Aisza26 23.03.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 A my mamy juz dachowki teraz jestesmy w trakcie stawiania kominow,daszku nad tarasem i ganeczkiem i scianek dzialowych,jeszcze zostana schody Okna tez juz mamy zamowione w Mostkowie takze przed nami jeszcze dluzsza doga A jakie tynki robicie? ile biora za m2 Tynki mamy za 22zł za metr Teraz robią te tynki w Myśliborzu , tu na wjeździe od Dębna , to nr tel 694609125, jak chcesz to podjedź zobacz jak to wygląda, a jaka cena po Myśliborzu krąży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 23.03.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) wiesia 1961dzięki za odpowiedź, my też wybieramy kolor orzech tylko szerokie przetłoczenie PASSAT, a możesz wkleic zdjęcie jak prezentuje się brama z oknami? albo mogę podac adres i wyślesz mi na skrzynkę, jak Ci wygodniej Edytowane 23 Marca 2011 przez Aisza26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 23.03.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 czy mając strop z Terivy i kładąc tynki zasze wszyscy dają na sufit siatkę i tym preparatem malują aby nie pękał ,bo nasz majster mówi że to nie potrzebne i takich rzeczy nie robiąMoże ktoś się orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 23.03.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 u nas cena za kanalizę i urządzenia grzewcze od 6 000 do 10 000 różni wykonawcy, różne pomysły, rozwiązania , Ci drożsi proponują nowoczesne rozwiązania , trudny wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka1116 23.03.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Aisza -dziekuje za nr tel. jakby cos to bede tam dzwonic. a jaki to rodzaj tych tynkow? a te 22zl to robocizna plus material tak? My w sumie jeszcze sie nie rozgladalismy za tynkarzami nasz budowlaniec ma nam kogos polecic ale my dopiero planujemy na wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 23.03.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 czy mając strop z Terivy i kładąc tynki zasze wszyscy dają na sufit siatkę i tym preparatem malują aby nie pękał ,bo nasz majster mówi że to nie potrzebne i takich rzeczy nie robią Może ktoś się orientuje? My słyszelismy o tym pękaniu od jednego wykonawcy.... Nasz tynkarz twierdzi ,że nie zdarzyło mu się. Moja przyjaciółka ma tynk gipsowy na suficie na terrivie od lat 4 i nic nie pęka... O tę siatkę będę ich na pewno pytała przed robotą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 23.03.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 mam pytanko jakie montujecie bramy do swoich garaży czy te znane i markowe (Hormann, Wiśniowski, Noremsthal, Krispol) czy te mniej znane również rozważacie, bo my rozmyślamy nad bramą z allegro firmy niemieckiej bramy - polska też ocieplana i wychodzi trochę taniej niż te markowe, tylko czy warto sobie taką głowę zawracac, Najtaniej z powyższych wychodzi nam Krispola za 3600 z napędem A jak u Was sytuacja wygląda? U nas Wisniowski- był najtańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 23.03.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 U nas Wisniowski- był najtańszy U nas (okolice Kołobrzegu) wszystkie były w granicach 4000. Zamówieniem zajmował się szwagier i wybraliśmy Wisniowskiego z napędem NICE+ dwoma pilotami do każdej bramy + wstawienie z gwarancją serwisowania wyszło 3950zł za jedną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 23.03.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam. Pytanie do wszystkich którzy są już po pracach hydraulika. Jaki koszt robocizny za całość wykonania czyli podłogówka, całe rozprowadzenie i podłączenia kaloryferów i pieca. Dzięki z góry za odpowiedz. Jeśli chodzi o cenę to za to co do tej pory zrobił hydraulik czyli rozprowadzenie całej kanalizy, wody i wyprowadzenie rurek do grzejników z zamontowaniem 3 szafek do podłogówki i ogrzewania+ wyprowadzenie wszystkiego pod piec + montaż+ montaż solarów uruchomienie itd. zostało wycenione na 9700zł. otrzymali dotychczas 7000zł reszta po zamknięciu wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymon31 23.03.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam Oliwkowiczów Zastanawiam się nad wyborem materiałów na ściany nośne i szczerze mówiąc nie wiem co wybrać. Po głowie chodzi mnie taki zestaw materiałów: - porotherm P+W 30cm + 12cm ocieplenia (styropian/wata) - porotherm P+W 24cm + 12/18cm ocieplenia (styropian/wata) - beton komórkowy 24cm + 12/18cm ocieplenia (styropian/wata) - beton komórkowy 30cm + 12cm ocieplenia (styropian/wata) Byłbym wdzięczny za podzielenie się drodzy oliwkowicze waszymi przemyśleniami na temat wyboru materiałów na ściany nośne i ocieplenie. Z jakiego materiału budowaliście i czym się kierowaliście przy wyborze oraz czy po upływie czasu jesteście utwierdzeni w przekonaniu że to były dobre wybory Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 24.03.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam Oliwkowiczów Zastanawiam się nad wyborem materiałów na ściany nośne i szczerze mówiąc nie wiem co wybrać. Po głowie chodzi mnie taki zestaw materiałów: - porotherm P+W 30cm + 12cm ocieplenia (styropian/wata) - porotherm P+W 24cm + 12/18cm ocieplenia (styropian/wata) - beton komórkowy 24cm + 12/18cm ocieplenia (styropian/wata) - beton komórkowy 30cm + 12cm ocieplenia (styropian/wata) Byłbym wdzięczny za podzielenie się drodzy oliwkowicze waszymi przemyśleniami na temat wyboru materiałów na ściany nośne i ocieplenie. Z jakiego materiału budowaliście i czym się kierowaliście przy wyborze oraz czy po upływie czasu jesteście utwierdzeni w przekonaniu że to były dobre wybory Pozdrawiam cześć, ja odpowiem trochę może kontrowersyjnie, ale jeżeli budujesz w technologii 2W, to ściana nośna może być jak najtańsza, ważne jest potem ocieplenie. Musisz policzyć co się bardziej opłaca w takich zestawieniach jak podałeś. Jeżeli beton komórkowy to warto budować na klej, wyjdą równie ściany, ale jest to materiał dość delikatny. Chyba budowałbym z 24 cm ( porotherm lub BK) + 20 cm styro na ściany... Każda złotówka zainwestowana w ciepły dom, potem zwraca się w rachunkach. Takie moje rozmyślenia Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 24.03.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Potrzebuje informacji na temat ilosci desek szalunkowych. Mozecie podpowiedziec ile ich pottrzeba, ile u was wszlo ich?Mi dzis facet wyliczył ok 150 desek 3m x30 cm.Jak to jest w rzeczywistosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 24.03.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 u nas poszło 2 m3 desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Jan 24.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Wybudowałem Oliwke z Ytonga 24 odmiana 400 + styropian 2x10 + tynk silikonowy. Zimą jest ciepło. Latem przyjemnie chłodno, jeśli jest zbyt chłodno to otwieramy okno lub drzwi. Ściany proste - postawiłem sam, z teściem kleiłem styropian na grzebień i bez kołków czysta robota. W dachu 28 cm wełny a w posadzkę na gruncie 18cm styropianu. Po trzech latach sprawdza się. Za okres od 15-11-2010 do 10-03-2011 zużyłem gazu za 1500zł. Przedni sezon grzewczy + cwu przez cały rok kosztował mnie ~2500zł. Jedyne cobym zmienił, to ścianki działowe nie z lekkiego Ytonga tylko z ciężkiej Silki.Pozdrawiam Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymon31 25.03.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Wybudowałem Oliwke z Ytonga 24 odmiana 400 + styropian 2x10 + tynk silikonowy. Zimą jest ciepło. Latem przyjemnie chłodno, jeśli jest zbyt chłodno to otwieramy okno lub drzwi. Ściany proste - postawiłem sam, z teściem kleiłem styropian na grzebień i bez kołków czysta robota. W dachu 28 cm wełny a w posadzkę na gruncie 18cm styropianu. Po trzech latach sprawdza się. Za okres od 15-11-2010 do 10-03-2011 zużyłem gazu za 1500zł. Przedni sezon grzewczy + cwu przez cały rok kosztował mnie ~2500zł. Jedyne cobym zmienił, to ścianki działowe nie z lekkiego Ytonga tylko z ciężkiej Silki. Pozdrawiam Jan Witam Dzięki za udzielenie odp (mam nadzieje, że to do mnie było skierowane ) Ciekawie mnie dlaczego działowe z silki, co za tym przemawia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 25.03.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Wybudowałem Oliwke z Ytonga 24 odmiana 400 + styropian 2x10 + tynk silikonowy. Zimą jest ciepło. Latem przyjemnie chłodno, jeśli jest zbyt chłodno to otwieramy okno lub drzwi. Ściany proste - postawiłem sam, z teściem kleiłem styropian na grzebień i bez kołków czysta robota. W dachu 28 cm wełny a w posadzkę na gruncie 18cm styropianu. Po trzech latach sprawdza się. Za okres od 15-11-2010 do 10-03-2011 zużyłem gazu za 1500zł. Przedni sezon grzewczy + cwu przez cały rok kosztował mnie ~2500zł. Jedyne cobym zmienił, to ścianki działowe nie z lekkiego Ytonga tylko z ciężkiej Silki. Pozdrawiam Jan A masz rekuperator?? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 25.03.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Witam Dzięki za udzielenie odp (mam nadzieje, że to do mnie było skierowane ) Ciekawie mnie dlaczego działowe z silki, co za tym przemawia? Pozdrawiam cześć, lepsze tłumienie dzwięków. BK jest dość słabą przegrodą akustyczną. Faktycznie dzwięki przez działówki trochę przenikają. Są również opinie, że ściany zewnętrzne z bk słabo tłumią odgłosy. My jakoś nie widzimy (słyszymy) mocno tego co na zewnątrz, ale może to zaleta okolicy. Oczywiście nocne poszczekiwania wiejskich psiaków słychać ale to raczej nie wina bk . A co do rekuperacji to warto o niej pomyśleć. Robiłem pomiary temperatur przy ok. 0 C na dworze, z nawiewników leciało powietrze ok. 16 C, więc odzysk ciepła przyzwoity. Nie mamy żadnych wymienników gruntowych itp. No i oczywiście podstawowa zaleta, czyli stała wymiana powietrza w całym domu. Przy dobrze przemyślanej rekuperacji można również w miarę rozprowadzić ciepło z nad kominka po domu. Jest również fajny rekuperator, który ma taką opcję, czyli dodatkowy kanał doprowadzony w okolice kominka i rozprowadzający ciepłe powietrze z ominięciem wymiennika kanałami wentylacji. Tyle że cena trochę zaporowa, 2500 Euro z rozbudowanym sterowikiem. Bo robiąc na zwykłym rekuperatorze, to ciepłe powietrze z nad kominka idzie do wymiennika, jest mieszane z zimnym pobieranym z zewnątrz i dopiero rozprowadzane, w tym drogim nie ma wymiany, ciepłe jest podawane bezpośrednio do kanałów. Dobra starczy mądrowania się, piątek jest więc weekend czas zacząć. Co nie oznacza lenistwa ale cieżkie tyranie, mamy ponad 70 cisów na żywopłot do posadzenia........ Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 25.03.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Dziękuję Mały Jan za odpowiedź, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 26.03.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 My też chcemy być fizyczni w sobotę- chcemy uporządkować plac, złożyć drewno i wytyczyć ogrodzenie....I pytanie- kupujecie rolety zewn? Jaki to jest u Was koszt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 26.03.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Proszę jeszcze o wypowiedzi w sprawie kominka- Jak go umiejscawiacie?Na skos? Czy prosto przed kominem?-bo wtedy z wypoczynku nie widać ognia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts