Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy serdecznie, Kasia i Andrzej z tej strony :)

Od jakiegos czasu śledzimy forum, czytamy, przelądamy... Oliwka z garażem spodobała nam sie od razu jak ja zobaczyliśmy ale chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian (chyba jak każdy) i teraz mamy małe wątpliwości... A mianowicie szwagier znalazł dosc taniego architekta który na podstawie gotowego projektu stworzy dla niego indywidualny projekt + adaptacje + pomoc w załatwianiu spraw i weźmie za to ok 5500 i teraz czy warto kupowac gotowy projekt Oliwki gdzie koszt wynosi ok 1500 + reszta opłat za wprowadzanie zmian + opłata za adaptację czy moze tz zglosic sie do tegoż architekta? Dodam, że posiadamy troche niewymiarowa działke granicząca z działka szwagra wiec chyba dobrze by bylo gdyby zajął sie wszytskim jeden architekt...

PS. Kto z Was buduje na sląsku, pamiętam że był ktos ze sląska...

Pochwalimy się, a co!

Nareszcie się zaczynamy kończyć gorę :) Nowe fotki w fotoplastykonie z podpisu.

Ech kiedy i my będziemy cieszyć się tym etapem - baaaardzo fajnie to wygląda i cieszy końcowym efektem :) . A teraz kilka pytań : zdradz rodzaj podłogi na piętrze??? czy wnękę pod schodami w kuchni masz już jakoś zaplanowaną?? ...

Witamy serdecznie, Kasia i Andrzej z tej strony :)

Od jakiegos czasu śledzimy forum, czytamy, przelądamy... Oliwka z garażem spodobała nam sie od razu jak ja zobaczyliśmy ale chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian (chyba jak każdy) i teraz mamy małe wątpliwości... A mianowicie szwagier znalazł dosc taniego architekta który na podstawie gotowego projektu stworzy dla niego indywidualny projekt + adaptacje + pomoc w załatwianiu spraw i weźmie za to ok 5500 i teraz czy warto kupowac gotowy projekt Oliwki gdzie koszt wynosi ok 1500 + reszta opłat za wprowadzanie zmian + opłata za adaptację czy moze tz zglosic sie do tegoż architekta? Dodam, że posiadamy troche niewymiarowa działke granicząca z działka szwagra wiec chyba dobrze by bylo gdyby zajął sie wszytskim jeden architekt...

PS. Kto z Was buduje na sląsku, pamiętam że był ktos ze sląska...

tak są tez i ze śląska oliwkowicze :) my z okolic gliwice-zernica . hmmm projektant faktycznie chyba tani zważywszy że oryg, projekt ok.2000 + szym przypadku architekt adaptujący wnętrza i przygotowujący komplet dokumentacji do pozwolenia na budowe 2500 ... warte przemyślenia

wiesia co do okien połaciowych to faktycznie na gorze prawie wszędzie nie mamy pod nimi kaloryferów i okna się nie pocą, ale mamy w domu wentylacje mechaniczną i nie wiem jaki to ma wpływ na ten fakt. Jak będzie u Was ?

Dziękuję za odpowiedź u nas na razie prawdopodobnie będzie wentylacja zwykła, pozdrawiam

tak są tez i ze śląska oliwkowicze :) my z okolic gliwice-zernica . hmmm projektant faktycznie chyba tani zważywszy że oryg, projekt ok.2000 + szym przypadku architekt adaptujący wnętrza i przygotowujący komplet dokumentacji do pozwolenia na budowe 2500 ... warte przemyślenia

Dobrze wiedzieć, my z Katowic wiec niedaleko :). Jak wszytsko dobrze pójdzie to za rok rozpoczniemy budowe, ale jescze daleka droga przed nami zanim załatwi sie srawy urzedowe...

Pozdrawiamy :)

Dzięki! :)

powiedz proszę co masz na podłodze w sypialni, podoba mi się bardzo...

Na dole w gościnnym na razie mamy sypialnię , tam mamy wykładzinę.

Na górze panele podłogowe (staraliśmy się dobrać takie, aby tworzyły szum dla oka i nie było za bardzo widać gdzie się kończą, a gdzie zaczynają, dzięki temu wyglądają lepiej mimo, że to tylko panele).

Ech kiedy i my będziemy cieszyć się tym etapem - baaaardzo fajnie to wygląda i cieszy końcowym efektem :) . A teraz kilka pytań : zdradz rodzaj podłogi na piętrze??? czy wnękę pod schodami w kuchni masz już jakoś zaplanowaną?? ...

Na górze są w holu i garderobie - gres Opoczno Real Stone, w pokoju dziecięcym panele Egger, Sypialnia panele Classen - żaden mercedes, ale dają radę. Eggera trochę łatwiej się układa, ale brzegi są moim zdaniem gorzej zabezpieczone przed ew. wilgocią niż Classen'a. Classen ma wosk na brzegach, ale są dużo mniej wygodne w układaniu. Całość wyszła nawet dość tanio ;)

Narzędziowe odkrycie - gilotyna do podłogi - cud, miód, malina - świetna sprawa do paneli, polecam nawet zakup. Nasza kosztowała 120pln w Leroy, a wypożyczenie z Komfortu to koszt 20pln/dobę, więc po 6 dniach roboty będziemy do przodu - te 40m kw zajęło mi 3 dni. (20mkw Eggera 1 dzien, 20mkw Classena 2 dni) Robiłem to pierwszy raz w życiu.

Jeszcze tam nic nie mamy (pod schodami od strony kuchni), ale mamy plan. Lodówka, szafka cargo, piekarnik oraz kawałek blatu (uznaliśmy, że mamy tego trochę za mało w Oliwkowej kuchni).

Na górze są w holu i garderobie - gres Opoczno Real Stone, w pokoju dziecięcym panele Egger, Sypialnia panele Classen - żaden mercedes, ale dają radę. Eggera trochę łatwiej się układa, ale brzegi są moim zdaniem gorzej zabezpieczone przed ew. wilgocią niż Classen'a. Classen ma wosk na brzegach, ale są dużo mniej wygodne w układaniu. Całość wyszła nawet dość tanio ;)

Dzięki Mataj za odp. ale mi chodziło dokładnie o rodzaj paneli, czyli dokładną nazwę paneli w pokoju z bordową ścianą, ładnie wyglądają, jeśli to nie problem, to podaj proszę:)...życzę szybkiego wykończenia Oliwki...

Dzięki Mataj za odp. ale mi chodziło dokładnie o rodzaj paneli, czyli dokładną nazwę paneli w pokoju z bordową ścianą, ładnie wyglądają, jeśli to nie problem, to podaj proszę:)...życzę szybkiego wykończenia Oliwki...

Proszę bardzo:

CLASSEN, dekor: dąb vancouver. Obecnie do kupienia w Leroy Merlin za niecałe 34pln/mkw. Żadna rewelacja, aczkolwiek do sypialni AC4 to aż nadto ;) tyle, że ciut cienkie (7mm).

Nie mam podlogowki na calosci, trudno powiedziec. Wg mnie jesli masz gaz nie bedzie za cieplo tylko z podlogowka. Jesli nie pale w kominku, to jest sredniokomfortowo, ze sie tak wyraze. Ale ja lubie cieplo. Np. w lazience na gorze mam podlogowke i kaloryfer- drabinke. Uwazam, ze jest to optymalne rozwiazanie.

Moje okna poca sie, ale przy tej ilosci wody w scianach to chyba normalne. Mam nadzieje, ze gdy dom wyschnie, okna tez beda suche.

Dziękuję Ida i Jacek za odpowiedź i jeszcze jedno pytanie na zdjęciach, które zamieściliście zauważyłam, że nie macie kaloryferów pod oknami połaciowymi tylko w innym miejscu czy okna te nie pocą się bo mi obecnie montują na górze kaloryfery i też nie będę miała pod tymi oknami (okna mam firmy roto z nawiewnikami)

Nie mam podlogowki na calosci, trudno powiedziec. Wg mnie jesli masz gaz nie bedzie za cieplo tylko z podlogowka. Jesli nie pale w kominku, to jest sredniokomfortowo, ze sie tak wyraze. Ale ja lubie cieplo. Np. w lazience na gorze mam podlogowke i kaloryfer- drabinke. Uwazam, ze jest to optymalne rozwiazanie.

Ja obecnie jestem na etapie robienia ogrzewania na dole mam wszędzie podłogówkę+ kaloryfer drabinka w łazience (tam jest podłogówka i kaloryfer) i oprócz małego pokoju gdzie jest kaloryfer, a na górze wszędzie kaloryfery ale dodatkowo w górnej łazience hydraulik doradził aby oprócz drabinki dać jeszcze mały kaloryfer pod oknem połaciowym,

Czy ktoś niedawno tzn jesienią robił ocieplenie domu styropianem 15cm i jak to się ma cenowo ja na razie na wiosnę chcę ocieplić bez tynku kolorowego tylko styropian siatka i klej, pozdrawiam

U nas na górze grzejniki tez nie będą pod połaciówkami.....wentylacja grawitacyjna.... obadamy- mnie tez szkoda ścian na grzejniki było-instalator twierdzi że bedzie ok

A dziś doczytałam ,że pod kominkiem posadzka nie może być ocieplona styropianem---czy tak macie, że w miejscu pod kominek nie kładliscie styro?? Tylko co-sam beton?

I jeszcze- dziś facet przekonywał nas o wyższości tynków gipsowych nad cw, które chcielismy-- Widzę że dziewczyny też kładły cw-czy coś konkretnie zdecydowało o tym że cw a nie gips? Czy planujecie gładzie?

Mam pytanko czy ktos z was budowal sciany jednowarstwowe z solbetu 42?Dzis facet bardzo to zachwalal i nie wiem czy sie nie dam namówic...jak myslicie sciany jednowarstwowe sie sprawdzaja?

Cześć,

ja jestem "jednowarstwowcem", ytong 40 cm, czyli podobnie do solbetu 42 cm. Przy takim systemie trzeba mieć dobrą ekipę, która wie jak z tego budować, jak ocieplać nadproża, wieńce, jak przygotować podkład pod stropy, itp. Tutaj nie ma miejsca na błędy bo tego nie przykryjesz styropianem.

Wadą tego materiału jest jego delikatność, pewnie będzie to gęstość 400 lub 350 i murarze muszą się z nim delikatnie obchodzić. Ekipa powinna mieć również odpowiednie narzędzia, kielnie do kleju. mieszadła, tarki, piłę do cięcia bloczków, gumowe młotki itp.

Samo budowanie to nic trudnego, pierwsza warstwa na zwykłejk zaprawie musi być idealnie wypozimowana, potem na klej prawie samo wychodzi.

A trzeba jeszcze pamiętać o szerokości fundamentów, przy 42 cm to bloczki betonowe po szerokości powinny być układane

Dom w takim systemie jest ciepły, co do rachunków to od 10 grudnia do 14 lutego za ogrzewanie domu wychodzi coś ok. 600 zł, czyli 300 zł/ miesiąc, a wiadomo jak było zimno. Oczywiście nie zrobisz domu energooszczędnego w takim systemie, (chociaż jest już ytong 48 cm Energo, tylko bardzo drogi) ale źle nie jest. Jak ktoś nie chce styro na ścianach to warto się zastanowić....

Pozdrawiam - Daniel

Edytowane przez TypeR