tymon31 05.02.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam wszystkich Oliwkowiczów Od dłuższego czasu przyglądam się temu forum, które okazuje się bezcenną skarbnicą wiedzy i pomysłów przydatnych podczas budowania oliwki. Wspólnie z przyszłą żoną już jakiś czas temu zdecydowaliśmy się zakupić projekt tego uroczego domku, choć szczerze muszę przyznać, że nie był on naszym faworytem od samego początku ale po długich rozmowach, przemyśleniach uznaliśmy, że to jednak TO i zdecydowaliśmy, że budujemy oliwke Jak widać była to miłość z rozsądku Działeczkę mamy już zakupioną, nieduża, nieco ponad 10 arów ale nam się wydaje ok. Pozwolenie na budowę już uprawomocnione więc mam nadzieję, że wiosną lub nieco później rozpoczniemy, choć w naszym przypadku trochę to potrwa, gdyż przynajmniej na początku chcemy budować z własnych funduszy, co się uda odłożyć to lokować w budowę, jednak bez kredytu w późniejszej fazie się nie obejdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olga30 05.02.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam!Razem z meżem zakupiliśmy projekt Oliwki (z 1-stan. garażem) jakies dwa lata temu, mamy wszystkie pozwolenia ale dopiero teraz mamy trochę większe fundusze zeby rozpocząć budowę (chcemy zacząć wiosną tego roku). Jesteśmy na etapie poszukiwania wykonawcy, bądź wykonawców, jesteśmy po wstepnych kosztorysach, z czego najbardziej zainteresowała nas oferta pewnego poleconego przez znajomych wykonawcy, który wycenił robociznę od zdjęcia humusu po ułozenie dachówki włącznie na 40-45 tysięcy zł. Zmiany jakie wprowadziliśmy w projekcie to podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak i powiększenie zadaszenia nad tarasem. Jeteśmy z lubuskiego a dokładniej okolice Sulechowa.Bardzo proszę o wypowiedzenie sie w kwestii wyceny robocizny.z góry dziekuje i pozdrawiam oliwkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymon31 05.02.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Zapomniałem wspomnieć o zmianach w projekcie, tak więc: - wydłużenie i podparcie dwoma słupami daszku nad wejściem i tarasem - podniesienie ścianki kolankowej o 2 pustaki - likwidacja przejścia z kuchni do kotłowni, zrobienie korytarza do garażu kosztem łazienki, ogrzewanie paliwem stałym - podzielenie strychu na 2 części, pralnie i garderobę, choć ten temat jest jeszcze do przedyskutowania Koszt w/w zmian wraz z wszystkimi papierkami do uzyskania PNB to 2400PLN W związku z tym mam pytanie do toth, (jak również do innych budowniczych) gdyż jak chyba dobrze zauważyłem budujesz podobnie jak ja mam zamiar tzn. garaż jednostanowiskowy, podniesiona ściana kolankowa o 2 pustaki, czy mógłbyś się podzielić ilością materiału zużytego na budowe, chodzi o: - stal zbrojeniowa - ilość bloczków fundamentowych - ilość pustaków porotherm 30 i 25 z góry dziękuje W razie czego podaję mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 05.02.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam, ciągle jeszcze czekamy na warunki zabudowy i mamy trochę czasu, żeby dokładnie przeanalizowac projekt. Mój mąż ma pewne zastrzeżenia do schodów- twierdzi, że odległośc pomiedzy nimi a ścianą wiatrołapu ( przesunietą do przodu) jest zdecydowanie zbyt mała. Jakie są Wasze odczucia? Bo my już od kliku dni kombinujemy i nic nam z tego nie wychodzi... Co do schodów, to jest pewne rozwiązanie - można zmienić ich bieg, tzn. powinny się zaczynać od strony kuchni (a nie wiatrołapu). Wszystko zależy od tego, czy ścianę między kuchnią a klatką schodową chcecie wykorzystać pod zabudowę kuchenną, bo jeśli tak, to ten myk nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 05.02.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Do annaop:Dzięki za propozycję wizyty, ale Gliwice to niestety dla nas trochę za daleko. Widzieliśmy już piękną Oliwkę Femmee ( jeszcze raz wielkie dzięki), więc mamy jako takie pojęcie o całości. Do Femmee:Chcemy zaplanowac kuchnię podobnie jak Wy, przenosząc kotłownię i włączając pomieszczenie gospodarcze. Również Wasze plany dotyczące schodów bardzo nam przypadły do gustu. Tylko ja mam trochę słabą wyobraźnię przestrzenną i " nie widzę tego":( Jak zamontujecie schody, to bardzo proszę o zdjęcie.Pozdrawiam, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 05.02.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Do wandzik,Dzięki za odpowiedź i zdjęcia:yes:. My też planujemy lustrzane odbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 05.02.2011 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Pięknie- trzeci post pod rząd:mad: ale jeszcze o czymś zapomniałam. Czy ktoś z Forumowiczów wybudował swoją Oliwkę w Bogdaszowicach pod Wrocławiem? Bo widziałam tam piękny, juz zamieszkany domek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 05.02.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 (edytowane) do wandzik! o ile podniosłaś ściankę kolankową? U mnie jest podniesiona o 2 pustaki(część mieszkalna) więc przez okna dachowe to mogę popatrzeć gdy je sobie otworzę(mam 167cm wzrostu),a po ich zamknięciu to widzę tylko ramy, ale nie żałuję tej decyzji bo miejsce pod skosami spokojnie się zagospodaruje, a i pokoje te na górze są teraz naprawdę spore. Garderoba podniesiona o 1 pustak nad garażem ma 30m po podłodze po poszerzeniu o1m i podniesieniu ścianki to jest kawał pomieszczenia.Ogólnie całe poddasze robi wrażenie. Edytowane 5 Lutego 2011 przez wandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 06.02.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Dziękuję Wandzik za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 06.02.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Pięknie- trzeci post pod rząd:mad: ale jeszcze o czymś zapomniałam. Czy ktoś z Forumowiczów wybudował swoją Oliwkę w Bogdaszowicach pod Wrocławiem? Bo widziałam tam piękny, juz zamieszkany domek... Majka2, w Bogdaszowicach wybudowała się forumowa AnetkaS. Jednak widzę, że usunęła swoje zdjęcia i raczej się już nie udziela na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 06.02.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 czy ktoś z Oliwkowiczów ma namiary na dobrą firmę brukarską okolice Polkowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 06.02.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam, chcialam zapytac tych ktorzy skonczyli, jak uzytkuje sie im strop teriva? Ja mam rysy na suficie, czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 06.02.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Majka2, w Bogdaszowicach wybudowała się forumowa AnetkaS. Jednak widzę, że usunęła swoje zdjęcia i raczej się już nie udziela na FM Trochę szkoda, bo to tylko 20 km od nas... Ale mój mąż twierdzi, ze wizyta u Was w zupełności mu wystarczy, bo domek super i on też taki chce:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 07.02.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam, ciągle jeszcze czekamy na warunki zabudowy i mamy trochę czasu, żeby dokładnie przeanalizowac projekt. Mój mąż ma pewne zastrzeżenia do schodów- twierdzi, że odległośc pomiedzy nimi a ścianą wiatrołapu ( przesunietą do przodu) jest zdecydowanie zbyt mała. Jakie są Wasze odczucia? Bo my już od kliku dni kombinujemy i nic nam z tego nie wychodzi... hej Majka my mamy właśnie powiekszony wiatrołap i musze przyznać, że odkąd mieszkamy w Oliwce już 1,5 roku nigdy nie pomyślałam, że za malo miejsca tam jest : a tu jeszcze schody od góry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 07.02.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Dzięki wielkie za zdjęcia. Rzeczywiście wygląda super:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olga30 07.02.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam! Razem z meżem zakupiliśmy projekt Oliwki (z 1-stan. garażem) jakies dwa lata temu, mamy wszystkie pozwolenia ale dopiero teraz mamy trochę większe fundusze zeby rozpocząć budowę (chcemy zacząć wiosną tego roku). Jesteśmy na etapie poszukiwania wykonawcy, bądź wykonawców, jesteśmy po wstepnych kosztorysach, z czego najbardziej zainteresowała nas oferta pewnego poleconego przez znajomych wykonawcy, który wycenił robociznę od zdjęcia humusu po ułozenie dachówki włącznie na 40-45 tysięcy zł. Zmiany jakie wprowadziliśmy w projekcie to podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak i powiększenie zadaszenia nad tarasem. Jeteśmy z lubuskiego a dokładniej okolice Sulechowa.Bardzo proszę o wypowiedzenie sie w kwestii wyceny robocizny.z góry dziekuje i pozdrawiam oliwkowiczów. ponawiam prośbę co do wyceny robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymon31 07.02.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam Ponawiam prośbę do tych co już wybudowali swoje oliwki (wg oryginału plus podniesiona ściana kolankowa) o przesłanie ile zużyli materiału: - stal zbrojeniowa - ilość bloczków fundamentowych - ilość pustaków porotherm 30 i 25 Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 07.02.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 ponawiam prośbę co do wyceny robocizny Jak dla mnie cena ok, my niestety płacilismy więcej.... Obejmuje też działówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toth 07.02.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 ponawiam prośbę co do wyceny robocizny 40-45 tysia jest OK! Nawet wydaje mi się zaniżona. Cieśla za dach (więźba+dachówka+osadzenie okien dachowych) dostał 14 tyś. Powierzchnia dachu 248 m2 dachu. Ja osobiście nie wierzę w ekipę uniwersalną która robi wszystko. Życzę powodzenia! http://picasaweb.google.com/102524359002133622259/FotkiBudowa# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 07.02.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam Ponawiam prośbę do tych co już wybudowali swoje oliwki (wg oryginału plus podniesiona ściana kolankowa) o przesłanie ile zużyli materiału: - stal zbrojeniowa - ilość bloczków fundamentowych - ilość pustaków porotherm 30 i 25 Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Hej! W naszym przypadku oliwka "pochłonęła" : porotherm 30 - 2700szt , por.25 - 620szt. , cegły pełnej ok.670szt. , cementu ok.230worków po25kg , pręty stalowe 12-2.075tony , 6-0,5t , 16-0,2t . No niezły z niej żarłok z tym że garaż jest dwustanowiskowy i jeszcze pogłebiony o 1,5m , nad garażem i domem sciana kolankowa +2pustaki no i wykusz ( ale on niewiele pochłonął). Bloczków betonowych też poszło więcej gdyż teren lekko pochyły i musieliśmy o 2warstwy podnosić zeby ponad grunt wyjsć.Ścianki działowe z thermaliki 12,5 ( ponad 10zł mniej na m2 od porotonu 12.5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts