Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oliwkowicze !

Z jakiego materiału stawialiście/stawiacie/będziecie stawiać ściany zewnętrzne w Waszych pałacykach?

Ja trochę żałuję że nie zdecydowałem się na silikaty :( . O Porotherm słyszałem że to jest takie farbowane na czerwono G i przekonał mnie jeden z argumentów iż z Porothermu ponoć nie można stawiać wielu kondygnacji a np. z silki, gazobetonu czy maxa można. Morze być tak że piszę głupoty a niniejszy argument wysnuła konkurencja - za nimi nigdy nie trafisz. Oczywiście sporo wydali na reklamę i przez to są teraz w „modzie”. Silka ma ponoć strukturę zbliżoną do skały i na taki dom jak Oliwka spokojnie wystarczy gr. 18.

A powiem jeszcze co słyszałem na temat ocieplenia. :oops:

... Chcemy osieplać dość mocno - 18 lub 20cm styropianu...

Popytaj się swoich znajomych o efekt „lodówki” w domu latem. Zbyt grube ocieplenie będzie powodował przenikliwy chłód latem. Tak właśnie jest u mojej żony w pracy gdzie przy +35C na zewnątrz ona nosi sweter (Klimy nie ma). Zimą znowu najwięcej ciepła ucieka przez wentylację grawitacyjną i dach. Nawet gdybyście zastosowali gr.50 to i tak nie odzyskacie pieniędzy zainwestowanych w ocieplenie. Ja bym sugerował aby tu zaoszczędzone pieniądze przenieść w leprze ocieplenie dachu (23-25cm wełny)tam na pewno bardziej się to przyda. Ponadto zapewne będziecie mieli spore kłopoty przy zakupie takich grubościach jak 18-20cm styropianu frezowanego gdyż jest to towar mało chodliwy. Ja na przykład miałem niewielkie kłopoty przy zakupie gr15.

Czarek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A z bieżących doświadczeń. Posłuchałem się swojego szwagra który mówił żebym w żadnym wypadku nie malował domu przed cyklinowaniem podług i wiecie co MIAŁ RACJĘ. Nie wiele pomogły szczelne cykliniarki. Dla żartów zamieścił bym zdjęcia wewnątrz domu bo na nich i tak by niewiele było widać.

Pozdrawiam

Czarek

... Chcemy osieplać dość mocno - 18 lub 20cm styropianu...

Popytaj się swoich znajomych o efekt „lodówki” w domu latem. Zbyt grube ocieplenie będzie powodował przenikliwy chłód latem. Tak właśnie jest u mojej żony w pracy gdzie przy +35C na zewnątrz ona nosi sweter (Klimy nie ma). Zimą znowu najwięcej ciepła ucieka przez wentylację grawitacyjną i dach. Nawet gdybyście zastosowali gr.50 to i tak nie odzyskacie pieniędzy zainwestowanych w ocieplenie. Ja bym sugerował aby tu zaoszczędzone pieniądze przenieść w leprze ocieplenie dachu (23-25cm wełny)tam na pewno bardziej się to przyda. Ponadto zapewne będziecie mieli spore kłopoty przy zakupie takich grubościach jak 18-20cm styropianu frezowanego gdyż jest to towar mało chodliwy. Ja na przykład miałem niewielkie kłopoty przy zakupie gr15.

Czarek

Czarek ma rację. Do tego trzeba zwrócić uwagę na punkt rosy, który oblicza się w zależności od zastosowanego materiału i jego grubości. Przy zbyt grubym ociepleniu może wyjść w ścianie i wtedy jest problem.. :o

Witam! My zdecydowaliśmy się na silikaty :D !!! Materiały zamówione - silikaty 25 P+W... Chcemy osieplać dość mocno - 18 lub 20cm styropianu...

ale wtedy jaki sens silikatu? skoro on oddych i żeby móc oddychc potrzebuje wełne a nie styropian, który nic nie przepszcza?

[

Popytaj się swoich znajomych o efekt „lodówki” w domu latem. Zbyt grube ocieplenie będzie powodował przenikliwy chłód latem. Tak właśnie jest u mojej żony w pracy gdzie przy +35C na zewnątrz ona nosi sweter (Klimy nie ma).

A dlaczego okien nie otworzy, skoro klimy nie ma? Przy +35C to szybko się cieplutko zrobi? Może przyczyna nie jest w za dobrym ociepleniu?

A tak na poważnie, to 20 cm na ścianach i 30 cm dachu to będzie niedługo taki niższy standard. W pasywnych domach dają 30 cm w ścianach. Zobaczycie, jeszcze niedawno śmiali się z ludzi, co 15 cm dawali...

A dlaczego okien nie otworzy, skoro klimy nie ma? Przy +35C to szybko się cieplutko zrobi? Może przyczyna nie jest w za dobrym ociepleniu?

A może atmosfera w pracy jest chłodna. Ale tak się zastanawiam czy sweter tu coś pomoże? :D

A tak na poważnie, to 20 cm na ścianach i 30 cm dachu to będzie niedługo taki niższy standard. W pasywnych domach dają 30 cm w ścianach. Zobaczycie, jeszcze niedawno śmiali się z ludzi, co 15 cm dawali...

Ja również na początku byłem przekonany do styropianu 18-20cm i dosyć długo się tego trzymałem. Czytałem fachowe gazety i słuchałem wielu opinii. Tak się zastanawiałem i doszedłem do wniosku że mam dom o pow. Ok. 140m2 a nie np. 220m2 i że to jest strzelanie do wróbla z armaty. Teraz wiem że tematykę ocieplenia należy ująć całościowo począwszy od ocieplenia fundamentów, wieńców, posadzek, okien, drzwi, ścian i skończywszy na niezwykle istotnym poddaszu. Załóżmy że jest zima -20C i wybieramy się na spacer ubierając puchową kurtkę za 1000 PLN stwierdzamy po spacerze że było nam chłodno. Idziemy do sklepu kupić kolejną kurtkę za 1000 PLN czy zakładamy sweter za ~80pln? A wiatr i tak w oczy :lol:

Czarek

Oliwkowicze !

Z jakiego materiału stawialiście/stawiacie/będziecie stawiać ściany zewnętrzne w Waszych pałacykach?

Ja trochę żałuję że nie zdecydowałem się na silikaty :( . O Porotherm słyszałem że to jest takie farbowane na czerwono G i przekonał mnie jeden z argumentów iż z Porothermu ponoć nie można stawiać wielu kondygnacji a np. z silki, gazobetonu czy maxa można. Morze być tak że piszę głupoty a niniejszy argument wysnuła konkurencja - za nimi nigdy nie trafisz. Oczywiście sporo wydali na reklamę i przez to są teraz w „modzie”. Silka ma ponoć strukturę zbliżoną do skały i na taki dom jak Oliwka spokojnie wystarczy gr. 18.

Czarek

W zupełności się z Tobą Czarek zgadzamy! :D Po swoich pierwszych doświadczeniach budowlanych jestesmy przekonani co do prawdziwości stwierdzenia :wink: REKLAMA DŹWIGNIĄ HANDLU. Bo co gdzie ucho przyłozymy, tam słyszymy zupełnie innie opinie na temat tych samych materiałów.

My na przykład zaczynamy budować z Max'a. Juz go zamówilismy i na dniach ma być dostarczony. :)

Chcemy podzielić sie z Wami jeszcze jednym doświadczeniem. :)

Wczoraj zamawialismy dachówkę. Analizowalismy wiele ofert i w końcu zdecydowaliśmy sie na dachówkę Róben - Średzką falistą. Wybralismy kolor - kasztan i wtedy okazało sie że ta sama dachówka ale w kolorze miedź jest o wiele tańsza. :(

Po obliczeniu całości (ze wszelkimi dodatkami), za dach w kolorze kasztanu musielibysmy zapłacić około 18.000 zł. a w kolorze miedzianym około 11.800 zł.

I jak myslicie :wink: - na którą się zdecydowaliśmy?

No po wielkim dylemacie ..... OCZYWIŚCIE że na miedź. :(

W końcu jednak, jak sie miedź ubrudzi to też będzie troche kasztanowa - no nie? :wink:

POZDRAWIAMY i wszystkim życzymy prostych i trafnych wyborów ! :D

Aneta i Tom Wysłany: Czw, 22 Marzec 2007 20:40 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Oliwkowicze !

Witam! My zdecydowaliśmy się na silikaty :D !!! Materiały zamówione - silikaty 25 P+W... Chcemy osieplać dość mocno - 18 lub 20cm styropianu...

Jako laik budowlany nie wiem co oznacza "P+W", a jak się ma cena porotherm 30 kontral silikaty 25 ? i jak sie ma wspóŁczynnik przenikania ciepła?

Ja jeszcze raz w kwestii materiałów budowlanych. Szanowni "naOliwieni" , czy jest ktoś z Was w stanie podac namiary na jakąś stronkę www - gdzie jest porównanie tych wszystkich silikatów, porothermów, maxów itp? Ewentulani szerzej podzielic sie swoją wiedzą na ten temat. Ponoć zestaw porotherm 30 + 12 cm styrop daje przenikanie rzędu 0,29 W/m2K...toc to super współczynnik. Tak w projekcie przeczytałem...

Aneta i Tom Wysłany: Pią, 23 Marzec 2007 20:49 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Ja jeszcze raz w kwestii materiałów budowlanych. Szanowni "naOliwieni" , czy jest ktoś z Was w stanie podac namiary na jakąś stronkę www - gdzie jest porównanie tych wszystkich silikatów, porothermów, maxów itp? Ewentulani szerzej podzielic sie swoją wiedzą na ten temat. Ponoć zestaw porotherm 30 + 12 cm styrop daje przenikanie rzędu 0,29 W/m2K...toc to super współczynnik. Tak w projekcie przeczytałem...

Witam...

namiarów na taką stronkę nie posiadam, ale w wątku, który równie często odwiedzam- czytuję jak ten :D jest osoba, która jest w stanie obliczyć wspomniany współczynnik dla każdego materiału... (Asia - GG 3146166)Wg Jej obliczeń nasze zestawienie 25 silikaty +20cm styropianu to współczynnik wynoszący - 0,19 W/m2K - czyli naprawdę bardzo dobrze... oprócz ocieplenia ścian styropianem 20 chcemy ocieplić poddasze wełną o grubości 28 - 30 cm. Myślimy też o wentylacji mechanicznej...

Adar Wysłany: Pią, 23 Marzec 2007 08:12 Temat postu:

wiecie co podoba mi się to : mamy tu Anetę i Tomka, teraz widze Anie i Tomka a my jesteśmy Ada i Tomek

Pozdrawiam Tomków i ich "A..."

Pozdrawimy Wszystkich a w szczególności wszyskie A... +Tomek... :D :D :D

Chcemy podzielić sie z Wami jeszcze jednym doświadczeniem. :)

Wczoraj zamawialismy dachówkę. Analizowalismy wiele ofert i w końcu zdecydowaliśmy sie na dachówkę Róben - Średzką falistą. Wybralismy kolor - kasztan i wtedy okazało sie że ta sama dachówka ale w kolorze miedź jest o wiele tańsza. :(

Po obliczeniu całości (ze wszelkimi dodatkami), za dach w kolorze kasztanu musielibysmy zapłacić około 18.000 zł. a w kolorze miedzianym około 11.800 zł.

I jak myslicie :wink: - na którą się zdecydowaliśmy?

No po wielkim dylemacie ..... OCZYWIŚCIE że na miedź. :(

W końcu jednak, jak sie miedź ubrudzi to też będzie troche kasztanowa - no nie? :wink:

POZDRAWIAMY i wszystkim życzymy prostych i trafnych wyborów ! :D

Drogie Oliwki

Może pochwalicie sie troszkę na jakie kolory dachu i elewacji sie zdecydujecie?

Nasz wybór to ciemno brązowy dach, jasno żółtawo-kremowa elewacja plus jasna płytka klinkierowa

Pozdrawiam

Drogie Oliwki

Może pochwalicie sie troszkę na jakie kolory dachu i elewacji sie zdecydujecie?

Nasz wybór to ciemno brązowy dach, jasno żółtawo-kremowa elewacja plus jasna płytka klinkierowa

Pozdrawiam

Ja Was pewnie rozczaruję bo planuję blachodachówkę, ale za to ciemnozielony mat + elewacja w kolorze jasnej cegły. Oczywiście pomysł żony bo ja nie mam czasu zaprzątać sobie głowy kolorystyką :wink:

Aneta i Tom Wysłany: Pią, 23 Marzec 2007 20:49 Temat postu:

Witam...

namiarów na taką stronkę nie posiadam, ale w wątku, który równie często odwiedzam- czytuję jak ten :D jest osoba, która jest w stanie obliczyć wspomniany współczynnik dla każdego materiału... (Asia - GG 3146166)Wg Jej obliczeń nasze zestawienie 25 silikaty +20cm styropianu to współczynnik wynoszący - 0,19 W/m2K - czyli naprawdę bardzo dobrze... oprócz ocieplenia ścian styropianem 20 chcemy ocieplić poddasze wełną o grubości 28 - 30 cm. Myślimy też o wentylacji mechanicznej...

Adar Wysłany: Pią, 23 Marzec 2007 08:12 Temat postu:

wiecie co podoba mi się to : mamy tu Anetę i Tomka, teraz widze Anie i Tomka a my jesteśmy Ada i Tomek

Pozdrawiam Tomków i ich "A..."

Pozdrawimy Wszystkich a w szczególności wszyskie A... +Tomek... :D :D :D

no to dorzuć jeszcze na podłogę 20cm i będzie komplet

co do oddychania scian to jest mit , takie pojecie nie istnieje w jezyku budowlanym ,jak pisał Czarek za wymiane powietrza odpowiada wentylacja a nie sciany

wg badań przez sciany nieocioeplone moze max wydostać się około 3% wilgoci ,reszta przez wentylacje ,okna,dzwi itd , przy ociepleniu wełna ten współczynnik zminejsza się do koło 2% jak zastosusjesz styropian bedziesz miał coś poniżej 1%

Czy dla 1 moze 1,5 % warto inwestować w wełne , jeśli ktoś się będzie z tym lepiej czuł to napewno , ale może lepiej zainwetować w wentylacje mechaniczną z jakimś gwc i reku

Witam.

Kominek z rozprowadzaniem powietrza nie wymaga planowania na etapie adaptacji projektu (przynajmniej tak mi się wydaje), wymaga natomiast nieco wyobraźni i pomyślenia o sposobie rozprowadzenia rur. Może sie wtedy okazać, że w celu wykonania tego w sposób estetyczny trzeba będzie coś poprzesuwać.

Brałem pod uwagę taki kominek, natomiast zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym.

Pozdrawiam.

witam

Czy ktos z Was planuje kominek z DGP ?

Jezeli tak, to czy czasem rozprowadzenie c.p. planuje się już na etapie adaptacji projektu ? Nasz arcyarchitekt stwierdził że nie, ale nie wyjasnił dlaczego tak sądzi...

Pozdrawiamy AiT

nieprawda , czasami nawet na etapie projektu już myśli sie jak wkomponować przewody do DGP . Wiedzac teraz możesz zostawić sobie przepusty w stropie , ustawić odpowiednio sciany , wpuścić przewody np w pustaki stropowe aby potem ich nie zabudowywać lub móc zrobić sobie wyjścia przy podłodze

jeśli masz gdzieś dobrą firmę od kominków to zgłoś się do nich i niech ci poradzą , a temu specowi od architektury poprostu każ to zrobić przecież za coś mu płacisz