Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do mieszkających , jak to jest z tym poddaszem , czym izolowaliście , czy wełna mineralna wystarczy , wciąż nas wszyscy starsza , że latem na poddaszu nie wytrzymamy z gorąca ze na pewno bedzie potrzeba klimatyzacja żeby wytrzymac upały . Jakie są Wasze odczucia , jak jest w rzeczywistosci ??

Cześć,

my, mamy 30 cm wełny na poddaszu i zimą jest OK, latem poddasze nagrzewa się bardziej niż parter. Odpowiadają za to okna połaciowe, dzięki nim jest jasno ale również dużo energii dociera do pomieszczeń. Tak więc im więcej okien w dachu, tym więcej ciepła na górze latem. Można za koszmarne pieniądze założyć rolety zewnętrzne do okien lub za przyzwoite wewnętrzne z tkaniny. Zawsze pomogą zachować trochę chłodu latem. Ja przy kupnie okien Roto dostałem po 1 zł rolety do własnego montażu.

Pozdrawiam - Daniel

Proszę o odpowiedź jakie macie wymiary otworów drzwi wewnętrznych chodzi mi głównie o wysokość bo u mnie po wylaniu podłogi wyszło 2,11m, ponoć trochę za wysokie

Cześć,

lepiej trochę więcej niż za mało :), dojdzie wykończenie podłogi i będzie prawie OK. Sprawdź producentów drzwi, zawsze podają jaki powinien być wymiar pod ościeżnicę, są różnice u poszczególnych marek. Z tego co pamiętam to ja na gotowo miałem 208-209 cm i problemu nie było. Przy regulowanej ościeżnicy i tak listwy zasłonią piankę montażową, przy stałych można z jednej strony osłonić listwami.

Pozdrawiam - Daniel

Cześć,

lepiej trochę więcej niż za mało :), dojdzie wykończenie podłogi i będzie prawie OK. Sprawdź producentów drzwi, zawsze podają jaki powinien być wymiar pod ościeżnicę, są różnice u poszczególnych marek. Z tego co pamiętam to ja na gotowo miałem 208-209 cm i problemu nie było. Przy regulowanej ościeżnicy i tak listwy zasłonią piankę montażową, przy stałych można z jednej strony osłonić listwami.

Pozdrawiam - Daniel

Dziękuję za odpowidź. Chciałam zamówic drzwi z porta i te wymiary niezbyt pasują a może ktoś miał podobne wymiary i zamawiał z tej firmy, pozdrawiam

sorrki ze jestem monotematyczny ale mozecie podpowiedziec ile mniej wiecej wyszlo wam betonu na terrive i wieniec?

Hej!! Betonowanie betonem B20 strop nad garazem 9m3 , strop nad domem 19,5m3 , wieniec 4,5m3 domek jak na zdjęciach z garazem dwustanowiskowym.

Pozdrawiamy wsystkich którzy wystartowali i już zaawansowanych ;) Mocno trzymamy kciuki za Wasz zapał , pogode i TERMINOWOSĆ wykonawców ( u nas z tym ostatnim kiepsko - czekamy ok.2tyg na tynkarzy) . Nasz etap to cierpliwe oczekiwanie tynkarzy - mają do końca tyg wreszcie dotrzeć i duuże nadzieje ze do 15 czerwca bedziemy mieli po czym chodzić i o co sięoprzeć ;) tzn tynki i wylewki z kompl. instalką.

Proszę o odpowiedź jakie macie wymiary otworów drzwi wewnętrznych chodzi mi głównie o wysokość bo u mnie po wylaniu podłogi wyszło 2,11m, ponoć trochę za wysokie

Witaj Wiesiu faktycznie te 2,11m to przydużo bo kolega miał 2,10m i musiał doklejać od góry kawałki cegły. U nas jest 2,08 i to niby w/g naszych budowlańców jest ok bo jak będzie za dużo to futryna zasłoni. Pozdrawiam ja.

Hej!! Betonowanie betonem B20 strop nad garazem 9m3 , strop nad domem 19,5m3 , wieniec 4,5m3 domek jak na zdjęciach z garazem dwustanowiskowym.

Pozdrawiamy wsystkich którzy wystartowali i już zaawansowanych ;) Mocno trzymamy kciuki za Wasz zapał , pogode i TERMINOWOSĆ wykonawców ( u nas z tym ostatnim kiepsko - czekamy ok.2tyg na tynkarzy) . Nasz etap to cierpliwe oczekiwanie tynkarzy - mają do końca tyg wreszcie dotrzeć i duuże nadzieje ze do 15 czerwca bedziemy mieli po czym chodzić i o co sięoprzeć ;) tzn tynki i wylewki z kompl. instalką.

Dzieki za pomoc.Kurcze to sporo tego wychodzi, troche mnie zaskoczylas ta iloscia ale coz jak tyle to tyle...dzieki jeszcze raz:)zawsze mam jakies odniesienie

W końcu ja się mogę czymś podzielić :) Nareszcie jakiś etap zakończony więc...

Nie robimy podwójnego garażu.

Zamówiliśmy na cały dom:

Porotherm 30 - 2560 szt.

Porotherm 25 - 480 szt.

porotherm 11,5 - 880 szt.

Niestety nie moge powiedzieć czy starczyło bo jeszcze nie ukończyliśmy budowy. Są to wyliczenia naszej ekipy budowlanej.

Co do kosztów ztanu zero to my musieliśmy podnosić mocno budynek ze względu na wysokie wody gruntowe i wyżej położoną drogę..

Koszty wraz z zalaniem płyty marzec/kwiecień bez dokumentacji to mniej więcej: 47,800 zł

Pozdrawiam

Kesja

Dziękuję Kesja1 bardzo nam pomogłas !

Asia i Paweł my zalewamy w sobote ławe o zakończonym stanie zero moge wam powiedziec za jakies 3,4 tygodnie , zalewamy jutro i modlimy sie o deszcz :) A poźniej pare dni przestoju , zeby sie dobrze ułozyło jajk mówi nasz Majster .

Powiem Wam jeszcze jedno są jeszcze na świecie ekipy , które ( choć trudno w to uwierzyc ) nie piją !!!

Witam . ciągnąc temat drzwi to o wysokośc sie dowiedziałam , ale potrzebuje teraz tez szerokośc , jaką zostawiliście wnęke na drzwi wewnątrz i jaką na zewnętrzne ??

Drzwi zewnetrzne i drzwi z wiatrołapu do domu to bedą miały szerokość 90cm, wiec otwory maja szerokość 102cm, a pozostałe drzwi zmieniliśmy na 80 cm (w projekcie 90), więc otwory w murze maja szerokość 92cm. Z wysokoscia nie wiem, jak jest, bo jeszcze przed wylewkami jestesmy.

Trzymam kciuki za wszystkich zaczynających, życzę solidnych wykonawców (nasi murarze pili tylko w soboty po robocie:)) i za odpowiednia pogodę (nam się udało ze stropami, najpierw na układanie i wylewanie była piekna pogoda, a po wylaniu deszcz nam polewał przez kilka dni, więc my juz nie musielismy :))

I pozdrawiam wszystkich bardziej zaawansowanych

My jutro jedziemy odbirać robote od hydraulika i elektryka, a za tydzień mam nadzieje tynki.

Dziękuję Kesja1 bardzo nam pomogłas !

Asia i Paweł my zalewamy w sobote ławe o zakończonym stanie zero moge wam powiedziec za jakies 3,4 tygodnie , zalewamy jutro i modlimy sie o deszcz :) A poźniej pare dni przestoju , zeby sie dobrze ułozyło jajk mówi nasz Majster .

Powiem Wam jeszcze jedno są jeszcze na świecie ekipy , które ( choć trudno w to uwierzyc ) nie piją !!!

My tez modlimy sie o deszcz, strop wreszcie zalany i teraz dwa tygodnie przestoju. Troche bylo roboty przy nim, ekipa mowi ze płyty zerańskie sa wygodniejsze, szybciej sie robi i tansze sa. Mnie przerazila ilośc stempli, sasiedzi smieja sie ze mam w domu pół lasu wycietego:) i chyba maja racje bo z 200 ich poszlo...

DSC06358.jpg

DSC06344.jpg

Witam!

Dumnie dołączam do Oliwkowiczów :) po dwóch latach walki z urzędami budujemy dwustanowiskową Oliwkę na terenie rolnym w okolicach Gorlic . Dziś po rozszalowaniu odsłoniły się ławy fundamentowe. A miał być mały domek.... :) Koszt wykonania fundamentów systemem gospodarczym, sporo podniesionych ponad teren to ok. 15500 zł (materiały + robocizna) ... i tydzień pracy. Pora zejść z gór i barć się do pracy!!! Szukam opinii o kotłowni na ekogroszek w Oliwce (jaki piec, ile spala itd.) Pozdrawiam