zbyszek1982 29.04.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witajcie, szykujemy sie powoli do układania terrivy a pozniej juz dach...podpowiedzcie jak rozwiazaliscie kwestie okien dachowych?Czy ktoś moze wyrzucił jakies?jesli tak to powiedzcie ktore i jak to sie sprawdza:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 29.04.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witajcie, szykujemy sie powoli do układania terrivy a pozniej juz dach...podpowiedzcie jak rozwiazaliscie kwestie okien dachowych?Czy ktoś moze wyrzucił jakies?jesli tak to powiedzcie ktore i jak to sie sprawdza:)? Ja w sypialni mam jedno okno i uważam, że z powodzeniem wystarczy i w 1 pokoju bliźniaczym (w projekcie jest okno dachowe ) a ja też go nie mam, a w górnej łazience mam przesunięte wg projektu są 2 okna obok siebie tj. łazienka i korytarz, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 29.04.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 hej u nas w sypialni 2 okna oddalone od siebie, jest jasno - czy za jasno ? nie sądzę w pokojach bliźniaczych w obu są okna dachowe - moim zdaniem gdyby ich nie było to ten kąt pokoju wypada dosyć ciemno ja się cieszę, że je mamy w łazience okno przesunięte chyba o jedną belkę - dzięki temu, że nie jest rogu lepiej ją doświetla; oczywiście w korytarzyku okno pozostało obowiązkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 30.04.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Ja w sypialni mam jedno okno i uważam, że z powodzeniem wystarczy i w 1 pokoju bliźniaczym (w projekcie jest okno dachowe ) a ja też go nie mam, a w górnej łazience mam przesunięte wg projektu są 2 okna obok siebie tj. łazienka i korytarz, pozdrawiam Wiesiu powiedz mi jakie masz okna w blizniaczych pokojach bo piszesz ze wyrzucilas w jednym dachowe i jest ok. My j wyrzucilismy balkonowe i mamy wstawione 1200x1500 i mam wrazenie ze teraz jak wyrzuce jeszcze dachowe to niestety bedzie ciemno. Myslimy z zona nad usunieciem tego okna kombi, podwojnego na jedynie jedno pojedyncze dachowe. Ty widze ze je usunelas i jest w miare jasno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 30.04.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam a u nas okna już na swoim miejscu,i to już jest dom :)och jak się cieszę.https://picasaweb.google.com/116805049091796155887/NowyFolder2?authkey=Gv1sRgCPzF0t2x_vvkTA&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymcio i Justa 30.04.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam Wszystkich!Mam pytanie co do zadaszenia tarasu. Wymiary zadaszenia i czy jest wystarczające. Nie chcemy zrobić za dużego, ale by było wystarczające.Będę wdzięczny za informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 30.04.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam a u nas okna już na swoim miejscu,i to już jest dom :)och jak się cieszę.https://picasaweb.google.com/116805049091796155887/NowyFolder2?authkey=Gv1sRgCPzF0t2x_vvkTA&feat=directlink No w końcu jakieś nowe zdjęcia:) super wygląda z oknami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 30.04.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Wiesiu powiedz mi jakie masz okna w blizniaczych pokojach bo piszesz ze wyrzucilas w jednym dachowe i jest ok. My j wyrzucilismy balkonowe i mamy wstawione 1200x1500 i mam wrazenie ze teraz jak wyrzuce jeszcze dachowe to niestety bedzie ciemno. Myslimy z zona nad usunieciem tego okna kombi, podwojnego na jedynie jedno pojedyncze dachowe. Ty widze ze je usunelas i jest w miare jasno? Witaj ja może nie Wiesia ale zawsze. My daliśmy więcej okien dachowych- w pokojach bliźniaczych mam po oknie balkonowym i dachowym, w sypialni jest jedno (uważam, że wystarczy), w łazience są dwa (suuper), korytarz zostało tak jak w projekcie. W pomieszczeniu nad garażem mam okno dachowe bo ścianą szczytową łączymy się ze szwagrami. Jak porobię zdjęcia to wkleję. Pozdrawiam ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 30.04.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 (edytowane) Witajcie, szykujemy sie powoli do układania terrivy a pozniej juz dach...podpowiedzcie jak rozwiazaliscie kwestie okien dachowych?Czy ktoś moze wyrzucił jakies?jesli tak to powiedzcie ktore i jak to sie sprawdza:)? Zbyszek, My mamy w pokojach bliźniaczych okna elewacyjne zmniejszone do wymiarów 1500x1200 i dachowe są narazie zasłonięte ciemną folią i JEST za ciemno, więc te okna dachowe są konieczne.( Pozostałe też mamy, tylko niektóre poprzesuwane, ale zmienił nam się układ pomieszczeń na górze, więc nie będę opisywać, bo nic Ci to nie wniesie.) Edytowane 30 Kwietnia 2011 przez buczynkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 01.05.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Czy ktoś z Was ma moze dachowke ceramiczna na swojej oliwce?Nam zaproponowano w dobrej cenie dachoweczke nelskamp, w calosci wyniesie nas z kompletem okien i wszystkimi dodatkami cos okolo 21 tyś ale zastanawiamy sie czy ceramika dobrze wyglada na Oliwce.Ogladalismy na innych budynkach tą dachowke i bylo ok ale ciekawi nas jak bedzie wygladac ceramika na naszym domku. Jesli macie fotki swoich domkow z dachowka ceramiczna to prosiłbym o podeslanie na maila:[email protected] Dzieki z góry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 01.05.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Czy ktoś z Was ma moze dachowke ceramiczna na swojej oliwce?Nam zaproponowano w dobrej cenie dachoweczke nelskamp, w calosci wyniesie nas z kompletem okien i wszystkimi dodatkami cos okolo 21 tyś ale zastanawiamy sie czy ceramika dobrze wyglada na Oliwce.Ogladalismy na innych budynkach tą dachowke i bylo ok ale ciekawi nas jak bedzie wygladac ceramika na naszym domku. Jesli macie fotki swoich domkow z dachowka ceramiczna to prosiłbym o podeslanie na maila:[email protected] Dzieki z góry:) Cześć, my mamy Nelskampa Nibrę R10 barwy stare angoba. Jeżeli to ma być seria z Nibry to trzeba pamiętać, że to są dachówki wielkoformatowe, ok. 10 szt./m2. My wybraliśmy R10 bo ma taki w miarę płaski kształt. Barwy stare w zależności od odświetlenia zmieniają trochę kolor, od grafitu do lekko brązowego w słońcu. Wcześniej rozważaliśmy Stodo 12 czeskiego Tondacha. Nelskamp robi dobre dachówki, dość twarde do cięcia (tak mówił dekarz). Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 01.05.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Hej, to może zapytam inaczej. Czy ktoś z was mając ściankę kolankową podniesioną o 1 pustak, bardzo wolałby mieć teraz podniesione o 2 pustalki Oraz czy ktoś z was mając aktualnie podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki wyobraża sobie życie z podniesieniem o 1 pustak Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 01.05.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 U nas ceramiczna z RuppCermiki i ścianka podniesiona o 2 pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 01.05.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Hej, to może zapytam inaczej. Czy ktoś z was mając ściankę kolankową podniesioną o 1 pustak, bardzo wolałby mieć teraz podniesione o 2 pustalki Oraz czy ktoś z was mając aktualnie podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki wyobraża sobie życie z podniesieniem o 1 pustak Pozdr WITAJ, ja mam podniesioną ściankę o trzy Ytongi 24cm i jest fajnie. Ale wydaje mi się, że 2 pustaki by wystarczyły. Bo teraz przy wzroście 167cm nie mam szans na wyglądanie przez okna dachowe choć tak naprawdę do niczego mi to nie jest potrzebne. No może żeby podglądać bociany które mam na słupie przy domku (teraz mają jajka). W sumie tak to wyszło z tą naszą ścianką, że na górze są teraz naprawdę duże pokoje. POZDRAWIAM JA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 01.05.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 W obu pokojach bliźniaczych nie mam okien dachowych. Szczytowe mają wymiary: szer.150cm x wys.123cm. Mogłyby być ciut większe, ale nie jest źle. Jakie by nie wyszły - dachowych nie planowaliśmy tam wogóle. Pozdrawiam. Do Zbyszka1982 mam podobne wymiary i jestem też zadowolona, bo okna wychodzą na stronę południową, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 02.05.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 My mamy okna 150/ 150 od strony południowej i jest super, trochę światła zabiera słupek i rama dzieląca na połowę. Jeśli planujecie np. 120 szer. to warto mieć jedno skrzydło daje dużo więcej światła niż 120szer podzielone na 2 skrzydła. Pod oknami dachowymi pamiętaj trzeba niby dawać grzejnik.Fajnie jest też przesunąć okno w łazience od ściany do środka, dużo lepiej wtedy doświetla pomieszczeniepowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 02.05.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 (edytowane) Do Zbyszka1982 mam podobne wymiary i jestem też zadowolona, bo okna wychodzą na stronę południową, pozdrawiam Czyli wiesiu nie macie w blizniaczych okien dachowych i jest ok:)?Nasze tez wychodza na południe i nie wiemy czy sie nie pokusic o usuniecie dachowego okna...trudna decyzja. A jak wyglada u Ciebie kwestia pokoju przy strychu tam gdzie jest to okno kombi podwojne?Czy ktos z Was zrezygnował z jednego i ma tylko tam pojedyncze okno? Edytowane 2 Maja 2011 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 02.05.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Czy ktoś z was mając ściankę kolankową podniesioną o 1 pustak, bardzo wolałby mieć teraz podniesione o 2 pustalki Oraz czy ktoś z was mając aktualnie podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki wyobraża sobie życie z podniesieniem o 1 pustak Pozdr My mamy podniesioną o 1 pustak i da się całkiem swobodnie żyć Podniesienie o 2 pustaki ma sens, ale jakoś nie płaczę z tego powodu, że mamy o 1. Jest kilka innych rzeczy, których z pewnością bardziej żałuję przy budowie Oliwki, niż podnoszenie o 2 pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 02.05.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Dzięki Mataj, przeczytałem Twoje wątki i nie znalazłem tam niczego, o czym byś pisał, że bardzo żałujesz. Co to takiego? :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 02.05.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Ja nie mam okien dachowych, ścianka podniesiona o jeden pustak - nie wiem jak to wyjdzie, na razie jeszcze walczę Wydaje mi się, że przy okazji wysokości musisz od razu sobie przemyśleć grubość podłogi nad parterem (ocieplenie, wylewka, czy z podłogówką czy nie, rodzaj podłogi, czy będziesz rozprowadzać ciepłe powietrze z kominka) rodzaj okna dachowego (z klamką u dołu lub u góry) i pewnie mnóstwo innych rzeczy o których nie mam zielonego pojęcia i może to i lepiej:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts