Tup 07.01.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Wiesia 1961Czy te 197000 to za stan surowy z oknami czy bez? Przymierzamy się do budowy stanu surowego zadaszonego (bez okien i drzwi) w tym roku i szukamy dobrej ekipy z dolnośląskiego. Będziemy budować Oliwkę z podwójnym garażem. Na razie dostaliśmy wyceny w granicach 50000 za samą robociznę. Zastanawiamy się, czy to dobra cena? Czy ktoś może polecić sprawdzoną ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_i_pawel 07.01.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Tup[b/] My tez budujemy na dolnym slasku dokladnie pod Wroclawiem Ja wycene za stan surowy otwarty (robocizna) dostalem 34tys. Tez garaz podwojny.Dach to okolo 70zl m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkas 07.01.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Palę co prawda również w kominku, ale za 2 ostatnie miesiące zapłaciliśmy za gaz ok. 450 zl, za poprzednie dwa było ok.600 zl http://images46.fotosik.pl/493/e43d788bc1000845med.jpg http://images35.fotosik.pl/347/55d208197ce80406med.jpg Szczęśliwego Nowego Roku! Witaj, grazi, bardzo ładny salon! Ma klimat! Wrzuć jeszcze parę fotek. Jak się mieszka w Oliwce? Zazdrościmy, my może damy radę się wprowadzić na Wielkanoc, pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 08.01.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Wiesia 1961 Czy te 197000 to za stan surowy z oknami czy bez? Przymierzamy się do budowy stanu surowego zadaszonego (bez okien i drzwi) w tym roku i szukamy dobrej ekipy z dolnośląskiego. Będziemy budować Oliwkę z podwójnym garażem. Na razie dostaliśmy wyceny w granicach 50000 za samą robociznę. Zastanawiamy się, czy to dobra cena? Czy ktoś może polecić sprawdzoną ekipę? Mnie tyle wyniosło z oknami, bramą garażową, drzwiami i garażęm pojedynczym (za okna, drzwi i bramę garażową płaciłam ok. 20000zł), podwójny garaż będzie droższy-więcej stali na strop, ja za ekipę płaciłam więcej niż 50000, moja ekipa była dobra, droga ale z dużymi przestojami dlatego nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 08.01.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Na stan surowy otwarty wydamy 170 tys. Za robote dla murarzy - 37 tys., a dla dachowców 15,9 tys. Mamy podwójny garaż i podwyzszony dom o 1 pustak i wszystko jak w projekcie. No i jestesmy z okolic Warszawy, więc u was moze byc taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 08.01.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) W Oliwce mieszka sie bardzo fajnie, w spizarce na dole mam zrobiona druga kuchnie, bo prawdziwa kuchnie mamy calkiem otwarta na salon (nie mamy zabudowy pod schodami), wiec brudniejsze gotowanie odbywa sie w tej malej kuchni. Nam to nie przeszkadza, poniewaz mamy tam tylko piec na gaz ze zbiornikiem wody, ale to nie zajmuje duzo miejsca. Mamy juz polozona kostke przed domem - bruk CRH Hannover (kupiony z promocji), nie mamy za to tarasu drewnianego, bo majster zatrudniony do budowy okazal sie nieudacznikiem i caly material lezy sobie na placu PS Nasz kominek zostal po prostu dostawiony do komina i jest dosyc duzy, bo nad nim jest masa szamotowa trzymajaca cieplo, ale jest ok. Mamy jakby 3 pokoje w jednym: salonik TV, biblioteczke przy kominku oraz jadalnie. Cala sciana z kominkiem ma 129 cm Edytowane 8 Stycznia 2011 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 08.01.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 PS salon jest ok, nie ma sensu powiekszac, najwyzej zmienic projekt, jesli potrzebujecie wiekszy. Osobiscie tylko nie lubie korytarzyka czyli wiatrolapu. powiekszylismy go troche poprzez cofniecie drzwi w strone kuchni, ale i tak jest maly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 08.01.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Fajnie się urządziliście Klimatycznie bardzo. Grazy, możesz rozwinąć temat kominka? Czy to jest tzw. ciepły kominek? Jesteście zadowoleni? I czy macie rozprowadzenie powietrza na górę? No i pokaż więcej! Plisss. Ciekawa jestem tej otwartej kuchni. I w ogóle każde pomieszczenie bym chętnie zobaczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 08.01.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Grazi tez jetsesmy tego zdania co mleczajka ze piekna jest ta Wasza Oliwka, musisz pokazac nam wiecej zdjec:)bo jest co podziwiac widac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 08.01.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Asia i PawełCzyli z dachem też Wam wyjdzie jakieś 50000 z kawałkiem za robociznę, bo rozumiem, że 34000 to robocizna bez dachu. Dzięki wszystkim za info. Widzę, że nasze wyceny mniej więcej pokrywają się z tym, ile płacili za stan surowy otwarty zadaszony inni Oliwkowicze. Tylko jak tu wybrać dobrą ekipę... Będziemy jeszcze badać sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 08.01.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Postaram sie wkleic wiecej zdjec. Kominek ma wklad panorame Jotula plus nadstawka z cegly szamotowej z rozprowadzeniem powietrza do kazdego pokoju. Zawsze palimy wieczorem, a czasami przez kilka dni nie gasnie. Jest bardzo cieplo, mysle, ze sam gaz nie dalby tego ciepla, ale minusem jest, ze sie troche brudzi. Drewno jest troche mokre. Nie zwracam juz na to uwagi, bo mam jeszcze dwa pieski, wiec nie ma sensu zadreczac sie ze cos sie pobrudzilo. Ciagle nie mamy zaslon i lamp. Dziekuje za mile slowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toth 08.01.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam po długiej przerwie. Pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego ukończenia budowy w tym Nowym Roku. Dodałem parę fotek.http://picasaweb.google.com/102524359002133622259/FotkiBudowa# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 08.01.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Czy ktoś ocieplał dom styropianem 15 i na to tynk na razie bez koloru, proszę podać ile Was wyniosło (mam zamiar ocieplać na wiosnę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 09.01.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 A tu mój płot i sorry bałagan budowlany, który mam nadzieję zniknie wiosnąhttp://images46.fotosik.pl/497/6d58bd52cd8e82c4med.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 09.01.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Grazi zewnetrznie rowniez switnie sie prezentuje:) Oliwka! Mam prosbe do tych, którzy przedlużali z tyłu garaż do szerokosci calego domu (jesli tacy sa:).Czy macie jakies fotki jak to wyglada?My wlasnie chcemy wydluzyc do tylu garaz by miec wiecej miejsca na sprzet (opał) w garażu a z przodu zostawić tak jak jest w projekcie.Dzis jeden z wykonwaców (robie casting) wciskał mi, ze najlepiej bedzie tez jak wydluze z przodu nasza oliwke by tworzył jedna bryłem z caloscia domku i tym samym podniosł dach do wysokosci calosci.Nie za bardzo nam sie to podoba,mamy wrazenie ze zrobi sie wtedy stodoła!Jedna zwarta bryla i bedzie maskarycznie nieciekawie.Argumentowal to tym ze ciezko bedzie obrobic ta sciane co zostanie gdzie jest garaz przyklejony no i ze bedziemy miec wiecej miejsca w garzau i nad nim -strychu bez robienia schodka w dół.Jak myslicie?Jesli sa oosby na forum co przedluzaly garaz z tylu a nawet i moze z dwoch stron to prosze o info, zdjecia na maila...:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkas 09.01.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Grazi zewnetrznie rowniez switnie sie prezentuje:) Oliwka! Mam prosbe do tych, którzy przedlużali z tyłu garaż do szerokosci calego domu (jesli tacy sa:).Czy macie jakies fotki jak to wyglada?My wlasnie chcemy wydluzyc do tylu garaz by miec wiecej miejsca na sprzet (opał) w garażu a z przodu zostawić tak jak jest w projekcie.Dzis jeden z wykonwaców (robie casting) wciskał mi, ze najlepiej bedzie tez jak wydluze z przodu nasza oliwke by tworzył jedna bryłem z caloscia domku i tym samym podniosł dach do wysokosci calosci.Nie za bardzo nam sie to podoba,mamy wrazenie ze zrobi sie wtedy stodoła!Jedna zwarta bryla i bedzie maskarycznie nieciekawie.Argumentowal to tym ze ciezko bedzie obrobic ta sciane co zostanie gdzie jest garaz przyklejony no i ze bedziemy miec wiecej miejsca w garzau i nad nim -strychu bez robienia schodka w dół.Jak myslicie?Jesli sa oosby na forum co przedluzaly garaz z tylu a nawet i moze z dwoch stron to prosze o info, zdjecia na maila...:[email protected] Witaj Zbyszek. Według mnie wydłużanie garazu na równi z domem jest ryzykowne, nie widziałam takiej Oliwki, ale wydaje mi się, że rzeczywiscie mogłaby przypominać "stodołę". My chcąc przedłuzyć garaż (żeby tak jak piszesz miec miejsce na sprzęt i opał) poszliśmy na lekki kompromis i pzedłużyliśmy go do przodu i tyłu tak, że bryła domu jest dłuzsza tylko o około 50cm z przodu i tyle samo z tyłu (zobacz fotki). Pozdrawiam! http://picasaweb.google.com/jurkas30/BUDOWA# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 09.01.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) No tak nam tez sie wydaje ze takie wyduzenie z dwoch stron na równi z domem (jedna bryła) moze wygladac maskarycznie i napewno tego nie zrobimy....a czy ktos wydluzył sam tył na równi z czescia mieszkalna zostawiajac przy tym przod bez zmian?Czy jest to mozliwe do wykonania?Robił ktos tył juz inaczej ale jak dla nas za bardzo wysuniety i spore zmiany w konstrukcji tego grazau a z tym i koszty zapewne podskocza nieco...my nie chcemy wychodzic juz za budynek jak na zdjeciu ponizej.Nas interesuje na równi z domem garaz od frontu bez jakis wiekszych zmian. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez zbyszek1982 wrzucenie fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 10.01.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Do ZBYSZEK1982 Nasz kompromis pomiędzy wyglądem a funkcjonalnością garażu polega na powiększeniu wymiaru przód-tył garażu po 80 cm i tak pozostaje i z przodu i z tyłu po 70 cm wciecia a zyskaliśmy 150cm pomieszczenia w głebi garazu na narzędzia , opał itd - a jak to wyglada i czy nie nazbyt "stodołowato" możesz ocenic oglądając zdj ( link ponizej ). Różnicy poziomów nie likwidowaliśmy więc z sypialni do pomieszczenia będacego w przyszłosci garderobą bedzie 1-2 schodki a do większego z pomieszczeń nad garazem prowadza bezpośrednio schody. Fragment muru pomiędzy poziomami dachów na etapie foliowania i łacenia dachu został ocieplony i przygotowanu pod tynk a dopiero potem położona została dachówka - nasza ekipa słowem nie wspomniała o "trudnościach" technicznych przy takim układzie dachu. Acha garaz jest dwustanowiskowy z osobnym wejsciem do kotłowni i do cześci mieszkalnej. zlicowanie garażu ze scianami domu faktycznie wyglądałoby troche niezgrabnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 10.01.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Do ZBYSZEK1982 Nasz kompromis pomiędzy wyglądem a funkcjonalnością garażu polega na powiększeniu wymiaru przód-tył garażu po 80 cm i tak pozostaje i z przodu i z tyłu po 70 cm wciecia a zyskaliśmy 150cm pomieszczenia w głebi garazu na narzędzia , opał itd - a jak to wyglada i czy nie nazbyt "stodołowato" możesz ocenic oglądając zdj ( link ponizej ). Różnicy poziomów nie likwidowaliśmy więc z sypialni do pomieszczenia będacego w przyszłosci garderobą bedzie 1-2 schodki a do większego z pomieszczeń nad garazem prowadza bezpośrednio schody. Fragment muru pomiędzy poziomami dachów na etapie foliowania i łacenia dachu został ocieplony i przygotowanu pod tynk a dopiero potem położona została dachówka - nasza ekipa słowem nie wspomniała o "trudnościach" technicznych przy takim układzie dachu. Acha garaz jest dwustanowiskowy z osobnym wejsciem do kotłowni i do cześci mieszkalnej. zlicowanie garażu ze scianami domu faktycznie wyglądałoby troche niezgrabnie Wasza Oliwka anapo wyglada swietnie, dzieki za te cenne informacje:)Napewno nie przypomina wasza oliweczka stodoły:) chodz w jednej bryle zapewne mogła by o to miano pretendowac:)Dzieki za cenne wskazówki, przekaze to doklandie ekipie i niech nie mysla sobie ze bedzie inaczej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 10.01.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) zbyszek1982 chyba chodziło Tobie o takie rozwiązanie: Garaż zrównany z domem z tyłu, z przodu przedłużony ( zostaje 1m wcięcia) i poszerzony o 0,5 m Z tyłu faktycznie "stodoła" lecz ja mam w planie zadaszyć taras na całej długości domu - wtedy powinno się poprawić ( mam nadzieje ) Reszta naszych udziwnień w rzutach w linku. Strop mamy na jednym poziomie, Pozdrawiam Edytowane 11 Stycznia 2011 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts