jurkas 25.02.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Witam wszystkich! My również jak Mataj na podobnym etapie: https://picasaweb.google.com/jurkas30/BUDOWA?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 25.02.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Dziękuj annaop za odpowiedź i czekam na kolejną, gratulacje dla oliwkowiczów bardziej zaawansowanych w budowie, bardzo ładne zdjęcia jurkas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 26.02.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Cześć, ja jestem "jednowarstwowcem", ytong 40 cm, czyli podobnie do solbetu 42 cm. Przy takim systemie trzeba mieć dobrą ekipę, która wie jak z tego budować, jak ocieplać nadproża, wieńce, jak przygotować podkład pod stropy, itp. Tutaj nie ma miejsca na błędy bo tego nie przykryjesz styropianem. Wadą tego materiału jest jego delikatność, pewnie będzie to gęstość 400 lub 350 i murarze muszą się z nim delikatnie obchodzić. Ekipa powinna mieć również odpowiednie narzędzia, kielnie do kleju. mieszadła, tarki, piłę do cięcia bloczków, gumowe młotki itp. Samo budowanie to nic trudnego, pierwsza warstwa na zwykłejk zaprawie musi być idealnie wypozimowana, potem na klej prawie samo wychodzi. A trzeba jeszcze pamiętać o szerokości fundamentów, przy 42 cm to bloczki betonowe po szerokości powinny być układane Dom w takim systemie jest ciepły, co do rachunków to od 10 grudnia do 14 lutego za ogrzewanie domu wychodzi coś ok. 600 zł, czyli 300 zł/ miesiąc, a wiadomo jak było zimno. Oczywiście nie zrobisz domu energooszczędnego w takim systemie, (chociaż jest już ytong 48 cm Energo, tylko bardzo drogi) ale źle nie jest. Jak ktoś nie chce styro na ścianach to warto się zastanowić.... Pozdrawiam - Daniel A czy czy ktos moze budował z solbetu ale nie 42 cm a 24 cm + ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 26.02.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 To Danielu, czemu akurat 1 warstwowa ściana - Ytong? Taniej? Szybciej? Bo cieplej to chyba nie koniecznie w porównaniu do ściany 2w? Cześć, wybraliśmy ścianę 1W bo taka technologia nam odpowiadała, cenowo w 2008 roku wychodziło podobnie jak 2W na gotowo. To była już końcówka szaleństwa cenowego a hurtownicy nadal chcieli mocno trzymać ceny. Ja miałem wtedy sprowadzić materiał na ściany z Austrii bo było taniej niż w naszych hurtowniach a mieszkamy z 40 km od Sieradza, gdzie jest fabryka Xelli. Ostatecznie jeden hurtownik z Kielc się złamał i dał "nornalną" cenę, zamówiłem przez niego, przyjechało z Sieradza..... Co do wyboru, to przemawiała do nas łatwość i szybkość budowy, w miarę ciepły dom bez konieczności klejenia styro, łatwość kładzenia instalacji, proste ściany jak pod linijkę, więc potem cienkie tynki (które ekipa spierniczyła trochę). Co to samej budowy, to ekipę miałem super, majster lubił tak budować, był po szkoleniach i kilka domów w roku w takiej technologii stawiał. Błędów raczej nie popełnił, mam tylko po ekipie od poddasza poprawkę do zrobienia, docieplenie murłaty jest za małe. Miałem dostęp do termometru laserowego i obmierzyłem w mrozy ściany, w obrębie murłaty 3 C mniej niż gdzie indziej. Da się od zewnątrz wcisnąć jeszcze wełnę, bo nie mamy podbitki i tynku zrobionego. Starałem się pilnować praktycznie każdego etapu osobiście, ale i tak jakieś błędy się pojawiły...... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 26.02.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 U nas na górze grzejniki tez nie będą pod połaciówkami.....wentylacja grawitacyjna.... obadamy- mnie tez szkoda ścian na grzejniki było-instalator twierdzi że bedzie ok A dziś doczytałam ,że pod kominkiem posadzka nie może być ocieplona styropianem---czy tak macie, że w miejscu pod kominek nie kładliscie styro?? Tylko co-sam beton? I jeszcze- dziś facet przekonywał nas o wyższości tynków gipsowych nad cw, które chcielismy-- Widzę że dziewczyny też kładły cw-czy coś konkretnie zdecydowało o tym że cw a nie gips? Czy planujecie gładzie? Witaj ANNAOP! U nas na górze są grzejniki pod połaciówkami bo tam nam nie będą przeszkadzały w niczym, a poza tym mamy tak podniesioną ściankę kolankową (2pustaki), że zmieszczą się tam grzejniki aluminiowe FERRUM MAX (FERRUM polski producentgrzejników alu. i żeliwnych naprawdę się opłaca). My kominka nie mamy, ale szwagry obok tak (bliźniak) i ekipa wylewająca posadzki pod kominek i piec w kotłowni nie dawali styro, bo po kilku latach może nagle się okazać że masz kominek kilka cm niżej niż powinien być. Co do tynków to faktycznie może i gipsowe są lepsze co do gładkości, ale co do twardości to nie bardzo, a co przeważyło że zostały wybrane c.w. pokrótce opowiem. Widziałam u znajomych, którzy się niedawno budowali- tynki C.W i na tym bezpośrednio farba, super wrażenie. Dla udowodnienia, że lepiej- gisowe firma zrobiła im w sypiani- ten sam kolor wygląda moim i tych znajomych zdaniem paskudnie, tak plastikowo. Ale to kwestia gustu i wymagań. Ja bardzo lubię ciepło i naturalność więc w naszym domu nie ma halogenów i nie chcę mieć idealnych ścian. Chłopaki od tynków wiedzą, że robią bezpośrednio pod farbę, tu będzie prawdopodobnie FAST bo jakby co to ona pokryje małe mankamenty. Jedyne miejsce na którym będą tynki gipsowe to SUFITY. POZDRAWIAM JA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 27.02.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Do WANDZIK - dzięki za inf. ale prosze podpowiedz co oznacza FAST ??? ( kurcze może głupie pytanko ale nie wiem z czym to powiązać ) Do Jurkas - ciepła ta wasza olivka - super!! Podziel się prosze inf ile miałeś m2 ocieplenia i tynku zewnętrznego??? mamy podobnie 2garaze + 2 pustaki ściany kolank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Garbicz 27.02.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam serdecznie! Zapraszam na stronę fanklubu domu Oliwka: http://www.domoliwka.pl Na stronie można umieszczać własne domy na mapie Polski i komunikować się z innymi właścicielami domów Oliwka. Dodatkowo można stworzyć własny kosztorys oraz przeglądać aktualne kosztorysy i galerie innych użytkowników. Pozdrawiam i do zobaczenia w naszym fanklubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 27.02.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Do WANDZIK - dzięki za inf. ale prosze podpowiedz co oznacza FAST ??? ( kurcze może głupie pytanko ale nie wiem z czym to powiązać ) Do Jurkas - ciepła ta wasza olivka - super!! Podziel się prosze inf ile miałeś m2 ocieplenia i tynku zewnętrznego??? mamy podobnie 2garaze + 2 pustaki ściany kolank. Witaj FAST firma produkująca farby wewnętrzne, zewnętrzne, tynki strukturalne itp. Mam blisko hurtownię z mieszalnią i już używałam tych farb, muszę powiedzieć że jestem zadowolona. I ceny nie powalają.POZDRAWIAM JA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 27.02.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Nie mam podlogowki na calosci, trudno powiedziec. Wg mnie jesli masz gaz nie bedzie za cieplo tylko z podlogowka. Jesli nie pale w kominku, to jest sredniokomfortowo, ze sie tak wyraze. Ale ja lubie cieplo. Np. w lazience na gorze mam podlogowke i kaloryfer- drabinke. Uwazam, ze jest to optymalne rozwiazanie. Czolem. Mamy tylko podlogowke na dole, na gorze grzejniki. W domu utrzymujemy bez problemow temperature 20-22 stopnie (wiecej tez mozemy, ale wtedy jest za cieplo). Rowniez przy mrozach, ktore niedawno byly -21. Kominka narazie niestety nie mamy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 27.02.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Czolem. Mamy tylko podlogowke na dole, na gorze grzejniki. W domu utrzymujemy bez problemow temperature 20-22 stopnie (wiecej tez mozemy, ale wtedy jest za cieplo). Rowniez przy mrozach, ktore niedawno byly -21. Kominka narazie niestety nie mamy. Pozdr. Bardzo ładna oliwka, czym ogrzewasz jaki piec ja będę miała ogrzewanie na gaz, czy ktoś ogrzewa gazem?, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 27.02.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Cześc wszystkim!Mataj, Jurkas, gratuluję dalszych postepów w urządzaniu, miło popatrzeć, Jurkas pięknie wyglądaja Twoje schody. a my wreszcie zamówilismy okna, musieliśmy sie pospieszyć, bo znajoma hurtownia dała cynk, że kończy się promocja (swoja droga miło byc takim stałym klientem - rabat Ci dadzą, pozwolą zamówic przez telefon i na pieniadze poczekają...) - decyzja zapadła - okno tarasowe jak w projekcie - z łukiem, trójdzielne (zachwyciło mnie okno u Grazi), mam nadzieję, że nie pożałuje tego wydatku. Pojawił sie pomysł zainstalowania kominka z płaszczem wodnym, ponieważ nastawiamy sie na gaz, a będzie on pociagniety za rok z kawałkiem, wiec nie chcemy już instalować butli na gaz, a takie było poczatkowe założeni, tylko musimy jedna zimę przeżyć, no i podpowiedziano nam taki kominek (a planujemy ogrzewanie podłogowe wszedzie). Ja raczej myślałam wczesniej o DGP i to grawitacyjnym (żeby nie było turbiny, żeby być niezależnym od prądu, a wtedy służyłoby to za ogrzewanie awaryjne i uzupełniające). jakie sa u Was rozwiazania i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 27.02.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Czolem.Mamy tylko podlogowke na dole, na gorze grzejniki. W domu utrzymujemy bez problemow temperature 20-22 stopnie (wiecej tez mozemy, ale wtedy jest za cieplo). Rowniez przy mrozach, ktore niedawno byly -21. Kominka narazie niestety nie mamy. Poz Tak, zgadza sie, oczywiscie taka temperatura jest bez problemu. Ale ja kocham super cieplo, wiec leze sobie przed kominkiem - mysle ze jest tu kolo 26 stopni, a moj malzonek, w drugim koncu pokoju ma juz temperature normalna, czyli chyba tez 21 albo troche wiecej ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkas 27.02.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Do WANDZIK - dzięki za inf. ale prosze podpowiedz co oznacza FAST ??? ( kurcze może głupie pytanko ale nie wiem z czym to powiązać ) Do Jurkas - ciepła ta wasza olivka - super!! Podziel się prosze inf ile miałeś m2 ocieplenia i tynku zewnętrznego??? mamy podobnie 2garaze + 2 pustaki ściany kolank. Witam, annaop, nie pamiętam dokładnie, ale myślę, że poszło ponad 200m2, chyba coś około 220m2. Dzięki buczynkaa i wiesia1961 - to miło słyszeć od kogoś pochwały, zwłaszcza, jak ktoś angażuje się w budowę całym sercem, siłą i umysłem (o kasie w to włożonej już nie wspomnę...) Pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego zamieszkania we własnych Oliwkach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 28.02.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Bardzo ładna oliwka, czym ogrzewasz jaki piec ja będę miała ogrzewanie na gaz, czy ktoś ogrzewa gazem?, pozdrawiam My ogrzewamy eko-groszkiem. Niestety nie mamy gazu w ulicy, a zapalniczka na podwórku nas nie przekonała. Może nawet trochę teraz żałuję. Tak, zgadza sie, oczywiscie taka temperatura jest bez problemu. Ale ja kocham super cieplo, wiec leze sobie przed kominkiem - mysle ze jest tu kolo 26 stopni, a moj malzonek, w drugim koncu pokoju ma juz temperature normalna, czyli chyba tez 21 albo troche wiecej ; 26 stopni, to faktycznie zbyt wysoka temperatura, na podłogówce nie jest ani dobra dla instalacji, ani dla zdrowia. Wiem jednak, że do osiągnięcia, ale jak dla mnie zdecydowanie niekomfortowe (powietrze za ciepłe, podłoga również). Ps. Dzięki za słowa uznania. Im dalej w las, tym więcej roboty, ale i satysfakcja spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 03.03.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Do Justyny i Andrzeja którzy śledzą forum- czy otrzymujecie nasze wiadomości na priv?- bo mamy wątpliwości-odezwijcie się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 05.03.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Wreszcie udalo nam sie cała papierologie przejsc! Po niedzieli otrzymujemy pozwolenie i za 2 tygodnie ruszamy!Czy mozecie podpowiedzieć jak izolowlaiscie fundamenty?Bloczki juz zakupiłem, teraz mysle o reszcie...ja planuje wykonac nastepujaca izolacje:pozioma: 2x IZOBUD Gr i Papa asfaltowa izolacyjna I/333 Izolmat albo cos podobnego.pionowa: IZOBUD Gr- zewnatrz i wewnatrz, styropian 10 cm, folia kubełkowa-zewnatrz i zasypać zwirem Czy mozecie podpowiedzieć jak Wy to robiliscie?U mnie ponoc sa warunki standardowe, tereny nie sa za mokre..a i ile poszlo wam styropianu na fundament mi facet w hurtowni wyliczył 4,8 m/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 05.03.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Drodzy oliwkowicze! Czy ktoś niedawno robił taras, proszę podać jakiego rodzaju oraz wymiary i ile Was wyniosła cena robocizny z materiałem, proszę o zdjęcia a może ktoś ma taras z bruku, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toth 05.03.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Wreszcie udalo nam sie cała papierologie przejsc! Po niedzieli otrzymujemy pozwolenie i za 2 tygodnie ruszamy!Czy mozecie podpowiedzieć jak izolowlaiscie fundamenty?Bloczki juz zakupiłem, teraz mysle o reszcie...ja planuje wykonac nastepujaca izolacje: pozioma: 2x IZOBUD Gr i Papa asfaltowa izolacyjna I/333 Izolmat albo cos podobnego. pionowa: IZOBUD Gr- zewnatrz i wewnatrz, styropian 10 cm, folia kubełkowa-zewnatrz i zasypać zwirem Czy mozecie podpowiedzieć jak Wy to robiliscie?U mnie ponoc sa warunki standardowe, tereny nie sa za mokre..a i ile poszlo wam styropianu na fundament mi facet w hurtowni wyliczył 4,8 m/3 Zastosowałem icopala, szybki grunt SBS i szybka izolacja SBS,styropian XPS ,siatka na to lekka zaprawa i folia kubełkowa. Na izolację ICOPAL daję gwarancji ale już zapomniałem na ile lat. Wszystko na stronie icopala. https://picasaweb.google.com/102524359002133622259/FotkiBudowa# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 05.03.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Wiesiu, obiecywałam wycenę tynków zewn: 99 zł /m2 w cenie robocizna z materiałem: styropian EPS 70 15 cm, siatka, klej, tynk akrylowy baranek 1,5 mmWycenę dostaliśmy przy okazji wyceny tynków wewn i wylewek- tu facet nie jest najtańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 05.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Wreszcie udalo nam sie cała papierologie przejsc! Po niedzieli otrzymujemy pozwolenie i za 2 tygodnie ruszamy!Czy mozecie podpowiedzieć jak izolowlaiscie fundamenty?Bloczki juz zakupiłem, teraz mysle o reszcie...ja planuje wykonac nastepujaca izolacje: pozioma: 2x IZOBUD Gr i Papa asfaltowa izolacyjna I/333 Izolmat albo cos podobnego. pionowa: IZOBUD Gr- zewnatrz i wewnatrz, styropian 10 cm, folia kubełkowa-zewnatrz i zasypać zwirem Czy mozecie podpowiedzieć jak Wy to robiliscie?U mnie ponoc sa warunki standardowe, tereny nie sa za mokre..a i ile poszlo wam styropianu na fundament mi facet w hurtowni wyliczył 4,8 m/3 U nas był styrodur xps 5 cm /6m2 10 opakowań-podwójny garaż-------jeśli dobrze liczę to opakowanie to 0,3 m3 czyli 3 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts