Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

annaop - oczywiście tynki, kiedy planujesz prace u siebie? I jeśli mogę Cię prosić to daj znać jak wyglądają, bo cena jest wg mnie atrakcyjna,

toth - ja mam wycenę na hydraulikę, co + cwu z piecem kondensacyjnym z zasobnikiem i stacją uzdatniania wody, bez geberitów, z podejściami na kwotę około 35k - jeszcze uzgadniamy szczegóły, ale w tej kwocie powinienem się zmieścić

annaop - oczywiście tynki, kiedy planujesz prace u siebie? I jeśli mogę Cię prosić to daj znać jak wyglądają, bo cena jest wg mnie atrakcyjna,

toth - ja mam wycenę na hydraulikę, co + cwu z piecem kondensacyjnym z zasobnikiem i stacją uzdatniania wody, bez geberitów, z podejściami na kwotę około 35k - jeszcze uzgadniamy szczegóły, ale w tej kwocie powinienem się zmieścić

Chcielibyśmy koniec kwietnia/początek maja--ale wszystko się o ten nieszczęsny prąd rozbija..... Na wizję lokalną wybieram się pod koniec przyszłego tygodnia-dam znać

myślelismy zrobic bez styropianu , w końcu gruby mur ... ja jakos nie jestem przekonana do styropianu .....

cześć,

jeśli wybraliście ścianę 1W i nie ma błędów wykonawczych to potem ocieplanie jeszcze jest mało ekonomiczne. Ja mam ścianę 1 W 40 cm ytonga i nie ocieplam, mieszkamy już praktycznie drugi sezon bez tynku zewnętrznego, jak by był to raczej nie będzie miał wpływu na izolację cieplną.

Zresztą sama ściana to nie wszystko, trzeba zadbać o odpowiednie okna, ich obróbkę, izolację dachu itd. Jeżeli budowaliście zgodnie z zaleceniami przy takim materiale, czyli na cienkiej zaprawie ciepłochronnej, prawidłowo docieplone nadproża, wieńce, murłata itp. to powinno być ok.

Daniel

Witam

Mam pytanko do osób mieszkających

Gdzie w pokoju na górze (tym bliźniaczym z kominem ) od strony ogrodu, dajecie włącznik na światło, bo my nie przesuneliśmy komina i włącznik wychodzi na kominie ( a tam nie można wiercić) albo na zewnątrz na korytarzu , ale to też nie jest dobre rozwiązanie

Witam

Gdzie w pokoju na górze (tym bliźniaczym z kominem ) od strony ogrodu, dajecie włącznik na światło, bo my nie przesuneliśmy komina i włącznik wychodzi na kominie ( a tam nie można wiercić) albo na zewnątrz na korytarzu , ale to też nie jest dobre rozwiązanie

u nas jest włącznik schodowy: jeden właśnie na korytarzu a drugi w pokoju na ściance działowej z drugim pokojem. Chwile trwało zanim się do tego przyzwyczailiśmy ale teraz jest to już dla nas całkiem naturalne ;)

wiolcia - trochę zmieniona ta Twoja Oliwka ale całkiem sympatyczna; widzę, że zrezygnowałaś z wiatrołapu - nie przeszkadza Wam to; ja po 1,5 roku mieszkania uważam, że wiatrołap jest potrzebny :) i jestem jeszcze ciekawa jak wygląda u Was sprawa schodów; masz jakieś zdjęcia ?

Witam

Witaj Aisza26, tak, jak pisze justyna,my będziemy mieć drzwi otwierane na komin a włącznik na drugiej ścianie.

IMG_4643.JPG

u nas jest włącznik schodowy: jeden właśnie na korytarzu a drugi w pokoju na ściance działowej z drugim pokojem. Chwile trwało zanim się do tego przyzwyczailiśmy ale teraz jest to już dla nas całkiem naturalne ;)

Dzięki za radę , też myśleliśmy aby ten włącznik dać, na korytarzu ,ale jakoś tak dziwnie,

A w którą stronę otwierają się u Was drzwi na komin czy na ścianę?

Pewnie zrobimy tak jak pisze TypeR, damy go chyba na ścianie za drzwiami , będzie to pewne utrudnienie i dyskomfort przy zapalaniu, ale drzwi otwierane na komin to chyba jeszcze gorsze rozwiązanie zrobi się taki "tunel " przy wchodzeniu

Może ma ktoś zdjęcie tego wejścia z drzwiami otwartymi?

dzięki za porady

A mam jeszcze jedno pytanko

- jaki montujecie kabel antenowy do telewizji ,

tzn, jaki model , bo mi proponują przeróżne ( jakieś z filtrem) , ceny też od 2 do 7 zł i każdy dobry, tylko nie brać chińskiego

Skrzynka antenowa będzie na poddaszu nad pokojami to już wiadomo,

Edytowane przez Aisza26

a tu jeszcze parę fotek

Super prezentuje się Twoje wnętrze,

Salon fajna zabudowa na suficie z oświetleniem , bardzo mi się podoba ( a może macie rozprowadzone rury nawiewowe z kominka ?)

też bym chciała zabudowę pod Tv, ale zobaczymy

korytarz bez wiatrołapu bardzo przestronny , super drzwi i ciekawe rozwiązanie z przesunięciem ścianki na ukos do małego pokoju , czy teraz jest bardziej ustawny?

Hydraulik wczorajsza wycena za samą robociznę

podłogówki wyliczył 40m (kuchnia, korytarz, łazienki , troszkę salon)

grzejniki góra i troszkę salon

podłączenie pieca na paliwo stałe (pewnie Defro)

- podłączenie pieca gazowego (Kondensat)

- jakiś kocioł na wodę ( prawie nakazuje aby był to ACV bo długo żyje i nie rdzewieje)

- plus montaż kanalizy , wody itp

- nie robi kominka

za to życzy sobie 7 tys, pewnie dużo bo u nas wszystko drogie tynki zwykłe gipsowe 22 to najtaniej,

Dzięki za radę , też myśleliśmy aby ten włącznik dać, na korytarzu ,ale jakoś tak dziwnie,

A w którą stronę otwierają się u Was drzwi na komin czy na ścianę?

Pewnie zrobimy tak jak pisze TypeR, damy go chyba na ścianie za drzwiami , będzie to pewne utrudnienie i dyskomfort przy zapalaniu, ale drzwi otwierane na komin to chyba jeszcze gorsze rozwiązanie zrobi się taki "tunel " przy wchodzeniu

Może ma ktoś zdjęcie tego wejścia z drzwiami otwartymi?

dzięki za porady

drzwi oczywiście otwierają się na ścianę - innej opcji nie braliśmy pod uwagę, właśnie ze względu na to wąskie przejście;

mam takie zdjęcie pokazowe - w dali po lewej stronie widać włącznik :

DSC05788.JPG