dmib 15.11.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Drodzy Oliwkowicze, jeśli mógłby mi ktoś przesłać kosztorys do banku byłabym bardzo wdzięczna kontakt [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 15.11.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 ile płacicie za hydraulika: podłogówka na dole, na górze grzejniki (robota+ materiały), będę wdzięczna za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 15.11.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 A na jaki kierunek wychodzą te okna? Okna wychodzą na zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 15.11.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 mam pytanie do tych budujacych, którzy podnosili Oliwke o 1 pustak - czy przedłuzaliście krokwie (i okapy) - o ile cm? My wydłużaliśmy krokwie tzw. jętki? chyba dobrze to nazwałem. Nie pamiętam o ile, po prostu zapytaliśmy cieślę o ile. Nie pamiętam jak było z okapami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 15.11.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 ile płacicie za hydraulika: podłogówka na dole, na górze grzejniki (robota+ materiały), będę wdzięczna za odpowiedź Wiesiu, żałuje, że nie mogę Ci pomóc Niech ktoś odpowie Wiesi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 15.11.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Drodzy Oliwkowicze, jeśli mógłby mi ktoś przesłać kosztorys do banku byłabym bardzo wdzięczna kontakt [email protected] wysłałam Ci kosztorys, mam nadzieje, że sie przyda, wiem że to duże wyzwanie wypełnic ten dokument, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 16.11.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Okna wychodzą na zachód. Dzięki. W moim przypadku podobnie i ciągle jeszcze nie zdecydowałem się likwidować okna dachowe, czy zostawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 16.11.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 ile płacicie za hydraulika: podłogówka na dole, na górze grzejniki (robota+ materiały), będę wdzięczna za odpowiedź Wiesiu nie wiem czy Ci to cos pomoże: info z innego forum, czasowo aktualne, nie dotyczy Oliwki ale domku 170 m2: 35 tys, w tym: robocizna 3500, kocioł 10 000, grzejniki 6 tys, zasobnik CWU 1,5 tys, materiały wraz z podłogówką na 60 m2 13 tys Co do oliwki też jestem ciekawa. Odpowiedzcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 16.11.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Wiesiu nie wiem czy Ci to cos pomoże: info z innego forum, czasowo aktualne, nie dotyczy Oliwki ale domku 170 m2: 35 tys, w tym: robocizna 3500, kocioł 10 000, grzejniki 6 tys, zasobnik CWU 1,5 tys, materiały wraz z podłogówką na 60 m2 13 tys Co do oliwki też jestem ciekawa. Odpowiedzcie! Co do Oliwki to: robocizna 9700, grzejniki aluminiowe góra + 1 na dole 2300 (od producenta), chłopaki robią wszystko czyli całą kanalizę+ woda+ ogrzewanie+ solary. Teraz czekam na przeliczenie materiałów i będę wiedziała dokładnie. Ale z wstępnych wyliczeń to około 30tys. bez pieca gazowego(nie zakładamy) ale Viessmann ok. 5000zł. Solary mamy ustalone na 11500(solary+ zasobnik 300litr.+ całe przyłącza, na to bierzemy kredyt z dopłatą), piec z rusztem wodnym i zbiornikiem na opał 6700. A co do podłogówki jutro będę chyba wiedziała ile bo mają przeliczyć materiał, z tym, że ja mam podłogówkę do 2/3 salonu i wszędzie na parterze po za garażem i kotłownią(powstała z pomieszczenia gospodarczego powiększonego o 0,5m kosztem łazienki i podzielonego na dwa pomieszczenia). No i w łazience na górze. Ceny na materiał do hydraliki mamy gwarantowane do marca, bo później mają wzrosnąć ceny na wszystko. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 16.11.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Wiesiu nie wiem czy Ci to cos pomoże: info z innego forum, czasowo aktualne, nie dotyczy Oliwki ale domku 170 m2: 35 tys, w tym: robocizna 3500, kocioł 10 000, grzejniki 6 tys, zasobnik CWU 1,5 tys, materiały wraz z podłogówką na 60 m2 13 tys Co do oliwki też jestem ciekawa. Odpowiedzcie! Trzeci raz się za to biorę! Hydraulika: ROBOCIZNA 9700(bez pieca gazowego) z piecem g. 10300 GRZEJNIKI: Góra+ 1 w salonie+ 1 garaż 2300 (od producenta kompletne + haki) Solary + zasobnik 300l+ instalacja 11500 (na to bierzemy kredyt z dopłatą) Podłogówka ok 450m + szafka i wszystko co potrzeba ok. 3000-3500(to mi dopiero zliczą ile poszło na 95m ) Piec z zasobnikiem na opał z rusztem wodnym HEITZ EKO 24kw 6700. Tu trzeba doliczyć styropian twardy: 1m3 kosztuje 150zł. niezależnie od grubości (my na parterze dawaliśmy 10cm), jeszcze folia izolacyjna czarna pod styropian. To razem około 1000zł. Też jeszcze nie wiem dokładnie bo rozliczam się na koniec miesiąca. Jak coś jeszcze potrzeba to proszę o pytanka. POZDRAWIAM JA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 16.11.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Dziękuję za odpowiedź, teraz mam jakieś porównanie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 19.11.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam,czy zmniejszaliście okno w kuchni czy zostawialiście jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 19.11.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Do Idy I jACKA Wcześniej coś doczytałem że teraz byście zmniejszyli garaż ,można wiedzieć o ile ,jak wyglądają u was pomieszczenie nad garażem ,jak je podzieliliście i jakie maja mniej więcej wymiary,dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 19.11.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Kochani u nas wieniec zalany. W poniedziałek wchodzi dekarz. Czekam na Wasze zdjęcia. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 19.11.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 A u nas wylany do końca strop i schody (zdjecia bedą w niedzielę). Od jutra zaczynaja murowac górę, w czwartek przychodzi dekarz. Zdecydowalismy sie jednak na dachówke betonową - Euronit, profil S, teraz dyskutujemy nad oknami dachowymi.Musimy też zdecydowac jak maja stać ścianki na górze - oczywiscie pomieszczenie nad garażem dzielimy na pralnie i garderobę, ale zastanawiamy się, czy robić miedzy nim dodatkowe drzwi- byłoby chyba wygodniej niż biegać naokoło - co o tym myslicie? A okna w pokojach na górze beda 1200x1500 i dachowe zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 19.11.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam,czy zmniejszaliście okno w kuchni czy zostawialiście jak w projekcie U nas takie jak w projekcie, a czemu chcesz zmniejszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 19.11.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Czy macie w swojej kuchni kuchenki indukcyjne, jeżeli tak to czy jesteście zadowoleni i jak to się ma do rachunków za prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 20.11.2010 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Prosze o odpowiedź w sprawie dachu: czy brzeg dachu garażu przylegajacy do domu też sie wykańcza krańcówką? I czy fragment muru między domem a garażem ociepla sie i tynkuje na etapie dachu?CZy ktos ma na dachu Braasa-ile wyliczyli Wam krańcówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 20.11.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Czy macie w swojej kuchni kuchenki indukcyjne, jeżeli tak to czy jesteście zadowoleni i jak to się ma do rachunków za prąd? Cześć, my mamy indukcję, zresztą wszytko jest na prąd. Mogę spokojnie polecić. Nawet niektóre stare gary działają, muszą być stalowe. Takie do których magnez będzie przyciągał powinny działać. Co do rachunków za prąd to w każdym domu trochę indywidualna sprawa. Mamy II taryfę ze względu na pompę ciepła i brak podlicznika na nią. Zużycie prądu od 18.10 - do 17.11 to 196 KW w I taryfie i 377 KW w II taryfie. Można przyjąć, że II taryfa to głównie ogrzewanie i cwu (może czasami zmywarka, komputer). Do tego rekuperacja całą dobę i akwarium 120 L. A i jeszcze piecyk w kuchni rownież elektryczny. Kuchenka indukcyjna to fajna sprawa (gary czyste od spodu), gotowanie chyba podobnie jak na gazie (tu więcej by żona powiedziała), jedynie przy większych mocach słychać lekkie buczenie. Problem pojawia się jak nie ma prądu, więc zastanawiamy się czy nie kupić małej gazówki i w gospodarczym jej nie postawić na wszelki wypadek. Przy dwuosobowej rodzinie, która wraca po 16.00 do domu, coś tam gotuje, piecze, zmywa itp. wychodzi nam coś ok 100 zł / miesiąc nie licząc ogrzewania. Jak patrzę na to zużycie to ogrzanie powinno obecnie (0 - 12 C na dworze) zmieścić się w 150 zł/miesiąc. Wydaję mi się że to dobry wynik i nie boimy się już wielkich rachunków za prąd. Oczywiście jeżeli rodzinka będzie większa, 4-5 osobowa to pewnie trzeba liczyć z 2 razy tyle na zużyciu w czasie dnia. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 20.11.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Nam dekarz powiedział, że trzeba ten kawałek ściany ocieplić przed zrobieniem dachu (nie wiem jak z tynkowaniem - nie bardzo to sobie wyobrażam, żeby tearz zdecydowac sie na tynk i co kupic tylko trochę, a potem nie bedzie pasował do reszty?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts