magdan1 17.04.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 No to jestesmy nastepni, też budujemy z keramzytu 24, cena wydaje się wręcz rewelacyjna 6,60brutto na metr 10szt. dostępność taka sobie ale mamy zapewnienie na termin który nam odpowiada. A jak to jest ze zmianą grubości ścian bo w projekcie jest 30cm. Zmienialiście w projekcie przed pozwoleniem na budowę czy można po, bo ja też myślałam o keramzycie ale 30 nigdzie w Lublinie nie ma a mam już pozwolenie na budowę z tego co ja sie orientuje to zmiane zatwierdza kierownik budowy. zapisuje w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 17.04.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 A jak to jest ze zmianą grubości ścian bo w projekcie jest 30cm. Zmienialiście w projekcie przed pozwoleniem na budowę czy można po, bo ja też myślałam o keramzycie ale 30 nigdzie w Lublinie nie ma a mam już pozwolenie na budowę My co prawda zgłosiliśmy to naszemu architektowi przed złożeniem pozwolenia, bo czy z gazobetonu czy innego chcieliśmy 24, ale z tego co wiem, to tak jak napisała magdan1 wystarczy zmiana zgłoszona kierownikowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 ok mój post sie nie pojawił, chyba wię próbuje jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 no teraz jest dobrze , więc zaczne jeszcze raz Jestem nowa na forum zresztą jak widac Jakieś 5 godzin temu zapadła decyzja będziemy budowac Oliwkę Mamy już śliczną działeczkę pod Wawą teraz tylko kilka miesięcy przepychania się w naszych urzędach i mamy nadzieję we wrześni zalac fundamenty Pozdrowienia dla wszystkich "Oliwkowiczów" mniej lub bardziej zaawansowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Mam jeden wieelki dylemat,czy w tej wnęce pod schodami da się zrobic jakiś niewielki schowek lub szafę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 ok przesadziłam z tym"wielkim dylematem" ale za wszelkie rady będe b. wdzięczna Dzis rano czytałam ostatnie posty na temat keramzytobetonu postanowiłam poszperac trochę w necie i gazetkach, technologia mało wykorzystywana u nas , ale ma prawie same+ przeprowadziłam też wizje lokalną wsród tutejszych(tj. w mojej miejscowosci) speców od budownictwa i efekt był dokładnie odwrotny żaden z czterech panów nie polecal nam tego materiału I chyba żaden z nich nie podjął by się budowania "z takich wynalazków" No cóż pozostaje nam budowac naszą Oliwkę z tradycyjnych materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 20.04.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Dzis rano czytałam ostatnie posty na temat keramzytobetonu postanowiłam poszperac trochę w necie i gazetkach, technologia mało wykorzystywana u nas , ale ma prawie same+ przeprowadziłam też wizje lokalną wsród tutejszych(tj. w mojej miejscowosci) speców od budownictwa i efekt był dokładnie odwrotny żaden z czterech panów nie polecal nam tego materiału I chyba żaden z nich nie podjął by się budowania "z takich wynalazków" Ja jestem po rozmowie z firmą, z którą zamierzam budować Oliwkę - Oczywiscie zaproponowali klasyczne materiały czyli BK, Porotherm lub Ytong. Szef firmy stwierdził, ze najłatwiej mu sie buduje z Ytonga. Na bloczki keramzytowe z wkładką styropianową troche pomarudził - no ale przynajmniej sie przyznał, że nigdy z tego nie budował i stąd jego obawy. Za to stwierdził, ze sama idea tych bloczków jest bardzo dobra i parametry cieplne tez mu sie podobały. Czekam na wycenę tych bloczków - moge je mieć po znajomości "od ręki" - i to mnie kusi Jeśli nie wyjdzie drozej niz Porotherm 30 lub BK/Ytong 24 +15 cm styro to chyba zaryzykuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdan1 20.04.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam, no my juz prawie zakonczylismy stan zerowy. Tyle ze musielismy o 3 rzedy podniesc stropy, aby wyrównac z droga. Wszystko to nas z robocizna i 400 ton piachu do zasypki wynioslo 40000 do 45000 zł. Kupilismy równiez materiały na stan surowy ( tylko przypominam, ze nasz oliwka jest troche powiekszona(garaz na 2 auta + 1,5 poszerzyliosmy salon.) Keramzyt 30 i 24- 200000dachóeka z (ceramiczna)keramiki czerwona angoba- 18500styropian 10cm 21 kubików 3500 tysstrop- teriva + pustaki keramzytowe- 11500 tys.robocizna (od stanu zerowego po komin)22000robocizna za dach 10000( ale z usadowieniem okien, rynny, podbitka idt. komplet) - nasz dach ma 300m kwadratowychplus drzewo- tego nie wiem, ale bede miala po znajomosci Czyli juz ok 130 000b tys. A jeszcze kupe pierdółek dojdzie. takze mam nadzieje ze zamkniemy stan surowy w 150 000. A chciałabym dodac ze jakbym kupila pustak ceramiczny(firmy nie pamietam ) to zaplacilabym ok 30000 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 20.04.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 magdan1 - napisz coś wiecej o tym keramzycie.jakiej firmy ? z wkładką styropianową ? jakie ocieplenie ? na zaprawe czy klej ?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam wszystkich do 4.30 siedziałam nad Oliwką Dziś rano byliśmy już na działce i ustaliliśmy miejsce gdzie będzie stał nasz domek narazie to tylko wbite patyki,, ale już mi się podoba.Ponawia swoje pytanko odnośnie tej wnęki pod schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Keramzyt 30 i 24- 200000 Czy to jest 200tyś zł czy sztuk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 jutro spotkoanie z p. archtekt może nam coś doradzi Chociaż po kilkakrotnym prześledzeniu forum poświęconego Oliwce wiem już jakie zmiany chce nanieśc a może buduje ktośOliwkę z bloczków silikatowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.04.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam wszystkich do 4.30 siedziałam nad Oliwką Dziś rano byliśmy już na działce i ustaliliśmy miejsce gdzie będzie stał nasz domek narazie to tylko wbite patyki,, ale już mi się podoba. Ponawia swoje pytanko odnośnie tej wnęki pod schodami Zajrzyj kilka stron wcześniej: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64044&postdays=0&postorder=asc&start=360 gdzie jest wizualizacja z przykładem jej zagospodarowania od strony kuchni. Pewnie jakby się uparł można zrobić drzwi i dostęp w przedpokoju za kominkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 ok dzięki jestem nowa na tym forum i pewnie najbardziej w tyle z budową od tu obecnych myślałam jeszcze nad gankiem od strony frontowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 mam dobrą radę dla tych którzy tak jak my potrzebują dużej ilości ziemi do wyrównania bądż podniesienia działki, można podzwonic po większych firmach budowlanych np. w Wawie maja problem ze składowaniem ziemi z wykopu i z chęcią dowiozą bez żadnej dopłaty na plac budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Mac Iek (mam nadzieje że dobrze napisałam) jak tam wykopy? Można wiedziec jaki robisz fundament? Z bloczków czy ten drugi( kurcze musze podszkolic sie w fachowej terminilogii)Pozdrawiam również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.04.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Mac Iek (mam nadzieje że dobrze napisałam) jak tam wykopy? Można wiedziec jaki robisz fundament? Z bloczków czy ten drugi( kurcze musze podszkolic sie w fachowej terminilogii) Pozdrawiam również Moje plany się nieco zmieniły......nie pierwszy i pewnie nie ostani raz. Wytyczyłem budynek a na drugi dzień lało dlatego zaczynamy w poniedziałek. .....przepowiadacze obiecują tydzień lata A fundament będzie monolityczny (betonowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 magdan1 bardzo optymistycznie wygladają te twoje obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 no właśnie monolityczny, o to mi chodziło ale świeżak ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 20.04.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Mac Iek "Moje plany się nieco zmieniły......nie pierwszy i pewnie nie ostani raz. Wytyczyłem budynek a na drugi dzień lało dlatego zaczynamy w poniedziałek. .....przepowiadacze obiecują tydzień lata A fundament będzie monolityczny" (betonowy) ( przepraszam ale nie naumiałam się jeszcze cytowac) a jaki jest Twój przybliżony kosztorys fundamentów monolitycznych w Oliwce na dzień dzisiejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts