Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no niestety nie udało nam się w zeszłym roku zacząc, złozyło sie na to szereg czynników, ale cóż nie ma tego złego.

Teraz czekamy na decyzje kredytową i gdy puści mróz zaczynamy.

Mam dwa pytania do Oliwkowiczów

1. Okno w kuchni -wymiary 180x150, zmienialiście je czy zostawiliście jak w projekcie?

2. Komin do pieca kondensacyjnego z zamkniętą komora spalania- budowaliście systemowy czy wyprowadzaliście go murami na zewnatrz?

Nic straconego-zima w tym roku ma byc krótka-ruszycie z kopyta i szybko nadrobicie zaległości:)

pyt 1- jak w projekcie

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hop hop Buczynko jak Wasze dalsze planowanie?? My chyba dzis zamówimy drzwi. A mój "gniotący" problem to jak rozplanować nasza dolną zniekształconą stety i niestety łazienkę..... Muszę wiedzieć przed instalatorami.

A i jeszcze do wszystkich "surowych" czy słyszeliscie o idacych podwyżkach cen styropianu???? Może zakupić jeszcze po zimowych??? Przynajmniej ten na podłogi....

najpierw dziekuję Idzie i Jackowi za odpowiedzi:)

A nasze planowanie przeżywa rewolucję!

Jak chodzilismy po tym pomieszczeniu nad garażem na budowie, to stwierdziliśmy, że jest ogromne i może jesszcze coś z nim zrobić, bo garderoba i pralnia takie wielkie nie musza być. Poza tym nie bardzo mam pomysł na górna łazienkę, bo wszystkie sprzęty jakoś nam wychodza w jednej jej częsci, a druga pusta i szkoda miejsca, więc wylądowaliśmy u architektów, którzy projektowali przebudowe domu znajomych, no i ...rewolucja! Pan popatrzył i powiedział, że nad garażem to piekna sypialnia by była, a mnie sie tak na poczatku marzyło, więc znów zaczełam o tym myslec....

No i okazuje sie, że jak sie coś nie udaje, to może tak własnie ma być. może dobrze, że nie zdążyliśmy jeszcze wymurowac ścianek działowych na górze, bo pewnie beda w zupełnie innych miejscach. Będe donosic, co wymyśla państwo architekci i co my na to.

Musimy tez szybko zamawiać okna, bo maja podrożeć od 1 marca, a wciąż roztrząsamy rozwiazania na okno tarasowe

Edytowane przez buczynkaa

No i ciagle zgryz z podlogówką. Umysliłam sobie, że bedzie wszędze , a tu wszyscy fachowcy sceptyczni bardzo - hydraulicy, i nawet architekci. Więc kolejny raz Was pomeczę, teraz nas straszą, ze podłoga bedzie za ciepła i sprawia to dyskomfort. Daniel, Ty pisałeś, że połozenie rurek gęściej umozliwia utrzymanie nizszej tempertury podłogi.

Oliwkowicze, prosze powiedzcie, jak Wam sie chodzi po Waszych podgrzewanych podłogach - nie są za ciepłe? a jednocześnie czy to ogrzewanie zapewnia ciepło w domu, co ile kładliscie rurki. Czy macie zastrzeżenia?

A może ktoś może nam polecić sprawdzonego hydraulika, który położy podłogówkę (w okolicach Warszawy)?

Kiziorowo, My zostawiamy okno w kuchni jak w projekcie, choć niełatwo potem rozplanować wszystkie sprzety i własciwie trzeba zrezygnowac prawie z górnych szafek. Ja nie jestem zwolenniczka zlewy pod oknem, ale bede musiała sie z tym pogodzić. Narazie na etapie murów wygląda ładnie takie duże okno:)

No i ciagle zgryz z podlogówką. Umysliłam sobie, że bedzie wszędze , a tu wszyscy fachowcy sceptyczni bardzo - hydraulicy, i nawet architekci. Więc kolejny raz Was pomeczę, teraz nas straszą, ze podłoga bedzie za ciepła i sprawia to dyskomfort. Daniel, Ty pisałeś, że połozenie rurek gęściej umozliwia utrzymanie nizszej tempertury podłogi.

Oliwkowicze, prosze powiedzcie, jak Wam sie chodzi po Waszych podgrzewanych podłogach - nie są za ciepłe? a jednocześnie czy to ogrzewanie zapewnia ciepło w domu, co ile kładliscie rurki. Czy macie zastrzeżenia?

A może ktoś może nam polecić sprawdzonego hydraulika, który położy podłogówkę (w okolicach Warszawy)?

cześć,

odnośnie podłogówki to poczytaj wątki na forum dotyczące takiego rozwiązania. Fakt faktem, że utarło się sporo nieprawdziwych opinii o kłopotach z krążeniem, kurzem itp. Moja żona całkowicie się zdała na mnie przy wyborze ogrzewania i teraz jak pytam czy jakbyśmy budowali od nowa to podłogówka obowiązkowo wszędzie.

Zresztą przepisy mówią dość jasno, że chyba więcej jak 45 C nie może mieć woda zasilająca podłogi (mogę trochę pokręcić z tą temperaturą bo już nie pamiętam).

W pracy w dwóch pomieszczeniach mamy podłogówkę elektryczną i ta faktycznie grzeje za mocno, czuć ciepło płynące od dołu, trochę to męczy.

Mam również zatopione czujniki temperatury w wylewce i czasami sprawdzam to maksymalnie podłoga miała 28 C, średnio 25-26 C.

Napewno uczucie ciepła jest inne jak przy grzejnikach, jest wszędzie tak "równo" ciepło, jak lubisz sobie przysiąść przy kaloryferku to w przypadku podłogówki jest problem z wygrzaniem plecków :).

Kolejną sprawą przy podłogówce są moce kotła, bo nie trzeba grzać mocno wody, w naszym przypadku wystarcza pompa o mocy 10 KW, a dom ma zapotrzebowanie w granicach 8 KW (jak poprawię poddasze to tak będzie miał :) ) wyliczone, i to by się zgadzało bo nawet w największe mrozy pompa nie pracuje całą dobę.

To co Ci mogę jeszcze podpowiedzieć, to może poprowadzić na zapas rurki w ścianach na kaloryfery, jak będą potrzebne to można wykorzystać. Nasz znajomy postanowił grzać dom piecami kondensacyjnymi elektrycznymi i kominkiem z rozprowadzniem, ale na wszelki wypadek doprowadził rurki do kaloryferów.....

Tyle, że to w przypadku dobrze zrobionej podłogówki jednak mija się z celem.......

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1533173.html

Pozdrawiam - Daniel

najpierw dziekuję Idzie i Jackowi za odpowiedzi:)

A nasze planowanie przeżywa rewolucję!

Jak chodzilismy po tym pomieszczeniu nad garażem na budowie, to stwierdziliśmy, że jest ogromne i może jesszcze coś z nim zrobić, bo garderoba i pralnia takie wielkie nie musza być. Poza tym nie bardzo mam pomysł na górna łazienkę, bo wszystkie sprzęty jakoś nam wychodza w jednej jej częsci, a druga pusta i szkoda miejsca, więc wylądowaliśmy u architektów, którzy projektowali przebudowe domu znajomych, no i ...rewolucja! Pan popatrzył i powiedział, że nad garażem to piekna sypialnia by była, a mnie sie tak na poczatku marzyło, więc znów zaczełam o tym myslec....

No i okazuje sie, że jak sie coś nie udaje, to może tak własnie ma być. może dobrze, że nie zdążyliśmy jeszcze wymurowac ścianek działowych na górze, bo pewnie beda w zupełnie innych miejscach. Będe donosic, co wymyśla państwo architekci i co my na to.

Musimy tez szybko zamawiać okna, bo maja podrożeć od 1 marca, a wciąż roztrząsamy rozwiazania na okno tarasowe

Co do okna tarasowego to tak wygląda zwężone do 180cm z ruchomym słupkiem, czyli gdy trzeba to masz wielkie wejście(myślę o wnoszeniu mebli), a kiedy nie to jest okno dzielone na pół.

BUDOWA 006.jpg

Co do dylatacji to my się tym nie martwiliśmy, hydraulicy kładli folię i piankę(tam gdzie podłogówka), a dalej to moi od podłogi dostali specjalną taśmę- gąbka z folią i jedni mocowali, a następni lali. A co do tynkarzy to robili tak żeby było dobrze. Jak będę w domu to wstawię zdjęcia, chociaż chłopaki obcinali folię która później wystawała pomiędzy ścianą i podłogą. Pozdrawiam ja.

Tak to wygląda po wylaniu i podeschnięciu tynków.

Dziękuję Wandzik za odpowiedź, do oliwkowiczów mieszkających czy macie ogrzewany garaż?

... do oliwkowiczów mieszkających czy macie ogrzewany garaż?

u nas w garażu jest spory kaloryfer, ale termostat ma tak ustawiony, że wl=łącza się dopiero jak tem spadnie do 2 lub 0 st (nie pamiętam dokładnie) - a to dlatego, że mamy wyjście wody w garażu i nie chcemy doprowadzić do zamarznięcia.

co do tarasu to my mamy ogromny zachodzacy na oba okna tarasowe - czyli na dwoch scianach domu; jak wreszcie siatka zarośnie roślinkami to będzie bardzo przyjemnie ;) odpowiada mi jego wielkośc i usytuowanie bo w zaleznosci od pogody i wiatru (a potrafi u nas wiac niemiłośiernie) możemy wybrac sobie gdzię będziemy siedzieć.

Dziękuję Ida i Jacek za odpowiedź i jeszcze jedno pytanie na zdjęciach, które zamieściliście zauważyłam, że nie macie kaloryferów pod oknami połaciowymi tylko w innym miejscu czy okna te nie pocą się bo mi obecnie montują na górze kaloryfery i też nie będę miała pod tymi oknami (okna mam firmy roto z nawiewnikami)

Moi drodzy dokladnie zaczełem analizowac zestawienie materiałow dołaczonych do projektu ( jestem na etapie zakupu materiałów) i dziwi mnie ilosć betonu a mianowicie :

B15-15,7 m/3

B20 42 m/3

B7,5 4,4 m/3

Analizujac posty zauwazylem ze srednio na ławy idzie cos około 17-18m/3-w zaleznosci co gdzie komu a co z reszta?Tyle idzie na chudziak i strop?Czy to jest po prostu calosciowo z podłogami...?

Mozecie podpowiedziec ile Wam poszło betonu, jaki i na co bo zaczynam miec dylemat...z góry dzieki

Daniel i Wandzik, dziekuje za opowiedzi.

Ponawiam pytanie, czy ktos jeszcze moze sie podzielic doswiadczeniami lub przemysleniami na temat podłogówki.

Po spotkaniu z 3 hydraulikami wiem coraz mniej. (jeden powiedział, że oprócz podłogówki musza być w każdym pomieszczeniu jeszcze grzejniki, dla drugiego w ogóle "nie ma problemu" z podłogówka wszedzie, zaden nie wzbudził naszego zaufania...)

Zbyszek1982, piszę pod dyktando męża (nie wiem co piszę, mam nadzieje, że wiesz co czytasz:)) - beton:

b15 (chudziak) pod ławy 4,5m3

b20 (ławy) 14 m3

b15(fundamenty) ok.15m3

b20(strop nad garażem podwójnym) 5m3

b20 (strop nad mieszkaniem) ok.12m3

+beton z betoniarki na drobniejsze rzeczy jak nadproża itd.

(tam gdzie napisałam "ok.", to nie zapisaliśmy ilości, tyle nam wychodzi z ceny którą płaciliśmy)

Zbyszek1982, piszę pod dyktando męża (nie wiem co piszę, mam nadzieje, że wiesz co czytasz:)) - beton:

b20 (ławy) 14 m3

b15(fundamenty) ok.15m3

(tam gdzie napisałam "ok.", to nie zapisaliśmy ilości, tyle nam wychodzi z ceny którą płaciliśmy)

Dzieki bardzo, podobnie wyliczałem sobie, jedynie na strop mniej bo mamy garaz jednostanowiskowy.Mozesz mi wytłumaczyc o co chodzi z betonem b15(fundamenty) ok.15m3 -na co on dokladnie poszedł?

b20 (ławy) 14 m3

b15(fundamenty) ok.15m3

Hej! Zbyszek dolicz jeszcze ok. 4.5m3 na wieniec ( moze mniej jak masz 1garaż ) i nam na schody doszło niecałe 2m3 - braliśmy wszystko z gruszki - warto kompleksowo betonowac odchodzą koszty transportu i pompy. Taras i schody przed domem osobny temat. Pozdrawiamy

Dopytałam męża i juz wiem:

b15 (chudziak) pod ławy 4,5m3 - to był beton wlany w wykopy pod ławy pod zbrojenie (żeby nie leżało na piachu) i po włożeniu zbrojenia wylewa sie ten drygi beton, czyli

b20 (ławy) 14 m3

b15(fundamenty) ok.15m3 - a to to po prostu chudy beton pod podłogi

schody były wylewane z betoniarki, a wieniec razem ze stropem