Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponawiam prośbę o możliwość obejrzenia Oliwki w okolicach Wrocławia. Przepraszam, że tak się powtarzam:(, ale bardzo nam zależy na obejrzeniu chociaż stanu surowego przed zakupem projektu. Jeżeli ktoś byłby tak miły i pokazał nam swoją Oliwkę to podaję maila:

[email protected]

Pasuje nam każdy termin. z góry dziekuję.

Witam.

Przesłałem info na pocztę.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do toth i mleczajki:

Bardzo dziękuję za propozycję zobaczenia Waszych Oliwek:) Mieszkamy w połowie drogi pomiędzy Wrocławiem a Legnicą, więc zdecydowanie nam bliżej do mleczajki. Jeżeli Twoja propozycja jest aktualna, to proszę o kontakt mailowy:

[email protected]

Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam:yes:

Witam, mam pytanie jaką macie grubość podłogi na parterze w wersji z ogrzewaniem podłogowym?

Cześć,

u nas na chudziaku 17 cm styro, rurki i na nich 7,5 cm wylewki, na to wszędzie na dole płytki. Trochę z tymi płytkami na dole zabawy było bo chcieliśmy coś mocno drewnopodobnego i padło w końcu na Serenissime - Golden Saddle. Bardzo dobrze imitują drewno.

Na poddaszu również wszędzie podłogówka, 5 cm styro i ok. 6 cm wylewki, na to panele podłogowe.

Powiem tak, jak bym miał kasę, to na górze również bym zrobił płytki, jak się ma psa, który uwielbia ruch i ciągle się kręci to przy takiej pogodzie jak dzisiaj sprzątanie dołu nie sprawia problemów, wciąż pełno piachu itp.

Pozdrawiam - Daniel

TypeR, dziękuję za odpowiedź, ja niestety nie poszaleję tak ze styro:-)

A jak z funkcjonalnością podłogówki w górnej łazience? Da się to jakoś sensownie opanować, jak masz rozwiązane sterowanie, grzeje np: rano o tej samej godzinie?

Cześć,

w łazience na górze mamy rurki co 10 cm i drabinkę na tym samym obwodzie co podłoga. Grzejemy pompą ciepła, czujnik temperatury mam ustawiony na 21,75 C, zamontowany w korytarzu. W łazience jest w granicach 22 C. Grzejemy tylko w II taryfie, czyli pompa może działać od 22.00 do 6.00 i od 14.00 do 16.00.

W praktyce jest tak że przy dużych mrozach ( -20 C) ogrzewanie chodzi do 8 godzin w nocy + 2 godz. taniej taryfy w dzień. Jeżeli temperatura w domu spadnie poniżej 20,5 C to pompa załączy grzanie również poza wyznaczonymi godzinami. I tak się dzieje, poddasze trochę szybciej traci temperaturę, muszę poprawić ocieplenie, bo w sumie mam 30 cm wełny, między krokwie 20 cm + 10 na stelażu. Tyle że między krokwiami pojechane do kalenicy, potem 10 cm na stelażu i właśnie tylko to 10 cm jest na suficie. Podejrzewam że to mało i trochę ogrzewam strych. Dzieje się tak tylko w duże mrozy, ale trzeba chyba to poprawić.

Co ciekawe większe obawy mieliśmy o małą łazienkę na dole, a tam jest naprawdę ciepło. Nie wiem czym będziesz grzał, ale u dla nas komfortowa temperatura jest w granicach 21,5 C aby to osiągnąć temperatura zasilania podłogówki jest w granicach 32 C. Nie czuć ciepła na podłodze, po prostu nie jest zimna. Sprawdza się akumulacyjność podłogi, czyli nagrzewamy jastrych a on potem oddaje ciepło do domu. Przy temperaturach na dworze tak jak teraz, w granicach 5 C wystarcza o koło 3-4 godzin pracy ogrzewania na dobę.

Z moich obserwacji grzania tylko w II taryfie przy dużych mrozach:

Najcieplej w domu jest rano jak wstajemy

Chłodniej wieczorem bo ogrzewanie chodziło od 14.00 do 16.00 i dopiero włączy się o 22.00, ale spadek nie jest duży, na parterze nie było to wiecej niż 1 C, poddasze więcej i wtedy przy 20,5 C (przeważnie gdzieś ok 21.00) pompa zaczyna grzać w I taryfie.

Oczywiście mógłbym zmiejszyć temepraturę dla I taryfy, ale chyba mniej niż 20 C to tylko w sypalni jest komfortowe.

Pozdrawiam - Daniel

PS. Tak czytam trochę co napisałem i powoli sobie zdaję sprawę, że stałem się mimowolnym maniakiem podglądania życia naszego domu....co poprawić, co przestawić żeby jemu było lepiej :) :) (nam się żyło lepiej)

TypeR a jakie masz rachunki za ogrzewanie? Czy faktycznie pompa ciepła jest taka tania w eksploatacji jak to wszędzie rekalamują?

cześć,

za okres od 18.10.2010 do 10.12.2010 za cały prąd w domu zapłaciliśmy 504 zł (389 KW w I taryfie i 869 KW w II taryfie). W okresie letnim płaciliśmy w granicach 200 zł za prąd co 2 miesiące. Czyli coś ok. 300 zł ogrzewanie powinno kosztować za prawie 2 mies.

Za okres od 10.12.2010 do wczoraj 14.01.2011 (było sporo mrozu) poszło 362 KW w I taryfie i 707 KW w II taryfie, czyli ok 445 zł. Spory udział w I taryfie ma to dogrzewanie poddasza, które szybciej się wychładza.

Wydaje mi się, że to porówywalnie z gazem wychodzi, zresztą jak bym miał dostęp do gazu to pewnie o pc bym nie myślał.

Pozdrawiam - Daniel

TypeR dzięki za informacje na temat kosztów ogrzewania. Ja tez nie mam jeszcze gazu na działce ale zastanawiam się nad gazem płynnym z butli na początek i piec gazowy kondensacyjny. Na razie mam jescze troche czasu co do ostatecznej decyzji bo dopiero będę montował więźbę dachową jak się uda dojechac na działkę:)

Pozdrawiam

Robert

Witam,

czy ktoś z Was ma Oliwkę lub buduje z pełnym podpiwniczeniem? Jestem jeszcze przed zakupem projektu. Nie znalazłem nic w poprzednich postach w temacie piwnicy. Proszę ewentualnie o info na priv - interesuje mnie układ schodów, rozmieszczenie instalacji czy pomieszczenie gospodarcze wtedy robiliście mniejsze?

Pozdrawiam

Daniel, dziękuję za wyczerpujące informacje. Ja będę ogrzewał gazem i zobaczymy jak to wyjdzie, też zastanawiałem się nad pompą ciepła, ale koszt inwestycji na razie jest zbyt wysoki (dla mnie).

Dla mnie i jestem pewien, że także dla pozostałych Oliwkowiczów Twoje porady, a także innych mieszkających Oliwkowiczów są bezcenne, bo patrzycie na to co my mamy dopiero zamiar stworzyć z perspektywy użytkownika.

Wielkie dzięki za porady i przemyślenia:-)

Daniel, dziękuję za wyczerpujące informacje. Ja będę ogrzewał gazem i zobaczymy jak to wyjdzie, też zastanawiałem się nad pompą ciepła, ale koszt inwestycji na razie jest zbyt wysoki (dla mnie).

Dla mnie i jestem pewien, że także dla pozostałych Oliwkowiczów Twoje porady, a także innych mieszkających Oliwkowiczów są bezcenne, bo patrzycie na to co my mamy dopiero zamiar stworzyć z perspektywy użytkownika.

Wielkie dzięki za porady i przemyślenia:-)

Cześć,

z tą pompą to jest tak, że zachodnie produkcje faktycznie są drogie oraz montaż kosztuje kosmiczne pieniądze. Jeżeli nitka gazowa jest blisko domu to raczej nie ma się co zastanawiać, ale jeżeli koszt dociągnięcia jest znaczny to już warto policzyć.

Powiedzmy, że jeżeli ktoś się zdecyduje na ogrzewanie podłgowe, to koszt instalacji będzie taki sam dla PC i każdego innego źródła ciepła.

Dopiero zakup pieca stanowi różnicę.

Dla mnie wybór ogrzewania stanowił największy problem, w warunkach zabudowy mam wpisane ekologiczne źródło ciepła bo mieszkamy w granicach parku krajobrazowego rzeki Grabi. Czyli eko-groszek również wchodził w grę. Mocno się łamaliśmy, miał być prąd, eko-groszek, pompa, potem znowu prąd.

W końcu wybrałem pompę polskiego producenta. Cena samej pompy nie była aż tak powalająca, bo za 10 KW, zapłaciłem 13190 zł netto (+7% vat przy montażu). Kosztem jest niestety dolne źródło, w naszym przypadku nie ma miejsca na poziomy kolektor więc trzeba było wiercić co podniosło koszt o 14 tys. zł.

Co do zysków, to nie robiliśmy komina w kotłowni, co daje jakieś 5,5 tys. zł oszczędności (Wulkan komin 3 tys. zł, klinkier czarny , zaprawa, robota z 2,5 tys. zł) oraz pomieszczenie gospodarcze jest czyste i do wykorzystania na gary, pralnię itp. Często się tego nie liczy, ale wybudowanie kilku metrów kwadratowych więcej na skład węgla trochę kosztuje.

Tak więc wiele zależy od warunków lokalnych i od tego jaki tryb życia się prowadzi, bo przy długich nieobacnościach w domu ktoś musi pieca trochę pilnować.

Pozdrawiam - Daniel

Dasz radę, my doła łapaliśmy przynajmniej raz w miesiącu, a koncepcje zmieniały się (nadal się zmieniają) każdego ranka.

Przy samej wykończeniówce niestety trzeba ciągle weryfikować swoje zapędy do zawartości portfela :(. Jako przykład mogę podać kuchnię, najpierw podobały nam się nowoczesne, proste w formie meble, potem w BRW zobaczyliśmy klasyczne drewniane, wyceniliśmy wyszło prawie 13 tys. zł. Drogo, jadąc kiedyś w małej wiosce Okup zobaczyłem salon kuchni, weszliśmy, zaczeliśmy wyceniać i pan stwierdził że tak od 35 tys. zł możemy rozmawiać :o , więc BRW wydało się w miarę tanie. Na koniec dogadaliśmy się ze stolarzem, kupił same drewniane fronty BRW, resztę zrobił sam, zrezygnowaliśmy z niektórych bajerów i wyszło nie całe 9 tys. zł.

O łazienkach to lepiej nie mówić bo tu musiałem żonę siłą odciągać od pewnych kolekcji płytek, ta na górze wyszła i tak mało "energetyczna" w porównaniu z tym co na początku wybierała...... :). Jak macie gdzieś salon płytek http://www.polcolorit.pl/ to zobaczycie o czym mówię :).

A żeby było ciekawiej to wszystkie płytki i wyposażenie kupowaliśmy przez net, różnice w cenach duże, np. płytki w salonie po 70 zł, kupiliśmy po 53 zł, kabina z brodzikiem w markecie 1300 zł, to samo w necie za 1000 zł itd.

Pozdrawiam - Daniel

Witam . Bardzo ładna kuchnia . Nawiasem mówiąc taką właśnie sobie wymarzyłam . Mam pytanie odnośnie ceny 9 tysięcy to koszt mebli czy całkowity kosz ze sprzętem ? Dziękuje z góry za odpowiedź . Pozdrawiam

Witajcie, otrzymałem pierwsza wycene robocizny za stan surowy: wykop, fundament-pozioma i pionowa izolacja, sciany zewnetrzne, dach-dachowka, orynnowanie, okna dachowe i scianki działowe-wewnetrzne za 43 tyś zł.Hm, moze z 3 tys utarguje jeszcze...jak myslicie odnosnie tej kwoty nie jest za duza?Buduje sie pod Słupskiem.Czy ktoś ostanio robił wycene podobnego stanu?

Daniel, ja tez dziekuję za cenne informacje o kosztach i o tym że masz podłogówke na górze i na dole, my tez tak planujemy, ale ciągle ktoś nam próbuje to wybić z głowy.

Robert, my tez planujemy najpierw postawic butlę na gaz, a potem podłączyć sie do gazu ziemnego. Na szczęscie coś się ruszyło w tym temacie w naszej okolicy, może uda nam sie w ogóle nie stawiać butli (marzenia:)

powodzenia z więźbą!

Pozdrawiam, Kasia

Daniel, napisałeś, że poddasze szybciej traci u ciebie ciepło. A jak jest z nagrzewaniem się: czy to, że na parterze są płytki, a na poddaszu - panele, które gorzej przewodzą ciepło, powoduje jakieś różnice w odczuwalnej temperaturze między dołem a górą domu? My też planujemy pompę ciepła i podłogówkę w całym domu i zastanawiamy się, czy panele nie zmniejszają zbytnio efektywności ogrzewania podłogowego...

I jeszcze jedno pytanko: jakiej firmy masz pompę i czy ją polecasz?

Witajcie, otrzymałem pierwsza wycene robocizny za stan surowy: wykop, fundament-pozioma i pionowa izolacja, sciany zewnetrzne, dach-dachowka, orynnowanie, okna dachowe i scianki działowe-wewnetrzne za 43 tyś zł.Hm, moze z 3 tys utarguje jeszcze...jak myslicie odnosnie tej kwoty nie jest za duza?Buduje sie pod Słupskiem.Czy ktoś ostanio robił wycene podobnego stanu?

Witam . Mnie wyceniono na 37 tys . Woj Dolnośląskie .

Daniel, napisałeś, że poddasze szybciej traci u ciebie ciepło. A jak jest z nagrzewaniem się: czy to, że na parterze są płytki, a na poddaszu - panele, które gorzej przewodzą ciepło, powoduje jakieś różnice w odczuwalnej temperaturze między dołem a górą domu? My też planujemy pompę ciepła i podłogówkę w całym domu i zastanawiamy się, czy panele nie zmniejszają zbytnio efektywności ogrzewania podłogowego...

I jeszcze jedno pytanko: jakiej firmy masz pompę i czy ją polecasz?

cześć,

być może panele trochę ograniczają przenikalność ciepła ale poddasze się ogrzewa do zadanej teperatury więc tu nie widzę problemu. Przyniosłem dzisiaj z pracy od naszych serwisantów laserowy termometr i pomierzyłem temperatury na ścianach. Mam problem na łączeniu ścianki kolankowej z dachem. Temperatura jest mniejsza w tym miejscu o ok. 3 C. Na szczęście nie zrobiliśmy jeszcze elewacji i mogę to poprawić (ściana 1 W). Po zimie upcham jeszcze wełny od zewnątrz.

Kolejna sprawa to okna połaciowe, tu spore rozczarowanie bo temperatura na nich dzisiaj tylko 12 C. Tego już raczej nie poprawię (okna Roto).

Tam gdzie myślałem, że ciepło ucieka czyli sufity na poddaszu jest OK, temperatura jest taka jak na ścianach działowych.

No i przy okazji sprawdziłem parter, nie ocieplony jeszcze balkon to masakra, przy suficie w salonie pod tym właśnie balkonem 12 C, a w pozostałych miejscach ok 17 C.

Tak więc oklejenie całego balkonu styro to konieczność.

Obróbki okien połaciowych pilnowałem i zrobienia progów pod i nad oknem żeby więcej wełny weszło, a tu same okna są takie sobie.

Pompę mam firmy Ecopol-System, spokojnie mogę polecić, nie ma żadnych problemów. Może nie wygląda jak zachodnie produkcje ale podzespoły te same, sterownik nie zbyt rozbudowany, wszystko co trzeba ustawić jest i działa. Zbiornik ciepłej wody 300 L, można zaprogramować godziny i dni grzania oraz temperaturę. Pompa również steruje pompką cyrkukacyjną ciepłej wody, tu również na każdy dzień można ustawiać godziny w których ma działać. Ja pomkę cyrkukacyjną wyłączyłem bo ciepła woda szybko pojawia się w kranach więc po co wychładzać zbiornik z wodą.

Temperaturą w domu i działaniem pompy zarządzają sterowniki Auraton 3000. U mnie ogrzewanie podzielone na dwa niezależne obiegi, osobno parter i osobno poddasze. Czyli mam dwa Auratony, które mierzą temperaturę i na nich programuję godziny pracy pompy na każdy dzień i temperatury do jakich ma grzać. Srowadziło się to do tego, że ustawiłem na każdy dzień grzanie od 22.00 do 6.00 i 14.00 do 16.00 do temp. 21,5 C, w pozostałym przedziale jeżeli spadnie do 20,5 C ma się załączyć. Ciepła woda grzanie od 5.00 do 7.00 i od 16.00 do 22.00 w dni robocze, w pozostałe dni od 7.00 do 22.00. Woda ma być grzana do 48 C, ponowne załączenie jeżeli temperatura spadnie o 5 C.

Cały układ podłogówki na rozdzielaczach bez żadnych sterowników, na początku wszystkie pętle puszczone na full i ręczna regulacja przepływu na poszczególne pomieszczenia (w zależności jaką temperaturę chcemy mieć), trochę to zajęło bo bezwałdność układu jest duża, ale raz ustawione i zapomniane. W sumie to tylko łazienki mają większe przepływy, reszta pomieszczeń lekko przykręcona.

Na początku trochę z tym wszystkim jest zabawy, ale potem to tak naprawdę zmienaimy ustawienia temperatury na sterowikach Auraton i koniec nie trzeba o o niczym pamiętać, no może o rachunkach za prąd :)

Tak to mniej więcej działa u mnie.

Pozdrawiam - Daniel