Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekujemy, nam tez sie podoba ;) Dachowka cementowa EURONIT, profil S, kolor klasyczno-czerwony czy czerwien klasyczna (maja jeden jedyny podobny, wiec nie da sie pomylic).

Rowniez dzieki za slowa uznania ;) Za garazem, czyli sama oczyszczalnia jest za drzwiami do garazu, a rozsaczalnik z prawej strony, czyli nie tak jak piszesz obok garazu, ale na tej samej wysokosci tylko w glab ogrodu. (na wysokosci garazu planujemy kiedys docelowo zrobic cos w rodzaju podjazdu, zeby goscie mogli zaparkowac na pare godzin awaryjnie, nie zastawiajac drogi, a pod ogrodzeniem jakas komorka na ekogroszek i drewno - a to wyklucza raczej rozsaczalnik). Mimo, ze zapewniali nas, ze oczyszczalnia nie daje po nosie, to dla pewnosci chcielismy to troche odsunac od tarasu :p Jakbys jeszcze nie wiedziala co i gdzie to moge zrobic rysunek pogladowy ;)

Dzieki, Mataj, teraz juz wszystko jasne. My za garażem niestety nie możemy, bo sąsiad ma za blisko studnię.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki, Mataj, teraz juz wszystko jasne. My za garażem niestety nie możemy, bo sąsiad ma za blisko studnię.

U nas tez, ale naszczescie ciut wiecej niz jest w przepisach + jeszcze troszke zapasu ;)

Kiziorowo - my placilismy 33k pln za SSO (w tym scianki dzialowe - przeciez to tez element SSO?!), ale dodam, ze komu ze znajomych nie mowilem ile dalismy to sie dziwil, ze tak tanio, ekipa byla sprawdzona wiec wzielismy..

Mam pytanko do osób , które kładły TERIVE,

Jakiej długości wybraliście belki standardowe takie jak w projekcie ( np. 396 to jest np. na garaż wersja podstawowa bez zmian) czy belki o 30 cm dłuższe 420?

pytam bo dostaliśmy 2 wyceny z 2 różnych firm

- w jednej wszystki wymiary są zawyżone o 30 cm sprzedawca tłumaczy , że te z projektu będą za krótkie dosłownie parę cm

- a z drugiej wyceny zaniżone wynika, że zamiast np 396- oni proponują 390 standardową, która też wystarczy , trochę dziwne

Może jakaś podpowiedź ,

Za TERIVE wyszło 7200, trochę dużo

pozdrawiam

Jeżeli jest to cena razem z fundamentami to uważam, że jest rozsądna bo ja płacę za SSO 41000 (fundamenty, ściany, dach, też bez ścianek działowych)

tak to cena z fundamentami, jeśli sami zrobimy fundamenty to 6 tys mniej, ścianki działowe zrobi sobie sam mąż dlatego ich nie uwzględnialiśmy w SSO...tymczasem czekamy na drugą wycenę, będzie w niedzielę, porównamy i podpisujemy umowe

ps: dziś kupiliśmy cegłę :)

Czekaliśmy ustawowy termin, ale było gotowe niby wcześniej tylko nie było gościa co miał je podbić. Później musi jeszcze się uprawomocnić.

Ale adaptacja jak wszystko dobrze to zajmuje też około 1 miesiąca, dużo czasu zabiera ZUD musi się uprawomocnić.

Co do adaptacji dobrze mieć kogoś sprawdzonego , kto naprawdę dobrze to zrobi , żeby później nie było nerwów i bałaganu w projekcie , a szczególnie jeśli robicie jakieś zmiany .

A czy Wy chcecie zacząć stawiać jeszcze w tym roku?

pozdrawiam

Mam pytanko odnosnie adaptacji projektu, jak u was z cena wygladało?Przed chwila bylem na forum grup budujacych z mojje okolicy-Słupsk-Kobylnica i tam pisza ze za adaptacje daja 5000-6000 tys!Masakra!To 3 razy wiecej niz sam projekt!Jak to u was bylo?Z gory dzieki

Adaptacja naszej Oliwki kosztowała 1500 zł. Zmian było bardzo mało - podniesienie kolankowej o bloczek, poszerzenie garażu o metr, dodanie zadaszenia tarasu od strony ogrodu oraz wrysowanie jednego okna dachowego plus kilka kosmetycznych poprawek.

Pozdrawiam, a przy okazji - witam wszystkich forumowiczów ;-)

Czekaliśmy ustawowy termin, ale było gotowe niby wcześniej tylko nie było gościa co miał je podbić. Później musi jeszcze się uprawomocnić.

Ale adaptacja jak wszystko dobrze to zajmuje też około 1 miesiąca, dużo czasu zabiera ZUD musi się uprawomocnić.

Co do adaptacji dobrze mieć kogoś sprawdzonego , kto naprawdę dobrze to zrobi , żeby później nie było nerwów i bałaganu w projekcie , a szczególnie jeśli robicie jakieś zmiany .

A czy Wy chcecie zacząć stawiać jeszcze w tym roku?

pozdrawiam

może i byśmy chcieli ale....pewnie nie zdążymy, narazie czekamy na wyłączenie z produkcji rolnej

Witam.

Bardzo podoba nam się projekt oliwka. Jestem ciekawa jak domek wygląda w realu. Czy jest może ktoś kto buduje lub już zbudował ten domek w okolicach Łodzi, Pabianic lub nawet Sieradza i byłby na tyle uprzejmy i zechciał pokazać nam jak prezentuje się jego oliwka. Chodzi mi o wygląd zewnętrzny, nie będę wchodziła nikomu buciorami do domu :). Jestem z okolic Łasku.

Szukam projektu codziennie od miesiąca i przyznam, że mózg mi się już lasuje. Wydaje mi się, że oliwka to jest właśni to czego szukamy, tylko nie jesteśmy do końca przekonani do końca co do wyglądu zewnętrznego.

Będę wdzięczna za pomoc.

Mam pytanko odnosnie adaptacji projektu, jak u was z cena wygladało?Przed chwila bylem na forum grup budujacych z mojje okolicy-Słupsk-Kobylnica i tam pisza ze za adaptacje daja 5000-6000 tys!Masakra!To 3 razy wiecej niz sam projekt!Jak to u was bylo?Z gory dzieki

Jesli ktos daje tyle za adaptacje to jest to najlepszy dowod na to, ze albo slabo szukal architekta, albo kompletnie rozminal sie z projektem i jest on kompletnie niedopasowany do jego potrzeb. Do samej oliwki jest kilka innych analogicznych, bardzo podobnych projektow, ktore wrazie czego mozna kupic oszczedzajac na adaptacji, nie wspominajac o innych projektach z Archipelagu czy z HB studio, ktore sa czesto robione przez tych samych architektow, a co za tym idzie rozwiazania sa bardzo podobne do siebie.

Placenie 6k za adaptacje to wyrzucanie pieniedzy z bloto, ale prosze bardzo ;) Ja pewnie wyrzucilem je w innym miejscu budowy :p

Zbyszek1982 my adaptacje swojej Oliwki robiliśmy jesienią zeszłego roku właśnie w Słupsku i od razu powiem, że w tym mieście taniej jak za 3500pln nie znajdziesz bo po prostu za mniej nikt nawet nie chce rozmawiać i nie wiem z czego to wynika. Jeździliśmy, szukaliśmy w końcu z małego polecenia trafiliśmy do pani, która wzięła od nas wszystkie kwity i powiedziała, że zadzwoni jak już będzie miała pozwolenie na budowę. Trwało to półtora miesiąca - potem ona nam PnB a my jej 3500pln i wszyscy byliśmy szczęśliwi. Później jeszcze byliśmy u niej parę razy, bo każdy bank co innego uznaje za powierzchnię użytkową domu ale to już inna historia.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości. :)

Zbyszek1982 my adaptacje swojej Oliwki robiliśmy jesienią zeszłego roku właśnie w Słupsku i od razu powiem, że w tym mieście taniej jak za 3500pln nie znajdziesz bo po prostu za mniej nikt nawet nie chce rozmawiać i nie wiem z czego to wynika. Jeździliśmy, szukaliśmy w końcu z małego polecenia trafiliśmy do pani, która wzięła od nas wszystkie kwity i powiedziała, że zadzwoni jak już będzie miała pozwolenie na budowę. Trwało to półtora miesiąca - potem ona nam PnB a my jej 3500pln i wszyscy byliśmy szczęśliwi. Później jeszcze byliśmy u niej parę razy, bo każdy bank co innego uznaje za powierzchnię użytkową domu ale to już inna historia.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości. :)

Witam a mozecie podac nam namiary na ta Pania i moze od razu podpowiedziec co zmienilisice?Rozumiem, ze sie budujecie w okolicy Słupska?Mozna wiedziec gdzie?Pozdarwiam