Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy robił ktoś najpierw posadzki a potem tynki, wyczytałam różne opinie, że jeżeli wejdą najpierw tynkarze to mogą zniszczyć peszle i kable elektryczne w podłodze lub uszkodzić rury, które już położył gdzie niegdzie hydraulik, jaka jest Wasza opinia

Wtaj Wiesiu u nas tak właśnie jest, najpierw podłoga, a później śniany. A wszystko zależy od fachowca, który będzie robił tynki musi po sobie sprzątać tak żeby było dobrze. I przede wszystkim ma wiedzieć co robi. Na podłogi można swobodnie wchodzić po dwuch dniach. POZDRAWIAM ja!!!!

Hej!! podpowiedzcie prosze czy dolny poziom wnęki okiennej w kuchni i w salonie zostawiacie tak jak jest w projekcie czy podnosicie??? pytam ponieważ w projekcie od podłogi do dolnej granicy okna jest 100cm bez wylewki a jak dojdzie ocieplenie + podłogówka to podłoga podniesie sieo ok. 20cm. Nie wiem czy to nie za mała odległość parapetu od podłogi w kuchni , my mamy w mieszkaniu prawie 90cm i parapet jest na równi z blatem ciągu kuchennego dlatego nie wiem czy nie podwyższyc okna ( dolnej krawędzi) jak Wy to rozwiązujecie??????? jak planujecie/zrobiliscie grube docieplenie podłóg na parterze i piętrze i o ile podniosły sie posadzki????

Pewnie temat ten już tu wcześniej był ale nas strasznie gonią terminy i stad ten pośpiech :)

Do Zbyszek 1982 - my za stan surowy otwarty ( tzn od równania terenu po kompletny z oknami dach i wszystkie ściany wewn. oraz równanie terenu, rozplantowaneie ziemi i ogrodzenie ) zapłaciliśmy znacznie więcej ale to może dlatego ze mieszkamy na górnym śląsku ( a tu ceny są kosmiczne) , a może dlatego ze ekipa nie najtańsza lecz za to super dokładna i naprawde warta tej większej kwoty - najmniejszych z nimi kłopotów nie było łącznie z tym że materiały mieli zawsze na czas.

Do Zbyszek 1982 - my za stan surowy otwarty ( tzn od równania terenu po kompletny z oknami dach i wszystkie ściany wewn. oraz równanie terenu, rozplantowaneie ziemi i ogrodzenie ) zapłaciliśmy znacznie więcej ale to może dlatego ze mieszkamy na górnym śląsku ( a tu ceny są kosmiczne) , a może dlatego ze ekipa nie najtańsza lecz za to super dokładna i naprawde warta tej większej kwoty - najmniejszych z nimi kłopotów nie było łącznie z tym że materiały mieli zawsze na czas.

Dzieki za informacje.Ta nasza wycena za 43 tys za calosc stanu surowego otwartego to tez nie jak na razie zatrwazajaca bo mnie ponoc nic nie obchodzi oczywiscie poza materialem-to ja organizuje....sprzet, wykop itp to ich sprawa.Ale dalem do wyceny jeszcze 2 firmom i czekam-tam licze jednak ze moze bedzie troszke mniej:)Pozdarwiam, moze jeszcze ktos ostanio wyceniał koszt na stan surowy-robocizna + materiały?Moze ktos ma jakies zestawienie -ilosc betonu, bloczków, i materiału na sciany zewnetrzne +wewnetrzne-my budujemy z gazobetonu 24.Pozdarwiam i dzieki za cenne wskazówki.Jak ktos ma w word zestawienie to prosilbym o przeslanie na:[email protected]

PONAWIAM PROSBĘ !!!

jaka wychodzi grubosć wylewki na parterze z podłogówką i czy wysokość dolnego brzegu wnęki okna w kuchni ( w/g projektu 100cm ) jest wystarczajaca po zrobieniu wylewek , czy może troche podwyższaliście okno????? ( mamy wątpliwość czy zabudowa kuchenna będzie na tym samym poziomie z parapetem czy może parapet będzie zbyt nisko ??????? ) proszę osoby na tym etapie budowy o podpowiedz!!!!!!!

PONAWIAM PROSBĘ !!!

jaka wychodzi grubosć wylewki na parterze z podłogówką i czy wysokość dolnego brzegu wnęki okna w kuchni ( w/g projektu 100cm ) jest wystarczajaca po zrobieniu wylewek , czy może troche podwyższaliście okno????? ( mamy wątpliwość czy zabudowa kuchenna będzie na tym samym poziomie z parapetem czy może parapet będzie zbyt nisko ??????? ) proszę osoby na tym etapie budowy o podpowiedz!!!!!!!

cześć,

z tego co pamiętam to policz ile cm styropianu będziesz dawać na podłogę i do tego dodaj ok. 7 cm wylewki na rurki podłogówki i dodaj jeszcze grubość płytki z klejem (~1,5 cm).

Na moim przykładadzie, chudziak wylany 5 cm poniżej bloczków fundamentów, dałem 17 cm styro + 7,5 wylewki +1,5 cm podłoga = 26 cm. Tyle mniej więcej odejdzie do góry od chudziaka podłoga na gotowo. Bloczki na ściany miałem 20 cm wysokości, w salonie wymurowane na 5 bloczków (100 cm), w kuchni 6 (120 cm) bloczków do okna. W salonie od chudziaka do okna mam 100 cm + 5 cm bo murowane na bloczku fundamentowym a chudziak te 5 cm niżej. Po zrobieniu podłogi powinno wyjść 105 - 26 = 79 cm, dochodzi parapet 3 cm i mamy 82 cm od podłogi do góry parapetu. W kuchni okno o te 20 cm wyżej czyli z parapetem 102 cm. Po zrobieniu blatu w kuchni na wysokości +- 85 cm mamy zapas na okno bo trzeba pamiętać, że jeżeli będzie zlew na środku i dojdzie kran to bez podniesienia okna wyżej może być problem z jego otwieraniem. Ale fajnnie też wygląda jak okno jest na równi z blatem mebli, więc nie trzeba robić wyżej tak jak jest w projekcie.

Okna to jedno, pamiętaj o wysokości mieszkania po odliczeniu grubości podłogi i wysokości otworów na drzwi. Jak masz upatrzone jakieś drzwi to sprawdź jakie powinny być otwory, z reguły w granicach 206-209 cm od gotowej podłogi, jak wyjdzie więcej to zawsze da się załatać, ale jak mało to jest problem, trzeba podcinać drzwi itp.

Pozdrawiam - Daniel

Daniel, jesteś cennym źródłem wiedzy, chyba nie bedziesz miał od nas spokoju.

Patrząc na zdjecia kuchni zadam Ci pytanie, które od kilku dni mnie nurtuje. Próbuje rozplanować układ kuchni (wirtualnie), bo wiadomo zaraz instalacje trzeba robić i wiedziec,gdzie co. Widze że zlew masz pod oknem, a kuchenka? A lodówkę umiesciłeś we wnece pod schodami? Jesli tak, to czy wygodnie sie z niej korzysta? Tera w domu nie mam kawałka blatu obok lodówki i to jest niewygodne, więc boje się, że jeśli bedzie stała w tej wnece, to też nie bedzie gdzie wystawić różnych rzeczy (np. gara rosołu, który trzeba 2 rękami wyciągać, albo tortu - kiedyś i sie przez to udało już taki wywalic na ziemię).

Jednym słowem, jak juz wklejasz fotki, to pochwal sie kuchnią i skomentuj, czy wygodny masz układ

A może inni oliwkowicze sie wypowiedzą?

Cześć,

nie mam nowych zdjęć, ale to co już kiedyś wklejałem, zrobiliśmy blat pod schodami, na zdjęciach nie ma jeszcze ścianki za meblami.

Zawsze to trochę więcej szafek, piecyk (można go trochę od lodówki odsunąć) itp. Tam mam doprowadzone kable na oświetlenie i dwa gniazdka dodatkowe, np. mikrofala może stać.

Zmywarkę daliśmy wąską 45 cm po lewej stronie zlewu. Z tego co żona mówi, to może lepszym rozwiązaniem by było zrobienie narożnego zlewu po lewej stronie kuchenki-płyty. Po prostu większy blat by był do wykorzystania przy takim układzie, praktycznie po całej długości okna. Zrobiłem dodatkowe oświetlenie halogenami nad blatem kuchni. Od strony użytkowej jest fajnie.

Pozdrawiam - Daniel

ol10..jpg

ol11..jpg

DO TYPER

Bardzo duże podziękowania!!!!! tak myśleliśmy że trzeba by troche podnieść poziom okna a i tak dopiero dzisiaj dokładnie przeanalizowaliśmy projekt i okazało się ze w oryginale kuchenne okno jest na wys.120cm od posadzki ( przed wylewką) a u nas jeden poziom porothermu mniej i stąd 100cm - do poprawki , natomiast w salonie i małym pokoju na dole podniesiemy o ok. 15cm ( dwie warstwy pełnej cegły ) bo przy wylewce ok. 18-20cm ( ocieplenie 12 + podłogówka + gres) parapety na wys. 80cm troszke są dla nas niskie ( jesteśmy oboje wysocy). Twoje rady jak również każdego kto chce podpowiedzieć na tym forum są faktycznie na wage złota!!!!!!!!!!!!!!!!!

Do BUCZYNKA

W zasadzie to domek jak stanął przed świętami tak sobie stoi bez większych rewolucji . Udało nam SIę brame zamówić do garażu no i chcemu szybciutko okna klepnąc by pod koniec lutego jak temp. pozwoli montować. Wstępne rozmowy z elektrykami też juz są..... Narazie cieszymy sięz nowej istotki w naszej rodzinie :)) i rozglądamy się za kominkiem i chyba jak sie uda stosunkowo nie za ogromnym tak by sie zmieścił obok komina no i błądzi gdzieś temat wentylacji mechanicznej .

Pozdrawiamy Wszystkich

czy ocieplaliście skosy dachu nad sufitem poddasza?

Witaj " lelek " my ocieplaliśmy tylko połowę ponieważ tam jest sypialnia syna tzw. dziupla, a w drugiej części jest dość duży stryszek. Stryszek ma skosy nie ocieplone

ale podłoga jest docieplona i obita płytą OSB 22mm, żeby nie tracić ciepła z dołu. Powiem, że u nas wyszły dość duże pomieszczenia bo od podłogi do najwyższego punktu jest 170cm, a wszystko dla tego że podnosiliśmy ścianki kolankowe o dwa pustaki i uważam mimo wszelkich opinii że nie jest źle. Choć na początku mieliśmy wątpliwości co do wyglądu bryły domu.

Pytanie do budujących z betonu komórkowego:

Jakiej grubości macie bloczki w ścianach zewnętrznych i ile styropianu?

Będziemy budować z ytonga i zastanawiamy się z męzem nad proporcjami: czy lepiej dać bloczek grubości 30cm i do tego 12cm styropianu, czy też bloczek grubości 24cm i na to 16cm styropianu. Współczynnik przewodzenia ciepła wychodzi podobny, więc pozostaje kwestia tego, co lepsze pod względem konstrukcyjnym. Pierwotnie planowaliśmy ytong 24+ 16 stryropianu, ale mamy wątpliwości, czy to nie za dużo styropianu w stosunku do muru i czy to nie wpłynie ujemnie na trwałość całej ściany. Doradźcie...

Witaj " lelek " my ocieplaliśmy tylko połowę ponieważ tam jest sypialnia syna tzw. dziupla, a w drugiej części jest dość duży stryszek. Stryszek ma skosy nie ocieplone

ale podłoga jest docieplona i obita płytą OSB 22mm, żeby nie tracić ciepła z dołu. Powiem, że u nas wyszły dość duże pomieszczenia bo od podłogi do najwyższego punktu jest 170cm, a wszystko dla tego że podnosiliśmy ścianki kolankowe o dwa pustaki i uważam mimo wszelkich opinii że nie jest źle. Choć na początku mieliśmy wątpliwości co do wyglądu bryły domu.

ja ocieplałam też podłogę i są też płyty OSB i ocieplałam jeszcze nad podłogą skosy na stryszku wełną 15 cm, nie wiem czy nie będzie zimno na razie jeszcze nie mieszkam, w przyszłości mam zamiar założyć na skosy płytę OSB na to ocieplenie

Mam na skosach 15 cm wełny (miedzy krokwie) i w poprzek do tego 5 cm miedzy profilami do tego podwójne katron gipsy i czuc roznice temperatury miedzy dolem i góra. Roznica okolo 2 - 3 stopnie, Mozliwe ze to dlatego iz mniej tam sie grzeje ( na gorze jeszcze nie mieszkamy) ale mysle ze im lepiej ocieplisz gore tym lepiej