grazi 12.11.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Dolna lazienka wcale nie jest mala. U mnie drzwi dochodza do futryny. Poddasze podniesione o 2 pustaki i jest to godne polecenia, o skosy nie uderzam glowa. Sorry, ze bez polskiej czcionki u mnie i u brata, który ma też ten projekt jest to samo ale drzwi spokojnie się tam wstawi, ja jeszcze nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelek77 12.11.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 czy liczyliście ile m2 poddasza jest do ocieplenia? Lelek jakie masz ceny za tynki i wylewki? 1. tzn. skosów i podwieszanych sufitów wyszło nam ok. 140 m2 to wszystko ocieplałem 15+5 cm wełną 2. Cena za tynki to tak: a) Kotłownia i garaż (95 m2 razem) robili cementowo wapienne + goldband + gładź - robocizna 30 PLN + materiały moje b) wszystkie ściany poddasza (oprócz łazienek - tam płytki z klejem pójdą na ścianę) łacznie z kolankowymi i reszta tynków na dole (oprócz też łazienki) - tu mam ugadaną cenę 22PLN za 1 m2 z materiałem wykonawcy. I TU BEDĄ TYNKI GIPSOWE Z MASZYNY - to co na razie zrobili jest super gładko - bez dodatkowego zacierania i gładzenia:) Jutro dodam zdjęcia wytynkowanego poddasza (cale poddasze 2 dni roboty! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelek77 12.11.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 co do kolejności to szczerze nie wiem jaka powinna być. Tynkarze powiedzieli że lepiej jak już poddasze będzie ocieplone łącznie z paroizolacją to płyty GK będą bo będą się mogły oprzeć o tynk, więc zrobiłem tak jak chcieli. ściany kolankowe robione tynkiem - "pustkę" pomiędzy murłatą a powierzchnią ściany kolankowej (wynosiła u nas ok. 3 - 4 cm) zakleiłem styropianem i zostało to wszystko zatynkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelek77 12.11.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Mówiąc szczerze to jak dla nas światła jest wystarczająco i jest jasno w dzień NAPRAWDĘ. Okna tam mamy 1200 x 1200, a wychodzą centralnie na zachód - wejście mamy od północy i projekt lustro, garaż z lewej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 12.11.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) Mówiąc szczerze to jak dla nas światła jest wystarczająco i jest jasno w dzień NAPRAWDĘ. Okna tam mamy 1200 x 1200, a wychodzą centralnie na zachód - wejście mamy od północy i projekt lustro, garaż z lewej strony. dziekuję za odpowiedź Grazi, juz zdecydowałam, że rezygnujemy z balkonów, a Ty znów zasiałaś we mnie wątpliwość Rzeczywiście te balkoniki ładnie wyglądają i tak jak łuki nadaja charakteru Oliwce. No to bedę znów mysleć... ( a moze masz zdjecie z tą strona swojego domu i mogłabyś poakzać?) Edytowane 12 Listopada 2010 przez buczynkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 13.11.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 dziekuję za odpowiedź Grazi, juz zdecydowałam, że rezygnujemy z balkonów, a Ty znów zasiałaś we mnie wątpliwość Rzeczywiście te balkoniki ładnie wyglądają i tak jak łuki nadaja charakteru Oliwce. No to bedę znów mysleć... ( a moze masz zdjecie z tą strona swojego domu i mogłabyś poakzać?) Niestety balkony przeciekają. Ja wykonałem w swojej Oliwce balkon i stwierdzam, ze to był duży błąd. Teraz walczę z zaciekaniem salonu właśnie od balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja285 13.11.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Mówiąc szczerze to jak dla nas światła jest wystarczająco i jest jasno w dzień NAPRAWDĘ. Okna tam mamy 1200 x 1200, a wychodzą centralnie na zachód - wejście mamy od północy i projekt lustro, garaż z lewej strony. Oglądałam galerię i jestem zachwycona Twoimi zmianami już na zewnątrz domu, czy mógłbys napisać jakie wprowadziłeś zmiany w projekcie? I czy podwższyłeś ściankę kolankową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 13.11.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Mam pytanie, jak rozwiązaliście wentylację pionów kanalizacyjnych; osobny pion z dachówką wentylacyjną (tak jak w projekcie), czy wstawialiście do wentylacji w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 13.11.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 lelek77 z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia, a co masz na kominach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelek77 13.11.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Oglądałam galerię i jestem zachwycona Twoimi zmianami już na zewnątrz domu, czy mógłbys napisać jakie wprowadziłeś zmiany w projekcie? I czy podwższyłeś ściankę kolankową? Z głównych zmian w projekcie to: - Likwidacja okna dachowego w pokoju - Wydłużenie obu daszków (bardzo podobało nam się rozwiązanie Idy i Jacka) - likwidacja balkonów (to co było w projekcie nie było dla nas balkonem) - dołożyliśmy jedne drzwi z wyjściem z kotłowni, ponieważ pomoże to nam w komunikacji (nie chcieliśmy przez garaż wychodzić) - co do kolankowej, to mamy na 2 Ytongi (po 20 cm), Wieniec ok 25 cm no i murłata ok. 15. Na gotowo po posadzkach i wykończeniu wysokośc skosów będzie ok 70 cm i jak dla nas to nie będzie tak źle, bo sprawdzaliśmy już Ogólnie konstrukcja domu nam się podoba i odpowiada - "każdy z nas znajdzie swój kącik". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelek77 13.11.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Kominy mam "PLEWY" z góry sa przykryte nakładkami ceramicznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 13.11.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Niestety balkony przeciekają. Ja wykonałem w swojej Oliwce balkon i stwierdzam, ze to był duży błąd. Teraz walczę z zaciekaniem salonu właśnie od balkonu. Tu jest problem dobrego wykonawcy. Jak polozysz plytki i zaizolujesz bedzie ok. Osobiscie bardzo brakowaloby mi balkonu. Ale to jest drobiazg. Jak go nie zrobicie tez bedzie dobrze. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 13.11.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 1. tzn. skosów i podwieszanych sufitów wyszło nam ok. 140 m2 to wszystko ocieplałem 15+5 cm wełną 2. Cena za tynki to tak: a) Kotłownia i garaż (95 m2 razem) robili cementowo wapienne + goldband + gładź - robocizna 30 PLN + materiały moje b) wszystkie ściany poddasza (oprócz łazienek - tam płytki z klejem pójdą na ścianę) łacznie z kolankowymi i reszta tynków na dole (oprócz też łazienki) - tu mam ugadaną cenę 22PLN za 1 m2 z materiałem wykonawcy. I TU BEDĄ TYNKI GIPSOWE Z MASZYNY - to co na razie zrobili jest super gładko - bez dodatkowego zacierania i gładzenia:) Jutro dodam zdjęcia wytynkowanego poddasza (cale poddasze 2 dni roboty! pozdrawiam Aaaaa, czyli mozna płytki kłaść na klej bez tynku.... Tez o tym intensywnie myslałam... Ale wylewki na podłogi to chyba juz musza być wszędzie? Chodzi mi głównie o garaż i kotłownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 13.11.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 1. tzn. skosów i podwieszanych sufitów wyszło nam ok. 140 m2 to wszystko ocieplałem 15+5 cm wełną 2. Cena za tynki to tak: a) Kotłownia i garaż (95 m2 razem) robili cementowo wapienne + goldband + gładź - robocizna 30 PLN + materiały moje b) wszystkie ściany poddasza (oprócz łazienek - tam płytki z klejem pójdą na ścianę) łacznie z kolankowymi i reszta tynków na dole (oprócz też łazienki) - tu mam ugadaną cenę 22PLN za 1 m2 z materiałem wykonawcy. I TU BEDĄ TYNKI GIPSOWE Z MASZYNY - to co na razie zrobili jest super gładko - bez dodatkowego zacierania i gładzenia:) Jutro dodam zdjęcia wytynkowanego poddasza (cale poddasze 2 dni roboty! pozdrawiam A ile wyszło w całym domu m2 ścian do otynkowania i ile płaciliście za całość, proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelek77 13.11.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 (edytowane) A ile wyszło w całym domu m2 ścian do otynkowania i ile płaciliście za całość, proszę o odpowiedź Odpowiedź dam w piątek bo mi skończą tynkować. Ale liczę ok 450 m2 tynków (łazienki bez tynku, a kotłownia i garaż już otynkowane i wyszpachlowane goldbandem - tu robocizna wyszła 2300 PLN - za niecałe 90 m2) bez materiałów. Na pozostałe tynki licze ok. 10000 PLN (myślę że tyle mi majstry policzą) robocizny + materiał Edytowane 13 Listopada 2010 przez lelek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 14.11.2010 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Witam, Chciałem pokazać kilka fotek z mojej budowy Oliwki. Oczywiście było parę zmian w projekcie, tak żeby było bardziej funkcjonalnie dla mojej rodzinki. Zmiany to: - wymiary okien w salonie, na poddaszu tylko 2 okna dachowe - częściowe podpiwniczenie, piec centralnego ogrzewania w piwnicy (niestety wejście tylko od zewnątrz) - podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak - wydłużenie daszków nad wejściem oraz tarasem ( zaczerpnięto od ida i jacek ...) - rozmieszczenie pomieszczeń na poddaszu - balkon dla dwóch sypialni na poddaszu Wyżej wymienione zmiany powinny być widoczne na zdjęciach w poniższym linku kilka fotek oliwki. pozdrawiam Edytowane 14 Listopada 2010 przez szczudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 14.11.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam, Chciałem pokazać kilka fotek z mojej budowy Oliwki. Oczywiście było parę zmian w projekcie, tak żeby było bardziej funkcjonalnie dla mojej rodzinki. Zmiany to: - wymiary okien w salonie, na poddaszu tylko 2 okna dachowe - częściowe podpiwniczenie, piec centralnego ogrzewania w piwnicy (niestety wejście tylko od zewnątrz) - podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak - wydłużenie daszków nad wejściem oraz tarasem ( zaczerpnięto od ida i jacek ...) - rozmieszczenie pomieszczeń na poddaszu - balkon dla dwóch sypialni na poddaszu Wyżej wymienione zmiany powinny być widoczne na zdjęciach w poniższym linku kilka fotek oliwki. pozdrawiam bardzo ładna oliwka--- a powiedz co masz na dachu? I czy w balkonowych pokojach jest jasno bez okien dachowych?? Tu masz tak jak Lelek. Ja ciagle rozważam likwidacje tych okienek. Zwłaszcza po ostatnich dyskusjach forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 14.11.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Na dachu jest dachówka firmy euronit kolor grafitowy. Również miałem obawy czy nie będzie zbyt ciemno w pokoju jeśli zrezygnuję z okna dachowego, na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić, że podjęliśmy słuszną decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 15.11.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Również miałem obawy czy nie będzie zbyt ciemno w pokoju jeśli zrezygnuję z okna dachowego, na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić, że podjęliśmy słuszną decyzję. A na jaki kierunek wychodzą te okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 15.11.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 mam pytanie do tych budujacych, którzy podnosili Oliwke o 1 pustak - czy przedłuzaliście krokwie (i okapy) - o ile cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts