irryd 04.04.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Kochani mam pytanie odnośnie schodów . Wiem że temat był poruszany ale po 2 godzinach szukania spasowałam .Czy coś jest nie tak ze schodami jak projekcie ? Na co należy zwrócić uwagę ? Dziękuje , pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 04.04.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 mamy zmniejszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 04.04.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Kochani mam pytanie odnośnie schodów . Wiem że temat był poruszany ale po 2 godzinach szukania spasowałam .Czy coś jest nie tak ze schodami jak projekcie ? Na co należy zwrócić uwagę ? Dziękuje , pozdrawiam . cześć, z tego co pamiętam to jest problem. Trzeba je dobrze przeliczyć, u nas wyszedł jeden stopień więcej, żeby były nie za wysokie stopnie. Dołożyliśmy na poddaszu, bo na dole wchodził stopień w korytarz. Ścianki działowe cofnięte w pokoje o grubość, na równo z kominem. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irryd 04.04.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Daniel dziękuje bardzo za odpowiedź na ciebie zawsze można liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajcia 04.04.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam serdecznie. Od roku przeglądam, czytam wasze forum. Choć nie wiecie ale bardzo często zaglądałam tu do Was i bardzo się zżyłam z Wami wszystkimi. Czasami potrafiłam przez całą noc czytać, co nowego na Waszych budowach. Posiadaczką projektu "Oliwka" z dwustanowiskowym garażem jestem od września 2010r. a dzisiaj otrzymaliśmy pozwolenie na budowę...Wszystko pięknie ale co dalej? Nie mam zielonego pojęcia.Mam ekipę ugadaną na 40 tys. z dachem. A, i jeszcze jedno, czy na tym etapie mam myśleć już o pompie ciepła, czy później. Na początku byłam podekscytowana faktem, że będziemy się budować ale teraz...Za dużo niewiadomych.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 04.04.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam serdecznie. Od roku przeglądam, czytam wasze forum. Choć nie wiecie ale bardzo często zaglądałam tu do Was i bardzo się zżyłam z Wami wszystkimi. Czasami potrafiłam przez całą noc czytać, co nowego na Waszych budowach. Posiadaczką projektu "Oliwka" z dwustanowiskowym garażem jestem od września 2010r. a dzisiaj otrzymaliśmy pozwolenie na budowę...Wszystko pięknie ale co dalej? Nie mam zielonego pojęcia.Mam ekipę ugadaną na 40 tys. z dachem. A, i jeszcze jedno, czy na tym etapie mam myśleć już o pompie ciepła, czy później. Na początku byłam podekscytowana faktem, że będziemy się budować ale teraz...Za dużo niewiadomych.Pozdrawiam wszystkich. cześć, trochę cię pocieszę, trzeba myślieć o wszytkim i na co dalej ma wpływ każda wprowadzona zmiana . Jeżeli się decydujesz na pompę to warto zrobić przepusty w fundamentach na rury od kolektorów. No chyba że to będzie PC powietrze-woda, to wtedy nie potrzeba. Jeśli będziesz robić rekuperację możesz zrezygnować z budowy komina, który idzie w kotłowni i górnej łazience. Zawsze to z 5 tys. zostaje w kieszeni. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 04.04.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Kochani mam pytanie odnośnie schodów . Wiem że temat był poruszany ale po 2 godzinach szukania spasowałam .Czy coś jest nie tak ze schodami jak projekcie ? Na co należy zwrócić uwagę ? Dziękuje , pozdrawiam . U nas też 1 schodek dołozony, choc dowiedzielismy sie o tym dopiero niedawno, kiedy przyjechał architekt robiący przeróbkę na górze i on nam o tym powiedział. A majster zrobił widocznie zgodnie ze swoim doświadczeniem i chodzi sie (narazie tylko po betonie )wygodnie. Ale ścianki w pokojach na górze są wyrównane do słupka, który jest między nimi - troche to przejście na górze jest wąskie, ale da sę wytrzymać. A jesli juz mowa o przeróbkach na górze to spróbuje wkleic obrazek (dawno obiecany, ale dopiero dostałam go w formie elektronicznej) (nad garażem jest sypialnia z garderobą, w miejscu dawnej sypialni - dodatkowy pokój, z pokojem dzieci sąsiaduje pralniosuszarnia, a miedzy pralnią a garderobą jest taka długa łazienka. na granicy łazienki i pralni ma być kiedyś sauna, a narazie stanie tam tymczasowa ścianka z k-g) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 04.04.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 A jesli juz mowa o przeróbkach na górze to spróbuje wkleic obrazek (dawno obiecany, ale dopiero dostałam go w formie elektronicznej) Buczynka, niestety obrazek jest kompletnie nie widoczny Może umieść go w swoim albumie na Picasa ? Tam możesz dać większą rozdzielczość, to wszyscy zainteresowani będą Ci wdzięczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 04.04.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Jak sie na niego kliknie, to sie troche powieksza, nie umiem wiekszego wkleić. Wrzucę go na Picassę też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajcia 04.04.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Dzięki Daniel za pocieszenie. Rozmawiałam z kilkoma przedstawicielami firm zajmującymi się pompami ciepła i zawołali prawie 90 tys. z położeniem podłogówki wszędzie, odwiertami pionowymi, rekuperator, itp.To chyba za dużo??Wyczytałam wcześniej gdzieś na forum,że dałeś dużo mniej.Mój mąż uparł się na pompy niemieckie albo jakieś inne tylko nie polskie, choć nie ma bladego pojęcia o pompach ( ja też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 04.04.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Dzięki Daniel za pocieszenie. Rozmawiałam z kilkoma przedstawicielami firm zajmującymi się pompami ciepła i zawołali prawie 90 tys. z położeniem podłogówki wszędzie, odwiertami pionowymi, rekuperator, itp.To chyba za dużo??Wyczytałam wcześniej gdzieś na forum,że dałeś dużo mniej.Mój mąż uparł się na pompy niemieckie albo jakieś inne tylko nie polskie, choć nie ma bladego pojęcia o pompach ( ja też). cześć, cena koszmarna, trzeba dobrze szukać i nie dać się naciągać. Jeżeli chodzi o pompy to w polskich najważniejsze podzespoły, czyli spreżarka i wymienniki są takie same jak w zagranicznych. Różnica jest w wyglądzie pompy, sterowniku i marketingu. Obudowy nie są tak piękne jak Vissmanna (który sam pomp nie produkuje) czy innych producentów a sterownik nie ma wodotrysków, wszystkie potrzebne funkcje i nic więcej. Nie wiem czemu u nas takie ceny są na te urządzenia, przecież to nic innego jak "mocna lodówka", czyli sprzęt chłodniczy. Być może brakuje ludzi, którzy mają o tym pojęcie, bo trzeba trochę powyliczać i dobrze wszystko dobrać ale nie jest to zbyt trudne. Ja miałem jeszcze ochotę na szwedzkiego Ziriusa, cenowo w całości wychodził podobnie jak nasze rodzime, ale wtedy był tylko w wersji z poziomym kolektorem a u mnie mało miejsca na działce. Nie dajcie się naciągać, 90 tys. to kupa kasy i system grzania nie jest tyle wart. Podłogówka w całym domu to koszt ok. 14-16 tys. zł z gęsto ułożonymi rurkami, pompa polska to 12-14tys. zł, kotłownia tak samo jak w innych systemach grzania, pompki obiegowe, zbornik na wodę, trochę rurek, z robocizną może z 9 tys. zł (zbironik z nierdzewki 300 L), kolektor poziomy z 8-9 tys. albo odwierty z 16 tys. zł. Poproś męża, niech zadzwoni do Marka z firmy Ecopol-System i porozmawia trochę, przez ponad 8 lat składał i montował pompy w Francji, wiedzę ma i powinien sporo wyjaśnić. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajcia 05.04.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Kochani, pomóżcie!Ma ktoś z Was kosztorys do banku?Proszę, prześlijcie na mój adres [email protected].Daniel, dzięki Tobie mój mąż zaczął się zastanawiać nad polskimi pompami ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 05.04.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Kochani, pomóżcie!Ma ktoś z Was kosztorys do banku?Proszę, prześlijcie na mój adres [email protected]. Daniel, dzięki Tobie mój mąż zaczął się zastanawiać nad polskimi pompami ciepła. cześć, jak macie dużo wolnego czasu to warto poczytać wątki w dziale pomp ciepła, są tam osobne tematy dla polskich pomp Ecopower i Ecopol-System, są również dla poszczególnych modeli zagranicznych. Tyle że to długa lektura i czasami dyskusje dość emocjonalne i odbiegające od tematu. Ale napewno znajdzie się kilka wycen systemów za rozsądne pieniądze również na zagranicznych pompach i wtedy warto podpytać kto montował itp. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 05.04.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 lawy zalane w poniedziałek, teraz czekamy do przyszlego poniedziałku by ruszac dalej.powiedzcie mi czy deskowaliscie dach?Cały czas brat, ktory tez sie buduje i deskuje namawia mnie bym to robił ale moim zdaniem to jest zbyt duzy koszt nieproporcjonalny z wykorzystaniem...czy wy deskowalisice czy uzywalisice foli dachowych?Argumentuje on tym ze dach nie bedzie przeciekał ale moim zdaniem to bezsensowny agrument, jak jest zle wykonany to czy jest deskowanie czy membrana to wyjda błedy szybko i beda przecieki albo wilgoc na scianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 06.04.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 lawy zalane w poniedziałek, teraz czekamy do przyszlego poniedziałku by ruszac dalej.powiedzcie mi czy deskowaliscie dach?Cały czas brat, ktory tez sie buduje i deskuje namawia mnie bym to robił ale moim zdaniem to jest zbyt duzy koszt nieproporcjonalny z wykorzystaniem...czy wy deskowalisice czy uzywalisice foli dachowych?Argumentuje on tym ze dach nie bedzie przeciekał ale moim zdaniem to bezsensowny agrument, jak jest zle wykonany to czy jest deskowanie czy membrana to wyjda błedy szybko i beda przecieki albo wilgoc na scianach. WITAJ, my akurat nie deskowaliśmy i nic się nie dzieje. Co do przeciekania to faktycznie nijaki argument, bo jak będzie źle wykonany dach to będzie przeciekał czy z deskami czy też bez. Deskuje się pod Gąty (czyli taką inną papę w formie łuski) , a pod dachówkę poco. Jeśli Twój brat będzie deskował to zapytaj go czy dawali dodatkowe wzmocnienia bo dachy w projektach nie mają przewidzianego deskowania i jeszcze czy będzie dawał dachówkę ceramiczną, czy cementową (cementowa jest cięższa). Moim zdaniem jeśli ktoś chce niech deskuje ale jeśli w projekcie tego nie ma nawet w opcjach "do wyboru" to znaczy, że jest to tylko dodatkowy, niepotrzebny wydatek. Chyba, że zrobić deskowanie+papowanie i dopiero resztę+ dobrą mechaniczną wentylację bo grawitacyjna sobie nie poradzi. POZDRAWIAM JA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 06.04.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 My nie deskowalismy - za drogo, a poza tym balismy się że za cięzko bedzie (mamy dachówkę cementową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kesja1 06.04.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam My dalej męczymy się ze stanem zero Strasznie dużo wody jest u nas i musieliśmy czekać aż odparuje... Mam pytanko... Na jakim etapie najlepiej robić drenaż wokół budynku? Nasz wykonawca zapewnia nas iż zarówno ocieplenie,izolacja i drenaż fundamentów odbywa się po wybudowaniu stanu surowego... Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 06.04.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam bardzo ciekawe jasne że można po wybudowaniu ale po co grzebać w ziemi dwa razy jak już macie fundamenty odkopane , może chce się wymigać od tej roboty.U mnie wszystko robili na etapie robót ziemnych co widać na fotkach.Teraz tego nie zrobi i zasypie a potem będzie czyścił ściany żeby je zabezpieczyć albo odwali fuszerkę.a wody u nas było baaarrrdzo duuuuuużo:)https://picasaweb.google.com/116805049091796155887/NowyFolder2?authkey=Gv1sRgCPzF0t2x_vvkTA&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 06.04.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 lawy zalane w poniedziałek, teraz czekamy do przyszlego poniedziałku by ruszac dalej.powiedzcie mi czy deskowaliscie dach?Cały czas brat, ktory tez sie buduje i deskuje namawia mnie bym to robił ale moim zdaniem to jest zbyt duzy koszt nieproporcjonalny z wykorzystaniem...czy wy deskowalisice czy uzywalisice foli dachowych?Argumentuje on tym ze dach nie bedzie przeciekał ale moim zdaniem to bezsensowny agrument, jak jest zle wykonany to czy jest deskowanie czy membrana to wyjda błedy szybko i beda przecieki albo wilgoc na scianach. Bez deskowania. Nie było nawet takiej sugestii ze strony wykonawcy, choć namawiali nas do różnych dobrych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 06.04.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam My dalej męczymy się ze stanem zero Strasznie dużo wody jest u nas i musieliśmy czekać aż odparuje... Mam pytanko... Na jakim etapie najlepiej robić drenaż wokół budynku? Nasz wykonawca zapewnia nas iż zarówno ocieplenie,izolacja i drenaż fundamentów odbywa się po wybudowaniu stanu surowego... Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam Kesja u nas robili właśnie na etapie 0-jest to najbardziej logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts