wandzik 10.01.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 WITAM WSZYSTKICH! Mam pytanko właśnie o tynki, ktoś tam się już pytał ile poszło Wam tynków. Może ma ktoś podniesioną ściankę o 2 pustaki no i ile biorą w Waszych rejonach za metr z materiałem i bez. CZEKAM NA ODPOWIEDŹ. POZDRAWIAM JA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 11.01.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) WITAM WSZYSTKICH! Mam pytanko właśnie o tynki, ktoś tam się już pytał ile poszło Wam tynków. Może ma ktoś podniesioną ściankę o 2 pustaki no i ile biorą w Waszych rejonach za metr z materiałem i bez. CZEKAM NA ODPOWIEDŹ. POZDRAWIAM JA. Witam My robiliśmy już rozpoznanie w sprawie tynków, za 1 metr tynku wraz z materiałem - życzą sobie 21zł lub 22zł trzeba się jeszcze dogadać,(obszar zachodniopomorskie i lubuskie) A teraz jesteśmy bardziej na etapie elektryki czy ma ktoś może projekt podglądowy jak rozwiązał tę kwestię Szafkę montujemy w garażu na ściance za łazienką ( najpierw miała być w wiatrołapie ale elektryk to nam szybko wybił z głowy bo z korytarza daleko trzeba ciągnąć kable do kuchni,łazienki a tam ich idzie najwięcej, a co może znajduje się w waszej szafce elektrycznej , bo nam kazał się zastanowić nad przepięciówkami, różnicówki, i jeszcze jakieś cuda,a kable chce kłaść w rurach peszel? Może jakieś podpowiedzi Edytowane 11 Stycznia 2011 przez Aisza26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 11.01.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam My robiliśmy już rozpoznanie w sprawie tynków, za 1 metr tynku wraz z materiałem - życzą sobie 21zł lub 22zł trzeba się jeszcze dogadać,(obszar zachodniopomorskie i lubuskie) A teraz jesteśmy bardziej na etapie elektryki czy ma ktoś może projekt podglądowy jak rozwiązał tę kwestię Szafkę montujemy w garażu na ściance za łazienką ( najpierw miała być w wiatrołapie ale elektryk to nam szybko wybił z głowy bo z korytarza daleko trzeba ciągnąć kable do kuchni,łazienki a tam ich idzie najwięcej, a co może znajduje się w waszej szafce elektrycznej , bo nam kazał się zastanowić nad przepięciówkami, różnicówki, i jeszcze jakieś cuda,a kable chce kłaść w rurach peszel? Może jakieś podpowiedzi DZIĘKI WIELKIE! No to nie ma zbyt wielkiej różnicy w cenie bo nam zaproponowano 23zł za tynk cementowo- wapienny z materiałem ( czyli nic nas nie obchodzi). Firma sama sobie zabezpiecza i przygotowuje okna, zapewnia listwy na narożniki i sprząta po sobie. No i przedewszystkim nie przeszkadza im to, że podłogi są wylane wcześniej. A za tynki gipsowe życzą sobie 20zł i też z materiałem firmy, do tego 5 lat gwarancji. Podobało nam się też, że w trakcie rozmowy gość nie owijał i nie bajerował tylko szczerze powiedział, że na drewnie (belki) to tynk słabo się trzyma i będzie pękać, i podpowiedział co można zrobić przed tynkowaniem żeby było dobrze. A cha, jak by ktoś chciał znać cenę na podłogę to robocizna (za wylanie) 12-13zł/m2 czyli całość z materiałem około 5500zł (taka prognoza) zobaczymy jak skończą. W każdym razie żwir i cement załatwiamy sami bo mamy tańsze dojścia, a siatkę bierzemy od pana wykonawcy bo ma o1zł tańszą na metrze. No i bez faktury. CO DO ELEKTRYKI TO CHCIAŁA BYM WAM POMÓC ALE NIE MAM ŻADNYCH PLANÓW NA PAPIERZE, WSZYSTKO BYŁO ROBIONE TAK: JA POKAZYWAŁAM CO CHCĘ ZROBIĆ I ANALIZOWALIŚMY TO RAZEM Z NASZYM ELEKTRYKIEM, KTÓRY MÓWIŁ CO ON O TYM MYŚLI I WYBIERALIŚMY TO DOBRE ROZWIĄZANIE. Powiem tak- ja wcześniej wiedziałam czego chcę więc poszło to szybko i sprawnie. Moż też dla tego że nie mam ani halogenów, ani ledów wszystko bazuje na centralnym oświetleniu i kinkietach ( idę w stary styl, może nie ciężki ale ponad czasowy, więc nowoczesność poszła wo dstawkę). Jedyną rozpustą jest płyta indukcyjna( jeszcze w kartonie 75cm) a piekarnik, okap, lodówka w stylu retro(też w kartonach- kolor krem). HI,HI podłoga się leje, tynki będą za chwilę, a ja nie mam gdzie pchać sprzętu no cóż będzie jak znalazł, kafelki na parter też już czekaja i żyrandole na otwartą przestrzeń na dole też. No może zwariowałam ale okazja czyni zakup. POZDRAWIAM WSZYSTKICH JA!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 11.01.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam wszystkich, Jastem na forum po raz pierwszy, ponieważ dopiero planujemy zakup projektu Oliwka. Mamy zamiar budować się w okolicy Wrocławia. Czy stoi gdzieś w pobliżu jakaś Oliwka? Bardzo chętnie zobaczylibyśmy chociaż stan surowy, zanim zakupimy projekt. byłabym bardzo wdzieczna gdyby ktoś zechciał pokazać nam swoja budowę, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_i_pawel 11.01.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 jest kilka oliwek wokol wroclawia. Musisz sie przekopac przez watek ja kilka znalazlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 11.01.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam My robiliśmy już rozpoznanie w sprawie tynków, za 1 metr tynku wraz z materiałem - życzą sobie 21zł lub 22zł trzeba się jeszcze dogadać,(obszar zachodniopomorskie i lubuskie) A teraz jesteśmy bardziej na etapie elektryki czy ma ktoś może projekt podglądowy jak rozwiązał tę kwestię Szafkę montujemy w garażu na ściance za łazienką ( najpierw miała być w wiatrołapie ale elektryk to nam szybko wybił z głowy bo z korytarza daleko trzeba ciągnąć kable do kuchni,łazienki a tam ich idzie najwięcej, a co może znajduje się w waszej szafce elektrycznej , bo nam kazał się zastanowić nad przepięciówkami, różnicówki, i jeszcze jakieś cuda,a kable chce kłaść w rurach peszel? Może jakieś podpowiedzi My mamy 2 szafki jedną tam gdzie Wy tzn. w garażu na ścianie za łazienką a drugą mamy na górze w garderobie nad garażem, wtedy idzie mniej kabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 11.01.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam My robiliśmy już rozpoznanie w sprawie tynków, za 1 metr tynku wraz z materiałem - życzą sobie 21zł lub 22zł trzeba się jeszcze dogadać,(obszar zachodniopomorskie i lubuskie) A teraz jesteśmy bardziej na etapie elektryki czy ma ktoś może projekt podglądowy jak rozwiązał tę kwestię Szafkę montujemy w garażu na ściance za łazienką ( najpierw miała być w wiatrołapie ale elektryk to nam szybko wybił z głowy bo z korytarza daleko trzeba ciągnąć kable do kuchni,łazienki a tam ich idzie najwięcej, a co może znajduje się w waszej szafce elektrycznej , bo nam kazał się zastanowić nad przepięciówkami, różnicówki, i jeszcze jakieś cuda,a kable chce kłaść w rurach peszel? Może jakieś podpowiedzi Cześć, u nas skrzynka w gospodarczym, z podpowiedzi to może przełącznik i wyjście na agregat jak nie będzie prądu? My na spokojnie obejrzeliśmy jak elektryka jest rozplanowana w projekcie. Potem nasz elektryk dał nam paczkę kolorowej kredy i kazał z dwa trzy dni pomyśleć, pochodzić po domu potem zaczynając od wiatrołapu zaznaczać kredą co gdzie chcemy..... No i sobie narobił , w kuchni włączniki krzyżowe w trzech miejscach, czyli od wyjścia do gopodarczego, od korytarza i od salonu, krzyżowe (schodowe) w garażu, gospodarczym, wiatrołapie, schodowe klatka i podświetlenie schodów, schodowy w sypialni, czyli przy łóżku da się światło wyłączyć, chyba jeszcze gdzieś coś wymyśliłem. Do tego podświetlenie w podbitkę i tarasu, gniazdka na taras i przy garażu, dodatkowe kable do sterowania bramą i jakieś oświetlenie przy furtce + domofon i elektrozamek furtki, dodatkowy kabel jakieś oświetlenie działki. Sam dodatkowo kładłem kable do głośników, żeby potem się to nie walało po salonie i pokojach, kable do netu i alarmu. Przy alarmie dodatkowe klawiatury w garażu i na poddaszu, jak żona będzie chciała może zazbroić tylko parter, okna itp. Kable do TV, plus ewentualnie na splitery (tylko cyfrę można na jednej karcie podzielić na kilka TV). Na początku się ze mnie śmiali, że takie kombinacje wymyślam i tyle tego wszystkiego jest a teraz się korzysta i jest wygodnie. Rooter bezprzewodowy jest na strychu, ale jakoś chętniej się z kabla korzysta do netu. Jak indukcja to warto 3 fazy pociągnąć do kuchni bo różne są, siła w garażu też się może przydać... Kabli trochę idzie w taki domek...... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 12.01.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witajcie mam pytanko odnosnie wlasnie elektryki-jaka macie moc przylaczeniowa w swoich Oliwkach?Ja mysle o 12-13 kW czy wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 12.01.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witajcie mam pytanko odnosnie wlasnie elektryki-jaka macie moc przylaczeniowa w swoich Oliwkach?Ja mysle o 12-13 kW czy wystarczy? Daj więcej, tyle żeby mieć zabezpieczenie przedlicznikowe 25 A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toth 12.01.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 DZIĘKI WIELKIE! No to nie ma zbyt wielkiej różnicy w cenie bo nam zaproponowano 23zł za tynk cementowo- wapienny z materiałem ( czyli nic nas nie obchodzi). Firma sama sobie zabezpiecza i przygotowuje okna, zapewnia listwy na narożniki i sprząta po sobie. No i przedewszystkim nie przeszkadza im to, że podłogi są wylane wcześniej. A za tynki gipsowe życzą sobie 20zł i też z materiałem firmy, do tego 5 lat gwarancji. Podobało nam się też, że w trakcie rozmowy gość nie owijał i nie bajerował tylko szczerze powiedział, że na drewnie (belki) to tynk słabo się trzyma i będzie pękać, i podpowiedział co można zrobić przed tynkowaniem żeby było dobrze. A cha, jak by ktoś chciał znać cenę na podłogę to robocizna (za wylanie) 12-13zł/m2 czyli całość z materiałem około 5500zł (taka prognoza) zobaczymy jak skończą. W każdym razie żwir i cement załatwiamy sami bo mamy tańsze dojścia, a siatkę bierzemy od pana wykonawcy bo ma o1zł tańszą na metrze. No i bez faktury. CO DO ELEKTRYKI TO CHCIAŁA BYM WAM POMÓC ALE NIE MAM ŻADNYCH PLANÓW NA PAPIERZE, WSZYSTKO BYŁO ROBIONE TAK: JA POKAZYWAŁAM CO CHCĘ ZROBIĆ I ANALIZOWALIŚMY TO RAZEM Z NASZYM ELEKTRYKIEM, KTÓRY MÓWIŁ CO ON O TYM MYŚLI I WYBIERALIŚMY TO DOBRE ROZWIĄZANIE. Powiem tak- ja wcześniej wiedziałam czego chcę więc poszło to szybko i sprawnie. Moż też dla tego że nie mam ani halogenów, ani ledów wszystko bazuje na centralnym oświetleniu i kinkietach ( idę w stary styl, może nie ciężki ale ponad czasowy, więc nowoczesność poszła wo dstawkę). Jedyną rozpustą jest płyta indukcyjna( jeszcze w kartonie 75cm) a piekarnik, okap, lodówka w stylu retro(też w kartonach- kolor krem). HI,HI podłoga się leje, tynki będą za chwilę, a ja nie mam gdzie pchać sprzętu no cóż będzie jak znalazł, kafelki na parter też już czekaja i żyrandole na otwartą przestrzeń na dole też. No może zwariowałam ale okazja czyni zakup. POZDRAWIAM WSZYSTKICH JA!!!! Witam. To u mnie wychodzi sporo drożej. Tynki cementowo-wapienne 700 m materiał + robocizna 20000 pln a posadzki 10000 pln 200 m. Problem z tym,że ekipa która mi buduje jest bardzo dokładna i jestem z wykonanych prac zadowolony więc nie chciał bym tego zmieniać. Koszty!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 13.01.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam. To u mnie wychodzi sporo drożej. Tynki cementowo-wapienne 700 m materiał + robocizna 20000 pln a posadzki 10000 pln 200 m. Problem z tym,że ekipa która mi buduje jest bardzo dokładna i jestem z wykonanych prac zadowolony więc nie chciał bym tego zmieniać. Koszty!!!! To dobrze, że są dokładni. Być może u nas są takie stawki, a wię c nie wiem czy pisałam PODŁOGI 13 zł za m2 (robocizna), a tynki 23zł cementowo-wapienne, 20zł gipsowy (robocizna+materiał). Za żwir 1,4 - 850 zł za TIRA (25-26 t) z dostawą na miejsce, cement 320 zł za tonę. Firmy są wybrane z e względu na doświadczenie no i widziałam ich robotę i innych, bo wielu znajomych się teraz buduje i można było podejrzeć, ocenić i wybrać. Efekt u nas ocenimy po wyschnięciu. Z tego co widziałam to firmy dokładne i z dobrą opinią i dla tego zostali wybrani. A co do stawek to takie są w naszym rejonie, a nawet to już rozpusta bo można taniej. POZDRAWIAM JA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 13.01.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jak rozwiązaliście podłączenie kabli do tv i internetu, może ktoś niedawno robił i ma doświadczenie, proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 13.01.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Jak rozwiązaliście podłączenie kabli do tv i internetu, może ktoś niedawno robił i ma doświadczenie, proszę o odpowiedź cześć, ja "centrum dowodzenia zrobiłem" na strychu. Ze strychu rozprowadziłem kable sieciowe do netu, do salonu i małego pokoju na dole oraz na górze do 2 pokoi (w sypialni nie robiłem). Kupiłem żelowany 6 żyłowy kabel (na wyrost) i ten jest wyprowadzony na zewnątrz dla TPSA. Na strychu rooterek ADSL (Linksys Wag 200g), czyli do niego linia telefoniczna oraz kabelki z poszczególnych pomieszczeń. Rooter jest z WIFI, więc można rówież bezprzewodowo net mieć, zasięg jest w całym domu. Telewizja - wszystkie kable z pomieszczeń schodzą się do skrzynki na strychu. Z tej skrzynki kabelki na dach do anteny. Jeżeli chcesz mieć dodatkowo podzieloną Cyfrę spliterami to potrzebny jest kabel taki cienki telefoniczny, trzeba zaplanować gdzie będzie karta-matka i z tego miejsca pociągnąć ten kabelek do gniazdek TV. Wygooglaj "spliter cyfra" są schematy, które trochę rozjaśnią obrazowo jak to wygląda. Nie wiem czy jasno opisałem, ale może trochę pomogłem. Pozdrawiam - Daniel PS. Do salonu warto więcej niż jeden koncentryk od TV doprowadzić, bo jeżeli będzie dekoder np. z nagrywaniem to jednym kabelkiem będzie biegło to co oglądasz a drugim co nagrywasz. Od anteny również będzie schodziło kilka kabli.... Edytowane 13 Stycznia 2011 przez TypeR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 13.01.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dziękuję Typer za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 13.01.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dziękuję Typer za odpowiedź Wiesiu jeśli chodzi o TV i internet to my też mamy koncentryk i kable zostały rozprowadzone przed wylaniem podłogi, skrzynka rozdzielająca została założona w ścianie w gabinecie bo będę miała tam biuro więc cały sprzęt będzie tam ukryty.Wstawiam trochę zdjęć z przed zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 14.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ponawiam prośbę o możliwość obejrzenia Oliwki w okolicach Wrocławia. Przepraszam, że tak się powtarzam:(, ale bardzo nam zależy na obejrzeniu chociaż stanu surowego przed zakupem projektu. Jeżeli ktoś byłby tak miły i pokazał nam swoją Oliwkę to podaję maila:[email protected]Pasuje nam każdy termin. z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 14.01.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Hej Majka, my mamy stan surowy zamknęty. 100km. od Wrocławia . Jeśli jesteś zainteresowana, to pisz. Zapraszamy. Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna-bc 14.01.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Hej Majka, my mamy stan surowy zamknęty. 100km. od Wrocławia . Jeśli jesteś zainteresowana, to pisz. Zapraszamy. Sylwia a jeśli mogę zapytać, to w którą stronę jest te 100 od Wrocławia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna-bc 14.01.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 uppps!! zapomniałam się przedstawić. Jestem od miesiąca dumną posiadaczką tego pięknego projektu!! Jestem w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę. Działeczkę już posiadamy, w wioseczce zaraz pod średniej wielkości miastem na dolnym śląsku. powoli rozglądam się za materiałami i za dobrym bankiem. Może macie jakieś ciekawe doświadczenia w tym temacie. Prosiłabym bardzo o informację, ilę potrzebowaliście pustaków na budowę ( dodam że nie planuję większych zmian, chcemy podwyższyć ścianę kolankową o 1 pustak, oliwka z jednostanowiskowym garażem, bez balkonów na górze) Bardzo cenną informacją byłoby także kwota wydana na pustaki, z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 14.01.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 a jeśli mogę zapytać, to w którą stronę jest te 100 od Wrocławia?? Kierunek Zielona Góra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts