyjście na taras na ścianie szczytowej. Po rozmowie z kierownikiem budowy mogliśmy zrezygnować z tych zbrojeń. To znaczy one na początku zostały zrobione (przy stanie zerowym), ale jak się nam zmieniła koncepcja domu, to zostały wycięte i obecnie mamy tam drzwi tarasowe o szer. ok. 240cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 27.08.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam my z żoną oczywiście budowę zaczeliśmy 29 kwietnia 2010 wbicie pierwszej łyżki koparki moi budowlańcy mają swoją koparke więc sprzęt był w cenie, robocizna kosztowała mnie 9 tys moja Oliwka jest bez garażu więc cena pewnie inna od domów z garażami ale za to szkody mają swoje wymogi a jak to wyglądało widać na fotkach http://picasaweb.google.pl/116805049091796155887/NowyFolder2?authkey=Gv1sRgCPzF0t2x_vvkTA&feat=directlink Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez greg36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 27.08.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Raf06, my mamy wyjście na taras na ścianie szczytowej. Po rozmowie z kierownikiem budowy mogliśmy zrezygnować z tych zbrojeń. To znaczy one na początku zostały zrobione (przy stanie zerowym), ale jak się nam zmieniła koncepcja domu, to zostały wycięte i obecnie mamy tam drzwi tarasowe o szer. ok. 240cm Femmee, bardzo dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts