Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

My zaczynamy budowę OLIWKI 2 kwietnia (miało być 1, na szczęście, ale to niedziela) i bardzo się cieszę, że projekt ten ma aż tylu otwartych fanów.

pozdrawiam

Agnieszka i Mariusz (Poznań)

Witam

Powodzenia w budowaniu

nieprawda , czasami nawet na etapie projektu już myśli sie jak wkomponować przewody do DGP . Wiedzac teraz możesz zostawić sobie przepusty w stropie , ustawić odpowiednio sciany , wpuścić przewody np w pustaki stropowe aby potem ich nie zabudowywać lub móc zrobić sobie wyjścia przy podłodze

Jacek ma zdecydowanie rację. Zaoszczędzicie sporo czasu i będzie to mniej kłopotliwe. Przed zalaniem stropów spokojnie można to zrobić a później to trzeba niestety kuć to co niedawno się zrobiło. Tak niestety było u mnie. Byłem zdecydowany na kominek z płaszczem wodnym a po oszacowaniu kosztów stanęło na DGP.

Czarek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Chyba przekonałem żonę do Oliwki (kurcze jak czytam forum to większości kobiet, projekt początkowo się nie za bardzo podoba- chyba kwestia ubogiej elewacji) Mam tylko parę pytań, zwłaszcza do Czarka. O ile cm podniosłeś ścianę kolankową na poddaszu i czy nie podwyższyłeś parteru (znajomi przekonują mnie , że przy tak dużym salonie sufit będzie przytłaczał i że lepiej podnieś o jeden pustak) Ponieważ chcę też budować garaż 2 stanowiskowy , jaka jest u Ciebie szerokość garażu. Zastanawiam się tez czy nie warto go też trochę wydłużyć ( pomieszczą się wtedy wszystkie klamoty) zostawiając zamiast 1,5m na przykład 0,5m uskoku miedzy budynkiem , a garażem . Jeszcze jedno pytanko jakie wymiary ma ganek za domem (strasznie mi się podoba - świetny pomysł)

Pozdrawiam wszystkich Mirek

Dziękuję wszystkim za nadesłane wizualizacje. Widać w nich sporo włożonej pracy.

Czy ktokolwiek próbował wpasować schody ze spocznikem? A może jakiś inny sposób "dostania się" do pomieszczenia nad garażem? Tj. nie przez sypialnię?

Pozdrawiam

A owszem.

U nas będzie wyglądało to tak.

dziesięć stopni - spocznik - dwa shody na "strych" ( dla nas juz nie strych) i na przeciwko dwa schody na piętro. Mamy obniżony strop w małej łazieńce, do 2 m, ale tylko na niewielkim odcinku. Dzięli temu przsuneliśmy ściane kuchni, u góry zlikwidowaliśmy korytarz, co powiększyło nam łazienkę, i pokój ( jest też węższy przez schody 283 cm).

Dziękuję wszystkim za nadesłane wizualizacje. Widać w nich sporo włożonej pracy.

Czy ktokolwiek próbował wpasować schody ze spocznikem? A może jakiś inny sposób "dostania się" do pomieszczenia nad garażem? Tj. nie przez sypialnię?

Pozdrawiam

A owszem.

dziesięć stopni - spocznik - dwa shody na "strych" ( dla nas juz nie strych) i na przeciwko dwa schody na piętro. Mamy obniżony strop w małej łazieńce, do 2 m, ale tylko na niewielkim odcinku. Dzięli temu przsuneliśmy ściane kuchni, u góry zlikwidowaliśmy korytarz, co powiększyło nam łazienkę, i pokój ( jest też węższy przez schody 283 cm).

Czy macie mozliwośc przesłania dokładnego rysunku takiego "przerobionego" strychu na maila? ( [email protected] ). Od dawna bowiem intryguje nas taka opcja.

A owszem.

Hmm...przyglądam się szkicom projektu i wygląda na to, że przy tak poprowadzonych schodach spocznik wypada nad łazienką. Przy założeniu, że spocznik ten jest poniżej stropu poddasza, sufit nad całą łazienką obniży się do ok. 2,5m i spowoduje utrudnienie w wykonaniu stropu (teraz będzie wystopniowany). Ponadto, spora powierzchnia "wysokiej" części sypialni na poddaszu zostanie zabrana przez klatkę schodową. A więc, pomimo zlikwidowania garderoby, prawie cała powierzchnia pokoju będzie teraz pod skosami.

Dobrze wydedukowałem? Czy może coś przeoczyłem?

Pozdrawiam

Ja również poproszę, jezlei jkest tak mozliwość cos takiego na rysunku

Mam tylko parę pytań, zwłaszcza do Czarka. O ile cm podniosłeś ścianę kolankową na poddaszu i czy nie podwyższyłeś parteru (znajomi przekonują mnie , że przy tak dużym salonie sufit będzie przytłaczał i że lepiej podnieś o jeden pustak)

U Nas ściana kolankowa jest podniesiona o dwa pustaki czyli o 48cm. Co do podniesienia/obniżenia salonu to jestem zdecydowanym przeciwnikiem tego typu rozwiązań. Zwiększona kubatura salonu/parteru i to w dodatku w górę to większe koszty podczas budowy a potem przy użytkowaniu budynku. Moim zdaniem poprzez podniesienie ściany kolankowej zdecydowanie powiększamy część użytkową poddasza gdy jednak zwiększamy wysokość w salonie to tym samym powiększamy część „bierną” nie czerpiąc z tego zbyt wielkich korzyści. Pamiętać również należy że ciepło gromadzi się u góry i poprzez zwiększenie kubatury pomieszczenia zmieniamy również rozkład temp. na niekorzyść. Ja jedynie mogę Ci pomóc tylko stwierdzeniem iż nie czuję się przytłoczony w salonie wręcz przeciwnie. :lol: Niektórzy efekt obniżenia/podniesienia salonu uzyskują poprzez obniżenie fundamentów w części salonu ale to rozwiązanie (moim zdaniem) to robienie samemu sobie krzywdy na długie lata.

Czarek

Ponawiam:)

Hey Oliwkowicze!

My jesteśmy zdecydowani na Porotherm 30 P+W tak jak w projekcie.

Mam prośbę!

Macie może zestawienie wszystkich ilości materiałów użytych do stanu surowego+styropian(chcę zrobic wycenę w hurtowni)

Pewnie każdy prowadzi tego typu zapiski w excelu dla potomnych:)

podzielcie sie:)

prosze na priv: [email protected]

Macie może zestawienie wszystkich ilości materiałów użytych do stanu surowego+styropian(chcę zrobic wycenę w hurtowni)

Czesc,

dobre zestawienie będziesz miał w oryginalnym pełnym kosztorysie, cenami się z niego nie sugeruj, ale masz obmiary - czyli to o co Ci chodzi.

Z największych rozbiezności u mnie na razie - beton na fundamenty (poszło 22m3), podbeton (poszło 16m3) i stal (już nawet nie pamietam ile to poszło). To oczywiście po częsci wina adaptacji, a po częsci wina ekipy/technologi (np. b20 lane w ziemie, nie w szalunki na chudym b7.5).

pozdrawiam,

--

paweł

Czesc,

dobre zestawienie będziesz miał w oryginalnym pełnym kosztorysie,

.....pozdrawiam,

--

paweł

W pełni się zgadzam....już Ci go wysłałem.......

Dobry wieczór.

Właśnie poszukiwałem informacji na temat pompy ciepła i znalazłem to forum. Niezwykle miła niespodzianka, gdyż jestem już szczęśliwym posiadaczem projektu Oliwka z garażem i po wprowadzeniu zmian udało mi się zgromadzić komplet materiałów do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę - całość przedkładam w poniedziałek w starostwie a jak wszystko dobrze pójdzie w czerwcu lub lipcu ruszam z budową naszej upragnionej Oliwki.

Mam ogromną prośbę do szczęśliwych posiadaczy tego domu o przesłanie fotek na skrzynkę oraz pytanie czy ktoś z was zdecydował się na pompę ciepła lub schody ażurowe.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Witam wszystkich Oliwkowiczow z malzonka zdecydowalismy sie na ten wlasnie projekt obecnie za 2 tygodni podpiszemy akt zakupu dzialki i juz szukamy ekipy budowlanej, mamy kilka na oku. Kazda z tych ekip aby rozmawiac o cenie prosi nas o projekt a takowego jeszcze nie mamy zakup bedzie zaraz po dzialce ale chcielibysmy juz zaklepac sobie fachowcow dlatego zwracam sie do was drodzy "inwestorzy" o urzyczenie rzutow projektu wraz z wymiarami a jesli to mozliwe to nawet kopi projektu. My jestesmy z Polic kolo Szczecina w Zachodniopomorskim i bylibysmy wdzieczni gdyby ktos nam umozliwil obejrzenie w realu Oliwki. Wiem że, są osoby ktore buduja w Zach-pom. i licze na to ze bedziemy mogli sie z wami kontaktowac i wysluchac wszych cennych rad. Jeżeli ktos moze to prosze o przeslanie zestawien materialowych i zdjec. Chcialbym sie zapytac ktos buduje z czegos innego niz purotherm osobiscie zastanawiam sie nad kramzytem i czym docieplacie swoje sliczne domki?

Pozdrawiaja Mariusz i Emila

adres mail: [email protected]

gg: 1972546

:lol:

Witam wszystkich Oliwkowiczow z malzonka zdecydowalismy sie na ten wlasnie projekt

My też witamy :D

My jestesmy z Polic kolo Szczecina w Zachodniopomorskim i bylibysmy wdzieczni gdyby ktos nam umozliwil obejrzenie w realu Oliwki. Wiem że, są osoby ktore buduja w Zach-pom. i licze na to ze bedziemy mogli sie z wami kontaktowac i wysluchac wszych cennych rad.

To pewnie chodzi o nas - Ada i Tomek, mieszkamy i budujemy ok 200 km od Was i oczywiscie jak już coś będzie się u nas działo to serdecznie zapraszamy. A zacznie się już niedługo tzn. pod konec tygodnia odbieramy zezwolenie i ruszamy...

Chcialbym sie zapytac ktos buduje z czegos innego niz purotherm osobiscie zastanawiam sie nad kramzytem i czym docieplacie swoje sliczne domki?

Pozdrawiaja Mariusz i Emila

My też myślimy o keramzycie, w tym tygodniu się wyjaśni dokładnie.

Pozdrowionka

mamy tu jeszcze ekgz samego Szczecina, więc i ja się przyłączam do prośby mak1975, jakby szło wam szybciej niż nam, chetnie za pozwoleniem, obejrzymy efekty, tym bardziej, że w Szczecinie bywamy dość często.

znowu pozdrawiam

Wiem zaowazylem go i jest jeszcze jedna osoba z zach-pomorskiego z tego o czytalem ona juz sie buduje licze na to ze nawiaze z nami kontakt i podzieli sie swoimi doswiadczeniami. Wam natomist bardzo dziekuje za szybka reakcje i przeslanie rzutow. Naprawde wielkie dzieki a zaproszenia nieomieszkamy skozystac jak juz ruszycie, tak generalnie czesto jezdzimy po Polsce i bywamy w roznych czesciach kraju sluzbowo wiec jeli zdarzy sie ze bedziemy kolo kogos z forumowiczow a oni pozwola nam zobaczyc swoja Oliwke to napewno skozystamy :). Adar mamy u Was dlug jak moge sie zrewanzowac?

Witam, juz dawno tu nie zagladałam , a to dlatego ze zaczelismy budowe!!!!!!1 :D A ostatnio mialam problemy z zalogowaniem sie tu. No ale do rzeczy. Za robocizne stan surowy bez dachu 32500 tys. + dach 10 tys ale z pelna obrobka . Mielismy z porothermu budowac. Ale to jest koszmar . Straszne ceny i kolejki jak za miesem w komunizmie. Dlatego zdecydowalismy sie na keramzyt 30. taniej i jeszcze troche lepsza dostepnosc. Ale tak w ogóle to jakis zły okres na budowe sobie wybralismy. Ceny zwariowane i niczego nie ma. Niedługo wkleje pierwsze zdjecia. pzdr Magda

Witam, juz dawno tu nie zagladałam , a to dlatego ze zaczelismy budowe!!!!!!1 :D A ostatnio mialam problemy z zalogowaniem sie tu. No ale do rzeczy. Za robocizne stan surowy bez dachu 32500 tys. + dach 10 tys ale z pelna obrobka . Mielismy z porothermu budowac. Ale to jest koszmar . Straszne ceny i kolejki jak za miesem w komunizmie. Dlatego zdecydowalismy sie na keramzyt 30. taniej i jeszcze troche lepsza dostepnosc. Ale tak w ogóle to jakis zły okres na budowe sobie wybralismy. Ceny zwariowane i niczego nie ma. Niedługo wkleje pierwsze zdjecia. pzdr Magda

Magdo a jak wygląda cena keramzytu i kto robi 30 bo też się nad tym zastanawiam, ale powiedziano mi że 30 nie ma.Jakie planujesz dać na to ocieplenie??

Pozdrawiam Ewa