Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to jestesmy nastepni, też budujemy z keramzytu 24, cena wydaje się wręcz rewelacyjna 6,60brutto na metr 10szt. dostępność taka sobie ale mamy zapewnienie na termin który nam odpowiada.

A jak to jest ze zmianą grubości ścian bo w projekcie jest 30cm. Zmienialiście w projekcie przed pozwoleniem na budowę czy można po, bo ja też myślałam o keramzycie ale 30 nigdzie w Lublinie nie ma a mam już pozwolenie na budowę :roll:

z tego co ja sie orientuje to zmiane zatwierdza kierownik budowy. zapisuje w dzienniku budowy.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak to jest ze zmianą grubości ścian bo w projekcie jest 30cm. Zmienialiście w projekcie przed pozwoleniem na budowę czy można po, bo ja też myślałam o keramzycie ale 30 nigdzie w Lublinie nie ma a mam już pozwolenie na budowę :roll:

My co prawda zgłosiliśmy to naszemu architektowi przed złożeniem pozwolenia, bo czy z gazobetonu czy innego chcieliśmy 24, ale z tego co wiem, to tak jak napisała magdan1 wystarczy zmiana zgłoszona kierownikowi

no teraz jest dobrze :oops: , więc zaczne jeszcze raz

Jestem nowa na forum zresztą jak widac Jakieś 5 godzin temu zapadła decyzja

będziemy budowac Oliwkę Mamy już śliczną działeczkę pod Wawą teraz tylko kilka miesięcy przepychania się w naszych urzędach i mamy nadzieję we wrześni zalac fundamenty

Pozdrowienia dla wszystkich "Oliwkowiczów" mniej lub bardziej zaawansowanych

ok przesadziłam z tym"wielkim dylematem" ale za wszelkie rady będe

b. wdzięczna

Dzis rano czytałam ostatnie posty na temat keramzytobetonu postanowiłam poszperac trochę w necie i gazetkach, technologia mało wykorzystywana u nas , ale ma prawie same+

przeprowadziłam też wizje lokalną wsród tutejszych(tj. w mojej miejscowosci) speców od budownictwa i efekt był dokładnie odwrotny żaden z czterech panów nie polecal nam tego materiału I chyba żaden z nich nie podjął by się budowania "z takich wynalazków" No cóż pozostaje nam budowac naszą Oliwkę z tradycyjnych materiałów

Dzis rano czytałam ostatnie posty na temat keramzytobetonu postanowiłam poszperac trochę w necie i gazetkach, technologia mało wykorzystywana u nas , ale ma prawie same+

przeprowadziłam też wizje lokalną wsród tutejszych(tj. w mojej miejscowosci) speców od budownictwa i efekt był dokładnie odwrotny żaden z czterech panów nie polecal nam tego materiału I chyba żaden z nich nie podjął by się budowania "z takich wynalazków"

Ja jestem po rozmowie z firmą, z którą zamierzam budować Oliwkę - Oczywiscie zaproponowali klasyczne materiały czyli BK, Porotherm lub Ytong.

Szef firmy stwierdził, ze najłatwiej mu sie buduje z Ytonga.

Na bloczki keramzytowe z wkładką styropianową troche pomarudził - no ale przynajmniej sie przyznał, że nigdy z tego nie budował i stąd jego obawy.

Za to stwierdził, ze sama idea tych bloczków jest bardzo dobra i parametry cieplne tez mu sie podobały.

Czekam na wycenę tych bloczków - moge je mieć po znajomości "od ręki" - i to mnie kusi :)

Jeśli nie wyjdzie drozej niz Porotherm 30 lub BK/Ytong 24 +15 cm styro to chyba zaryzykuje...

Witam, no my juz prawie zakonczylismy stan zerowy. Tyle ze musielismy o 3 rzedy podniesc stropy, aby wyrównac z droga. Wszystko to nas z robocizna i 400 ton piachu do zasypki wynioslo 40000 do 45000 zł. Kupilismy równiez materiały na stan surowy ( tylko przypominam, ze nasz oliwka jest troche powiekszona(garaz na 2 auta + 1,5 poszerzyliosmy salon.)

Keramzyt 30 i 24- 200000

dachóeka z (ceramiczna)keramiki czerwona angoba- 18500

styropian 10cm 21 kubików 3500 tys

strop- teriva + pustaki keramzytowe- 11500 tys.

robocizna (od stanu zerowego po komin)22000

robocizna za dach 10000( ale z usadowieniem okien, rynny, podbitka idt. komplet) - nasz dach ma 300m kwadratowych

plus drzewo- tego nie wiem, ale bede miala po znajomosci

Czyli juz ok 130 000b tys. A jeszcze kupe pierdółek dojdzie. takze mam nadzieje ze zamkniemy stan surowy w 150 000.

A chciałabym dodac ze jakbym kupila pustak ceramiczny(firmy nie pamietam ) to zaplacilabym ok 30000 tys.

Witam wszystkich do 4.30 siedziałam nad Oliwką

Dziś rano byliśmy już na działce i ustaliliśmy miejsce gdzie będzie stał nasz domek narazie to tylko wbite patyki,, ale już mi się podoba.

Ponawia swoje pytanko odnośnie tej wnęki pod schodami

Zajrzyj kilka stron wcześniej:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64044&postdays=0&postorder=asc&start=360

gdzie jest wizualizacja z przykładem jej zagospodarowania od strony kuchni.

Pewnie jakby się uparł można zrobić drzwi i dostęp w przedpokoju za kominkiem. Pozdrawiam

Mac Iek (mam nadzieje że dobrze napisałam) jak tam wykopy?

Można wiedziec jaki robisz fundament? Z bloczków czy ten drugi( kurcze musze podszkolic sie w fachowej terminilogii)

Pozdrawiam również

Moje plany się nieco zmieniły......nie pierwszy i pewnie nie ostani raz. Wytyczyłem budynek a na drugi dzień lało dlatego zaczynamy w poniedziałek. .....przepowiadacze obiecują tydzień lata :D A fundament będzie monolityczny (betonowy)

Mac Iek

"Moje plany się nieco zmieniły......nie pierwszy i pewnie nie ostani raz. Wytyczyłem budynek a na drugi dzień lało dlatego zaczynamy w poniedziałek. .....przepowiadacze obiecują tydzień lata :D A fundament będzie monolityczny" (betonowy) ( przepraszam ale nie naumiałam się jeszcze cytowac)

a jaki jest Twój przybliżony kosztorys fundamentów monolitycznych w Oliwce na dzień dzisiejszy?