Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A my mamy juz dachowki teraz jestesmy w trakcie stawiania kominow,daszku nad tarasem i ganeczkiem i scianek dzialowych,jeszcze zostana schody :) Okna tez juz mamy zamowione w Mostkowie :) takze przed nami jeszcze dluzsza doga :D A jakie tynki robicie? ile biora za m2

Tynki mamy za 22zł za metr

Teraz robią te tynki w Myśliborzu , tu na wjeździe od Dębna , to nr tel 694609125, jak chcesz to podjedź zobacz jak to wygląda, a jaka cena po Myśliborzu krąży?

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy mając strop z Terivy i kładąc tynki zasze wszyscy dają na sufit siatkę i tym preparatem malują aby nie pękał ,bo nasz majster mówi że to nie potrzebne i takich rzeczy nie robią

Może ktoś się orientuje?

My słyszelismy o tym pękaniu od jednego wykonawcy....

Nasz tynkarz twierdzi ,że nie zdarzyło mu się.

Moja przyjaciółka ma tynk gipsowy na suficie na terrivie od lat 4 i nic nie pęka...

O tę siatkę będę ich na pewno pytała przed robotą

mam pytanko

jakie montujecie bramy do swoich garaży czy te znane i markowe (Hormann, Wiśniowski, Noremsthal, Krispol) czy te mniej znane również rozważacie, bo my rozmyślamy nad bramą z allegro firmy niemieckiej bramy - polska też ocieplana i wychodzi trochę taniej niż te markowe, tylko czy warto sobie taką głowę zawracac,

Najtaniej z powyższych wychodzi nam Krispola za 3600 z napędem

A jak u Was sytuacja wygląda?

U nas Wisniowski- był najtańszy

Witam. Pytanie do wszystkich którzy są już po pracach hydraulika. Jaki koszt robocizny za całość wykonania czyli podłogówka, całe rozprowadzenie i podłączenia kaloryferów i pieca. Dzięki z góry za odpowiedz.

Jeśli chodzi o cenę to za to co do tej pory zrobił hydraulik czyli rozprowadzenie całej kanalizy, wody i wyprowadzenie rurek do grzejników z zamontowaniem 3 szafek do podłogówki i ogrzewania+ wyprowadzenie wszystkiego pod piec + montaż+ montaż solarów uruchomienie itd. zostało wycenione na 9700zł. otrzymali dotychczas 7000zł reszta po zamknięciu wszystkiego.

Witam Oliwkowiczów :)

Zastanawiam się nad wyborem materiałów na ściany nośne i szczerze mówiąc nie wiem co wybrać. Po głowie chodzi mnie taki zestaw materiałów:

- porotherm P+W 30cm + 12cm ocieplenia (styropian/wata)

- porotherm P+W 24cm + 12/18cm ocieplenia (styropian/wata)

- beton komórkowy 24cm + 12/18cm ocieplenia (styropian/wata)

- beton komórkowy 30cm + 12cm ocieplenia (styropian/wata)

Byłbym wdzięczny za podzielenie się drodzy oliwkowicze waszymi przemyśleniami na temat wyboru materiałów na ściany nośne i ocieplenie. Z jakiego materiału budowaliście i czym się kierowaliście przy wyborze oraz czy po upływie czasu jesteście utwierdzeni w przekonaniu że to były dobre wybory

Pozdrawiam :)

Witam Oliwkowiczów :)

Zastanawiam się nad wyborem materiałów na ściany nośne i szczerze mówiąc nie wiem co wybrać. Po głowie chodzi mnie taki zestaw materiałów:

- porotherm P+W 30cm + 12cm ocieplenia (styropian/wata)

- porotherm P+W 24cm + 12/18cm ocieplenia (styropian/wata)

- beton komórkowy 24cm + 12/18cm ocieplenia (styropian/wata)

- beton komórkowy 30cm + 12cm ocieplenia (styropian/wata)

Byłbym wdzięczny za podzielenie się drodzy oliwkowicze waszymi przemyśleniami na temat wyboru materiałów na ściany nośne i ocieplenie. Z jakiego materiału budowaliście i czym się kierowaliście przy wyborze oraz czy po upływie czasu jesteście utwierdzeni w przekonaniu że to były dobre wybory

Pozdrawiam :)

cześć,

ja odpowiem trochę może kontrowersyjnie, ale jeżeli budujesz w technologii 2W, to ściana nośna może być jak najtańsza, ważne jest potem ocieplenie.

Musisz policzyć co się bardziej opłaca w takich zestawieniach jak podałeś. Jeżeli beton komórkowy to warto budować na klej, wyjdą równie ściany, ale jest to materiał dość delikatny. Chyba budowałbym z 24 cm ( porotherm lub BK) + 20 cm styro na ściany... Każda złotówka zainwestowana w ciepły dom, potem zwraca się w rachunkach.

Takie moje rozmyślenia :)

Pozdrawiam - Daniel

Wybudowałem Oliwke z Ytonga 24 odmiana 400 + styropian 2x10 + tynk silikonowy. Zimą jest ciepło. Latem przyjemnie chłodno, jeśli jest zbyt chłodno to otwieramy okno lub drzwi. Ściany proste - postawiłem sam, z teściem kleiłem styropian na grzebień i bez kołków czysta robota. W dachu 28 cm wełny a w posadzkę na gruncie 18cm styropianu. Po trzech latach sprawdza się. Za okres od 15-11-2010 do 10-03-2011 zużyłem gazu za 1500zł. Przedni sezon grzewczy + cwu przez cały rok kosztował mnie ~2500zł. Jedyne cobym zmienił, to ścianki działowe nie z lekkiego Ytonga tylko z ciężkiej Silki.

Pozdrawiam Jan

Wybudowałem Oliwke z Ytonga 24 odmiana 400 + styropian 2x10 + tynk silikonowy. Zimą jest ciepło. Latem przyjemnie chłodno, jeśli jest zbyt chłodno to otwieramy okno lub drzwi. Ściany proste - postawiłem sam, z teściem kleiłem styropian na grzebień i bez kołków czysta robota. W dachu 28 cm wełny a w posadzkę na gruncie 18cm styropianu. Po trzech latach sprawdza się. Za okres od 15-11-2010 do 10-03-2011 zużyłem gazu za 1500zł. Przedni sezon grzewczy + cwu przez cały rok kosztował mnie ~2500zł. Jedyne cobym zmienił, to ścianki działowe nie z lekkiego Ytonga tylko z ciężkiej Silki.

Pozdrawiam Jan

Witam

Dzięki za udzielenie odp (mam nadzieje, że to do mnie było skierowane ;))

Ciekawie mnie dlaczego działowe z silki, co za tym przemawia?

Pozdrawiam

Pozdrawiam Jan

A masz rekuperator??

Pzdr

Witam

Dzięki za udzielenie odp (mam nadzieje, że to do mnie było skierowane ;))

Ciekawie mnie dlaczego działowe z silki, co za tym przemawia?

Pozdrawiam

cześć,

lepsze tłumienie dzwięków. BK jest dość słabą przegrodą akustyczną. Faktycznie dzwięki przez działówki trochę przenikają.

Są również opinie, że ściany zewnętrzne z bk słabo tłumią odgłosy. My jakoś nie widzimy (słyszymy) mocno tego co na zewnątrz, ale może to zaleta okolicy. Oczywiście nocne poszczekiwania wiejskich psiaków słychać ale to raczej nie wina bk :) .

A co do rekuperacji to warto o niej pomyśleć. Robiłem pomiary temperatur przy ok. 0 C na dworze, z nawiewników leciało powietrze ok. 16 C, więc odzysk ciepła przyzwoity. Nie mamy żadnych wymienników gruntowych itp. No i oczywiście podstawowa zaleta, czyli stała wymiana powietrza w całym domu.

Przy dobrze przemyślanej rekuperacji można również w miarę rozprowadzić ciepło z nad kominka po domu.

Jest również fajny rekuperator, który ma taką opcję, czyli dodatkowy kanał doprowadzony w okolice kominka i rozprowadzający ciepłe powietrze z ominięciem wymiennika kanałami wentylacji. Tyle że cena trochę zaporowa, 2500 Euro z rozbudowanym sterowikiem.

Bo robiąc na zwykłym rekuperatorze, to ciepłe powietrze z nad kominka idzie do wymiennika, jest mieszane z zimnym pobieranym z zewnątrz i dopiero rozprowadzane, w tym drogim nie ma wymiany, ciepłe jest podawane bezpośrednio do kanałów.

Dobra starczy mądrowania się, piątek jest więc weekend czas zacząć. Co nie oznacza lenistwa ale cieżkie tyranie, mamy ponad 70 cisów na żywopłot do posadzenia........

Pozdrawiam - Daniel