Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziewczyny oswiećcie mnie czy te ceny to sama robocizna czy z materiałem?

Ja dzwoniłam do polecanego tynkarza i powiedział 17zł/m2 robocizna za cem-wap gładkie-takie juz pod malowanie

+ materiał, z materiałem liczy ok 30zł/m2

Proszę bardzo- ceny, które tu podałam te jednostkowe 23zł tynk c/w i 20zł tynk gipsowy, to ceny za metr robocizna+materiał. Wszystko robi ekipa ja tylko płacę, nic mnie nie obchodzi. Ja też robię od razu pod malowanie. Na ściany robię cem./wap., a na sufity na parterze idą gipsowe. To powiem, że dużo sobie Twój pan od tynków życzy, ja prawdopodobnie wybrałam o złotówkę droższego niż normalnie. POZDRAWIAM Wanda.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanko do "buczynkaa", "annaop" i może innych inwestorów którzy zaczęli budowę jesienią a teraz może szukają okien i bram garażowych, Jaką bramę wybieracie do swojego garażu, Krispola, Hormana , Wiśniowskiego ( tu spotkałam się parę razy z opinią ,że mają słabą okleiną , która na skutek słońca, deszczu i takich tam innych czynników pęka, łuszczy się itp.

Krispol ma teraz np. promocję od stycznia do lutego np. na bramy nietypowe i silniki do rolet jeśli to kogoś interesuje.

I jakiej firmy wybieracie napęd do bramy, może już się ktoś orientował?

Jeszcze odnośnie projektu elektryki w domku

sami robimy kropki na projekcie, inny kolor na włącznik światła, inny na żarówkę, inny na kontakt

chciałabym mieć parę takich rozwiązań , aby np. zapalać światło w wiatrołapie i aby zapalało się na holu na dole i później udało się zgasić w domu gdzieś w pobliżu kuchni ( to niby tzw. włączniki krzyżowe) ,ale nie wiem czy tak się da bo jak zapalę na holu na dole a tam się pewnie będzie paliło cały czas to i będzie paliło się wiatrołapie.

plus jeszcze takie rozwiązanie krzyżowe na pewno w salonie, na schodach, na górze na holu, w garażu, i jeszcze pewnie jakieś inne wymysły się trafią po drodze.

pozdrawiam

Aisza 26, odpowiedziałam Ci już, ale internet fikał i sie nie wysłało, więc jeszcze raz:

Mój mąż nie chce bramy Wiśniowskiego, bo sąsiad ma w podwójnym garażu i podobno mu sie wyginała, z kolei inny sąsiad ma pojedynczy garaz i jest zadowolony. Za to podobno Wisniowski jest najpopularnejszy jak twierdziła sprzedawca. My rozpatrujemy szwedzkiego Normstahla (wyszedł niewiele drożej niż Wiśniowski, czyli 6600, a Wisniowski 6300) i litewską Ryternę (6100), którą pan od bram podobno zamontował sobie w domu i polecał. Hormana wycenili na 7000.

A okna... to mnie troche przerasta, firm jest strasznie dużo, a w kazdej mnóstwo rodzajów. Nie wiem ,czym sie kierować przy wyborze. Mam narazie wyceny od naszej iokalnej firmy Hada (jest już ładnych parę lat, więc się chyba przykładają), znajomi maja te ona od 2 lat i sa zadowoleni. a druga wycena z Mazowieckiej Fabryki Okien (na profilach Veki), maja teraz promocję - ramy sześciokomorowe kolor 2 stronny w cenie pięciokomorowych.

Daj znać, jak podejmiesz też decyzję, co wybraliście, pozdrawiam!

a w sprawie tynków:

nasz murarz powiedział, że cementowo-wpienne może zrobić za 14zł/m2 sama robocizna (po chwili dodał: "ale w Warszawie to musze chyba więcej wziąc") - nie byłoby źle, żeby kładł tynki na "swoje" ściany - nie będzie mógł narzekac, że krzywo wymurowane :)

a tynki gipsowe w naszej okolicy mogą być po 24zł/m2 robocizna +materiał

a teraz pytanie: czy na budowie mogą jednocześnie działać elektryk i hydraulik? Nie będą sobie przeszkadzać? Jak było u Was?

My elektrykę robiliśmy sami, ale jak weszli hydraulicy to ustąpiliśmy im bo lepiej jak na budowie jest jedna ekipa

chociaż my byliśmy w takiej sytuacji, że elektrykę na górze zrobiliśmy całą a hydraulicy weszli na dół i wtedy nasze prace skumulowały się też na dole ale myślę, że aż tak źle nie jest można się wcześniej dogadac

a teraz pytanie: czy na budowie mogą jednocześnie działać elektryk i hydraulik? Nie będą sobie przeszkadzać? Jak było u Was?

WITAJ, ja powiem tak. U nas hydraulicy i elektryk pracowali razem, a to wszystko dla tego że hydraulicy mieli kilka pytań do elektryka i odwrotnie, nie chcieli sobie psuć roboty więc woleli współpracować. My na przykład na dole mamy 3 termostaty do podłogówki (na ścianach) i tu ja tylko im pokazałam gdzie, a resztę ustalili hydraulicy z elektrykiem, bo trzeba było podłączyć kable do szafki rozdzielającej podłogówkę. Elektryk musiał też powalczyć w kotłowni i zrobić tak jak chceli hydraulicy pod piec, zbiornik itp. Gdy elektryk robił górę to hydraulicy robili dół i odwrotnie, ale zawsze kiedy było trzeba mogli się skonsultować. A tak po za tym to się chłopaki polubili bo się im dobrze robiło, a na początku się bałam że będzie gorąco bo szef hydraulików i elektryk to podobne charakterki, ale wyszło na dobre bo było wesoło, dokładnie i sprawnie. POZDRAWIAM Wanda.

Bramy

- Wiśniowski tańszy jeszcze jak garaż jednostanowiskowy to może i się sprawdza, ale jak większa powierzchnia to trochę mocno niby pracuje i może się wyginac, jeszcze trzeba zwrócic uwagę na panel , jak szerokie przetłoczenie to droższe to niby mniej stabilne

- Horman- jak serwisowany to daje 10 lat gwarancji niby dużo tylko kto będzie chciał przez 10 lat płacic za serwis (jest parę bram w naszej okolicy więc niby dojazd można wrzucic w koszty)

- nam dobrze wycenili Krispola tylko nikt z znajomych go niema , i nie wiadomo jak to ugryźc,

trudny wybór ,

- Okna już prawie wybraliśmy , trzeba było tylko potwierdzic , zaczeliśmy myślec i szukamy od nowa

- profil aluplast 4000 podstawowy szeroki 70mm i 5 komór, profil 7000 - szeroki 80mm i 6 komór okucia roto

- profil veka okucia winkhaus( wszyscy sąsiedzi je mają i są zadowoleni)

- oknoplast Kraków i Schucko (bardzo ładny model CAVA szeroki profil od środka bogato się prezentuje) - ceny kosmodrom

Mamy rolety których koszt to od 4 - 5 tys, (przy wyborze rolet dobrze sprawdzic jak są ocieplone od środka, często ocieplony jest tylko przód a dół już nie) silniki też są od 90 -380 zł i które wybrac , pewnie te za 90 , ale jak się spalą po 6 miesiącach i wtedy wzywac ekipe i wymieniac to nie ma sensu( krispol ma promocje i oddaje silnik za pół ceny jeśli u nich bierze się rolety i rolety ma lepiej ocieplane w porównaniu do konkurencji) ale czy dobre?

obecnie jednak po przeanalizowaniu bierzemy chyba 3 szyby na cały dom, tylko wtedy od środka jest wąska listwa przyszybowa, kolor orzech bardzo ładnie się prezentuje i nie jest tak powszechny jak złoty dąb,

- Tynki u nas też robocizna z materiałem wychodzą za 22zł do tego dają listwy wykończeniowe

- Co do 2 ekip na raz to uprzedzali nas co do tynkarzy , że powinni raczej byc przed hydraulikami a szczególnie jeśli jest podłogówka napewno coś uszkodzą , elektryka niby idzie w rurach ochronnych pleszew albo w korytach ale i tak opowiadaja , że często coś jest uszkodzone, znajomym np. tynkarze albo hydraulicy uszkodzili elektrykę w roletach, i za naprawę musi jeszcze raz zapłacic dla elektryka, to trwa już 2 miesiące bo elektryk nie może teraz przyjechac, także to trochę skąplikowane

- co do pieca polecają na piec firmy DEFRO trochę droższy ale za to bardzo solidny, żywotny i dobry

koszt za hydraulike to około 4 tys plus 20 zł za podłogówkę termin realizacji maj i chyba się zdecydujemy

pozdrawiam i życzę trafnych wyborów bo wiosna już niedługo i trzeba brac się do ostrej robotki a jest parę już oliwek które czekają tylko na okna, tynki , podłogi itd, postępy będzie widac.

Proszę bardzo- ceny, które tu podałam te jednostkowe 23zł tynk c/w i 20zł tynk gipsowy, to ceny za metr robocizna+materiał. Wszystko robi ekipa ja tylko płacę, nic mnie nie obchodzi. Ja też robię od razu pod malowanie. Na ściany robię cem./wap., a na sufity na parterze idą gipsowe. To powiem, że dużo sobie Twój pan od tynków życzy, ja prawdopodobnie wybrałam o złotówkę droższego niż normalnie. POZDRAWIAM Wanda.

Dzięki, faktycznie "mój" tynkarz drogi. dzis dzwoniłam do innego i cena z materiałem-cem-wap filcowane 20 zł/m--no to róznica...Spotykamy sie z nim w sobotę

Ugadujemy tez elektryków-rozmaite podejscie i wyceny-od 8 tys do 14, dostalismy tez pierwsza wycene za wod-kan i grzewczą

Wg naszych fachowców 1/ wylewki dopiero po tynkach

2/elektryk chce znać dokładne położenie pionów wod-kan przed swoja robotą, kładzie kable, puszki zostawia luźne-fiksuje je tynkarz, rozdzielnie montuje po tynkach

3/ocieplenie poddasza tez jest na raty- ekipa kładzie folie i wełnę, potem wchodza tynkarze, a po wyschnieciu tynków dopiero sucha zabudowa-czyli karton-gipsy i szpachlowanie

A ile u Was chca za wylewki i za ocieplenie poddasza?

Witam.

Dzisiaj cieśla skończył dach i zamontował okna. Wszyscy którzy są już po tym etapie przyznają mi pewnie rację - ogromna radocha!

Dołączyłem parę fotek. Pozdrawiam!

http://picasaweb.google.com/102524359002133622259/FotkiBudowa#

Nice........

Piękny zgrabny domek-gratulacje !! No i nagrywaj następne etapy!

Witam.

Dzisiaj cieśla skończył dach i zamontował okna. Wszyscy którzy są już po tym etapie przyznają mi pewnie rację - ogromna radocha!

Dołączyłem parę fotek. Pozdrawiam!

http://picasaweb.google.com/102524359002133622259/FotkiBudowa#

przyznaję :)

Od tej pory dom już wyglada jak dom, jest co pokazać rodzinie i wszyscy robia wielkie oczy i mówią : "To już??"

To bardzo miłe.

No to chyba, jak zaklinaliśmy jesienia śnieg, żeby jeszcze nie spadł, to teraz zaczynamy wszyscy zaklinac wiosnę, żeby juz przyszła...

Dzieki za wyjaśnienia w sprawie fachowców. a zastanawialismy sie jeszcze do kogo należy ułożenie styropianu na podłodze - do wylewkarzy, do hydraulika, który robi podłogówkę??

Dzięki, faktycznie "mój" tynkarz drogi. dzis dzwoniłam do innego i cena z materiałem-cem-wap filcowane 20 zł/m--no to róznica...Spotykamy sie z nim w sobotę

Ugadujemy tez elektryków-rozmaite podejscie i wyceny-od 8 tys do 14, dostalismy tez pierwsza wycene za wod-kan i grzewczą

Wg naszych fachowców 1/ wylewki dopiero po tynkach

2/elektryk chce znać dokładne położenie pionów wod-kan przed swoja robotą, kładzie kable, puszki zostawia luźne-fiksuje je tynkarz, rozdzielnie montuje po tynkach

3/ocieplenie poddasza tez jest na raty- ekipa kładzie folie i wełnę, potem wchodza tynkarze, a po wyschnieciu tynków dopiero sucha zabudowa-czyli karton-gipsy i szpachlowanie

A ile u Was chca za wylewki i za ocieplenie poddasza?

Ja już płaciłam za podłogę i wyszło z materiałem 5970zł, w tym robocizna 13zł/mx260m=3380zł, a materiały 2590zł. Myślęże jest to naprawdę niewiele w porównaniu z innymi wydatkami.

Jeśli chodzi o ocieplenie poddasza to u mnie chłopaki za położenie waty, folii, stelarzy,kartongipsy, zagruntowanie i podkład pod farbę właściwą coś około 7000zł. Jak znajdę notes to napiszę konkretnie bo nie chcę kłamać.

[quote=buczynkaa;

Dzieki za wyjaśnienia w sprawie fachowców. a zastanawialismy sie jeszcze do kogo należy ułożenie styropianu na podłodze - do wylewkarzy, do hydraulika, który robi podłogówkę??

U nas styropian ma układać hydraulik, bynajmniej tak do nas mówił, na razie zgromadził materiały i wśród nich jest styropian na podłogę

U nas styropian ma układać hydraulik, bynajmniej tak do nas mówił, na razie zgromadził materiały i wśród nich jest styropian na podłogę

Tak w tych miejscach gdzie będzie podłogówka powinien kłaść hydraulik, a w tych pomieszczeniach gdzie nie ma to budowlańcy przed wylaniem, u nas tak było. Hydraulik wiedział jak sobie przyciąć itp. Tyle tylko,że ja sama zamawiałam styropian u zaprzyjaźnionych hurtowników, folię izolacyjną też sami zamawialiśmy chłopaki tylko mówili co trzeba i mieli. Do nich należało zaopatrzenie się w folię termiczną, spinki no i wyposarzenie podłogówki. Dlaczego sami zamawialiśmy styropian i folię, a no dla tego, że zawsze jest trochę taniej w tych zwykłych hurtowniach niż w tych hydraulicznych. Grzejniki aluminiowe też zamawiałam wprost od producenta wyszły taniej niż tzw.V , czyli panelowe. POZDRAWIAM JA.

Witam,

ciągle jeszcze czekamy na warunki zabudowy i mamy trochę czasu, żeby dokładnie przeanalizowac projekt. Mój mąż ma pewne zastrzeżenia do schodów- twierdzi, że odległośc pomiedzy nimi a ścianą wiatrołapu ( przesunietą do przodu) jest zdecydowanie zbyt mała. Jakie są Wasze odczucia? Bo my już od kliku dni kombinujemy i nic nam z tego nie wychodzi...:(

Witam,

ciągle jeszcze czekamy na warunki zabudowy i mamy trochę czasu, żeby dokładnie przeanalizowac projekt. Mój mąż ma pewne zastrzeżenia do schodów- twierdzi, że odległośc pomiedzy nimi a ścianą wiatrołapu ( przesunietą do przodu) jest zdecydowanie zbyt mała. Jakie są Wasze odczucia? Bo my już od kliku dni kombinujemy i nic nam z tego nie wychodzi...:(

Hej! Chyba najlepiej byłoby zobacvzyć gdzieś na żywo taka oliwke wówczas wiele wątpliwości pewnie zostanie rozwianych . Mamy podobnie powiększony wiatrołap i odległość pomiędzy nim a schodami nie wydaje się klaustrofobiczna tak przynajmniej dla nas. Nie zabudowaliśmy schodów od strony wiatrołapu co daje zawsze optycznie więcej przestrzeni. Budujemy w okolicach Gliwic zatem jezeli wizja lokalna rozwieje Wasze wątpliwości zapraszamy.

Witam,

Witajcie, jeśli chodzi o tą klaustrofobię to może i tak będzie przy schodach murowanych my też mieliśmy wątpliwości i zrezygnowaliśmy ze schodów murowanych. Stawiamy na drewniane schody przepierzone, też przesówaliśmy ściankę w wiatrołapie i nie będzie tak źle. Oglądał już miejsce na schody stolarz i stwierdził że jest ok. Ale jeszcze nie jestem pewna czy zrobimy schodki zabiegowe czy z podestem, ale to wszystko przed nami. Dodam jeszcze, że my nie zostawialismy miejsca na meble do zabudowy pod schodami tylko zrobiliśmy ścianę jednolitą z tą od łazienki na górze bo moim zdaniem mam więcej miejsca na szafki po przesunięciu drzwi do pom. gosp. w stronę okna w kuchni. Może uda mi się wstawić zdjęcia co prawda stare, ale będzie coś widać. A jeszcze jedo mój projekt to odbicie lustrzane.

PIERWSZE TO KUCHNIA, NASTĘPNE TO KORYTARZYK.

BUDOWA 039.jpg

BUDOWA 036.jpg