Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej annaop!

Okna w pokojach dzieciecych maja wymiary: 150x123 cm.

Kocioł: 17KW (tak nam doradzono w sklepie, ale wydaje nam się, że wieksza moc byłaby lepsza) stoi na scianie łazienkowej. Garaż i strych są ogrzewane.

A jesli chodzi o korytarzyk to ma szer. około 90 cm.

Dzieki, jestem ukontentowana..

Znaczy jesli weżmiemy 25kw to juz w ogóle będzie good.........

A co do korytarzyka nasz też byłby taki..... a Twój na klaustrofobiczny nie wygląda..... czyli też powinno być ok

DZIĘKI

No wstyd.......... Dopiero teraz się kapnąwszy jak namieszałam....... Sorry Jurkas, oczywiscie pisałeś o okienkach u dzieci a mnie zamroczyło, pomyliłam fotki Twojego domku z Oliwką Zepa. Tak na prawde chodziło mi o wymiary DRZWI balkonowych a takowe posiada Zep.

Zep odpisz mi jesli możesz.....

No wstyd.......... Dopiero teraz się kapnąwszy jak namieszałam....... Sorry Jurkas, oczywiscie pisałeś o okienkach u dzieci a mnie zamroczyło, pomyliłam fotki Twojego domku z Oliwką Zepa. Tak na prawde chodziło mi o wymiary DRZWI balkonowych a takowe posiada Zep.

Mogę, mogę - ale sprawdzę osobiście jutro na budowie i dam znać. Zamawialiśmy raczej takie jak w projekcie ale montowane były w czerwcu 2009 więc pamięć już nie ogarnia czy były jakieś zmiany :)

No pełna powaga.........

powiedzieli nam że jeśli wstawiać okna w surowiznę na zimę to albo dogrzewać albo intensywnie, regularnie wietrzyć-żeby nie kondensować wilgoci...........

Cześć,

trochę racji mają, tej wilgoci jest sporo. My zostawiliśmy domek bez okien do lutego, zima i mróz ma tą zaletę że pięknie wyciągają wilgoć, ale znowu trochę śniegu się nawywalałem (zima 2008-2009) :(. Niektóre miejsca były siwe od wody (biały beton komórkowy) a przez 2 miesiące ładnie podeschło.

Co do pieca to zastanawiają mnie moce jakie montujecie, jeżeli domek dobrze docieplony i nie było żadnych wpadek ekip to zapotrzebowanie może wyjść w granicach 8 kw. U nas jest PC 10 KW, pobiera 2,5 KW prądu a to przecież tyle co dwie suszarki do włosów. No może przy piecach na ekogroszek i gaz trzeba przewymiarować?

A jak tak podglądam kolejnych nowych Oliwkowiczów (chyba już jestem uzależniony od tego forum ;) ), to i okna trzyszybowe idą i sporo styro na ściany.

A tak z ciekawości jak wybieracie okna 3-szybowe to proponują montaż w warstwie docieplenia? Bo chyba tak powinno się montować, tyle że pewnie nie wszystkie ekipy to potrafią....

Pozdrawiam - Daniel

zdecydowaliśmy sie na okna teraz, bo nie budowalismy na zaprawie tylko na klej, wiec wilgoci jako takiej byc nie powinno, wiecej szkody wydaje mi sie zrobiłby zalegający śnieg i woda wsiąkające w ściany ale moge sie mylić, poza tym spotkalismy sie kilka kro-tnie z opinią, ze lepiej montawać na nie przemarzniete zima sciany, ze lepiej na poczatku zimy niz wiosna kiedy jeszcze nie zdąża odmarznąc. My tez mamy okienka 3 szybowe, i tzw "ciepłą ramkę". Miały byc montowane do styroduru, ale w koncu zrezygnowalismy z tego

Mam pytanie czy ktoś podnosząc ściankę kolankową wydłużał krokwie? Jeśli tak to o ile cm ?

Hej!

My podnosilismy ściankę o 1 pustak i wydłużyliśmy krokwie za radą dachowców o 25 cm (niestety tylko nad domem, nad garażem jest bez zmian, bo panom "sie zapomniało", co z nami sami ustalali). Wydaje mi sie ,że to był dobry ruch, zobaczymy jeszcze po otynkowaniu, ale narazie mi sie podoba (co prawda chciałam, żeby daszek był trochę obnizony nad wejsciem, ale panowie twierdzili "że sie nie da", choć widziałam na forum, ze sie da, ale trudno, nie jest źle)

Wieczorem dorzuce zdjecie, bo mój mąż tak zajety na budowie, że nie ma czasu wrzucać i w naszej galerii mocno nieaktualne zdjęcia.

Dla pewności, o te okna/drzwi się rozchodzi:

http://img641.imageshack.us/img641/8184/img8894l.jpg

więc mają dokładnie 108 x 210 [cm]

Edytowane przez zep

Co do pieca to zastanawiają mnie moce jakie montujecie,

U nas 24KW ale to głównie ze względu na wydajność CWU. Dół podłogówka / góra grzejniki.

Piecyk to SD IsoTwin F25 (zamknięta komora) moduluje w zakresie 4,1-24,6 kW i ma wbudowane zasobniki 2x21L na CWU.

Na razie podgrzewa plac budowy do znośnych temperatur roboczych :) Z ciepłej wody jeszcze na bieżąco nie korzystamy.

Witam

czy ktoś już robił może rozpoznanie albo w ostatnim czasie kładł instalację elektryczną w domku i może powiedziec ile czego potrzeba np. przewodu 1,5 i 2,5 jakie zabezpieczenia do rozdzielni itd,?

Ja zaczęłam robić instalację elektryczną ale ze względu na zimno musiałam przerwać, jak na razie to mam położoną całą górę i 1/2 dołu, z tego co wiem to mam dwie rozdzielnie jedną na górze w garderobie a drugą w garażu- wtedy ponoć idzie mniej przewodów, nie pamiętam ile mi poszło do tej pory ale zapytam

@annaop: a dziękuje pięknie, na razie widoki niezłe, choć jak zacznie się okolica rozbudowywać to różnie może być ;) Co do okien to klamki na górze.

@wiesia1961: 2 pustaki (porotherm30).

U nas dzis kończą dach montażem owych okien, też klamki u góry, więc musielismy dziś uzgodnić wysokość żeby do nich dosięgać-mimo że mali nie jesteśmy....

A pod nasze okna przychodzą sarenki--górale śmieja się ,że woleliby takie na dwóch nóżkach...

witam wszystkich Oliwkowiczów właśnie jesteśmy na etapie wybierania projektu z żoną i nasza uwagę przygwozdził projekt Oliwki a moje pytania są następujące jaki jest na obecna chwile szacowany koszy budowy systemem gospodarczym ?? ma Ktoś może oliwkę w rejonie Krakowa i czy wchodzi możliwość oglądnięcia? więcej informacji będę szukać poźniej bądź pytał szczęśliwych posiadaczy bo narazie przed nami batalia papierkowa:)