annaop 31.12.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Do anaop Mam pytanko kupowaliście kominy takie wysokie jak w projekcie czy tylko do krokwi ,obmurowaliście je od stropu cegła. Truskawku, kominy systemowe ida do samej góry -ponad kalenicę. Nasi chłopcy mieli kupione 2 systemy startowe icopal po 4,6 m i resztę dobudowywali z pojedynczych bloczków- ale chyba akurat nie było w hurtowni wyższego pakietu startowego- bo na pewno są jeszcze 6m-możesz kuknąć na stronie Icopala. Na poziomie stropu (jętek) wylali wokół kominów kołnierze i na nich stoi "obmurówka" z pełnej cegły klinkierowej. Nakombinowałam sie z ta cegłą ale wszyscy byli zgodni że na komin musi być cegła pełna jeśli chce się uniknąć kłopotów za parę lat-przeciekania wody, czy odpadania materiału- u nas najtańsza czerwona-moim zdaniem wcale nie wygląda źle. Icopal ma też gotowe kształtki do wykańczania komina ponad dachem imitujace klinkier-ale są wąskie-u nas kominy były szersze (wiecej przewodów wentylacyjnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 31.12.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Annaop u nas bedzie w garażu 10 cm posadzki Dzięki u nas podobnie- ponoć 5 cm "gubi sie na nadprożu" i brama ma pasować. Wczoraj zamówiliśmy.....ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 31.12.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 dzieki, Daniel za te informacje, przeczytalismy i pokiwaliśmy głowami, u nas kominek też ma byc umilaczem i raczej nie bedzie nam sie chciało zbyt często go szorować, więc pewnie darujemy sobie te 3 szyby. Szczerze też już sobie odpuściłam "wieloszyby". Nie ma u nas nikogo z zapędem czyściciela:))))) Kominek bedzie stał równolegle. Myslę tylko nad DPG-grawitacyjnym jedynie-czy ma to sens czy nie bardzo. Kiedyś pisałam już że koleżanka-właścicielka Południowej (układ domu podobny) ma ale anemostaty ciągle zamknięte gdyż byłoby za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 31.12.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Do Idy----stodoła???????????Nam powiedzieli: Jezuuuu ale to wielkie, a inni : chałupa mocie jak kościół.. Nogi mi sie ugieły....Ale myślę jednak że najwazniejsza funkcjonalność. Jest duzo pieknistych domków o łamanych kształtach czy wielospadowych dachach z lukarenkami, balkonikami itp- może i zgrabniejsze z zewnątrz przy tej samej powierzchni---choć to dyskusyjne---ale mieszkańcy walą głową o rozmaite skosy i narożniki na poddaszu. No i taka użytkowa powierzchnia poddasza przy tym samym metrażu po podłodze jest zdecydowanie mniejsza-a koszty takich dachów wiadomo większe....Albo ludzie mają mniejsze garaże i dobudowują wiaty drewutnie, składziki na opał---to też koszty i miejsce na działce A co, trzeba sie wspierać co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 31.12.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 niestety ja nie wiem, ale poprosze męża żeby czym prędzej Ci odpisał Ale mam pytanie w sprawie dachu ile płaciliście za całość robocizna + materiał na całość? i czy mieliście na swojej "fakturze" taką pozycję jak gwożdzie i śruby jakie poszły na cały dach ? bo na zestawieniu jakie dostalismy od dekarza ta pozycja opiewała na kwote 1800 zł wydaje mi sie ze to dużo, chyba ze sie myle? Jessy mam te fakturki, jeszcze ciepłe 'ceny netto-- gwoździe budowlane 4 rodzaje- w sumie 25 kg--110 pln wkręt farmerski 250szt----35pln wkręt fosfat ??? 2 rodzaje -w sumie 750szt 36pln plus te ok 300 pln brutto złącza do więźby To wszystko do zbijania i wkręcania A całość faktury za dachówkę, rynny, veluxy (, wyłaz dachowy, płotek, dodatki do dachu, klinkier , styropian na ddocieplenie pasa miedzy domem a garażem-ok29tys brutto, podbitka 2tys pln, do tego więżba (też liczysz?) i robocizna-trudna do okreslenia bo u nas w połączeniu z innymi robotami ale pewnie około 10tys pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 31.12.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Pytanie do innych co maja kominy systemy,jakie wysokie kupowaliście i jak je obrabialiście powyżej dachu My obiliśmy je łupkiem naturalnym : http://lh6.ggpht.com/_P2lAkzKMxEg/TR3lWbNj2aI/AAAAAAAAAUs/kmepA0-bYcE/s800/201012311012.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 01.01.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Do Jacka i Idy jakiej szerokości macie drzwi w łazienkach (górnej i dolnej) i ile tynków wewnętrznych Wam wyszło, proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 01.01.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Drodzy Oliwkowicze!Życzymy wam w nowym roku, żebyście jego koniec świetowali we własnych wybudowanych przez dobrych uczciwych fachowców i pieknie urządzonych według Waszych marzeń Oliwkach. Niech Wasze domy buduja się bez kłopotów i niech daja radośc tym którzy juz w nich mieszkaja i tym którzy zamieszkają.Pozdrawiamy!Kasia z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 02.01.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Czy ktoś z Was orientuje sie idzie betonu komórkowego (sztuk), pustaków H+H na sciany zewnetrzne?Analizowalem forum i cos nie moge znalezc, na fundamenty znalazlem ze cos ponad 600 sztuk ale ciekawe ile na calosc scian?Dzieki z góry za odpowiedz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 03.01.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Czy ktoś z Was orientuje sie idzie betonu komórkowego (sztuk), pustaków H+H na sciany zewnetrzne?Analizowalem forum i cos nie moge znalezc, na fundamenty znalazlem ze cos ponad 600 sztuk ale ciekawe ile na calosc scian?Dzieki z góry za odpowiedz:) WITAJ ja co prawda nie budowałam z H+H tylko z Ytonga 24cm(ściany zewnętrzne) przy podniesionej ściance kolankowej w domu i nad garażem o dwie cegły i poszerzonym garażu o 1metr wyszło 1700 szt. na zewnętrzne i nośne, a na ścianki działowe 11,5cm 840szt. Bloczków wyszło sporo bo wyrównywaliśmy poziom więc bloczków fundamentowych poszło 960. Jak już gdzieś pisałam na nie wszystko trzeba brać faktury bo nie wszystko się odlicza od podatku, a tak ogólnie odlicza się różnicę pomiędzy 7%, a 22% (teraz będzie 23%) więc lepiej wziąć rachunek który opiewa na 7% które płaci się zawsze. NO DOBRA, SIĘ ROZPISAŁAM. Jak coś będzie trzeba tosłużę pomocą. JA -POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 03.01.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Do Jacka i Idy jakiej szerokości macie drzwi w łazienkach (górnej i dolnej) i ile tynków wewnętrznych Wam wyszło, proszę o odpowiedź jak wróce do domu to postaram sie nie zapomnieć i zmierze drzwi co do tynków to nie pomoge ani ja ani mąż - nie prowadziliśmy żadnych notatek ani podliczeń a teraz najzwyczajniej w świecie nie pamiętamy; ale o ile mmnie pamięć nie myli to jakoś było to spójne z tym co było na forum wcześniej pisane. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamila.ate 05.01.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam ponownie z zaśnieżonych gór świętokrzyskich. Kawałek czasu nas tu nie było, bo ... budowaliśmy I osiągnęliśmy przed zimą sso jak na foto poniżej. Przymierzamy się ostro do wykończeniówki na wiosnę i odliczamy dni srogiej zimy. Mam pytanie o alarmy. Czy montowaliście jakiś alarm przy okazji okien? Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami w tym względzie, bo jest to dla nas temat dość świeży. Pozdrawiamy budujących i mieszkających i życzymy przy okazji powodzenia w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 05.01.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Czy ktoś z szanownych mieszkańców ma świeże info odnośnie kwot rachunków za ogrzewanie gazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekszw 05.01.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam mam pytanie w sprawie monolitu,czy mogli by się wypowiedzieć osoby które maja oliwkę z podwójnym garażem (u mnie garaż 6,30x7,20),u mnie projektant adaptujący chce zrobić strop grubości 20cm ,dla mnie za gruby planowałem tak 16 cm ,wiem że robiliście cieńsze ,czy oprócz stali,betonu kładliście jakieś belki poprzeczne,proszę o pilna odpowiedz,będę bardzo wdzięczny. Nasz garaż ma wymiary 6*8 a jego grubość to 18cm. Strop nad domem ma 16cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 06.01.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Witam ponownie z zaśnieżonych gór świętokrzyskich. Kawałek czasu nas tu nie było, bo ... budowaliśmy I osiągnęliśmy przed zimą sso jak na foto poniżej. Przymierzamy się ostro do wykończeniówki na wiosnę i odliczamy dni srogiej zimy. Mam pytanie o alarmy. Czy montowaliście jakiś alarm przy okazji okien? Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami w tym względzie, bo jest to dla nas temat dość świeży. Pozdrawiamy budujących i mieszkających i życzymy przy okazji powodzenia w Nowym Roku! Witaj Zamawiając okna zdecydowaliśmy się zamontować w nich kontaktrony. Pozwalają one na utworzenie drugiego obwodu systemu alarmowego obejmującego okna i sygnalizującego ich otwarcie. Pozwala to na uzbrojenie jedynie tego obwodu przy jednoczesnym wyłączeniu ewentualnych czujek ruchowych i umożliwia swobodne poruszanie się po pomieszczeniach przy włączonym systemie alarmowym. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 07.01.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Palę co prawda również w kominku, ale za 2 ostatnie miesiące zapłaciliśmy za gaz ok. 450 zl, za poprzednie dwa było ok.600 zl http://images46.fotosik.pl/493/e43d788bc1000845med.jpghttp://images35.fotosik.pl/347/55d208197ce80406med.jpg Szczęśliwego Nowego Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 07.01.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 grazi, na jaką szerokość masz wysunięty wgłąb salonu kominek? sprawdza się te 4,35m szerokości salonu w codziennym życiu, czy przydałoby się nieco więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_i_pawel 07.01.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 przekopujemy sie przez te 230 stron watku ale jest to wciagajaca mordega. Mamy jednak konkretne pytanie na teraz - ma ktos pobiezne informacje ile zaplacil za stan zero (material plus robota) oraz stan surowy zamkniety (najlepiej bez okien z samym dachem). Mocno bedziemy wdzieczni. PozdrawiamPawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_i_pawel 07.01.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 I do tego przegladanie dziennikow budowy to tez jakis koszmar. Jak kliknac poczatek watku i nastepne strony?! MASAKRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 07.01.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 przekopujemy sie przez te 230 stron watku ale jest to wciagajaca mordega. Mamy jednak konkretne pytanie na teraz - ma ktos pobiezne informacje ile zaplacil za stan zero (material plus robota) oraz stan surowy zamkniety (najlepiej bez okien z samym dachem). Mocno bedziemy wdzieczni. Pozdrawiam Pawel Stan zero wyniósł nas ok. 36000 (robota+materiał fundamenty wzmocnione ze względu na szkody górnicze) a stan surowy zamknięty ok.197000 całość ze stanem zerowym w tym już drenaż opaskowy i studnia do deszczówki+media tzn prąd, woda, gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts