Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do budujących i wybudowanych:

Czy 34 tys za instalację grzewcza i wod -kan to dobra cena? Obejmuje:instalacje wod-kan, piec na eko-groszek z zasobnikiem (Viking Duo), bojler, góra grzejniki, na dole grzejnik w garazu i gabinecie, kuchnia salon i obie łazienki podłogówka + 2 drabinki w łazienkach, sterownik elektroniczny, Od pieca do zaworów instalacja miedziana potem pexa. Nie obejmuje styropianu, poza tym cały materiał , robocizna i uruchomienie. Aha w cenie rozłożą nam jeszcze instalacje odkurzacza centralnego- 7 punktów

I jeszcze: czym wypełniacie lukę między murłatą a ścianą kolankową:?

I co dajecie na chudziak pod styropian--czarna folię, czy papę, czy jakieś mazidło stosujecie?

i jeszcze czy u Was tynki cem wap-to jakies gotowe, czy tynkarze sami mieszali cement, piasek.....

Cześć jeśli idzie o pierwszą część to nie jest zbyt wygórowana cena, sam piec trochę kosztuje, ogulnie OK.

A jeśli chodzi o nastpne pytanko to u nas chłopaki dokręcali po dwa paski płyty karton-gips bezpośrednio do belki, a tynkarze dawali na to siatkę (żeby nie pękało) i tynk. Teraz nie widać różnicy tylko jak się puknie w tynk to daje taki dźwięk jak by był odparzony. Ja zapomniałam, że tak było robione i się przestraszyłam. POZDRAWIAM JA

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć jeśli idzie o pierwszą część to nie jest zbyt wygórowana cena, sam piec trochę kosztuje, ogulnie OK.

A jeśli chodzi o nastpne pytanko to u nas chłopaki dokręcali po dwa paski płyty karton-gips bezpośrednio do belki, a tynkarze dawali na to siatkę (żeby nie pękało) i tynk. Teraz nie widać różnicy tylko jak się puknie w tynk to daje taki dźwięk jak by był odparzony. Ja zapomniałam, że tak było robione i się przestraszyłam. POZDRAWIAM JA

Dzięki Wandzik! Mamy dwie wyceny-jedna ta powyżej, druga totalnie na odwal się-nie bedziemy w to wchodzić i kolegi, któremu wyceniono na 40 tys podobny układ. Zastanawiamy sie czy juz podpisać umowę-wykonawca jest dla nas przekonujacy , czy jeszcze szukać tańszego

Pytanie do budujących i wybudowanych:

Czy 34 tys za instalację grzewcza i wod -kan to dobra cena? Obejmuje:instalacje wod-kan, piec na eko-groszek z zasobnikiem (Viking Duo), bojler, góra grzejniki, na dole grzejnik w garazu i gabinecie, kuchnia salon i obie łazienki podłogówka + 2 drabinki w łazienkach, sterownik elektroniczny, Od pieca do zaworów instalacja miedziana potem pexa. Nie obejmuje styropianu, poza tym cały materiał , robocizna i uruchomienie. Aha w cenie rozłożą nam jeszcze instalacje odkurzacza centralnego- 7 punktów

I jeszcze: czym wypełniacie lukę między murłatą a ścianą kolankową:?

I co dajecie na chudziak pod styropian--czarna folię, czy papę, czy jakieś mazidło stosujecie?

i jeszcze czy u Was tynki cem wap-to jakies gotowe, czy tynkarze sami mieszali cement, piasek.....

Chodzi o instalację wewnątrz budynku i poza ?bo mi musieli podłączać się do kanalizacji i wody kłaść rury ok. 10 m od kanalizacji i 10m od wody do budynku, drenaż opaskowy wokół budynku, studnia do deszczówki i drenażu oraz podłączenia do rynien ok. 14800zł i pozostała instalacja wodno-kanalizacyjna w domu: piec na gaz ze zbiornikiem 100litrowym na wodę, grzejniki na górze, podłogówka na dole i cały materiał wraz z robocizną do tego układanie styropianu na podłodze w całym domu ok. 25200 razem ok.40000zł

Chodzi o instalację wewnątrz budynku i poza ?bo mi musieli podłączać się do kanalizacji i wody kłaść rury ok. 10 m od kanalizacji i 10m od wody do budynku, drenaż opaskowy wokół budynku, studnia do deszczówki i drenażu oraz podłączenia do rynien ok. 14800zł i pozostała instalacja wodno-kanalizacyjna w domu: piec na gaz ze zbiornikiem 100litrowym na wodę, grzejniki na górze, podłogówka na dole i cały materiał wraz z robocizną do tego układanie styropianu na podłodze w całym domu ok. 25200 razem ok.40000zł

UUuups--nie to tylko instalacja wewnątrz- kanalizy u nas nie ma, będzie POŚ a wodociąg dopiero będzie realizowany.

Duża róznica wychodzi 10 tys....

Czesc, okna to jest jedna z niewielu rzeczy z ktorych jestem zadowolona. U mnie z firmy Jocz, nie mieli zadnych problemow i ja nie mam tez. W klamkacj mam kluczyki i uchwyty do otwierania , gdy jestem na zewnatrz. W tym luku proponowano mi drzwi normalne, prostokatne tzn luk jest staly i mysle, ze to byloby lepsze rozwiazanie, gdyz panowie od wykonczenia poczatkowo zle obrobili ten luk (i drzwi zahaczaly przy otwieraniu).

dzieki za odpowiedzi w sprawie okna tarasowego. A powiedzcie jeszcze, jak chcieli Wam rozwiazać z tym łukiem jako fixem, bo ja chciałam własnie tak zrobić, żeby okno tarasowe było prostokatne, a nad nim okno-fix łukowe, ale to nie wychodzi z wymiarów, albo ten 'łuczek" prawie nie bedzie miał szybki, albo drzwi tarasowe beda za niskie. Mieliscie jakieś sensowne propozycje?

i jeszcze zastanawiam się, czy dac kolor w środku, bo teraz jest promocja i kolor 2-stronny jest w cenie 1- stronnego, ale właśnie tak jak Grazi myslę, że może potem byc problem z dobraniem kolorów w środku

I jeszcze pytanie o podłogówkę.

Wymysliłam sobie,żeby podłogówka była wszedzie i wiem, że niektórzy z was tak mają, np. Daniel chyba. ale ostatnio jeden z hydraulików z którym rozmawialismy zasiał we mnie wątpliwość.

Powiedzcie, jak to sie sprawdza, czy wystarcza, co macie na podłodze (ja nie chcę wszedzie płytek, częściowo beda płytki, częsciowo panele) i jak rozwiazaliscie ogrzewanie w garażu i nad nim?

Ciekawa jestem opini osób, które maja juz za soba sezon grzewczy z podłogówką

I jeszcze pytanie o podłogówkę.

Wymysliłam sobie,żeby podłogówka była wszedzie i wiem, że niektórzy z was tak mają, np. Daniel chyba. ale ostatnio jeden z hydraulików z którym rozmawialismy zasiał we mnie wątpliwość.

Powiedzcie, jak to sie sprawdza, czy wystarcza, co macie na podłodze (ja nie chcę wszedzie płytek, częściowo beda płytki, częsciowo panele) i jak rozwiazaliscie ogrzewanie w garażu i nad nim?

Ciekawa jestem opini osób, które maja juz za soba sezon grzewczy z podłogówką

cześć,

jeżeli podłogówka będzie prawidłowo zrobiona to nie ma żadnych problemów z ogrzewaniem. Trzeba tylko pamiętać, żeby dość gęsto układać rurki, wtedy zasilamy podłogi wodą o temperaturze w granicach 35 C. Podłoga się nie przegrzewa, w odczuciu nie jest zimna, ciepła nie czuć. Jeżeli będzie za mało rurek to może być problem z ogrzaniem pomieszczeń i trzeba dawać wodę o większej temperaturze a to już nie jest przyjemne bo podłogi robią się ciepłe.

U mnie rurki są ułożone co 10-15 cm, na strychu nad garażem co 20 cm, na strychu 10 cm styro pod rurkami. Co jeszcze, wylewka powinna być na rurkach w granicach 6,5 -7 cm (można więcej), wtedy ten beton akumuluje ciepło i długo oddaje do pomieszczeń. W łazienkach mam małe drabinki na obwodach z podłogi, takie tylko do wysuszenia ręczników. Na podłogach na parterze płytki, na poddaszu panele. Jak bym miał kasę to na poddaszu również robiłbym płytki, ze względu na łatwość sprzątania i psa z długą sierścią, który 2 razy do roku linieje.

Warto wcześniej zrobić projekt podłogówki, wtedy dla każdego pomieszczenia wiadomo jak układać rurki, tyle, że to kolejny koszt.

Co do regulacji temperatury, to potem poszczególne pętle można osobno ustawić na rozdzielaczu.

Kolejna kwestia to podejście instalatorów, ile tych rurek powinno być.... Moja rada jest taka, niezależnie jaki rodzaj pieca, rurki poukładać w miarę gęsto, pętle nie dłuższe jak 100 m, wtedy podłogi grzeją równomiernie, woda nie jest cieplejsza jak 35-40 C, nie czuć ciepła na stopach, da się to wszystko ładnie wyregulować.

Pozdrawiam - Daniel

podloga.jpg

Mam pytanie do Oliwkowiczów już mieszkających.

Napiszcie, proszę, które z podjętych podczas budowy decyzji okazały się strzałem w dziesiątkę, a co byście zmienili, gdybyście mogli jeszcze raz budować Oliwkę :) I chodzi mi tu bardziej o decyzje na etapie instalacji i wykończeniówki.

I jeśli to nie problem, podzielcie się zdjęciami Waszych wnętrz. Np. sień chętnie bym zobaczyła, kuchnię, łazienkę na górze, schody..... ech, wszystko mogłabym wymienić, hehe.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Sylwia

cześć,

jeżeli podłogówka będzie prawidłowo zrobiona to nie ma żadnych problemów z ogrzewaniem. Trzeba tylko pamiętać, żeby dość gęsto układać rurki, wtedy zasilamy podłogi wodą o temperaturze w granicach 35 C. Podłoga się nie przegrzewa, w odczuciu nie jest zimna, ciepła nie czuć. Jeżeli będzie za mało rurek to może być problem z ogrzaniem pomieszczeń i trzeba dawać wodę o większej temperaturze a to już nie jest przyjemne bo podłogi robią się ciepłe.

U mnie rurki są ułożone co 10-15 cm, na strychu nad garażem co 20 cm, na strychu 10 cm styro pod rurkami. Co jeszcze, wylewka powinna być na rurkach w granicach 6,5 -7 cm (można więcej), wtedy ten beton akumuluje ciepło i długo oddaje do pomieszczeń. W łazienkach mam małe drabinki na obwodach z podłogi, takie tylko do wysuszenia ręczników. Na podłogach na parterze płytki, na poddaszu panele. Jak bym miał kasę to na poddaszu również robiłbym płytki, ze względu na łatwość sprzątania i psa z długą sierścią, który 2 razy do roku linieje.

Warto wcześniej zrobić projekt podłogówki, wtedy dla każdego pomieszczenia wiadomo jak układać rurki, tyle, że to kolejny koszt.

Co do regulacji temperatury, to potem poszczególne pętle można osobno ustawić na rozdzielaczu.

Kolejna kwestia to podejście instalatorów, ile tych rurek powinno być.... Moja rada jest taka, niezależnie jaki rodzaj pieca, rurki poukładać w miarę gęsto, pętle nie dłuższe jak 100 m, wtedy podłogi grzeją równomiernie, woda nie jest cieplejsza jak 35-40 C, nie czuć ciepła na stopach, da się to wszystko ładnie wyregulować.

Pozdrawiam - Daniel

dzieki, Daniel,

a w garażu też masz połozona podłogówkę?

Rozumiem, że tam gdzie sa panele grzanie jest wystarczające?

Czy ktos jeszcze ma podłogówke w całym domu i może napisac jak to sie sprawdza?

dzieki, Daniel,

a w garażu też masz połozona podłogówkę?

Rozumiem, że tam gdzie sa panele grzanie jest wystarczające?

Czy ktos jeszcze ma podłogówke w całym domu i może napisac jak to sie sprawdza?

cześć,

garażu nie ogrzewam, ścianę między domem a garażem mam zrobioną tak jak zewnętrzną, czyli 40 cm Ytong. W największe mrozy po kilku dniach w garażu w granicach 0 C bywa.

Pozdrawiam - Daniel

hej wiesia

chciałam odpisać wieczorem jak z mężem pogadam, ale widze że nie mogę czekać ;)

kominek mamy naszej polskiej firmy tarnava (http://www.tarnava.eu/index.html?grp=1067) ale nie pamiętam teraz który to model;

co do ceny to chodzi Ci o całkowite wykonanie kominka do stanu obecnego czy tylko cena wkładu z osprzętem ?

nie mamy płaszcza wodnego ale mamy poprowadzony nawiew do górnych bliźniaczych pokoi;

na dole mamy wszędzie podłogówke (oprócz garazu gdzie jest kaloryfer) a na podłodze leżą kafelki oprócz salonu gdzie jest parkiet;

na górze podłogówka jest w łazience i pralni a rurki idą do tych pomieszczeń korytarzem od centralki która jest umieszczona w pomieszczeniu na pietrze - zwanym przez nas rupieciarnią :) ; w sypialni, garderobie i pokojch dziecięcych są kaloryfery.

W łazience i pralni są też dodatkowo grzejniki-grabinki do suszenia reczników i innych drobiazgów;

pozdrawiam

Edytowane przez ida i jacek

Wtaj Wiesiu u nas tak właśnie jest, najpierw podłoga, a później śniany. A wszystko zależy od fachowca, który będzie robił tynki musi po sobie sprzątać tak żeby było dobrze. I przede wszystkim ma wiedzieć co robi. Na podłogi można swobodnie wchodzić po dwuch dniach. POZDRAWIAM ja!!!!

Czy zabezpieczałaś podłogę jakoś żeby było mniej sprzątania po tynkach , czy na podłogę można dawać jakąś folię lub coś innego, pozdrawiam i proszę o odpowiedź