Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie, szukam dla nas projektu idealnego i cały czas wracam do oliwki;) przerażają mnie jednak koszty.......jak myślicie czy można się zmieścic w 300 tys. bez działki, i umeblowania? buduję na Ślasku Cieszyńskim.

Ryzykowne......

Wprawdzie masz pewnie szanse na tańszą robocizne niz ja na Śląsku Górnym.... i jesli zrezygnujesz z garażu......

My z podwójnym garażem SSo szacujemy na ok 170tys niestety.... Musiałabyś postawić taniej , bo za 130tys nie wykończysz

Witam. Dzisiaj dostałem wycenę okien.Profil 5-cio komorowy Brugmann rond-line, profil jest barwiony. Drzwi na taras przesuwane. Koszt 10 800 z montażem.

Wydaje mi się dość dobrą ceną. Czy może ktoś z was ma takie okna?

Za kolorowe uważam rozsądnie.

10 800 osiagnęłam jedynie w Oknoplascie na 5-komorowym profilu Veka typu Perfectline-system Koncept- biało-kolorowe , drzwi tarasowe dwudzielne otwierane tradycyjnie, za profil platinium chcą 11% więcej---aaa 2 szyby, jedna komora

w śląskiej fabryce okien za VEKA ALPHATLINE 6 KOMOROWY, 2 x KOLOR , trzyszybowe, dwukomorowe 14200

a w innym punkcie tej samej fabryki: te same okna: 10 800 za białe; 12 600 dwukolor, 13600 kolor

czekam na kolejną wycenę

Za kolorowe uważam rozsądnie.

10 800 osiagnęłam jedynie w Oknoplascie na 5-komorowym profilu Veka typu Perfectline-system Koncept- biało-kolorowe , drzwi tarasowe dwudzielne otwierane tradycyjnie, za profil platinium chcą 11% więcej---aaa 2 szyby, jedna komora

w śląskiej fabryce okien za VEKA ALPHATLINE 6 KOMOROWY, 2 x KOLOR , trzyszybowe, dwukomorowe 14200

a w innym punkcie tej samej fabryki: te same okna: 10 800 za białe; 12 600 dwukolor, 13600 kolor

czekam na kolejną wycenę

Serdeczne dzięki!

witajcie, szukam dla nas projektu idealnego i cały czas wracam do oliwki;) przerażają mnie jednak koszty.......jak myślicie czy można się zmieścic w 300 tys. bez działki, i umeblowania? buduję na Ślasku Cieszyńskim.

A ja pozwolicie nie zgodze się z annaop że za 300 się nie da oczywiście jest wiele ale,pytanie czy budujesz z garażem czy bez bo to również istotna różnica,mnie SSo kosztował 115tys wszystko robiła firma na tym etapie moja praca była niewielka cała wykończeniówka to już maksymalny wkład własny bo instalatorzy puszczą mnie pewnie w skarpetkach ale pozostałe w twoim przypadku 180tys wystarczy napewno ,oczywiście można mieć 500tys i ktoś powie ze za taką kase to klepisko na podłodze wszystko zależy od podejścia i determinacji.ja życze powodzenia

Wreszcie mamy projekt:)Teraz zastanawiamy sie nad zmianami...moze ktos poleci nam kilka dobrych rozwiazan, ktore sie sprawdziły. Z czego budujecie?Duzo oosb mi odraz protherm i mówi o silce badz H+A?Jak jest u was?

Nasi Górale stoją murem za Porotermem---i uważają że Wienerberger lepszy od Leyera (twardzszy, mniej odpadów)

Co do silki nie wiem musiałabym ich spytać

My zmienilismy bieg schodów tak by nad garaż wchodzić z klatki schodowej i poszerzylismy garaż by z tyłu odciąć pomieszczenie gospodarcze, aaa i dekoracyjnie-mamy wykusz w salonie-a jak to sie sprawdzi? czas pokaże

A ja pozwolicie nie zgodze się z annaop że za 300 się nie da oczywiście jest wiele ale,pytanie czy budujesz z garażem czy bez bo to również istotna różnica,mnie SSo kosztował 115tys wszystko robiła firma na tym etapie moja praca była niewielka cała wykończeniówka to już maksymalny wkład własny bo instalatorzy puszczą mnie pewnie w skarpetkach ale pozostałe w twoim przypadku 180tys wystarczy napewno ,oczywiście można mieć 500tys i ktoś powie ze za taką kase to klepisko na podłodze wszystko zależy od podejścia i determinacji.ja życze powodzenia

Greg masz na pewno niższą cenę za robociznę- pozazdrościć.....

Ale w sumie Twój post odbieram bardzo optymistycznie bo my w tej powiększonej wersji musimy zamknąc się w 400 tys i ciągle jesteśmy pełni obaw czy się uda. W zasadzie zamierzamy początkowo wykończyć tylko część "domową"-ale jesli udałoby sie całość suuper

Niestety nie możemy liczyć na wkład własny poza malowanie czy układaniem paneli-bo my czasowo bardzo kiepsko a poza tym w budowlanych kwestiach totalnie leworęczni.....

do annaopl

mamy mamy juz w sumie stan do oddania do uzytku bez powiększonego garazu i bez wykanczania góry stan na liczniku 296 z groszami. schody drewniane i około 70 m kw. parkietu dębowego reszta bez fiku miku beton komorkowy blachodwachowka okna Oknoplastu brama hormana piec na ekogroszek i zeby caly dom i jego otoczenie dopracowac do konca trzeba jeszcze okolo 50 tak liczac z niewielkim wkladem wlasnej pracy. na gotowo powiekszona Oliwka za 400 tys z ogrodzeniem podbitka elewacja ... mysle ze nie ma szans

Witam ,może ktoś powie ile wyszło wam stali na Oliwkę z podwójnym garażem,będę bardzo wdzięczny.

Dane z faktury :

Pręt żebrowany 12 - 1,100 kg

Pręt Żebrowany 6 - 120 kg

Drut wiązałkowy - 15 kg

Na stan jak na zdjęciach jedynie drutu wiązałkowego musieliśmy dokupić. Reszta starczyła. Pozdrawiam

Wreszcie mamy projekt:)Teraz zastanawiamy sie nad zmianami...moze ktos poleci nam kilka dobrych rozwiazan, ktore sie sprawdziły. Z czego budujecie?Duzo oosb mi odraz protherm i mówi o silce badz H+A?Jak jest u was?

Ja buduję z Porothermu Wienerbergera. Niestety nie załapałem się na nowość Porotherm 25 Light który jest lżejszy. Poczytaj forum i wtedy zadecydujesz jakie zmiany są dla ciebie odpowiednie. Na pewno warto rozważyć podniesienie ścianki o dwa pustaki. Pozdrawiam

do annaopl

mamy mamy juz w sumie stan do oddania do uzytku bez powiększonego garazu i bez wykanczania góry stan na liczniku 296 z groszami. schody drewniane i około 70 m kw. parkietu dębowego reszta bez fiku miku beton komorkowy blachodwachowka okna Oknoplastu brama hormana piec na ekogroszek i zeby caly dom i jego otoczenie dopracowac do konca trzeba jeszcze okolo 50 tak liczac z niewielkim wkladem wlasnej pracy. na gotowo powiekszona Oliwka za 400 tys z ogrodzeniem podbitka elewacja ... mysle ze nie ma szans

To mnie własnie martwi.....

No ale powiedzielismy A, trzeba powiedzieć B..... Będziemy pewnie maksymalnie ograniczać wykończenia tak by sie zamknąć w kredycie, a reszta stopniowo....

Cały czas się łamię nad pokryciem dachu...

annaop

Poprosze o zdjęcia z Waszej budowy. Ciekawią mnie te schody o których wspomniałaś. Ja jestem jeszcze przed betonowaniem i może jakieś pomysły mi podsuniesz na temat schodów w Oliwce. Z góry dziękuję i życzę dalszego szybkiego budowania. U mnie dużo wolniej ale zdecydowanie do przodu:)

http://picasaweb.google.com/103661472374331639876/Budowa#5534169956182541938

Edytowane przez Bobiszon