dmib 04.11.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Projektu nie mamy, ale trochę widać na naszych zdjęciach. Hydraulik tylko ustalił gdzie maja być punkty i sam układał po swojemu. Dzięki buczynkaa, mam jeszcze pytanie ile wam poszło bloczków na fundament i jaki jest wysoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 05.11.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Proszę o odpowiedź jakie macie piece jakiej firmy i jaką moc oraz czy jesteście z nich zadowoleni i czy ktoś montował kominek bez płaszcza wodnego tylko z nadmuchem na dół ponawiam pytanie i prośbę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 05.11.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Wiesiu, jestem laikiem, ale ten plaszcz wodny to sobie daruj. Kominek wtedy nie grzeje tylko kaloryfery, oprocz tego jak nie ma pradu to nie zapalisz w nim. Ja mam gaz +kominek z rozprowadzeniem ciepla gora i dol. Kominek Jotul. Jest wrecz upal, gazu prawie nie uzywam, no ale mamy tu drewno na Mazurach. Nie wiem jak u Ciebie z opalem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toth 05.11.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Wiesiu, jestem laikiem, ale ten plaszcz wodny to sobie daruj. Kominek wtedy nie grzeje tylko kaloryfery, oprocz tego jak nie ma pradu to nie zapalisz w nim. Ja mam gaz +kominek z rozprowadzeniem ciepla gora i dol. Kominek Jotul. Jest wrecz upal, gazu prawie nie uzywam, no ale mamy tu drewno na Mazurach. Nie wiem jak u Ciebie z opalem . Przyłączam się do opinii. U siebie montuje kominek z rozprowadzeniem powietrza na górne pokoje. Sprawdzony patent i polecany przez kolesia który montuje kominki. Płaszcz wodny w przypadku braku prądu staję się bez użyteczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 05.11.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Proszę o odpowiedź jakie macie piece jakiej firmy i jaką moc oraz czy jesteście z nich zadowoleni i czy ktoś montował kominek bez płaszcza wodnego tylko z nadmuchem na dół Saunier Duval Isotwin f25, 24kW, nie wiem jak się sprawuje, raz przepalony jedynie ale jak na niego patrze to jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 05.11.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Dziękuję wszystkim za odpowiedź, ale jeszcze mam pytanie czy lepiej zamontować piec kondensacyjny czy zwykły (kondensat jest ponoć droższy ale odzyskuje ciepło i ponoć mniej zużywa gazu) jaka jest Wasza opinia proszę o pomoc i wypowiedź szczególnie osób, które mają już jakiś czas piec i z niego korzystają i jak to się ma do zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 06.11.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 My mamy piec kondensacyjny Vailanta. Od 16 czerwca do 3 listopada zużyliśmy 142 m3 gazu.To jest nasz pierwszy sezon grzewczy w Oliwce. Palimy w kominku. Nie mamy rozprowadzenia ciepła, ale wentylację mechaniczną. Nie mamy żadnego porównania do innych nośników ciepła, w tym innych pieców (niekondensacyjnych) bo to nasz pierwszy kontakt z gazem. W domu jest ciepło (dwójka małych dzieci). Jest jednak różnica w temp. na parterze a piętrze (ok. 1,5 stopnia, a jak się długo pali w kominku to nawet 3-4 stopnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 06.11.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Dzięki buczynkaa, mam jeszcze pytanie ile wam poszło bloczków na fundament i jaki jest wysoki? U nas poszło 14 palet po 60 bloczków, z tego zostało nam kilkanaście niewykorzystanych, mamy chyba 6 warstw bloczków wymurowanych. Ale fundamenty musza być dostosowane do terenu, więc musisz uzgodnić ze swoimi fachowcami, ile Ci potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 06.11.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Witam wszystkich Oliwkowiczów Wiolciu, czy mogłabyś pokazac wiecek zdjec okien? Czy okno z salonu ma oryginalne wymiary? Tez mamy zamowione szprosy i zastanawiam sie jak beda wygladały na tak duzym oknie, mam tu na mysli salon. Z góry bardzo Ci dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolcia04 07.11.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 okno ma oryginalny wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 07.11.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 okno ma oryginalny wymiar Wiolciu, wiem ze marudze ale chodziło mi o okno, od frontu domu jezeli to nie problem to baaaardzo Cie prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolcia04 07.11.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 07.11.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Mam pytanie do Idy i Jacka może pamiętacie ile was wyszedł strop lany ,wraz z materiałami,zastanawiam się co wyjdzie taniej terriva czy monolit,a możne ktoś inny powie ile wyszedł go monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 07.11.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Drodzy oliwkowicze oświećcie mnie co do budowy kominów- mamy systemowe 4,6 m i chłopcy każą nam kupować piekielnie drogi pełny klinkier. Jak to sie buduje? Te 4,6 m z klocków a potem cały komin z klinkieru? Można jakoś taniej te kominy zmajstrować? I jeszcze pytanie odnosnie tarasu: czy fundament pod taras też się zbroi? Ile potrzeba na to stali i ile betonu--trochę koszty mnie wykańczają.... Aaa i jeszcze-czym się skręca elementy więźby-jakieś dwustronne śruby?? ale jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 07.11.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 mamy aktualne ceny kominów:komin systemowy WULKAN ICOPAL cena za 2 szt. 6500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 07.11.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) Drodzy oliwkowicze oświećcie mnie co do budowy kominów- mamy systemowe 4,6 m i chłopcy każą nam kupować piekielnie drogi pełny klinkier. Jak to sie buduje? Te 4,6 m z klocków a potem cały komin z klinkieru? Można jakoś taniej te kominy zmajstrować? I jeszcze pytanie odnosnie tarasu: czy fundament pod taras też się zbroi? Ile potrzeba na to stali i ile betonu--trochę koszty mnie wykańczają.... Aaa i jeszcze-czym się skręca elementy więźby-jakieś dwustronne śruby?? ale jakie? Co do kominów to też niedawno przerabiałem temat i najczęściej muruje się komin systemowy, a w górnej części obmurowuje klinkierem. Według fachowców powinno się ten komin systemowy obmurowac betonem komórkowym, cegłą itp abo od dołu albo od stropu nad parterem (kwestia wyliczenia czy wytrzyma obciążenie), żeby wytrzymał obciążenie klinkieru i nie skrzywił się, a co za tym idzie nie rozszczelnił (tak ma zrobione zep). Nie jestem fachowcem, ale nie słyszałem o murowaniu komina z cegły klinkierowej. Musisz porozmawiac z ekipą i zapytac co chcą zrobic, bo wysokośc komina wg projektu to 8,35 m. W razie potrzeby zawsze możesz poszukac kominiarza z Twojej okolicy i jego zapytac, potem i tak będzie odbierał instalację. Edytowane 7 Listopada 2010 przez raf06 z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 07.11.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 mamy aktualne ceny kominów: komin systemowy WULKAN ICOPAL cena za 2 szt. 6500 Aisza ale to za pakiet startowy czy z bloczkami wentylacyjnymi, izolacja , kanałem szamotowym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 07.11.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Co do kominów to też niedawno przerabiałem temat i najczęściej muruje się komin systemowy, a w górnej części obmurowuje klinkierem. Według fachowców powinno się ten komin systemowy obmurowac betonem komórkowym, cegłą itp abo od dołu albo od stropu nad parterem (kwestia wyliczenia czy wytrzyma obciążenie), żeby wytrzymał obciążenie klinkieru i nie skrzywił się, a co za tym idzie nie rozszczelnił (tak ma zrobione zep). Nie jestem fachowcem, ale nie słyszałem o murowaniu komina z cegły klinkierowej. Musisz porozmawiac z ekipą i zapytac co chcą zrobic, bo wysokośc komina wg projektu to 8,35 m. W razie potrzeby zawsze możesz poszukac kominiarza z Twojej okolicy i jego zapytac, potem i tak będzie odbierał instalację. dzięki Raf-jutro muszę przycisnąć górali jak te kominy mają wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 07.11.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 tak za komin w całości kompletny z bloczkami wentylacyjnymi,kanałem szamot., pustak obudowy eko + went, i ocieplenie.trzeba tylko go budowac nad dachem płytkami albo czym kto chce, można dokupic gotową obudowę, ale nasz jest za duży: 5 kanałów wentylacji i 1 kanał palensko w kominie w gospodarczym.Uważaj na komin IBF Uniwersal i IBF Classic cena za 2 szt- 7000, ale wychodzą w nim nierówności przy stawianiu , które potem trzeba czymś uzupełnic.miłego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 08.11.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Czy możecie powiedzieć jaka jest powierzchnia kominów nad dachem i jak je wykonaliście?? Nie wiem ile tego paskudnego klinkieru liczyć...Czy Wulkan Icopal wymaga jeszcze jakichś wkładów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts