Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Czy może ktoś podpowie coś w sprawie kominów, nie wiemy jaki wybrac?

- system kominowy IBF z ceramicznym kanałem spalania (wersja uniwersalny) ten jest tańszy

- system kominowy Wulkan ICOPAL - ten polecają budowlańcy, bo b. dobrze się buduje, ma równe elementy

cześć,

my mamy Wulkana, również go polecał majster, kawał komina, jak dojdzie obok dymowego wentylacja to jest spory. Co do jakości nie mamy zastrzeżeń.

Sprawdź jeżeli się zdecydujesz, czy jest docieplenie wełną w cenie czy trzeba dokupić, bo jak ja kupowałem to nie było.

Pozdrawiam - Daniel

Grazi, mam do Ciebie ogromną prośbę. Szalenie podobają mi się Twoje słupki tarasowe i elementy drewniane daszku. Nie ukrywam, że widziałabym coś podobnego w naszej Oliwce.

Pokazałam naszemu Panu Dachowcowi zdjęcie Waszej Oliwki :) Pan wycenia robociznę na 15 tys. ALE BEZ TYCH CUDNYCH SŁUPÓW I DREWNIANYCH ELEMENTÓW OZDOBNYCH (nie wiem jak się nazywają fachowo). Odsyła nas do stolarza i przestrzega, że sporo podniesie to koszty dachu :(

I tu pytanie, Grazi do Ciebie. Jak u Was to wyglądało? Ile stolarz sobie zaśpiewał za te cuda?

tatrzan ciekawe rozwiazanie kotlowni oraz zadaszenie tarasu; jestem ciekawa jak bedzie sie spisywalo :)

a jak spojrzalam na rzut gory to jak bym nasza widziala, ten sam uklad w lazience (chociaz teraz zaluje ze zostawilam ta wneke w sypialni bo nie mam na nia pomyslu - moglam zrobic wielkszy prysznic - jakis bajer z luksferami czy co :) ) oraz ten sam uklad scian w pokojach blizniaczych - u nas w pokoju z kominem wyszla plytka szafa a w drugim pelnowymiarowa jak przystalo na szafe dla dziewczynki ;)

jestem ciekawa dalszych zdjec z realizacji ;)

Ida i Jacek - nic dziwnego że poddasze wydaje Ci się znajome ponieważ to na Waszych pomysłach głównie sie tam wzorowałem.

Jeżeli chodzi o parter to główne zmiany to

- zrównanie garaży z tyłem domu i dzięki temu znalazło się miejsce na małą spiżarnię ( wkopana niżej ) w garażu i miejsce na warsztat

-przeniesienie drzwi zewnętrznych z garażu do kotłowni ( wejście do magazynku}

-likwidacja ścianki w kuchni ( tej 65 cm ) tu będzie "jakiś" stół bądz "barek"

-likwidacja wnęki w wiatrołapie , przeneisienie ścianki wiatrołapu bliżej schodów

-zadaszenie tarasu ( cały tył) - podział na częśc rekraacyjną i na magazynek ( opał, drewno , cokolwiek ) życie pokaże

-powiększenie kotłowni ( nie wiem jakie piece będą u nas ( chciałbym na gaz i zapasowy na "wszystko")

Na poddaszu zrównałem stropy - dom - garaż

-szafy wnękowe w pokojach bliźniaczych

-nad ( powiększonym garażem ) pralnia i garderoba

-prysznic zabudowany ( kosztem sypialni)

reszta wyjdzie na zdjęciach :)

Edytowane przez tatrzan

Witam pozwólcie że się pochwale postępem prac w nowym i uporządkowanym albumie to co było i to co jest :)http://picasaweb.google.pl/116805049091796155887/NowyFolder2?authkey=Gv1sRgCPzF0t2x_vvkTA&feat=directlink

Mamy pytanko do was bo ogladalismy przed chwila zdjecia z waszej budowy i dziwi nas fakt tak duzej ilosci wody-czy to nie przeszkadzało wam za bardzo?I drugie pytanie czy Wy cały fundament od gruntu do wysokosci ostaniego bloczka wylewaliscie betonem?Mam wrazenie ze wlasnie tak jest...ja mysalem ze mozna wsypac tam ziemi z wykopu albo pisku i z gory tylko zalac betonem...Jak to jest?

Zaczynaliśmy budowę w największe ulewy praktycznie cały maj padało więc rzeczywiście wody mam powyżej dziurek w nosie ale dało się to pogodzić z pracami miałem na budowie trzy pompy do odpompowywania wody co do zalania fundamentów to wykonana jest tylko 15 centymetrowa wylewka a cały fundament jest zasypany piaskiem

i gliną z wykopu.

Zaczynaliśmy budowę w największe ulewy praktycznie cały maj padało więc rzeczywiście wody mam powyżej dziurek w nosie ale dało się to pogodzić z pracami miałem na budowie trzy pompy do odpompowywania wody co do zalania fundamentów to wykonana jest tylko 15 centymetrowa wylewka a cały fundament jest zasypany piaskiem

i gliną z wykopu.

No tak ta woda to wyglada nieciekawie...napewno troche zamrtwien wam przyspozyła.Tak myslame ze nie wylewaliscie calosci chodz wrazenie robi to dosyc inne.Pozdarwiam