Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam my z żoną oczywiście :) budowę zaczeliśmy 29 kwietnia 2010 wbicie pierwszej łyżki koparki moi budowlańcy mają swoją koparke więc sprzęt był w cenie, robocizna kosztowała mnie 9 tys moja Oliwka jest bez garażu więc cena pewnie inna od domów z garażami ale za to szkody mają swoje wymogi a jak to wyglądało widać na fotkach http://picasaweb.google.pl/116805049091796155887/NowyFolder2?authkey=Gv1sRgCPzF0t2x_vvkTA&feat=directlink

dzięki za informacę, macie chyba tanią ekipę budowlaną i do tego z własnym cięzkim sprzętem - super

Nas sama koparka za zdjęcie czarnej ziemi kosztowała - 1200 i to trochę po znajomości

koparka do kopania fundamentów - 500

koparka do zasypania piachu - 1200

zagęszczarka do piasku - 500

strasznie dużo już na starcie do tego poszło około 230 ton piasku

teraz jesteśmy na etapie kanalizy,

ma ktoś może zdjęcia rozłożonej kanalizy, i jak została położona rura nawiewowa do kominka? bo nasza ekipa zrobiła otwór na tę rurę w kuchni zaraz jak się kończy taras.

Oczywiście nasi budowlańcy nie położą kanalizy , i musimy szukac kogoś do tej robotki

A ile płaciliście za położenie kanalizy?

pozdrawiam

dzięki za informacę, macie chyba tanią ekipę budowlaną i do tego z własnym cięzkim sprzętem - super

Nas sama koparka za zdjęcie czarnej ziemi kosztowała - 1200 i to trochę po znajomości

koparka do kopania fundamentów - 500

koparka do zasypania piachu - 1200

zagęszczarka do piasku - 500

strasznie dużo już na starcie do tego poszło około 230 ton piasku

teraz jesteśmy na etapie kanalizy,

ma ktoś może zdjęcia rozłożonej kanalizy, i jak została położona rura nawiewowa do kominka? bo nasza ekipa zrobiła otwór na tę rurę w kuchni zaraz jak się kończy taras.

Oczywiście nasi budowlańcy nie położą kanalizy , i musimy szukac kogoś do tej robotki

A ile płaciliście za położenie kanalizy?

pozdrawiam

Ale az 230 ton piasku?czemu tak duzo tego piasku?Innym tez tyle wychodzilo piasku?

Witam bardzo dużo poszło wam piachu do zasypywania ja zasypałem fundamenty piachem i gliną z wykopu i dokupiłem tylko 60T piachu,co do kosztów sprzętu cięzkiego to rzeczywiście spora oszczędność bo maszyny i sprzęt mamy w cenie.A jeśli mogę spytać gdzie na śląsku budujecie i ile policzyła was ekipa za SSO

Tak, piachu poszło nam bardzo, bardzo dużo i muszę przyznac , że był również bardzo drogi,

1. mieliśmy dużo czarnej ziemi , więc głęboki wykop, na 8 bloczków( bloczek 2,6 zł)

2. do tego niski teren, ciągle padał deszcz, bardzo dużo piasku zmarnowało się, koparka jego nie wybrała i piasek został na drodze,

3. SSO ma nas kosztowac 42 tys. (teraz wiemy , że to za dużo , trzeba było szukac dłużej, bo nasza ekipa nic nie oferuje od siebie, za wszystko trzeba płacic dodatkowo)

teraz czekamy na pogodę i beton B-15 ( a ile Wam wyszło tego betonu i w jakiej macie go cenie, nam wyliczono ok. 12 m)

pozdrawiam

Czy ktoś wyrównywał poziom podłogi w garażu z podłogą na parterze domu? Proszę o odpowiedź, czy dobrze jest to zrobić.

My tak zrobiliśmy za namową majstra, ale dziś wiem że zostawilibyśmy tak jak w projekcie.

Stan zero jest na równym poziomie jednak po wylaniu posadzek i tak będziemy mieli różnicę.

Uważam, że ta zmiana nic nie wnosi, nie warto.

Czy ktoś wyrównywał poziom podłogi w garażu z podłogą na parterze domu? Proszę o odpowiedź, czy dobrze jest to zrobić.

Cześć,

u nas za namową majstra jest podział, garaż najniżej, trochę wyżej kotłownia i jeszcze wyżej reszta parteru. Jak to powiedział w razie awarii w kotłowni woda będzie szła na garaż a nie chałupę. Tak powiedział, tak zrobiliśmy :). Od strony użytkowej nie widzę różnicy, nie sprawia to żadnych problemów. No może jeden, zachowanie okien na jednym poziomie powoduje od środka kotłowni różnicę - jest trochę wyżej parapet.

Pozdrawiam - Daniel

Po przebrnięciu przez wszystkie 68 stron tego wątku nadszedł wreszcie czas, aby się przywitać i serdecznie Wam podziękować za każdą z tych tysięcy (dosłownie :rolleyes:) mądrych rad i cennych wskazówek, jakie tu znaleźliśmy.

Ponadto chcielibyśmy jeszcze pokrótce się przedstawić. Mamy na imię Asia i Marcin i planujemy budowę Oliwki w okolicach Poznania. Działeczkę i projekt już posiadamy. Teraz natomiast - po zapoznaniu się z wszystkimi Waszymi wypowiedziami - wreszcie możemy przystąpić do adaptacji.

Zmian będzie stosunkowo niewiele:

1. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak
  2. Wydłużenie daszku nad wejściem i oparcie go na dwóch kolumnach
  3. Likwidacja balkonu
  4. Prawdopodobnie: wydłużenie garażu o ok. 1 m
  5. Likwidacja okna w garażu
  6. Zabudowa wnęki pod schodami od strony kuchni (lodówka, kuchenka, zmywarka)
  7. Być może: oddzielenie fragmentu pomieszczenia gospodarczego i wydzielenie w tym miejscu malutkiej spiżarni (ogrzewanie planujemy gazowe, więc piec mamy nadzieję zmieścić w pozostałej części)
  8. Powiększenie garderoby kosztem sypialni (o 0,5 m w każdą stronę)
  9. Dołożenie okna dachowego w sypialni nad jadalnią
  10. Przesunięcie okna dachowego w łazience bliżej środka tego pomieszczenia

Mamy nadzieję, że nasze zmiany nie okażą się kłopotliwe - ale w tej kwestii wypowie się pewnie jeszcze architekt.

Prosimy także o wszelkie opinie i rady doświadczonych Oliwkowiczów.

Zależy nam również na kontakcie z tymi osobami, które zakończyły, realizują lub nawet dopiero rozpoczynają budowę Oliwki w naszym regionie.

Będziemy wdzięczni za każdą wskazówkę.

Zap & Cin

Olcia-Si i TypeR - dziękuję za odpowiedź.

Olcia-Si, nie bardzo rozumiem, dlaczego po zrobieniu wylewek będziecie mieć różny poziom podłogi w garażu i w domu. Czy jest jakiś powód, dla którego wylewka w garażu miałaby być cieńsza? Czy jest to kwestia pokrycia wylewki w domu kafelkami itp., które zwiększają grubość podłogi?

Zastanawiam się też nad aspektami estetycznymi - oprócz użytkowych. My planujemy podnieść ściankę kolankową na strychu o 40cm i zastanawiamy się też, czy nie będzie ładniej wyglądała elewacja, jeśli nadproża nad bramą garażową i drzwiami garażowymi będą wyżej...

Olcia-Si i TypeR - dziękuję za odpowiedź.

Olcia-Si, nie bardzo rozumiem, dlaczego po zrobieniu wylewek będziecie mieć różny poziom podłogi w garażu i w domu. Czy jest jakiś powód, dla którego wylewka w garażu miałaby być cieńsza? Czy jest to kwestia pokrycia wylewki w domu kafelkami itp., które zwiększają grubość podłogi?

Zastanawiam się też nad aspektami estetycznymi - oprócz użytkowych. My planujemy podnieść ściankę kolankową na strychu o 40cm i zastanawiamy się też, czy nie będzie ładniej wyglądała elewacja, jeśli nadproża nad bramą garażową i drzwiami garażowymi będą wyżej...

cześć,

jak podniesiesz nadproże w garażu to sprawdź ile miejsca zostaje na bramę pod sufitem, nie pamiętam jaka minimalna jest wysokość na stelaż od segmentowej.

Tak samo z kolankową nad strychem, jeżeli podnosisz na inną wysokość niż nad domem to czy pod okap domu wejdzie dach garażu i jak to będzie wyglądało z proporcji.

Pozdrawiam - Daniel

cześć,

jak podniesiesz nadproże w garażu to sprawdź ile miejsca zostaje na bramę pod sufitem, nie pamiętam jaka minimalna jest wysokość na stelaż od segmentowej.

Tak samo z kolankową nad strychem, jeżeli podnosisz na inną wysokość niż nad domem to czy pod okap domu wejdzie dach garażu i jak to będzie wyglądało z proporcji.

Pozdrawiam - Daniel

Dzięki za radę odnośnie bramy segmentowej - na pewno to sprawdze. Dach garażu powinien bez problemu zmieścić się pod okapem domu (dom podnosimy o 25cm), ale dopiero na następnym spotkaniu z architektem zobaczymy, jak wyglądają proporcje. Pozdrawiam. Marta.

Witam,

Serdeczna prośba do mieszkających Oliwkowiczów - jakiej mocy kaloryfery zapodaliście na poddaszu? Oczywiście całość zależy od ocieplenia etc etc, jednakoż może macie jakieś sugestie "z życia wzięte" przykładowo "do głównej sypialni dalibyśmy teraz przewymiarowany". Lada dzień będzie trzeba zakupić stąd pomóżcie :)

ps. mam zrobiony projekt CO ale jak to czasem bywa, projekt swoje a życie swoje ;)

Asia i Marcin

ad 2. Skoro wydłużacie daszek, to mozna zastanowić się nad likwidacją wnęki wejściowej.ad3. Lubię ten balkonik, dodaje uroku ad.5 okno jest potrzebne 6. Z tym może róznie wyjść, ja nie zabudowuję schodów, bo są ładne i szkoda mi. 7. Nie ma co oddzielać. To pomieszczenie jest wystarczająco duże i na kotłownię i spizarnię (ja dokładam tu nawet drugą kuchnię) 8. Nad garażem mozna wydzielic garderobe 9. Okno dachowe nie jest niezbędne, a bardzo kłopotliwe ze względu na daszek

Osobiście załuję ze nie zrobiliśmy przejścia z sypialni do łazienki na górze (ze względu chociażby na ochronę)

przede wszystkim przepraszam ze tak pozno odpisuje ale jak siadalam do kompa to nie mialam wymiarow a jak juz mialam wymiary to czasu brakowalo;)

Cześć, chciałem sie tylko przypomnieć - Ida i Jacek - o te wymiary ganku - odległość słupów od domu - miedzy słupami, wysokość słupów - średnica - i jak daleko sięga daszek za słupy z przodu - długość daszka.

seredecznie pozdrawiam

niestety nie wszystkie wymiary posiadam bo nie doczytalam :(

1. sam ganek ma wymiary 210x380cm - to sa wymiary wyzszego stopnia czyli jeszze trzeba sobie dodac dolny wg uznania

2. slupy od domu sa oddalone 145cm (od srodka slupa do sciany)

3. miedzy slupami jest 270cm (tez miedzy srodkami slupow)

4. srednicy nie znam - poszukam bo chyba komus ostatnio pisalam

5. wysokosci nie mierzylam

Ida i Jacek,

ja też mam jedno pytanko, jaki macie wymiar okna w garażu, bo widzę, że jest mniejsze od tego w pomieszczeniu gospodarczym i że jest proporcjonalne do drzwi obok. Też się nad takim zastanawiamy...

okno w garazu ma wymiar 90x110

pozdrawiam oliwkowiczow ;)

Dzięki wielkie Ida i Jacek - wcale nie późno - będę kopać w sobotę - wczoraj zalali mi strop :)

Średnica słupów - myślę że ok 25 - 30 cm troche zależało by mi na wysokości od poziomu drzwi (stanu zero ) - nie chcę żeby daszek był za wysoko - a za nisko być nie może bo okna .

Pozstaram się założyć jakiś album - może się komuś moje pomysły przydadzą - wiem ile mi pomogły gdy oglądałem zdjęcia bardziej zaawansowanych oliwkówiczów.

Moja oliwka powstaje w Krotoszynie - wielkopolskie.

Pozdrawiam