Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzieki za słowa otuchy, Jessy, a zdążyliscie przykryć dach? Bo na ostatnich Twoich zdjeciaćh sama więźba (i niewiarygodna pogoda:))

Nasi murarze wymiekli i uciekają jutro do domu, odgrażja sie że już do wiosny, ale jak nam zrobią dach (muszą, bo chyba nie bedziemy cała zimę jeździć 40 km, żeby poodsnieżac mieszkanie!), to może ich sciągniemy, żeby skończyli ścianki.

Nie mam wyjścia, też wierzę, że damy radę, my wszyscy budujący.

Prawie zdążyliśmy :-) , jutro bedziemy mieli załacony do konca dach, i na polowie mamy juz membrane (nie tanią) ale śniegu w domu nie unikneliśmy :-)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to gratuluje, mam nadzieje i życze Ci żebyś zdążył (bez prawie)

A my nie zdążyliśmy, murarze wczoraj wyjechali (jesli bedzie na plusie przez 2 tygodnie to mogą wrócić), nie zdązyli wymurować ścian szczytowych i kominów, więc dachowcy też nie mogą nic więcej zrobić.

Stan na dziś: strop, scianki kolankowe, 1 szczyt kilka krokwi nad ścianami szczytowymi i ... pełno śniegu w domu. To sobie pojeździmy pozażywać ruchu na świeżym powietrzu przy łopacie do odśniezania...

Annaop, a co z Twoją dachówką? A inni - zdążyliście?

Ale zima i tak piekna :)

Witam,

zaczelismy budowe oliwki, mamy zrobione prawie stan zero i zima nas zaskoczyla i pieniadze sie skonczyly...

a kredyt dopiero na wiosne chemy zalatwiac zeby teraz odsetek nie placic...

masakra....

zasypalismy wszystko piachem na zime i mam nadzieje ze nic sie z tym nie stanie.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!!

Jesteście niesamowicie pomocni!!!

Edytowane przez kesja1

Wandzik, dzieki , miałam obawy że będzie mało tej wysokości po wylewkach

Buczynko dachówki jeszcze nie ma-ponoć ma być niebawem. Folia wytrzymuje napór sniegu- na razie wszystko ok. mamy wszystkie działówki-domek super.

Nasi budowlańcy też mówia o rychłym ociepleniu..... oby.... Chciałabym już definitywnie zamknąć ten etap.

A może dobrzy forumowicze podacie swoje ceny za robocizne oliwki w 2009/10 r.

Czytałam całe forum mnóstwo razy ale ceny są tylko z odległych lat.

Z góry wszystkim dziękuję!!!!!!

Za robociznę czyli budowa ze ściankami działowymi, tarasem + dach i rynny =40000zł. Możecoś jeszcze?(jak to dobrze się mądrować) POZDRAWIAM JA

Annaop, Jessy, gratuluję, że zdązyliscie przed śniegami (i troche zazdroszczę). a mój mąż znów dziś sobie 2 godzinki poodśnieżał, ale może tak miało być, troche ruchu mu potrzeba, a cięzko mu sie zebrać, to teraz musi i to na świezym powietrzu :)

Annaop, trzymam kciuki za Twoja dachówkę.

U nas stoi, ale za to przez zime upatrzymy i obmyślimy sobie wszystko co ma być zrobione w środku i wiosna ruszymy z kopyta.

Pozdrawim, wszystkich!

Dzięki Jessy za informację, super że również w okolicach Opola jest jakaś Oliwka:) , może jak aura będzie bardziej sprzyjająca to będzie możliwość zobaczenia Oliwki "na żywo".

Jesteśmy już na 99,9% zdecydowani na Oliwke i dlatego mam jeszcze jedną prośbę czy ma może ktoś projekt (z dokładnymi wymiarami poszczególnych pomieszczeń) w wersji elektronicznej i czy można prosić o przesłanie na maila: [email protected] chcemy sprawdzić czy zmiany które planujemy wprowadzić będą możliwe do zrealizowania.

Dzięki Jessy za informację, super że również w okolicach Opola jest jakaś Oliwka:) , może jak aura będzie bardziej sprzyjająca to będzie możliwość zobaczenia Oliwki "na żywo".

Jesteśmy już na 99,9% zdecydowani na Oliwke i dlatego mam jeszcze jedną prośbę czy ma może ktoś projekt (z dokładnymi wymiarami poszczególnych pomieszczeń) w wersji elektronicznej i czy można prosić o przesłanie na maila: [email protected] chcemy sprawdzić czy zmiany które planujemy wprowadzić będą możliwe do zrealizowania.

Rzuty przesłane. Pozdrawiam :cool:

Buczynko-u nas też postój-dachówka ponoć ma być w tym tygodniu- to dach powinni skończyć- ale pewne drobiazgi tez sie chyba przeciagną na wiosnę-brakuje nam jednej scianki działowej, dwóch słupów na poddaszu i chcielismy podmurować --czyli zmienić nieco wymiary niektórych okien--nie mamy też schodów zewn-no a na murowanie czy betonowanie jest wiadomo za zimno...... Aaaa i jeszcze w umowie mamy grodzenie-a to też chyba wiosną

I pytanko-czy wybieracie okna trzy czy dwuszybowe? nam wciskaja jakieś hiper super-

I jeszcze jak wam wyceniają brame garazową na 2 stanowiska--u nas 6300-6700

I straszą Vatem i podwyżkami-brrrrrrrrrrr

Buczynko-u nas też postój-dachówka ponoć ma być w tym tygodniu- to dach powinni skończyć- ale pewne drobiazgi tez sie chyba przeciagną na wiosnę-brakuje nam jednej scianki działowej, dwóch słupów na poddaszu i chcielismy podmurować --czyli zmienić nieco wymiary niektórych okien--nie mamy też schodów zewn-no a na murowanie czy betonowanie jest wiadomo za zimno...... Aaaa i jeszcze w umowie mamy grodzenie-a to też chyba wiosną

I pytanko-czy wybieracie okna trzy czy dwuszybowe? nam wciskaja jakieś hiper super-

I jeszcze jak wam wyceniają brame garazową na 2 stanowiska--u nas 6300-6700

I straszą Vatem i podwyżkami-brrrrrrrrrrr

Witaj to znowu ja, jeśli idzie o okna to sprawdź jaka przenikalność szyb wystarczy w Waszym rejonie u nas 1,1( czegoś tam) więc wybraliśmy okna dwuszybowe ale rama 7-o komorowa ze wzmocnieniem. To wszystko utwierdziło nas w dobrym wyborze, a to dla tego, że byłam nawet ostatnio na szkoleniu o odnawialnych nośnokach energii i aby utrzymać ciepło w domu to nie pomogą nawet 4 szyby tylko to, że jak zacznie się ciemniejsza pora to poprostu dobrze jest zasłonić szyby bo przez nie ucieka ciepło i nie ważne ile ich jest. Pan z 35 letnim doświadczeniem energetycznym mówił, że wystarczy tzw. zwykła gazeta na szybie i już nie ucieka nam ciepło.

Więc może lepiej zainwestować w dobrą roletę wewnętrzną oraz w grubość styropianu na ocieplenie zewnętrzne -pan mówił,że 10 cm to minimum( bo klej i tynki nie mają żadnego wpływu na izolację co mnie też zaskoczyło) i zatrzymasz ciepełko w domku. Wiem, że ktoś powie "baba zwariowała", ale to nie ja tylko specjalista w tej materii.

A jeśli chcesz wybrać dobre okna to zwróć uwagę na kolor ramy wewnętrznej ( tej plastikowej) przy wyborze kolorowych ram czyli gdy wybierasz złoty dąb to żeby nie był klejony na szarą ramę botak robią. My kupiliśmy właśnie złoty dąb z Aluplastu nazwa IDEAL 7000 i przedewszystkim są dobrze wykończone zamawialiśmy przez znajomą firmę budowlaną prosto od producenta okolice Swarzędza (my jesteśmy z nad morza 10km) i kosztowały nas 10000zł ze wstawieniem we wrześniu co prawda i ja zamiast tych 3 okienek mam jedno duże 3metrowe dzielone na 3 części co nie było dla nich żadnym utrudnieniem no imają ładne ramy okazało się jeszcze, że większość firm miejscowych w których podobały się nam ramy robiły drożej i na ramach z aluplastu. POZDRAWIAM JA.

Jesssy suuuuuper wyszedł wam daszek nad wejściem. Widzę że troche inaczej nasi budowlańcy pracują -macie juz rynny i okna dachowe-my nie. A czy macie juz działówki?

A w bliźniaczych pokoikach na górze jasno?

Nie niestety jeszcze nie mamy ścianek działowych. Okna wybraliśmy trzy szybowe z MS Okna . Wybraliśmy również bramę segmentową Novoferm typ ISO 45 wyniosła nas 5090 zł. Nie mamy jeszcze dachówki ale pod membraną w tych pokoikach jest jasno. Pozdrawiam