TypeR 29.09.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Mam pytanie, w którym miejscu montowaliście rozdzielnię elektryczną? Jestem na etapie gdzie musze zostawić przepusty instalacyjne i nie wiem czy we wiatrołapie w praktyce sprawdza się taka skrzynka ? Poszę o wypowiedzi na ten temat. cześć, u nas w pomieszczeniu gospodarczym na ścianie z garażem. Od strony użytkowej nie widzę problemu, co do ilości kabla to u nas poszło dużo bo trochę nakombinowałem, sporo włączników schodowych, np. w kuchni można włączyć światło z 3 punktów, oświetlenie stopni schodowych, w sypialni wyłącznik schodowy przy łóżku itp. Do tego doliczyć instalację TV z kablem do splitera (tylko cyfrę można na razie obsłużyć jednym dekoderem + spliter) w kilku pokojach, kabel do netu (tutaj zrobiłem wyjście na bezprzewodówkę na strychu i zasięg jest w całym domu, więc kable na zapas pokładzione), kable do głośników np. kina domowego czy audio (po co potem ciągnąć po podłogach), kable do alarmu..... i wychodzą kilometry ..... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 29.09.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witam My zrobiliśmy dwie rozdzielnie elektryczne jedną w wiatrołapie, a drugą na górze. Przez co tak jak pisze Pchorek poszło "mniej" przewodów ( prawie1500 m). my tez mamy 2 skrzynki; tylko ze ta na dole jest w garazu a ta na gorze przy schodach/lazience mieszkajac od ponad roku nie mialam problemu z dostepem do nich; do garazu nie problem pojsc majac przejscie z domu a w wiatrolapie jakos nam sie nie widziala pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 29.09.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Typer oraz Ida i JacekDzięki za wskazówki odnośnie rozdzielni elektrycznej. Teraz tylko potrzebna jest pogoda żeby do zimy przykryć dachem:) http://picasaweb.google.com/lh/view?q=Oliwka%20ro%C5%9Bnie:)&psc=G&filter=1#5522079606077888194 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 29.09.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Cześć! My własnie czekamy na decyzję w 2 bankach Millenium i Ing. Ale nie polecam Ci konkretnego banku, tylko umówienie się z poleconym sprawdzonym doradca kredytowym. Ja uzbierałam informacje z ok. 10 banków, a potem nie umiałam z tego wybrac oferty, tym bardziej, że nie wszystko Ci mówia jesli dokładnie nie dopytasz. Bylismy też u doradcy w Open finance i expanderze, ale jakoś niezbyt chetnie i prężnie działali. Koleżanka poleciłą nam swojego doradcę i to było to - po ok. 2 godzinnej rozmowie o naszej sytuacji finansowej i dalszych planach dobrał nam 4 oferty, z czego ostatecznie wybraliśmy 2. Przyjechał do nas do domu o dogodnej dla nas [orze, pomógł nam przebrnąć przez papierkologię i wymyslił tak ,żeby zapłacić za jedna wycene a nie w kazdym banku osobno. Myśle, że wrto tę sprawę oddać w ręce fachowca (choś warto samemu też popytać, bo zawsze lepiej wiedzieć więcej a pozostałe 2 banki, które nam wybrał to WBK i PeKaO s.a. życzę dobrgo wyboru:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 29.09.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 to była oczywiście odpowiedź dla Zbyszka (nie wkleił mi się cytat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 29.09.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Chcę się pochwalić: W poniedziałek zaczynamy!!! Trzymajcie za nas kciuki, bo przed zimą chcemy postawić stan surowy otwarty - mój mąż jest zdeterminowany, ekipa też powiedziała, że damy radę. Kiziorowo, wy też chcecie jeszcze jesiemią zacząć (ta wiadomośc dodała mi wiary, że nasze plany też są realne), więc ja za Was trzymam kciuki - żeby Wam szybko dali pozwolenie na budowę (u nas było gotowe po niecałym miesiącu+uprawomocnienie) . Wszystkim oliwkowiczom życze dobrej pogody na budowanie! (sobie też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 29.09.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Chcę się pochwalić: W poniedziałek zaczynamy!!! Trzymajcie za nas kciuki, bo przed zimą chcemy postawić stan surowy otwarty - mój mąż jest zdeterminowany, ekipa też powiedziała, że damy radę. Kiziorowo, wy też chcecie jeszcze jesiemią zacząć (ta wiadomośc dodała mi wiary, że nasze plany też są realne), więc ja za Was trzymam kciuki - żeby Wam szybko dali pozwolenie na budowę (u nas było gotowe po niecałym miesiącu+uprawomocnienie) . Wszystkim oliwkowiczom życze dobrej pogody na budowanie! (sobie też) Trzymam, trzymam, my teoretycznie jutro ale tak leje,że pewnie też trzeba będzie poczekać do poniedziałku. Nasza ekipa też twierdzi że da radę, a wszyscy inni straszą wczesna i srogą zimą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 29.09.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Mma pytanko, kto z was jestw trakcie załatwiania kredytu, badz moze niedawno dostał?Moze jakis bank polecicie? nasi doradcy też stawiaja na ING--w pln oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 30.09.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Dzieki Annaop! Niech sobie bedzie sroga ta zima, ale dopiero od Bożego Narodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 03.10.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Czy mógłby ktoś podesłac nam kosztorys robiony do banku?Mam pytanie odnosnie biura, w którym kupowaliscie Oliwke a mianowiice w którym najlepiej, czy s ajakies róznice bo ceana widze ta sama wszedzie maja ja 3 biura:hb studio, ing projekty domów czy moze pprojekt?Odnosnie kosztorysu to najlepiej na miala:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 03.10.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 słuchajcie - mam pytanie do Wszystkich, którzy już Oliwkę mająile trwa postawienie stanu surowego zamkniętego? 3 miesiące? 4? czy jeśli budowa ruszy na początku sierpnia, to ekipa zdąży z dachem do końca listopada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 03.10.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 hej mam pytanie, ile płaciliście za okna fasadowe razem z montażem? dostałem pierwszą wycenę i aż mnie wbiło w fotel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 03.10.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 (edytowane) Czy mógłby ktoś podesłac nam kosztorys robiony do banku?Mam pytanie odnosnie biura, w którym kupowaliscie Oliwke a mianowiice w którym najlepiej, czy s ajakies róznice bo ceana widze ta sama wszedzie maja ja 3 biura:hb studio, ing projekty domów czy moze pprojekt?Odnosnie kosztorysu to najlepiej na miala:[email protected] Hej! Kosztorys do inga mogę Ci podesłac jutro, tylko poproszę o adres e-mail. Nie wiem skąd jesteś, my w Warszawie kupowaliśmy projekt przez studio , na które dostaliśmy namiary od autorki projektu. Cena była jak wszedzie, ale dostaliśmy zniżke przy adaptacji. Dokładne namiary mogę Ci też na maila jutro wysłać. Edytowane 3 Października 2010 przez buczynkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 03.10.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 A do wszystkich mam pytanie o strop. W projekcie jest Teriva, ale majster i znajomy budowlaniec twierdzą, że betonu pójdzietyle samo co na wylewany, więc teriva wyjdzie sporo drożej (ale przy wylewanym trzeba kupić drewno na szalunki), a po drugie rezygnując z terivy zyskamy na wysokości pomieszczeń, co na poddaszu nie jest bez znaczenia Druga sprawa powiazana z tą pierwszą - zastanawiamy się nad ogrzewaniem podłogowym na górze. Czy ktoś ma takie rozwiazanie? I jak to sie ma do stropu - bedzie chyba grubszy i cięższy? I jak wtedy lepiej zdecydować - teriva czy strop wylewany A drugi temat który wałkujemy, to dach - nie możemy się zdecudować, jakie pokrycie ma być i czy deskować czy nie - to pewnie dylemat, przez który wszyscy przechodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 03.10.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 (edytowane) He! Kosztorys do inga mogę Ci podesłac jutro, tylko poproszę o adres e-mail. Nie wiem skąd jesteś, my w Warszawiw kupowaliśmy projekt przez studio , na które dostaliśmy namiary od autorki projektu. Cena była jak wszedzie, ale dostaliśmy zniżke przy adaptacji. Dokładne namiary mogę Ci też na maila jutro wysłać. taa, własnie zauważyłam, że podałeś miala, Zbyszek1982, jutro Ci powysyłam. Edytowane 3 Października 2010 przez buczynkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 03.10.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 buczynkaa- czy ja tez moge poprosić o ten kosztorys? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 04.10.2010 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Dołączam się z prośbą o kosztorys.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 04.10.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 słuchajcie - mam pytanie do Wszystkich, którzy już Oliwkę mają ile trwa postawienie stanu surowego zamkniętego? 3 miesiące? 4? czy jeśli budowa ruszy na początku sierpnia, to ekipa zdąży z dachem do końca listopada? cześć, Początek w lipcu, na grudzień już było przykryte dachem. Spokojnie można szybciej zrobić, u nas było sporo przerw, w listopadzie w trakcie krycia spadł śnieg i z tydzień czekaliśmy aż da się dokończyć robotę, po wylaniu stropów ekipy z 3 tygodnie nie było na budowie. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 04.10.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 hej mam pytanie, ile płaciliście za okna fasadowe razem z montażem? dostałem pierwszą wycenę i aż mnie wbiło w fotel ???????????????????? ile, a może za co????????? My mamy 3 wyceny-między 10 a 15 tys ale bez cudaków- pcv--wycena jest na dwukolorowe muszę w domu spojrzeć ale jest między nimi oknoplast platinium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 04.10.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Hej! Kosztorys do inga mogę Ci podesłac jutro, tylko poproszę o adres e-mail. Nie wiem skąd jesteś, my w Warszawie kupowaliśmy projekt przez studio , na które dostaliśmy namiary od autorki projektu. Cena była jak wszedzie, ale dostaliśmy zniżke przy adaptacji. Dokładne namiary mogę Ci też na maila jutro wysłać. Moge też prosić??????/ [email protected] nasz wyprodukowalismy sami-chciałabym założenia porównać-decyzji banku jeszcze nie mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts