Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zep jesli miałbys jakieś ekipy instalatorów, tynkarzy czy wylewkarzy godnych polecenia daj znać. My budujemy sie gdzieś niedaleko (Żernica)-prooooszę

Instalatora miałem swojego, tynkarzy nie polecam, ale wylewkarzy miałem pierwsza klasa i z pełną świadomością polecam:

P.U. STOL-JAN, tel. 511-42-17

Oliwkę machnęli w 2 dni, teść biegał po wszystkim z 2m łatą i nadziwić się nie mógł jaka to teraz technologia kosmiczna - kładzenie na tym płytek/paneli to bajka. Dodatkowo mocno kumaci, specjalizują się główne w wylewkach - w kilku miejscach doradzili bardzo rozsądne akcje w związku z wcześniejszymi niekoniecznie trafnymi realizacjami murarzy etc.

By nie być gołosłownym:

http://img89.imageshack.us/img89/2807/img8343r.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/3628/img8338fo.jpg

Edytowane przez zep

Witam :)

Mam pytanko dotyczące schodów - schodów samonośnych drewnianych ( w stylu jurkas , Bikerus )

Jakie wyszły wymiary schodów - wysokość stopnia, szerokość stopnie ( głębokość ) z noskiem i bez :)

Oraz domyślam się że weszły trochę w korytarzyk - czyli jak daleko jest od poczaąku schodów do ściany - na dole i na górze ( czy ostatni stopień jes "w powietrzu" czy leży na stropie .

Schody mnie niepokoją coś :)

Z moich wyliczeń mi wyszło że mógłbym mieć 17 stopni na 26 cm szerokości i 18 cm wysokości. Ale weszły by w korytarzyk ( jeden stopień za ścianką zakrywająca schody)

Jeśli zostało by tam 80 cm do ściany ( pierwszy schodek do ściany za kominkiem ) to było by OK ?

Za pomoc z góry dziekuję.

Edytowane przez tatrzan

Instalatora miałem swojego, tynkarzy nie polecam, ale wylewkarzy miałem pierwsza klasa i z pełną świadomością polecam:

P.U. STOL-JAN, tel. 511-42-17

Oliwkę machnęli w 2 dni, teść biegał po wszystkim z 2m łatą i nadziwić się nie mógł jaka to teraz technologia kosmiczna - kładzenie na tym płytek/paneli to bajka. Dodatkowo mocno kumaci, specjalizują się główne w wylewkach - w kilku miejscach doradzili bardzo rozsądne akcje w związku z wcześniejszymi niekoniecznie trafnymi realizacjami murarzy etc.

Dzięki Zep- do wylewkarzy na pewno zadzwonię!

Witam :)

Mam pytanko dotyczące schodów - schodów samonośnych drewnianych ( w stylu jurkas , Bikerus )

Jakie wyszły wymiary schodów - wysokość stopnia, szerokość stopnie ( głębokość ) z noskiem i bez :)

Oraz domyślam się że weszły trochę w korytarzyk - czyli jak daleko jest od poczaąku schodów do ściany - na dole i na górze ( czy ostatni stopień jes "w powietrzu" czy leży na stropie .

Schody mnie niepokoją coś :)

Z moich wyliczeń mi wyszło że mógłbym mieć 17 stopni na 26 cm szerokości i 18 cm wysokości. Ale weszły by w korytarzyk ( jeden stopień za ścianką zakrywająca schody)

Jeśli zostało by tam 80 cm do ściany ( pierwszy schodek do ściany za kominkiem ) to było by OK ?

Za pomoc z góry dziekuję.

Cześć,

z schodami w Oliwce jest trochę zabawy, my co prawda mamy lane ale problemy wszędzie podobne. Nasz majster mocno przeliczał i jeżeli się chce stopnie w miarę dobrej wysokości to trzeba jeden dołożyć. My się zdecydowaliśmy o jeden więcej na poddaszu. Ścianki działowe w pokojach przesunięte o ich grubość, stoją równo z kominem, w ten sposób nie starciliśmy szerokości korytarzyka.

Nie chceliśmy dodatkowego stopnia na dole wystającego w korytarz.

Pozdrawiam - Daniel

Mam pytanko do "buczynkaa", "annaop" i może innych inwestorów którzy zaczęli budowę jesienią a teraz może szukają okien i bram garażowych, Jaką bramę wybieracie do swojego garażu, Krispola, Hormana , Wiśniowskiego ( tu spotkałam się parę razy z opinią ,że mają słabą okleiną , która na skutek słońca, deszczu i takich tam innych czynników pęka, łuszczy się itp.

Krispol ma teraz np. promocję od stycznia do lutego np. na bramy nietypowe i silniki do rolet jeśli to kogoś interesuje.

I jakiej firmy wybieracie napęd do bramy, może już się ktoś orientował?

Jeszcze odnośnie projektu elektryki w domku

sami robimy kropki na projekcie, inny kolor na włącznik światła, inny na żarówkę, inny na kontakt

chciałabym mieć parę takich rozwiązań , aby np. zapalać światło w wiatrołapie i aby zapalało się na holu na dole i później udało się zgasić w domu gdzieś w pobliżu kuchni ( to niby tzw. włączniki krzyżowe) ,ale nie wiem czy tak się da bo jak zapalę na holu na dole a tam się pewnie będzie paliło cały czas to i będzie paliło się wiatrołapie.

plus jeszcze takie rozwiązanie krzyżowe na pewno w salonie, na schodach, na górze na holu, w garażu, i jeszcze pewnie jakieś inne wymysły się trafią po drodze.

pozdrawiam

Edytowane przez Aisza26

A my już po wizycie. Dziękujemy bardzo Femmee - i Piotrowi oczywiście, że mogliśmy zobaczyć Wasz domek. Teraz już wiemy, że też chcemy Oliwkę. Zmiany, które wprowadzliście są świetne- niektóre też planowaliśmy, pozostałe pewnie od Was zapożyczymy. Jeszcze raz dziękujemy i życzymy szybkiego zakończenia budowlanych zmagań.

Pozdrawiamy

Monika i Rafał

Dostalismy kolejna wycene i chyba przy nich zostaniemy.Wyglada ona nastepująco:

Zero: wykop, izolacja pozioma, pionowa -9tyś

Budowa ścian zewnetrznych, wewnetrznych, strop, chudziak -13 tyś

Wykonanie dachu-dachówka- 10 tyś

Całość zamyka sie suma 32 tys

Firma wydaje sie dosyc konkretna, szef dosyc mlody ale stanowczy i ponoc sie zna na rzeczy...Chyba zaryzykujemy.

Mam pytanko do "buczynkaa", "annaop" i może innych inwestorów którzy zaczęli budowę jesienią a teraz może szukają okien i bram garażowych, Jaką bramę wybieracie do swojego garażu, Krispola, Hormana , Wiśniowskiego ( tu spotkałam się parę razy z opinią ,że mają słabą okleiną , która na skutek słońca, deszczu i takich tam innych czynników pęka, łuszczy się itp.

Krispol ma teraz np. promocję od stycznia do lutego np. na bramy nietypowe i silniki do rolet jeśli to kogoś interesuje.

I jakiej firmy wybieracie napęd do bramy, może już się ktoś orientował?

Jeszcze odnośnie projektu elektryki w domku

sami robimy kropki na projekcie, inny kolor na włącznik światła, inny na żarówkę, inny na kontakt

chciałabym mieć parę takich rozwiązań , aby np. zapalać światło w wiatrołapie i aby zapalało się na holu na dole i później udało się zgasić w domu gdzieś w pobliżu kuchni ( to niby tzw. włączniki krzyżowe) ,ale nie wiem czy tak się da bo jak zapalę na holu na dole a tam się pewnie będzie paliło cały czas to i będzie paliło się wiatrołapie.

plus jeszcze takie rozwiązanie krzyżowe na pewno w salonie, na schodach, na górze na holu, w garażu, i jeszcze pewnie jakieś inne wymysły się trafią po drodze.

pozdrawiam

My zamówilismy Wisniewskiego bo była w korzystnej cenie. Co do kiepskiej okleiny- nie wiedziałam-teraz juz po ptokach, czas pokaże

A jaki tam jest napęd nie wiem-mąż musiałby odpowiedzieć.....

Ale brama jest z napędem, dwoma dwukanałowymi pilotami

A my już po wizycie. Dziękujemy bardzo Femmee - i Piotrowi oczywiście, że mogliśmy zobaczyć Wasz domek. Teraz już wiemy, że też chcemy Oliwkę. Zmiany, które wprowadzliście są świetne- niektóre też planowaliśmy, pozostałe pewnie od Was zapożyczymy. Jeszcze raz dziękujemy i życzymy szybkiego zakończenia budowlanych zmagań.

Pozdrawiamy

Monika i Rafał

No to teraz zakasać rękawy i do roboty :) Mam nadzieję, że już w tym roku przyjedziemy z rewizytą zobaczyć Waszą Oliwkę.

Dostalismy kolejna wycene i chyba przy nich zostaniemy.Wyglada ona nastepująco:

Zero: wykop, izolacja pozioma, pionowa -9tyś

Budowa ścian zewnetrznych, wewnetrznych, strop, chudziak -13 tyś

Wykonanie dachu-dachówka- 10 tyś

Całość zamyka sie suma 32 tys

Firma wydaje sie dosyc konkretna, szef dosyc mlody ale stanowczy i ponoc sie zna na rzeczy...Chyba zaryzykujemy.

cześć,

poproś z 2-3 adresy na budowy i porozmawiaj z inwestorami. To najlepsza ocena dla wykonawców. Nie bierz w ciemno i nie ryzykuj.

Ja jedynie tynkarzy tak zatrudniłem i to była najgorsza ekipa na budowie. Reszta z poleceń lub sprawdzona wcześniej i wtedy spokojna głowa. Tynki były do wygłdzenia,

a sufity poprawiane na parterze.

Cena podobna jak u mnie na koniec 2008 roku, od wbicia łopaty do końca murarki jakoś tak 24-26 tys. zł, więźba 3 tys. zł i dachówka, okna połaciowe, obróbki blacharskie, rynny itp. - 8 tys. zł.

Jak będziesz miał dobrą ekipę od stanu surowego i dachu to potem o wiele łatwiejsza dalsza robota, bo ściany proste, otwory okienne i drzwiowe jak należy wymiarowo, pokrycie dachu i obróbka okien, kominów itp. prawidłowo wykonana.

Jak się na nich zdecydujesz to sprawdź dokładnie umowę, jakie prace zawiera, bo często jest tak, że czegoś nie ma zapisane i trzeba potem dopłacać.

Pozdrawiam - Daniel

Chyba żyjemy w dwóch innych światach! Ekipa która buduje u mnie jest droższa ale kierownik jest pod wrażeniem wykonanych prac. Także coś za coś. Ja jestem zadowolony. Za wykonanie ław, fundamentu, ścian nośnych, stropu i szczytów zapłaciłem 30tyś. Schody, ścianki działowe to inny cennik. Pozdrawiam.

Ponawiam pytanie do zep

ile płaciliście za tynki i posadzki i ile metrów Wam wyszło, proszę o odpowiedź

Za podłogi 6000zł (260m), za tynki to się okarze jak skończą narazie cena jednostkowa 23zł/m tynku cem-wap., a za gipsowy 20zł/m. Na górze bo już zeszli, wyszło 260 m tyku, na dole się okarze po zakończeniu pracy. POZDRAWIAM JA.

Za podłogi 6000zł (260m), za tynki to się okarze jak skończą narazie cena jednostkowa 23zł/m tynku cem-wap., a za gipsowy 20zł/m. Na górze bo już zeszli, wyszło 260 m tyku, na dole się okarze po zakończeniu pracy. POZDRAWIAM JA.

Dziękuję Wandzik za informację mi wycenili na 25zł tynki, ale będę robiła jak się ociepli na wiosnę bo u nas silne mrozy, pozdrawiam

Dziewczyny oswiećcie mnie czy te ceny to sama robocizna czy z materiałem?

Ja dzwoniłam do polecanego tynkarza i powiedział 17zł/m2 robocizna za cem-wap gładkie-takie juz pod malowanie

+ materiał, z materiałem liczy ok 30zł/m2