Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mamy aktualne ceny kominów:

komin systemowy WULKAN ICOPAL cena za 2 szt. 6500

W sobotę przywieźli mi na budowę zamówione kominy KOM-WEN-tu 2 X 9m. + 2 X wentylacyjne = 5400 PLN. Koleś od kminków przekonał mnie, że nie ma sensu przepłacać ponieważ, wkłady ceramiczne mają takie same parametry. Odradzam obudowanie klinkierem. Do 8 lat będzie odpadał. Porozmawiam z Przedstawicielem z mojej hurtowni i wieczorem napiszę co będzie u mnie. Pozdrawiam

Edytowane przez toth

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ceny materiałów są przeróżne , wszystko zależy od regionu , sprzedawców, znajomości i układów gdzie się je ma i jak można je wykorzystac, u nas np. na dachówkę Robena plus jednym kupującym dają rabat 15% a drugim jak dobrze pokombinują 20% i transport i rozładowanie gratis , nas wyszła 3,02 za sztukę, ale pewnie w Polsce gdzieś jest jeszcze taniej.

A może ktoś podpowie czy orientował się w sprawie przewodów elektrycznych:

- przwód 3 żyłowy płaski podtynkowy 1,5 u nas cena zaczyna się od 1,75 - około 500m

- przwód 3 żyłowy płaski podtynkowy 2,5 u nas cena 2,60 - około 300m

znajomi kupowali w październiku za 1,40

A teraz nigdzie nie idzie znaleźc takiej ceny,

Oliwkowicze, pomóżcie!

Łamiemy sobie głowę, co zrobić z oknami w górnych pokojach. Nie chcemy balkonów, tylko co dalej? Zostawić ona balkonowe? A może zrobić normalne okna (wtedy można wykorzystać tę ścianę, np. do postawienia biurka lub łóżka - a może nie ma takiej potrzeby, a ja próbuję wykorzystać każdy centymetr, jak w ciasnym mieszkaniu?) tylko wtedy pewnie trzeba je poszerzyć, żeby wpadało tyle samo światła, ale jak wtedy bedzie to wyglądało od zewnątrz (mamy na dole 3 okna jak w projekcie)

Do jutra musimy powiedzieć, czy maja być balkony, przejrzałam już wszelkie możliwe zdjęcia na forum i nic już nie wiem. Co o tym myślicie, jak macie to rozwiązane i dlaczego, albo jak zamierzacie to rozwiązać i dlaczego.

A może dzieci bedą nam wypominały potem, że pozbawiliśmy ich balkonu...:)

Ceny materiałów są przeróżne , wszystko zależy od regionu , sprzedawców, znajomości i układów gdzie się je ma i jak można je wykorzystac, u nas np. na dachówkę Robena plus jednym kupującym dają rabat 15% a drugim jak dobrze pokombinują 20% i transport i rozładowanie gratis , nas wyszła 3,02 za sztukę, ale pewnie w Polsce gdzieś jest jeszcze taniej.

A może ktoś podpowie czy orientował się w sprawie przewodów elektrycznych:

- przwód 3 żyłowy płaski podtynkowy 1,5 u nas cena zaczyna się od 1,75 - około 500m

- przwód 3 żyłowy płaski podtynkowy 2,5 u nas cena 2,60 - około 300m

znajomi kupowali w październiku za 1,40

A teraz nigdzie nie idzie znaleźc takiej ceny,

Zobacz tutaj: http://www.eldor.net.pl/go/_info/?user_id=WFMAG_967&lang=pl

I jeszcze pytanie o kominek - ktoś mi powiedział, że zanim sie wybuduje komin to trzeba mieć już kominek i do niego dopasowywac komin, czy Wy tez tak robiliście, a może to nie ma znaczenia?

U nas wylany strop nad garażem, za tydzień nad resztą domu, a do tej pory schody, ścianki działowe i.. komin. Annaop, Jessy, Bobiszon, Toth, a co u Was?

My sie śmiejemy, że pogoda idealna - najpierw piekna, a teraz jak trzeba polewać, to deszcz nam pomaga:) a panowie i tak swoje robią.

A może zdążymy jeszcze z dachem....

Oliwkowicze, pomóżcie!

Łamiemy sobie głowę, co zrobić z oknami w górnych pokojach. Nie chcemy balkonów, tylko co dalej? Zostawić ona balkonowe? A może zrobić normalne okna (wtedy można wykorzystać tę ścianę, np. do postawienia biurka lub łóżka - a może nie ma takiej potrzeby, a ja próbuję wykorzystać każdy centymetr, jak w ciasnym mieszkaniu?) tylko wtedy pewnie trzeba je poszerzyć, żeby wpadało tyle samo światła, ale jak wtedy bedzie to wyglądało od zewnątrz (mamy na dole 3 okna jak w projekcie)

Do jutra musimy powiedzieć, czy maja być balkony, przejrzałam już wszelkie możliwe zdjęcia na forum i nic już nie wiem. Co o tym myślicie, jak macie to rozwiązane i dlaczego, albo jak zamierzacie to rozwiązać i dlaczego.

Duzo światła daje rozwiązanie Idy i Jacka. My spieralismy sie o balkon-ja nie chciałam, mąż tak- w końcu został bo jest wykusz. dzis musielismy decydować o szerokości drzwi- bo podwqójne mi nie odpowiadają a pojedyncze 120 są nieco "niefizjologicznie "szerokie. Chcielismy zmniejszyć do 90 lub 100 bo mamy po oknie dachowym w tych pokojach ale budowlańcy twierdzą że będzie ciemno---tyż nie wiem

I jeszcze pytanie o kominek - ktoś mi powiedział, że zanim sie wybuduje komin to trzeba mieć już kominek i do niego dopasowywac komin, czy Wy tez tak robiliście, a może to nie ma znaczenia?

U nas wylany strop nad garażem, za tydzień nad resztą domu, a do tej pory schody, ścianki działowe i.. komin. Annaop, Jessy, Bobiszon, Toth, a co u Was?

My sie śmiejemy, że pogoda idealna - najpierw piekna, a teraz jak trzeba polewać, to deszcz nam pomaga:) a panowie i tak swoje robią.

Zdążycie zdazycie--u nas pierwsze stresy wynikajace z dodatkowych kosztów wrrrrrrrrrrrrr.....

Mamy już prawie całe ściany szczytowe a pod domem leży więźba. negocjuję dachówkę i klinkier. Działówki i kominy narazie leżą. Oj ten Wasz kosztorys do SSo bardzo realny......Liczyłam na nieco mniejszy koszt... Ale solidna pdstawa to podstawa.

Oliwkowicze, pomóżcie!

A po co Ci balkony? My zrezygnowaliśmy z balkonów i wstawiliśmy okna 2 x 1500x1500 za namową architekta. A Wy macie architekta? Płacisz za adaptację projektu to architekt podpowiada to i owo. W moim przypadku udało się dogadać z fajną(!) Panią architekt i dużo mi podpowiedziała w sprawie zmian. Ogólny koszt usługi włącznie ze zmianami i adaptacją to 3000 PLN. Uważam ,że warto. Pozdrawiam.

Buczynkaa

Co do kominka to sprawa jest prosta. Niech zrobią kanały takie jakie przewidziane są w projekcie a kominek później sobie wybierzesz. Nie zapomnij o rurze dopowietrzającej pod posadzką na parterze. No i zrób wzmocnioną posadzkę pod kominek tzn. po obwodzie kominka nie dawaj styropianu tylko pełną wylewkę. Reszta będzie pasowała. Pozdrawiam

Oczywiście ,że nie ma to znaczenia. Podstawa to : mieć doprowadzone powietrze do komina ,z której strony ma być wejście i z której wyczystka. Pytanie ! Z jakiego rejonu jesteś?

Cześć,

odnośnie komina i kominka....

z tego co pamiętam w projekcie jest fi 180 mm. Kwestia jakiej mocy wkład kominkowy, pewnie będzie miał wyjście do komina fi 180 albo fi 200. Sprawdź w necie co Ci się podoba i jakiej średnicy ma odprowadzenie spalin. Albo zrób komin systemowy fi 200 a kominek jak będzie miał mniej to zawsze są redukcje.

U nas komin fi 200, kominek 14 Kw również fi 200.

A i jeszcze jak chcecie żeby komin dobrze ciągnął to trzeba go trochę ponad kalenicę wyprowadzić, nie ma wtedy problemu z rozpalaniem.

Pozdrawiam - Daniel

Edytowane przez TypeR

Zdążycie zdazycie--u nas pierwsze stresy wynikajace z dodatkowych kosztów wrrrrrrrrrrrrr.....

Mamy już prawie całe ściany szczytowe a pod domem leży więźba. negocjuję dachówkę i klinkier. Działówki i kominy narazie leżą. Oj ten Wasz kosztorys do SSo bardzo realny......Liczyłam na nieco mniejszy koszt... Ale solidna pdstawa to podstawa.

To mnie tez zmartwiłaś, bo ten kosztorys była robony trochę na wyrost - tak żeby na pewno starczyło i było na zakładke do nastepnej transzy i liczyłąm, że troche nam zostanie:(

Ale zdecydowaliśmy, że robimy dach! Więźba zamówiona, ekipa dogadana, bedziemy mieli SSO przed zimą!! Hura!

No i zdecydowaliśmy sie po wycenach na dachówke ceramiczną (choć tydzień temu jeszcze uważałam, że nas nie stać)

A po co Ci balkony? My zrezygnowaliśmy z balkonów i wstawiliśmy okna 2 x 1500x1500 za namową architekta. A Wy macie architekta? Płacisz za adaptację projektu to architekt podpowiada to i owo. W moim przypadku udało się dogadać z fajną(!) Panią architekt i dużo mi podpowiedziała w sprawie zmian. Ogólny koszt usługi włącznie ze zmianami i adaptacją to 3000 PLN. Uważam ,że warto. Pozdrawiam.

Balkonów nie bedzie! Chyba zrobimy normalne okna tylko troche większe. A mógłbyś pokazać na zdjęciu, jak wygląda ta ściana u Ciebie? Pytałeś skąd jesteśmy - my i nasz przyszły dom jesteśmy z okolic Warszawy.

Z architektka to tak jakoś dziwnie wyszło, bo myślałąm, że adaptacja, to znaczy, że omówimy wszystko i usytułowanie budynku i zmiany w środku, a pani zrobiła nam własciwie tylko adaptacje niezbedna do pozwolenia na budowę, a pytana o szczegółu w środku, jakoś sie od tego wymigała i sie skończyło. Ale sama się zastanawiam nad tym, że może warto popytać jeszcze jakiegos fachowca, bo ciagle jakieś pytania i wątpliwości nas opadają.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi w sprawie kominka - u nas kominek ma być odpalana jako umilacz i wtedy tylko przy okazji podgrzać pomieszczenia (chcemy zrobic DGP, ale nie wiem jeszcze jakie są koszty - nie wiem, czy warto)