Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W dniu dzisiejszym wreszcie wylałem strop. Niestety nie obyło się bez komplikacji. Strop miał być wylany w sobotę ale niestety "kierowca" powiedział,że nie zmieści się w drogę dojazdową. Dzisiaj jest OK!. Zalane i ja dziś przy browarku "nasączam" żeby czasami nie popękał. Pozdrawiam wszystkich OLIWKOWICZÓW

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej, powiedzcie, jak było u Was z HEB-em. Okazuje sie, że potrzebny jest odcinek długości 6,79 m, a kupić mozna tylko kawałki 6 lub 12 metrowy, a każdy metr kosztuje 240 zł, wiec mozemy sobie 1200zł wyrzucic na złom. w hb studio proponują jakiesz sztukowanie lub inne nieestetyczne półsrodki, jak sobie z tym poradziliście?

A może ktoś poda namiar na miejsce, gdzie mozna kupic odpowiednia długość tego nieszczęsnego HEB-a?

Już kiedyś obiecywałam zdjęcia ...... postaram się ale tylko w okolicach weekendu, bo w tygodniu nie dam rady. Nie wrzucę na forum bo nie potrafię. Mogę przesłać mailem. TYle, że kuchnia jeszcze nie skończona i pewnie długo nie będzie, ale szafki dolne są. My mamy je dość wysokie, coś koło 92 - 93 cm.

Hej, powiedzcie, jak było u Was z HEB-em. Okazuje sie, że potrzebny jest odcinek długości 6,79 m, a kupić mozna tylko kawałki 6 lub 12 metrowy, a każdy metr kosztuje 240 zł, wiec mozemy sobie 1200zł wyrzucic na złom. w hb studio proponują jakiesz sztukowanie lub inne nieestetyczne półsrodki, jak sobie z tym poradziliście?

A może ktoś poda namiar na miejsce, gdzie mozna kupic odpowiednia długość tego nieszczęsnego HEB-a?

Buczynko, my nie kupowalismy HEB-a. Nasz kierbud zmienił go na drewno i w ten sposób wszedł w zakres więźby.

My również zamieniliśmy HEB na wzmocnioną konstrukcje drewnianą. Dodaliśmy nad garażem jętki na których ma być wsparta kalenica.Zostajemy przy stopniach kominiarskich ale tylko dlatego, że nie chce aby kominiarz chodził mi po domu aby dostać się na dach. :yes:

My mamy ofoliowany i ołacony dach. teraz ok. tygodnia obsuwy czasowej bo przywieźli nam zły kolor dachówki, poszła do zwrotu i czekamy na właściwą. A robotnicy mówią,że teraz zima im nie straszna. Wszystkiw roboty wymagajace wyzszych temp. mamy za sobą. Czy wszystkie nie jestem przekonana. Nie ma jeszcze schodów zewn i tarasu. Ale ciągle myslę czy go lać z betonu czy nie zostawić i potem zrobić na gruncie lub drewniany. Nie wiem co tańsze co droższe. Beton nie bardzo mi sie podoba, podoba mi sie taras Femme-ale nie jestem pewna jak jest zrobiony. A jak Wy rozwiązujecie tarasowe problemy?

U nas dziś dekarze zaczęli - postawili te krokwie nad ścianami szczytowymi, żeby murarze mogli je skonczyć. Ale będzie obsuwa, bo dekarze koncza jeszcze na innej budowie, gdzie też była obsuwa. nie mamy wyjścia, trzeba czekać i dalej czarowac pogodę (wynieslismy przed dom łopate do odsniezania, kiedyś tak odstraszylismy snieg:)

Zrobił nam sie basen w pomieszczeniu nad garażem, a teraz jeszcze tam pada snieg, chyba jutro pojedziemy go powyrzucać.

Annaop, my nie wylewamy tarasu, nie chcę mieć betonowego. Marzy mi sie drewniany, ale jeszcze nie badałam cenowo tego tematu, druga opcja to taki ziemny (tylko dużo ziemi potrzeba), a ponieważ nie kocham kafelków, to bedzie wyłozony tym czym chodniki (np. kostka brukową) - u kogos na forum juz to widziałam i wyglada nieźle. Pomyslimy o tym później, narazie głowimy sie nad oknami dachowymi.

U nas dziś dekarze zaczęli - postawili te krokwie nad ścianami szczytowymi, żeby murarze mogli je skonczyć. Ale będzie obsuwa, bo dekarze koncza jeszcze na innej budowie, gdzie też była obsuwa. nie mamy wyjścia, trzeba czekać i dalej czarowac pogodę (wynieslismy przed dom łopate do odsniezania, kiedyś tak odstraszylismy snieg:)

Zrobił nam sie basen w pomieszczeniu nad garażem, a teraz jeszcze tam pada snieg, chyba jutro pojedziemy go powyrzucać.

Annaop, my nie wylewamy tarasu, nie chcę mieć betonowego. Marzy mi sie drewniany, ale jeszcze nie badałam cenowo tego tematu, druga opcja to taki ziemny (tylko dużo ziemi potrzeba), a ponieważ nie kocham kafelków, to bedzie wyłozony tym czym chodniki (np. kostka brukową) - u kogos na forum juz to widziałam i wyglada nieźle. Pomyslimy o tym później, narazie głowimy sie nad oknami dachowymi.

Mam identyczne zdanie w kwestii tarasu. Basen nad garażem też mielismy:)) Teraz juz folia a na niej???? śnieg??!!

Co do okien dachowych też myślę...... i ciagle nie ma zgody między mną a mężem. W tej chwili mamy 8!!!!! w planie. Chciałabym coś obciąć-wypada na pokoje dziecięce-tu mąż mówi twarde nie ale nie wiem czy ma rację . Piszecie że bez połaciówek te pokoje są jasne,. Nasze pokoiki wychodza na zachód. W pokoju córki dachowe bedzie południowe-ponoć to masakra bo strasznie sie grzeje i w lecie praktycznie cały czas jest zasłonięte-no to po co je mieć. Lazienka musi mieć swoje, nasza sypialnia też, korytarzyk też bo będzie ciemny. Pomieszczenie nad garażem mamy podzielone na garderobę i strych, który ewentualnie ma być kiedyś pokojem i tu mąż też chce po jednym. Waham sie czy w garderobie okno potrzebne-dla przewietrzenia chyba tylko......

Buczynko a czy dozbrajajaCi schody zewnętrzne?? My mamy wylany fundament razem z fundamentem i chłopcy muszą dolać schody. Twierdzą że trzebaby je dozbroić

Ja teraz mieszkam w niedoswietlonym pokoju, więc mam fioła na punkcie doswietlenia pokojów szczególnie dzieciecych, bałam sie ,że jak zmniejszymy okna balkonowe, to będzie za ciemno, ale wydaje mi się, że okna okna 1200x1500 dadzą całkiem sporo światła. ale dachowe też będą.

Z kolei nie chcemy za duzo dachowych, bo to zawsze wieksze ryzyko, że kiedys może coś być nieszczelne, więc bedzie 1 wiecej niz w projekcie, czyli 6. I wczorajsza decyzja (mam nadzieje, że ostateczna - Fakro plastikowe z nawiewnikiem - wyjdzie w cenie najtańszego Veluxa, bo mamy dostać rabat, jakoś nie mamy zaufania do drewnianych)

A jeśli chodzi o okna w pralni i garderobie to zrobilismy po jednym w scianie szczytowej, narazie 1200x900, ale wychodzą dośc nisko nad podłogą, więc ew. zmniejszymy do 900x900 - troche doswietlą, nie trzeba bedzie włączać swiatła, da sie wywietrzyć.

Edytowane przez buczynkaa

Annaop, nie wiem, czy schody zewnetrzne będa dozbrajane, ale zapytam i odpowiem Ci. Narazie panowie sypią wszystkie gruzowe odpady w miejszce przyszłych schodów i chyba na koncu bedą je murować.

Wiecie co, pierwszy raz w życiu nie cieszę sie ze śniegu. Wczoraj pojechaliśmy specjanie odsnieżyć, żeby nam się jeszcze wiekszy basen nie zrobił nad garazem, gdyby odpuscił mróz, a tu dziś nowa porcja sniegu! A dekarz dopiero jutro dalej ma działać ("jak pogoda pozwoli')

Dzieki za słowa otuchy, Jessy, a zdążyliscie przykryć dach? Bo na ostatnich Twoich zdjeciaćh sama więźba (i niewiarygodna pogoda:))

Nasi murarze wymiekli i uciekają jutro do domu, odgrażja sie że już do wiosny, ale jak nam zrobią dach (muszą, bo chyba nie bedziemy cała zimę jeździć 40 km, żeby poodsnieżac mieszkanie!), to może ich sciągniemy, żeby skończyli ścianki.

Nie mam wyjścia, też wierzę, że damy radę, my wszyscy budujący.

Witaj annaop pytałaś czy wystarczy na wysokość szafek 86cm,po wylewce, przy takim oknie w kuchni 180szer.x150wys., aż sprawdzałam -będzie trochę wyżej ok.92cm ale ja pod oknem będę miała ciąg ze zmywarką, zlewem i na to pójdzie blat roboczy który będzie zrobiony razem z parapetem, bez szafek wiszących nad. A za to lodówkę i ciąg szfek góra-dół i płyta + piekarnik, od strony schodów(drewniane) i pom. gosp., mam całąścianę bez wnęki na zabudowę i drzwi do pom. gosp. przesunięte całkowicie na drugą stronę, czyli w stronę ściany szczytowej z oknami (oliwka lustro -drzwi wg. proj. są z lewej strony u mnie z prawej).