buczynkaa 29.12.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 sprawdzę te gwoździe wieczorem na fakturze i Ci odpowiem A my zaliczylismy pierwszych partaczy a wszystko przez to, że nam sie spieszyło - chcielismy przykryc dachem przed zimą, a wszyscy sprawdzeni dekarze nie mieli czasu i wzięlismy ekipę niestety troche przypadkową. No i mamy - dach do poprawki. Panowie zrobili nam nam przez srodek dachu rzadek dachówek przycietych i sklejonych ! Wyglada okropnie, no i to klejenie - przecież zaraz cos zacznie przeciekać! Zastanawiam sie , czy jeszcze coś skopali, czego teraz nie widzimy, a wyjdzie później. Już pomijam to , że "zapomnieli" wydłużyc krokwie i sztukowali je potem nad domem a nad garazem zostały już krótsze, ze byli brudasami okropnymi, wszedzie walły sie ich smieci, gwoxdzie, no i naniszczyli mnóstwo dachówek... Ech! Teraz nie wiadomo, czy ciagnąc ich żeby poprawiali po sobie (i może znów coś zepsuli), czy trzymać sie za kieszen i szukac kogos innego. może ktoś nam poleci fachowca w okolicach Warszwawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 29.12.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Mleczajko, nie mamy jeszcze kominka, ale planujemy zrobic go równolegle do komina i pewnie z taka narożna szybą, żeby ogień był widoczny z salonu. Mnie sie podoba taka potrójna, ale nie wiem jescze jak to wychodzi cenowo i czy jest wygodne w użytkowaniu. Pan od kominków pokazywał nam kominek z szybą otwierana z przodu i dodatkowym "okienkiem"z boku - taki rozważamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 29.12.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witamy po dłuższej przerwie, przed nami dwa spostania z projektantami odnosnie naszej oliwki, jutro i w srode. Wiele nie planujemy zmian, własciwie sama kosmetyka- palujemy podniesc sciane kolankową o jeden pustak, zlikwidowac balkon i planujemy wydluzyc garaz...Czy ktos z was wydłuzał garaz, jesli tak to jak to wyglada, czy wizulanie nie psuje za bardzo ksztaltu oliwki?Jak rozwiazywaliscie kwestie okien na parterze?Czy ktos zmieniał te okna, montował inne niz w projekcie, typowo standardowe proporcjonalnie mniesze od tych co sa? Zbyszku, my podniesliśmy o 1 pustak, nie ma jescze posadzek, ale jest wygodnie na górze, nawet jeśli jeszcze bedzie wyżej podłoga, uwazam,że to wystarczy (a niska nie jestem). okna zostawiamy takie jak w projekcie - chcę zeby dom był dobrze doświetlony, jedynie w górnych pokojach zrezygnowalismy z balkonu i okien balkonowych i bedą 12x150. Garaz jest taki jak w projekcie, ale wydaje mi sie, ze niewielkie powiekszeni nie zaszkodzi wygladowi Oliwki, bo garaz jest taki "doklejony" i lekko schowany za domem, więc nie dominuje nawet jesli bedzie troche większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 29.12.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Kochani, pokażcie zdjęcia swoich kominków... zastanawiam się nad usytuowaniem, czy robić skośnie jak w projekcie? Chyba bardziej podoba mi się równolegle. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i fotkami, ułatwi mi to podjęcie decyzji. Z góry dzięki. cześć, my zrobiliśmy równolegle do komina, wkład raczej z tych tanich bo kominek służy do okazjonalnego palenia. Wkład to Uniflam Selenic 700 z trzema szybami. Powiem tak, myśleliśmy, że będzie fajne jak ogień z kominka będzie widoczny z 3 stron, a tak mamy 3 razy więcej czyszczenia szyb. Po 2-3 paleniach szyby boczne robią się czarne. Może drzewo nie do końca suche i to jest przyczyna. Moc wkładu 14 KW, jak napalimy na full to w salonie robi się gorąco, ciepło klatką schodową wędruje na górę. Teraz pewnie kupilibyśmy z jedną szybą wkład za 1600 zł a nie z trzema za 2700 :/ i postawili równolegle do komina. A może jakąś ładną ozdobną kozę . Tyle że my nie jesteśmy mocno "kominkowi", w tym sezonie perwsze palenia były w na Wigilię i Święta. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 29.12.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 cześć, my zrobiliśmy równolegle do komina, wkład raczej z tych tanich bo kominek służy do okazjonalnego palenia. Wkład to Uniflam Selenic 700 z trzema szybami. Powiem tak, myśleliśmy, że będzie fajne jak ogień z kominka będzie widoczny z 3 stron, a tak mamy 3 razy więcej czyszczenia szyb. Po 2-3 paleniach szyby boczne robią się czarne. Może drzewo nie do końca suche i to jest przyczyna. Moc wkładu 14 KW, jak napalimy na full to w salonie robi się gorąco, ciepło klatką schodową wędruje na górę. Teraz pewnie kupilibyśmy z jedną szybą wkład za 1600 zł a nie z trzema za 2700 :/ i postawili równolegle do komina. A może jakąś ładną ozdobną kozę . Tyle że my nie jesteśmy mocno "kominkowi", w tym sezonie perwsze palenia były w na Wigilię i Święta. Pozdrawiam - Daniel I nie masz DPG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 29.12.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 I nie masz DPG? cześć, nie mam, miałem ochotę rozprowadzenie rozwiązać rekuperatorem przy okazji, ale okazała się cena zaporowa na reku, które pobiera ciepło z nad kominka i rozprowadza po domu z ominięciem wymiennika. Ilto ma taki reku ale 2400 euro kosztuje, więc zamontowaliśmy niższy model Ilto 270 econo z nagrzewnicą wodną. Kominek traktujemy tylko jako umilacz czasu więc nie było sensu robić rozprowadzenia. Mam czujnik temperatury od PC zamontowany na górze przy garderobie, jak napalę w kominku to temperatura po 1,5 godz. rośnie o jakieś 1,5 C. Nie wiem jak w pokojach na poddaszu ale pewnie wielkiego wpływu tam kominek już nie ma, może trochę reku ciepła rozprowadzi, bo mam kanał wyciągowy zrobiony w salonie w części nad jadalnią. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 29.12.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Czy ktos z Was budował z gazobetonu?My zastanawiamy sie nad opcja uzycia go?Sprawdza sie on u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 29.12.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Tynki wewnętrzne!To pytanie na forum już było i wyczytałam dużą różnicę w tynkach tzn. w metrach: komuś wyszło 434, innym 570 a jeszcze innym 600m, powiedzcie ile Wam wyszło. Ja mam podniesioną ściankę kolankową o 1 pustak, garaż 1 stanowiskowy poszerzony o 0,5 m, napiszcie, dziękuję za odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 29.12.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Typer pokaż swój kominek prosze prosze prosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 29.12.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 cześć, nic bardziej aktualnego nie mam, to gdzieś grudzień 2009: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=35896&stc=1&d=1293644409 Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 29.12.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 mleczajka u nas kominek jest po skosie (nawet nie wiedzialam ze to jak w projekcie) zbyszek1982 u nas garaz wydluzony i poszerzony ( w projekcie byl 1 stanowiskowy) - a czy łądnie wygląda ? mi sie podoba mamy tez podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki i uważamy to za super decyzje - a czy ładnie wygląda ? nam sie podoba ale przede wszystkim nie zwracaliśmy zbyt dużej uwagi na wygląd zewnętrzny - bo dom ma być funkcjonalny - a że niektorzy mówia na niego "stodoła" - to co ja na to poradze - nam sie podoba taki jaki jest okna na dole mam lekko zmienione - w kuchni niestety zmniejszyliśmy - szkoda w salonie od frontu mamy jak w projekcie, z boku mamy 3 skrzydla - 1 fix +2 otwierane, z tyłu pozbyliśmy się łuku (nam się nie podobał) i mamy tarasowe podwójne przesuwne - czyli tylko jedno skrzydło się otwiera; takie kuchenne wyjście tarasowe ale praktyka pokazała że najczęciej używane na górze u dzieci mamy okna balkonowe + male obok + dodaliśmy okna dachowe pozostałe dachowe sa inaczej rozmieszczone; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 29.12.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 niestety ja nie wiem, ale poprosze męża żeby czym prędzej Ci odpisał Ale mam pytanie w sprawie dachu ile płaciliście za całość robocizna + materiał na całość? i czy mieliście na swojej "fakturze" taką pozycję jak gwożdzie i śruby jakie poszły na cały dach ? bo na zestawieniu jakie dostalismy od dekarza ta pozycja opiewała na kwote 1800 zł wydaje mi sie ze to dużo, chyba ze sie myle? Kurczę Jessy nie potrafie Ci odpowiedzieć dokładnie- bo czekamy jeszcze na wszystkie faktury-jako że coś materiału zwracali, rynny dobierali.... Jak to pospływa to Ci napiszę. Mam w domu listy przewozowe gdzie jest 15 kg gwoździ, podkładki, złącza, wkrety-na kwote ok 150pln. Mąż kupował jeszcze specjalne złącza do więżby-ok 300PLN- ale nie dam głowy,że to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 29.12.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 niestety ja nie wiem, ale poprosze męża żeby czym prędzej Ci odpisał Ale mam pytanie w sprawie dachu ile płaciliście za całość robocizna + materiał na całość? i czy mieliście na swojej "fakturze" taką pozycję jak gwożdzie i śruby jakie poszły na cały dach ? bo na zestawieniu jakie dostalismy od dekarza ta pozycja opiewała na kwote 1800 zł wydaje mi sie ze to dużo, chyba ze sie myle? Jessy, nie mamy faktury na gwożdzie, ale mój mąz ma w swoich zapiskach przy dachu pozycję "gwoździe i śruby" i wyszło mu 80 zł !? Na dach wydaliśmy w sumie 50600, z czego 15900 robocizna (i wydamy jescze na poprawianie:() Na dachu mamy dachówkę betonową Euronit S grafitową, wydłuzalismy okapy po 25 cm z kazdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 29.12.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 cześć, my zrobiliśmy równolegle do komina, wkład raczej z tych tanich bo kominek służy do okazjonalnego palenia. Wkład to Uniflam Selenic 700 z trzema szybami. Powiem tak, myśleliśmy, że będzie fajne jak ogień z kominka będzie widoczny z 3 stron, a tak mamy 3 razy więcej czyszczenia szyb. Po 2-3 paleniach szyby boczne robią się czarne. Może drzewo nie do końca suche i to jest przyczyna. Moc wkładu 14 KW, jak napalimy na full to w salonie robi się gorąco, ciepło klatką schodową wędruje na górę. Teraz pewnie kupilibyśmy z jedną szybą wkład za 1600 zł a nie z trzema za 2700 :/ i postawili równolegle do komina. A może jakąś ładną ozdobną kozę . Tyle że my nie jesteśmy mocno "kominkowi", w tym sezonie perwsze palenia były w na Wigilię i Święta. Pozdrawiam - Daniel dzieki, Daniel za te informacje, przeczytalismy i pokiwaliśmy głowami, u nas kominek też ma byc umilaczem i raczej nie bedzie nam sie chciało zbyt często go szorować, więc pewnie darujemy sobie te 3 szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 29.12.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Ido, Wasz dom absolutnie nie przypomina stodoły, nie wiem kto Wam tak powiedział, pewnie zazdrości takiego ładnie skomponowanego domu. Macie też wiele ciekawych rozwiazań, z których my Wasi wierni czytelnicy chernie korzystamy. I dzieki Wam za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 29.12.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Annaop u nas bedzie w garażu 10 cm posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 30.12.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Cześć jak ogrzewacie pomieszczenie nad garażem - grzejniki, czy może robił ktoś podłogówkę? cześć, ja robiłem podłogówkę. Trochę mniej rurek położyliśmy, chyba co 20 cm, w pozostałych miejscach co 10-15 cm. Od garażu izoluje 10 cm styro na podłodze. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 30.12.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Tynki wewnętrzne! To pytanie na forum już było i wyczytałam dużą różnicę w tynkach tzn. w metrach: komuś wyszło 434, innym 570 a jeszcze innym 600m, powiedzcie ile Wam wyszło. Ja mam podniesioną ściankę kolankową o 1 pustak, garaż 1 stanowiskowy poszerzony o 0,5 m, napiszcie, dziękuję za odpowiedż ponawiam pytanie i prośbę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 30.12.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Do anaop Mam pytanko kupowaliście kominy takie wysokie jak w projekcie czy tylko do krokwi ,obmurowaliście je od stropu cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 30.12.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Pytanie do innych co maja kominy systemy,jakie wysokie kupowaliście i jak je obrabialiście powyżej dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts