Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli wiesiu nie macie w blizniaczych okien dachowych i jest ok:)?Nasze tez wychodza na południe i nie wiemy czy sie nie pokusic o usuniecie dachowego okna...trudna decyzja. A jak wyglada u Ciebie kwestia pokoju przy strychu tam gdzie jest to okno kombi podwojne?Czy ktos z Was zrezygnował z jednego i ma tylko tam pojedyncze okno?

W tym pokoju zaplanowałam sypialnię typową do spania i mam pojedyncze na środku okno, mi doświetla pokój wystarczająco, fakt, że jeszcze nie mieszkam ale mam już tynki, posadzki, ściankę kolankową podniesioną o 1 pustak, wchodząc tam nawet po południu nie jest ciemno (okno to jest od strony zachodniej), ale to ile chcesz mieć okien to kwestia gustu, pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym pokoju zaplanowałam sypialnię typową do spania i mam pojedyncze na środku okno, mi doświetla pokój wystarczająco, fakt, że jeszcze nie mieszkam ale mam już tynki, posadzki, ściankę kolankową podniesioną o 1 pustak, wchodząc tam nawet po południu nie jest ciemno (okno to jest od strony zachodniej), ale to ile chcesz mieć okien to kwestia gustu, pozdrawiam

WITAJ ja mam takie samo podejście- sypialnia typowa do spania i też mam jedno okno do tego od północy i jest wystarczająco jasno. Oto kilka zdjęć po zagruntowaniu piętra.

007.jpg

009.jpg

011.jpg

020.jpg

021.jpg

czy ktos z was wprowadził sie do oliwki w przeciagu niespelna roku?mamy maly dylemat, okazuje sie ze stan surowy bedziemy mieli juz na pocztaku czerwca i nie wiemy za bardzo co dalej-czy dzialac i starac sie wprowadzc do zimy czy opdsuscic i wprowadzic sie na wiosne. Patrzac na to wszystko tow zcerwcu mogli by klas juz instalalace a w lipiec sierpien tynki a po nich to juz nie jets tak daleko do konca...:)?Jak myslicie?

czy ktos z was wprowadził sie do oliwki w przeciagu niespelna roku?mamy maly dylemat, okazuje sie ze stan surowy bedziemy mieli juz na pocztaku czerwca i nie wiemy za bardzo co dalej-czy dzialac i starac sie wprowadzc do zimy czy opdsuscic i wprowadzic sie na wiosne. Patrzac na to wszystko tow zcerwcu mogli by klas juz instalalace a w lipiec sierpien tynki a po nich to juz nie jets tak daleko do konca...:)?Jak myslicie?

Chyba są różne zdania co do przezimowania domu. Nasza oliwka rodziła się w październiku listopadzie i częściowo w grudniu a okna , drzwi i brame montowaliśy dopiero w marcu. Elektryka ok.2tyg, wod-kan tydzień, DPG z kominka kilka godzin no i czekamy na tynkarz - tu tez ok. 2tyg , potem ogrzewanie ( o.1 do 2 tyg) i wylewki ( 2-3dni) . O ile się nie mylę wylana posadzka musi troche przeschnąć przed wykończeniem ( zwłaszcza gdy jest podłogówka) ale ten temat dopiero przed nami a po wyschnięciu takim gruntownym wylewek i tynków ocieplenie poddasza no i cała wykończeniówka z łazienkami , kuchnią. Zatem BARDZO BARDZO trzymamy kciuki za Twoje plany tegoroczne oby się udały!!!! My planyjemy przed zimą się wprowadzić - jesteśmy po instalacjach i czekamy na tynkarzy ( mają tygodniowy poślizg) i też bardzo chcemy zdażyć przed zimą :)

Do Wandzik! ładnie się prezentuje domek, masz odbicie lustrzane tak jak ja, teraz czekam aż wyschną tynki, już są na ścianach suche a na sufitach schną trochę dłużej, posadzki prawie suche

Do Zbyszka19982! mam znajomego, który wybudował oliwkę w przeciągu roku i się wprowadził także jest to możliwe ale niektórych robót nie można przyspieszyć bo są zależne od pogody np. ocieplenie zewnętrzne, czy też tynki wewnętrzne, które muszą porządnie wyschnąć aby wszedł malarz itp. pozdrawiam

cześć,

myślę że da się to zrobić w jeden rok, tylko mogą pojawić się spore problemy z wilgocią. Jest jej sporo w nowym domu nawet jak już jej nie widać. Dodatkowo po ociepleniu styropianem nie "wyjdzie przez ściany na zewnątrz" tylko będzie widoczna na oknach tylnych ściankach mebli itp. Objawi się to w pierwszym sezonie grzewczym, potem będzie lepiej :). Oczywiście da się tak mieszkać, trzeba dobrze wentylować i wietrzyć żeby tej wilgoci się pozbyć co odbije się na rachunku za ogrzewanie po pierwszej zimie. Myślę, że i tak wyjdą "same" przerwy technologiczne między etapami tynków i wylewek, potem będą dalej schnąć w trakcie zabudowy poddasza itp. Jeżeli chcesz robić drewniane podłogi lub parkiety to raczej żaden dobry fachowiec ich nie położy na wilgotne wylewki. Pod płytki również podłoże powinno być suche. Zresztą kwestia jak liczne będziesz miał ekipy, u mnie elektryk robił sam z 3 tygodnie, tynkarze z 6 dni, wylewki 2 dni, poddasze na gotowo pod malowanie z 4 tygodnie, meble kuchenne i schody 1 tydzień (czekaliśmy na nie ponad 1 miesiąc), płytkarze (łazienki, cały parter, kuchnia, gospodarczy, garaż) z 1,5 miesiąca.

Pozdrawiam - Daniel

My ZACZĘLIŚMY budowę 4.VII a wprowadziliśmy się 1.Marca. Mieliśmy niezłe ciśnienie, żeby po tynkach odpalić kocioł w Grudniu, ale się udało. Jeśli macie stan surowy w czerwcu, to możecie z budową skończyć w palcem w nosie ;) O ile dobrze pamiętam my strop wylewaliśmy w pierwszej połowie sierpnia, więc macie trochę do przodu.

W zasadzie ze zdjęć możesz się dowiedzieć co i kiedy mieliśmy robione.

Edytowane przez Mataj

My też bardzo nieśmiało marzymy o tym by wprowadzić się w trym roku ale jak to będzie - zobaczymy . Dziś przyjechała więźba musimy podjąć dezyzje odnośnie daszku nad tarasem . Pytanie do osób którzy podnieśli o 2 pustaki jak u was robili daszek tarasowy wkomponowany w dach jak w projekcie czy poniżej . Będę bardzo wdzięczna za wymiary .

Pytanie do tych Oliwkowiczów którzy podnosili o 2 pustaki . Czy wydłużaliście krokwie dachu i o ile ? Zastanawiam się czy nie będzie dach wyglądał dziwnie bez wydłużenia krokiew .

Będzie trochę dziwnie wyglądał. U nas wydłużone- ale niestety nie wiem o ile a i tak wygląd odbiega nieco od oryginału. Daszek obniżcie - bo projektowy przy podniesionej ściance wychodzi za wysoko.

Irryd my mieliśmy podnieść o 1 pustak, a w końcu 'jakoś wyszło', że podniosło sie o 2 pustaki i wydłużyliśmy krokwie o 25 cm, myślę, że warto - zobacz na nasze zdjecia (myślę, że po otynkowaniu, to bedzie jeszcze trochę inaczej wygądało, ale już mozna ocenić). Co prawda nasi wspaniali dekarze, 'zapomnieli' o tym wydłużeniu i nad garażem już machnęliśmy ręką, ale nad domem poprawiali i myślę, że tak jest lepiej, inaczej ten dach byłby przykrótki.

A jeśli chodzi o daszki, to wyżej wspomniani 'fachowcy' powiedzieli, że 'niedasie' opuscić, ale niektórzy maja opuszczone i wydaje mi się, że tak jest ładniej (żałuje, że sie nie upałam, ale trudno, juz sie z tym pogodziłam), ale to oczywiście kwestia upodobań.

Pytanie do tych Oliwkowiczów którzy podnosili o 2 pustaki . Czy wydłużaliście krokwie dachu i o ile ? Zastanawiam się czy nie będzie dach wyglądał dziwnie bez wydłużenia krokiew .

My mamy podniesione o trzy i było wydłużane ale nie pamiętam o ile, w każdym razie wygląda to tak:

003.jpg

BUDOWA 052.jpg

" Niedasie " to niestety ulubione stwierdzenie fachowców . U mnie z kolei ekipa zapomniała że ma być ścianka kolankowa podniesiona o 2 pustaki . Na tym etapie jeszcze da się to poprawić ale czy da się wydłużyć dach , to się okaże . Będę się upierać . Kurcze , czyta człowiek forum 2 lata myśli że wszystko ma zaplanowane i opracowane a jak przychodzi co do czego wszystko na opak . Dziekuje bardzo annaop i buczynko za rady . Jutro mam zamiar walczyć z nienawistnym dla wszystkich inwestorów " niedasie " . Pozdrawiam .

Z wydłuzaniem tez chyba nie mozna przesadzić, bo chyba może być za cięzko z kolei - lepiej poradź się kogoś bardziej fachowego, bo estetyka to nie wszystko (poza tym wyjdzie Ci też wiecej materiałów - drewna, folii, dachówki czy blachy, robocizny, przelicz, czy warto)

Trzymam kciuki za walkę, teraz Ty 'niedajsie'

( a jakie jest drugie ulubione powiedzienie fachowców? - "bedzie pani zadowolona" :))

Wandzik dzięki za zdjęcia . Po podniesieniu o 3 pustaków to dopiero musi być ładne i wysokie poddasze . Bardzo podoba się twój daszek nad wejściem . Co do wydłużenia dachu to jak myślicie czy 40 cm wystarczą ?

WITAJ, mi się wydaje że u nas jakoś tak było te 40cm. Do więźby dopłaciliśmy 600zł, za dachówkę(cementowa EURONIT)+wykończenie+ orynnowanie (kompletny dach bez okien) około 10tys. Chłopaki dali dodatkowe wzmocnienia+ metalowe taśmy trzymające wszystko w kupie i więcej klamer spinających. Cena jaka była umówiona taka została. Ogólnie dach jest ciężki i już przeżył kilka wiatrów takich co drzewa powalały, a dom stoi i do tego z dachem. Przed wełną nasza ekipa jeszcze raz dokręcała wszystkie śruby bo już były lekkie luzy(drewno jak by nie było pracuje). A powiem tak, że nasza więźba była już zakupiona w tym momencie gdy stwierdziliśmy że się budujemy czyli przełom 2008/2009 więc zdążyła poleżakować nim została położona.

A co do tych trzech pustaków to jakoś tak wyszło, fakt poddasze jest "fest". Ścianka kolankowa ma 135cm wysokości, więc swobodnie będzie można siedzieć pod skosami. TRZYMAM KCIUKI ZA TRAFNE DECYZJE.POZDRAWIAM JA.