Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękujemy wszystkim za miłe słowa :)

Chwilowo odpoczywamy od budowy-chwilowo bo trzeba będzie organizować instalatorów na wiosnę.....

Co do pokoiku na dole to pomysł raz wydaje mi się dobry raz nie-muszę chyba z tym przezimować...

A dachówka--braas celtycka grafit.

Pozdrawiam serdecznie i wszystkim oliwkowiczom życzę szczęśliwych pogodnych świąt. Niech sie spełniają nasze oliwkowe marzenia!

Kochani, pokażcie zdjęcia swoich kominków... zastanawiam się nad usytuowaniem, czy robić skośnie jak w projekcie? Chyba bardziej podoba mi się równolegle. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i fotkami, ułatwi mi to podjęcie decyzji. Z góry dzięki.

A my mamy taki HAHAHAHA:D

http://lh3.ggpht.com/_P2lAkzKMxEg/TRcf-TKCeZI/AAAAAAAAARM/6sPPxd7NB-g/s800/20101226976.jpg

Witamy po dłuższej przerwie, przed nami dwa spostania z projektantami odnosnie naszej oliwki, jutro i w srode. Wiele nie planujemy zmian, własciwie sama kosmetyka- palujemy podniesc sciane kolankową o jeden pustak, zlikwidowac balkon i planujemy wydluzyc garaz...Czy ktos z was wydłuzał garaz, jesli tak to jak to wyglada, czy wizulanie nie psuje za bardzo ksztaltu oliwki?Jak rozwiazywaliscie kwestie okien na parterze?Czy ktos zmieniał te okna, montował inne niz w projekcie, typowo standardowe proporcjonalnie mniesze od tych co sa?

Witamy po dłuższej przerwie, przed nami dwa spostania z projektantami odnosnie naszej oliwki, jutro i w srode. Wiele nie planujemy zmian, własciwie sama kosmetyka- palujemy podniesc sciane kolankową o jeden pustak, zlikwidowac balkon i planujemy wydluzyc garaz...Czy ktos z was wydłuzał garaz, jesli tak to jak to wyglada, czy wizulanie nie psuje za bardzo ksztaltu oliwki?Jak rozwiazywaliscie kwestie okien na parterze?Czy ktos zmieniał te okna, montował inne niz w projekcie, typowo standardowe proporcjonalnie mniesze od tych co sa?

Zbyszek1982,

my zmienialiśmy szerokość garażu i sądzę, że Oliwka na tym nie straciła, a raczej zyskała. To duża chałupa więc duży garaż jak najbardziej pasuje. A co do okien, to dużych zmian w ich wielkości nie było. Zamieniliśmy tylko ich położenia, tzn. na ścianie szczytowej w salonie mamy drzwi a nie okna.

Hej Zbyszek , my wydłużaliśmy garaż - w projekcie był i jest dwustanowiskowy lecz wymiar przód-tył jest zwiększony o ok. 1.5m a jak to wygląda to sam osądz na zdj , link poniżej naszym zdaniem jest ok no i dodatkowe pomieszczenie w tyle garażu w sam raz na opał i narzędzia :)) . Okna w zasadzie są standard przy czym w garażu i kotłowni montujemy 90/90 a nad garażem 90/120 dodatkowo w salonie w wykuszu trzy nieotwieralne okna 200/100 ( tzw. fixy) ale to już nasz wkład w oliwke :) , pozostałe zmiany to ściana kolankowa +2 pustaki , kuchnia bez przejścia do garażu no i zmieniony ukł schodów dzięki temu bezpośredni dostęp do pokoju nad garażem. Życzymy owocnej myśli twórczej !!

Dzieki za podpowiedzi-dwa pustaki to dla nas za duzo( jeden podniesiemy) hi nie jestesmy wielkoludami i do okien dachowych musilibysmy miec przy sobie zawsze stołeczek:).Projetkantka prosila bym zapytał sie na forum jak wyglada sprawa z ogrzewaniem, piecem na paliwo stale-czy u was nie czuc nic w kuchni?tez na pocztaku mailem takie obawy ale pamietam, ze ktos z forum mi je rozmył wiec mam nadzieje ze raczej nie bedzie tu problemu.

Oliwkowicze-jaka jest grubość posadzki w garazu-juz po wylewkach?

Chcemy zamówić bramę garazową- standard ma wys. 2250, nasz otwór na surowo 2400, czyli podłoga musiałby mieć 15 cm----czy tak zakładacie? bom zielona.......

Jessy u Ciebie własnie taki wymiar- tylko szerokość większa niż projektowa?/ u nas 4500....

Na razie ten garaż ziejący to jak hangar wygląda..................

niestety ja nie wiem, ale poprosze męża żeby czym prędzej Ci odpisał :-) Ale mam pytanie w sprawie dachu ile płaciliście za całość robocizna + materiał na całość? i czy mieliście na swojej "fakturze" taką pozycję jak gwożdzie i śruby jakie poszły na cały dach ? bo na zestawieniu jakie dostalismy od dekarza ta pozycja opiewała na kwote 1800 zł :( wydaje mi sie ze to dużo, chyba ze sie myle?