ida i jacek 13.07.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 HejMy też mamy duże okna i rolety w puszkach nad nim. Co nie przeszkodziło nam zamontować karniszy łączonych. Nie było z tym żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 13.07.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Ja na lekko chropowate, bo mi się to podoba- jak zobaczyłam u znajomych 3 lata temu to się zachwyciłam. A po za tym powiedziałam chłopakom że mają robić tynki prosto pod farbę więc mocniej docierali (tynki C/W). Każdy kto słyszał, że nie dajemy gładzi to patrzał na nas jak na coś dziwnego. Pozdrawiam. My też nie chcemy gładzi, tynki wyszły nawet nieźle (u góry już wyschnięte)wiec chyba też od razu będziemy malować. Jaki styropian kładliście pod wylewkę na dole i górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 13.07.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Ja na lekko chropowate, bo mi się to podoba- jak zobaczyłam u znajomych 3 lata temu to się zachwyciłam. A po za tym powiedziałam chłopakom że mają robić tynki prosto pod farbę więc mocniej docierali (tynki C/W). Każdy kto słyszał, że nie dajemy gładzi to patrzał na nas jak na coś dziwnego. Pozdrawiam. U nas tynki knauf diamant, więc też nie tak bardzo gładki i mi sie też podoba, a szef tynkarzy opowiadał nam, że jedna z klientek chciała miec supergładko, docierali na mokro 2 x i potem jak malowała, to farba nie chciała jej sie trzymać, więc chyba nie ma co przesadzać z tą gładkośćią Ale się cieszę, że juz mamy otynkowane, możemy dalej pedzić z robota, a po 3 dniach wakacji mamy nowe siły. Przed nami sufity, podłogówka i wstawianie bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 13.07.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Do Beaty i KamilaMy poszlismy z projektem do tartaku, tam nam wyliczyli co nam potrzebne i też zaproponowali zmniejszenie przekroju krokwi, właśnie chyba do takiego wymiaru jak Wam proponują, a dodam ,że mamy dachówke cementową (bez deskowania), więc dość ciężką. Potem zatwierdziła to kierowniczka. Poza tym zrezygnowaliśmy z HEBa. No i też mamy powyższona ściankę kolankową i w związku z tym wydłuzone krokwie po 25 cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 13.07.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 I jeszcze do ZbyszkaWydaje mi się, że u nas też kawałek którego brakuje w Twoim stropie był wylewany razem ze schodami, a więc w tym miejscu nie było teriwy. Tak, spojrzałam na zdjęcia (popatrz do naszego albumu) - teriwa była układana bez tego kawałka, a potem wszystko razem ze schodami zalewane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 13.07.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 buczynkaa czyli jesteśmy na tym samym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 13.07.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 My też nie chcemy gładzi, tynki wyszły nawet nieźle (u góry już wyschnięte)wiec chyba też od razu będziemy malować. Jaki styropian kładliście pod wylewkę na dole i górze? Na dole 15cm, a na górze 10cm. Tylko w łazience na górze daliśmy 5cm bo tam jest podłogówka i coś tam z wylewką było by za cienko i nad garażem daliśmy 15cm żeby było bardziej odizolowane od chłodu który w nim będzie zimą choć jest tam grzejnik aluminiowy na 16 żeber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 13.07.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Do Zbyszka był u nas kierownik i mówił ze nie ma tragedi , reszta bedzie dolana ze schodami , czy u Ciebie tez juz sie to wyjaśniło ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 13.07.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Do Zbyszka był u nas kierownik i mówił ze nie ma tragedi , reszta bedzie dolana ze schodami , czy u Ciebie tez juz sie to wyjaśniło ?? U mnie jest troche gorzej bo nie mam lanych schodów tylko drewniane.Maja szalowac i wzmacniac teraz-jelsi u Ciebie sa schody wylewane to zawsze to sie oprze na nich u mnie niestety tego nie ma i ta wyrwa bedzie tylko na samym zbrojeniu. Oczywiscie ze nie ma tragedi tylko wkurzylo mnie to ze teraz musza sie wwiercac i bawic jak mogli to razu zrobic przy stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 13.07.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 buczynkaa czyli jesteśmy na tym samym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 13.07.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 (edytowane) Mamy problemOkazało sie, że po tynkowaniu nie otwiera się okno balkonowe (mamy łuk jak w projekcie), tynkarz coś marudzi i mówi, że po poprawce będzie się tylko otwierać na 90 stopni, albo nam zrobi glify skośnie. Dla mnie oba rozwiazania są nie do przyjęcia. Nie znam się, ale wydaje mi się, że powinni zdjąć ten tynk i połozyc jeszcze raz cieniej. Jutro tam jedziemy z kierowniczką. Doradźcie coś. Czy ktoś też miał taki problem? Edytowane 13 Lipca 2011 przez buczynkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 14.07.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Mamy problem Okazało sie, że po tynkowaniu nie otwiera się okno balkonowe (mamy łuk jak w projekcie), tynkarz coś marudzi i mówi, że po poprawce będzie się tylko otwierać na 90 stopni, albo nam zrobi glify skośnie. Dla mnie oba rozwiazania są nie do przyjęcia. Nie znam się, ale wydaje mi się, że powinni zdjąć ten tynk i połozyc jeszcze raz cieniej. Jutro tam jedziemy z kierowniczką. Doradźcie coś. Czy ktoś też miał taki problem? Ja sobie tego dopilnowałam w trakcie tynkowania, ale już u szwagrów było po robocie i niestety musieli zrywać, i niestety mają lekko skośnie zrobię zdjęcia to wstawię. Dobra rada dla OLIWKOWICZÓW którzy jeszcze nie tynkowali parteru- zwróćcie uwagę jeśli macie okno z łukiem- tynkarzom żeby dopilnowali otwierania, a jeśli już zepsuli to niestety niech robią na własny koszt nawet nie płać im za materiał. Chyba macie jakąś umowę? POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 15.07.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Zna ktoś z Was przypadek , ze OLiwke wybudowano w 8 miesięcy na gotowo??? Zastanawiam sie czy to możliwe ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 15.07.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Witajcie!!! prace pedzą do przodu aż miło się czyta!!! My zrobiliśmy sobie troszke przerwy by odetchnąc od cemenu , kurzu , instalacji itd ale już jesteśmy z powrotem i też ruszamy dalej. Od przyszłego tygodnia wylewki a na chwile obecną nasza oliwka z rozpiętymi instalacjami ogrzewaniem i po tynkach wewn., dodatkowo rolety zewn podtynkowe......... ktoś pytał wcześniej o możliwość obniżenia daszku nad wejściem - odsyłamy do galerii oraz o karniszach - w naszym przypadku nie kolidują z puszkami na rolety ( zostaje ok. 20cm muru). no lecimy do pracy żeby Was dogonic ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 15.07.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Zna ktoś z Was przypadek , ze OLiwke wybudowano w 8 miesięcy na gotowo??? Zastanawiam sie czy to możliwe ..... Znam przypadek innego- większego projektu(andromeda I) fakt na parterze nic się nie dzieje tylko na górze gdzie nie gdzie odpada gips ale np. nie ma wilgoci i nie mają jakichś większych problemów po 3 latach mieszkania. Co prawda elewcję robili po 1,5 roku może to miało jakiś wpływ na "niemanie" wilgoci we wnątrz. Ale wszystko jest OK. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 15.07.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Zna ktoś z Was przypadek , ze OLiwke wybudowano w 8 miesięcy na gotowo??? Zastanawiam sie czy to możliwe ..... u nas od rozoczęcia minęło 3 miesiące a jesteśmy na etapie wylewek więc teoretycznie moglibyśmy się w 8 miesięcy spokojnie wyrobić, ale raczej planujemy prowadzke na wiosne więc po roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 16.07.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Ja sobie tego dopilnowałam w trakcie tynkowania, ale już u szwagrów było po robocie i niestety musieli zrywać, i niestety mają lekko skośnie zrobię zdjęcia to wstawię. Dobra rada dla OLIWKOWICZÓW którzy jeszcze nie tynkowali parteru- zwróćcie uwagę jeśli macie okno z łukiem- tynkarzom żeby dopilnowali otwierania, a jeśli już zepsuli to niestety niech robią na własny koszt nawet nie płać im za materiał. Chyba macie jakąś umowę? POZDRAWIAM. Dzieki Wandzik za odp., nie miałam kiedy odpisać. Niestety u nas też bedzie lekko skosnie, ale nie powinno być widać, tynkarz z kierowniczką zgodnie orzekli, ze rama okna powinna byc szersza, wtedy by sie to okno nie haczyło, nie wiem, czy tak rzeczywiście jest, ale juz nic nie poradzimy. a wszyscy mówili, że z łukiem to same kłopoty ale i tak mi sie podoba. U nas sie robią teraz sufity. I przy okazji pytanie - jak rozwiązaliście oswietlenie w kuchni, bo pan od mebli radzi nam opuścić trochę sufit nad blatem i zamontować ledy, bo szafek na ścianach praktycznie nie ma, więc i swiatełek pod szafkami nie da się zamontować. A do Daniela mam pytanie - we wnece pod schodami u Ciebie jest kawałek blatu - jaką ma szerokość i czy Ci się sprawdza, bo tez się zastanawiamy, czy tam nie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_i_pawel 17.07.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Witamy, mamy kilka pytan i bedziemy wdzieczni za odpowiedz 1. Czy ktos wylal schody z betonu i zaluje? Albo zrobil drewniane i zaluje? Musimy podjac decyzje jakie schody i patrzac na zdjecia Idy i Jacka to te wylane mozna calkiem ladnie zrobic ale ze wzgledu na brak klatki boimy sie ze mimo wszystko nie bedzie to ladnie wygladac, jakies uwagi? 2. Czy ktos zrobil moze okna bez rolet ? Widze, ze teraz kazdy chyba montuje rolety ale z tego co sie orientowalem to ow rolety potrafia kosztowac niemalze tyle co okno. Jakies przemyslenia? 3. Robil ktos moze wycene okien plastikowych z potrojna szyba i ewentualnie z roletami lub bez? 4. Prosilbym rowniez o jakies przemyslenia o potrojnych oknach w salonie. Wydaje mi sie, ze podwojne bylyby lepsze ale wykonawca wylal juz slupy pod 3 i teraz pytanie - zostawic czy przerabiac? Z gory serdecznie dziekujemy Jakby kogos interesowala to nas stan zero kolo wroclawia wyniosl jakies 36tys (material plus robocizna). Pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 17.07.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Witamy, mamy kilka pytan i bedziemy wdzieczni za odpowiedz 1. Czy ktos wylal schody z betonu i zaluje? Albo zrobil drewniane i zaluje? Musimy podjac decyzje jakie schody i patrzac na zdjecia Idy i Jacka to te wylane mozna calkiem ladnie zrobic ale ze wzgledu na brak klatki boimy sie ze mimo wszystko nie bedzie to ladnie wygladac, jakies uwagi? 2. Czy ktos zrobil moze okna bez rolet ? Widze, ze teraz kazdy chyba montuje rolety ale z tego co sie orientowalem to ow rolety potrafia kosztowac niemalze tyle co okno. Jakies przemyslenia? 3. Robil ktos moze wycene okien plastikowych z potrojna szyba i ewentualnie z roletami lub bez? 4. Prosilbym rowniez o jakies przemyslenia o potrojnych oknach w salonie. Wydaje mi sie, ze podwojne bylyby lepsze ale wykonawca wylal juz slupy pod 3 i teraz pytanie - zostawic czy przerabiac? Z gory serdecznie dziekujemy Jakby kogos interesowala to nas stan zero kolo wroclawia wyniosl jakies 36tys (material plus robocizna). Pozdrawiam Pawel Witajcie! Ja jak zwykle się udzielę, ale skoro pytacie to moja odpowiedź będzie mam nadzieję jedną z wielu. 1. My mamy od początku robione wszystko pod schody drewniane, jedyne co bym zmieniła to ich bieg(zapomniałam ale ktoś tak zrobił odrazu i nie mieli później kombinacji żeby to dopasować). 2. Mam okna bez rolet zewnętrznych, dwuszybowe. Kiedyś może zrobię sobie okiennice jak nie to trudno. ale nie podobają mi się rolety zewnętrzne więc narazie będą rolety wewnętrzne. 3.Okna mam dwuszybowe bo tak wyszło, ale później byłam na szkoleniu na temat odnawialnych nośników energii i tak przy okazji pan powiedział, że wystarczy jedna szyba i gazeta żeby nie tracić ciepła z domu. Bo za każdym razem gdy zimą robi się ciemno to wystarczy zasłonić okno aby nie mieć dużych strat energii. 4. Teraz to już zostawcie chyba że jeszcze strop jest nie wylany, ja mam jedno duże 3metrowe okno tyle, że nadproże nad nim było wzmacniane, a i balkon też powiększaliśmy do 90cm. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_i_pawel 17.07.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 A kojarzysz kosztowo jak wyglada takie 3metrowe okno? Bo po przeczytaniu 20stron watku dochodze do winosku, ze witryna bylaby najlepsza. Akurat sciana boczna salonu jest dosc blisko sasiadow i watpie abym chcial otwierac tam okno. Pytanie tylko czy jedna duza witryna czy np dwie mniejsze. Zostawilismy kwestie okien na ostatnia chwile i teraz czas goni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts