Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

w którym miejscu na działce macie lub planujecie dać przydomową oczyszczalnię? I dlaczego właśnie tam? :)

Pozdrawiam wszystkich,

Sylwia

Za garazem. Dlaczego? Bo nie mamy zamiaru tam sadzic ani drzew, ani robic podjazdu - ot teren rekreacyjny. Poza tym jest to teren ktory bedzie glownie gospodarczy (z boku jakas szopka na narzedzia, ekogroszek, dalej teren na ognisko.

Witam

pytanko z ostatniej chwili , musimy szybko zamówić komin tylko jaki ?

- do kominka fi 200 i 1 wentylacja

- do gospodarczego fi 200 i 5 wentylacji ( ogrzewanie: w projekcie piec gazowy kondensacyjny, ale w przyszłości ma tam być też zwykły piec na drewno i węgiel i itd.)

Może ktoś podpowie czy to dobre ułożenie i może jakaś nazwa?

Witam

pytanko z ostatniej chwili , musimy szybko zamówić komin tylko jaki ?

- do kominka fi 200 i 1 wentylacja

- do gospodarczego fi 200 i 5 wentylacji ( ogrzewanie: w projekcie piec gazowy kondensacyjny, ale w przyszłości ma tam być też zwykły piec na drewno i węgiel i itd.)

Może ktoś podpowie czy to dobre ułożenie i może jakaś nazwa?

My przy ekogroszku mamy systemowe kominy Leier'a.

Kominkowy = 1 fi 200 + 1x 2 kanaly wentylacji

Kotlownia = 1 fi 200 + 2 x 2 kanaly wentylacji

Jedno doradze od siebie - jak bedziesz obudowywac komin klinkierem to NIE ROB tego dziurawka! ;)

Czy ma ktoś może projekt w wersji elektronicznej? Nasz jest u architekta - niestety nie zrobiliśmy kopii-a chcemy dać budowlańcom do wyceny, bedę wdziecza za przesłanie na maila [email protected]

Nie wiem skąd jesteście, jeśli z lub spod Warszawy, to mogę Wam użyczyć xero projektu. W wersji elektronicznej nie mam.

Planujemy podnieść ściankę kolankową o 1 pustak i zastanawiamy się, czy w związku z tym przedłużać krokwie. Widzieliśmy, że przy podniesieniu o 2 pustaki przedłużenie krokwi sprawia, że bryła domku wygląda ładniej, ale czy przedłużać, jeśli podnosimy o 1 pustak? Jakie podjęliście decyzje w tej kwestii i czy jesteście z nich zadowoleni?

Planujemy podnieść ściankę kolankową o 1 pustak i zastanawiamy się, czy w związku z tym przedłużać krokwie. Widzieliśmy, że przy podniesieniu o 2 pustaki przedłużenie krokwi sprawia, że bryła domku wygląda ładniej, ale czy przedłużać, jeśli podnosimy o 1 pustak? Jakie podjęliście decyzje w tej kwestii i czy jesteście z nich zadowoleni?

My też podnieśliśmy o 1 pustak i przedłużamy krokwie, na razie więźba jest w trakcie roboty

PJakie podjęliście decyzje w tej kwestii i czy jesteście z nich zadowoleni?

Podnieslismy o jedna warstwe bloczkow, ale nie wydluzalismy - nie zauwazylem jeszcze jakichs problemow wizualnych - mozesz sam(a) ocenic po wejsciu w galerie z podpisu, ale wiem, ze ludzie czasem i znacznie wyzej podnosza i twierdza, ze dom bedzie ladnie wygladal - rzecz gustu... Aha! wydluzenie krokwii powiekszy dach (wcale nie o tak malo), a co za tym idzie - koszty. Roznica niby niewielka, ale jednak ;)

Mataj, masz bardzo ładny domek. Chyba rzeczywiście nie ma potrzeby przedłużać krokwi przy podniesieniu ścianki o 1 pustak - ja też nie dostrzegam tu problemów wizualnych :)

A jaką masz dachówkę i co to za kolor, bo mi się podoba...

Edytowane przez Tup

My też podnosimy o 1 pustak i nie będziemy wydłużać krokwi. Śliczna Oliwka Mataja utwierdza nas w naszej decyzji :)

Za garazem. Dlaczego? Bo nie mamy zamiaru tam sadzic ani drzew, ani robic podjazdu - ot teren rekreacyjny. Poza tym jest to teren ktory bedzie glownie gospodarczy (z boku jakas szopka na narzedzia, ekogroszek, dalej teren na ognisko.

Mataj, za garażem, czyli między garażem a ogrodzeniem, a nie od strony ogrodu, tak?

U nas jest zaplanowana w prawym narożniku ogrodu za domem (mamy wersje lustrzaną, dł. działki 40 m). Mąż z naszym architektem adaptującym projekt tak wymyślili. A teraz średnio mi się to widzi. Raz, że daleko trzeba ciągnąć rury, a dwa - chodzi mi o drzewka i inną roślinność właśnie. Ogranicza nas studnia sąsiadów więc nie możemy zrobić oczyszczalni od strony garażu :( Co radzicie? Acha, wyprowadzenie kanalizy mamy z tyłu domu na wysokości kotłowni.

I jeszcze jedno pytanie do Was, Oliwkowicze, jaki macie/planujecie taras? Betonowy czy ziemny?

Edytowane przez mleczajka

Mam pytania do osób, które zlikwidowały przejście do garażu z kuchni i zrobiły korytarzyk kosztem łazienki:

- jakie są wymiary dolnej łazienki po tej zmianie (o ile przesunęliście ścianę w głąb kotłowni),

- o ile przesuwaliście komin i jak ta zmiana wpłynęła na układ górnej łazienki?

Mleczajko, ja planuje taras drewniany. Mam dwa wyjscia tarasowe i dwa tarasy wygladalyby tak sobie , postanowilam zrobic jeden 2,5 m szer. ale zaokraglony na dwie strony domu i ma tam jeszcze byc murek z cegly CRH. Czesc tarasu pod daszkiem.

Podoba mi sie koncepcja, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Za miesiac przeprowadzka :)). Dzisiaj pomyslalam sobie, ze moje miejsce to Eden, tylko nikt o tym nie wie. Wyszlam za dom 100 m i znalazlam pelno grzybow, byly tak piekne, ze pomyslalam... chyba trujace, bo nikt ich nie zbieral. A to byly podgrzybki :)) Wieczorem przychodza pod moja Oliwke lisy i sarny. Jest cudnie

Mleczajko, ja planuje taras drewniany. Mam dwa wyjscia tarasowe i dwa tarasy wygladalyby tak sobie , postanowilam zrobic jeden 2,5 m szer. ale zaokraglony na dwie strony domu i ma tam jeszcze byc murek z cegly CRH. Czesc tarasu pod daszkiem.

Podoba mi sie koncepcja, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Za miesiac przeprowadzka :)). Dzisiaj pomyslalam sobie, ze moje miejsce to Eden, tylko nikt o tym nie wie. Wyszlam za dom 100 m i znalazlam pelno grzybow, byly tak piekne, ze pomyslalam... chyba trujace, bo nikt ich nie zbieral. A to byly podgrzybki :)) Wieczorem przychodza pod moja Oliwke lisy i sarny. Jest cudnie

Grazi! Ale się wzruszyłam. Już za miesiąc? Ale fajnie... i te sarny i lisy. Cudnie.

Jakie drewno na taras planujecie?

Możemy liczyć na nowe zdjęcia? :)

Postaram sie umiescic nowe zdjecia, tylko, ze ogolnie panuje wielki balagan, nie moge sie uporac z nim. Chce skonczyc szybko w srodku, niestety zlew przyszedl uszkodzony i znowu czekamy. Teraz kladziemy parkiet i czekamy na drzwi wewnetrzne, bo glupio chodzic to WC bez drzwi. Kuchnie mam tak modern grey, ze az sie sama przestraszylam. Ale teraz juz wyglada ok, przywyklam :)) Na tarasie bedzie drewno nasze zwykle czyli sosna, ale z gwarancja na kilkanascie lat w co wierze. Dzieki za zyczenia przeprowadzkowe, ale widzac przymruzenie oka, sadze, ze tu tez sa jakies haczyki :))

Mataj, masz bardzo ładny domek.

A jaką masz dachówkę i co to za kolor, bo mi się podoba...

Dziekujemy, nam tez sie podoba ;) Dachowka cementowa EURONIT, profil S, kolor klasyczno-czerwony czy czerwien klasyczna (maja jeden jedyny podobny, wiec nie da sie pomylic).

Mataj, za garażem, czyli między garażem a ogrodzeniem, a nie od strony ogrodu, tak?

I jeszcze jedno pytanie do Was, Oliwkowicze, jaki macie/planujecie taras? Betonowy czy ziemny?

Rowniez dzieki za slowa uznania ;) Za garazem, czyli sama oczyszczalnia jest za drzwiami do garazu, a rozsaczalnik z prawej strony, czyli nie tak jak piszesz obok garazu, ale na tej samej wysokosci tylko w glab ogrodu. (na wysokosci garazu planujemy kiedys docelowo zrobic cos w rodzaju podjazdu, zeby goscie mogli zaparkowac na pare godzin awaryjnie, nie zastawiajac drogi, a pod ogrodzeniem jakas komorka na ekogroszek i drewno - a to wyklucza raczej rozsaczalnik). Mimo, ze zapewniali nas, ze oczyszczalnia nie daje po nosie, to dla pewnosci chcielismy to troche odsunac od tarasu :p Jakbys jeszcze nie wiedziala co i gdzie to moge zrobic rysunek pogladowy ;)