Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

my jestesmy na etapie wykańczania także i naszych nerwów. Obecnie wykonuja sie schody. Maja kosztować 8 tys ale narazie wydac tylko ich ogólny zarys ale nie zbierają tyle miejsca co schody z zabiegiem 180

http://picasaweb.google.com/pchorek/Budowa?authkey=Gv1sRgCOmBn770hfeFDQ#5519058910373997106

Ładniutka ta wasza oliwka:)My tez planujemy chody wykonac z samego drewna chodz odnosnie zabiegu to nie wiem czy nie beda one bardziej wyprofilowane...mozna wiedziec ile was pocigneła budowa do tego stanu?

do tego stanu koszty wniosły około 300 tys ale nie liczę kosztów działki. działkę kupiliśmy dawno temu za 10 tys zl. wiec w porównaniu z obecnymi cenami to tylko 10 % teraźniejszej ceny. Czego nie widać na zdjęciach mamy zrobione około 60 m siatki i z jednej strony płot kuty od strony sąsiada za którego także dopłacaliśmy. Mysle ze jeszcze 20 tys i bedziemy mieszkać ale tylko na dole.

wyłączenie będzie w poniedziałek do odbioru więc popołudniu zawoże dokumenty do Starostwa o PnB :D:D:D

a tak nasza działka wyglądała przedwczoraj :)

http://images39.fotosik.pl/339/f22ae0685a313799med.jpg

Ładna ta dizałeczka, równa, my sie meczymy z ugorem i krzakami:(Widze ze materiał juz na działce, czyzby budowa ruszyła juz na jesien?

Asha.g

Napewno Oliwka stoi wybudowana w Kolumnie jak sie nie mylę.

Stoi, stoi.... :)

wjazd od ul. Tuwima, potem w lesie w prawo i jeszcze raz w prawo i jakieś 300 m linią lasu.... :)

Najłatwiej nas zastać w soboty, w tygodniu różnie bywa, po 18.00 prawie zawsze ktoś jest....

Pozdrawiam - Daniel

do raf06

my zrezygnowalismy z okna dachowego po tej samej stronie co sypialnia. Powód - jest od strony prawie poludniowej i baaardzo w nim jasno. Nie mamy w tamtych pokojach drzwi balkonowych (zreszta w drugim tez nie ale tam okno dachowe jest). problemem takiego okna jest fakt ze musisz pod nim umiescic grzejnik wiec koszty sie mnozą. I robota i material i jest co sie zepsuc. Okno w tym drugim pokoju zostalo bo tam bylo mniej jasno. http://picasaweb.google.com/pchorek/Budowa?authkey=Gv1sRgCOmBn770hfeFDQ#5515713041514701554 tak wyglada maly na gorze pokoj z oknem dachowym

okna na gorze były (chyba 120 x 150) tak mi sie wydaje. Nie mam w domu faktury za okna. a co do rozdzielnicy to sa rozne teorie. jeden z elektryków odradzal zalozenie rozdzielnicy w garazu bo ewentulany zlodziej wejdzie do niego odlaczy napiecie (takze zasilanie centrali alarmowej) i zrobi co chce. Nauczony doswidczeniem wiem ze odlaczenie napiecia w systemie alarmowym wzbudza alram o sabotazu. Poza tym gdyby ktos chcial odlaczyc napiecie to jaki klopot dostac sie do skrzynki ktora stoi na ulicy. U nas rozdzielnicy zalozona jest w wiatrolapie. Po 1 mam ja zawsze po reka nawet jak cos padnie to nie fikam w zimnym garazu po 2 moim zdaniem przewodów poszlo mniej (blizej do punktów)

Mam pytanie, w którym miejscu montowaliście rozdzielnię elektryczną?

Jestem na etapie gdzie musze zostawić przepusty instalacyjne i nie wiem czy we wiatrołapie w praktyce sprawdza się taka skrzynka ?

Poszę o wypowiedzi na ten temat.

Witam

My zrobiliśmy dwie rozdzielnie elektryczne jedną w wiatrołapie, a drugą na górze. Przez co tak jak pisze Pchorek poszło "mniej" przewodów ( prawie1500 m).

:)

u nas poszło około 950 m. Kuchenka elektryczna gniazdo silowe do garazu punktów około 125. Obecnie elektryk robi tzw biały montaz i jeszcze z 15 m pojdzie na mostki i jakies tam inne polaczenia na ktrych sie zupelnie nie znam. Do rodzielnicy szedl taki gruuuuby i szeroki zwój przewodów az ... dziwne ze to sie tam zmiescilo.

Tak patrze ze elektryka to jedna z wielu bardziej skomplikowanych dziedzin i chyba takze dosc droga. Jak policzyc koszt instalki przelacznikow pierdulek zyrandoli zarówke i tak dalej to wychodza niezle wydatki

Witam wszystkich Oliwkowiczów. No i przyszedł czas żeby pokazać mój etap budowy. Do końca jeszcze bardzo daleko ale każdy postęp w budowie bardzo cieszy:)

http://picasaweb.google.com/lh/view?q=Oliwka%20ro%C5%9Bnie:)&psc=G&filter=1#5522079606077888194

Edytowane przez Bobiszon