Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do asia_i_pawel . Shody mamy wylane i jesteśmy zadowoleni . Są stabilne i ładnie można je obłożyć drewnem . Okna zamówiliśmy z roletami . W bloku mamy bez rolet i niestety słoneczko w weekend za szybko budzi :D po drugie takie rolety zawsze zatrzymają ciepełko w domu po trzecie jakaś to przeszkoda dla złodziei . Okna mamy 3szybowe . Dopłata do 2 szyb na cały dom wyniosła jedynie 1060 zł , więc zdecydowaliśmy się na nie mimo że nie było to planowane . Też jesteśmy z Dolnośląskiego ( Zgorzelec ) . Okna wraz z roletami , silnikami , 3 szyby w tym 3 dzrwi balkonowe ( w sypialni mamy lukarnę ) wyniosły nas 17200 Okna Majewski . W salonie mamy dwa okna tarasowe podwójne . Pozdrawiam .

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okna zamówiliśmy 4 tyg temu Orzech mają u promocję teraz na profil brylant optima . W salonie mamy dwa wyjścia tarasowe 2 m szerokie 2,1 wysokie otwierane z ruchomym słupkiem . Rozsuwane były zbyt drogie . Elektryczny napęd do rolet na jedno okno tarasowe 290 zł bez pilota .

u nas od rozoczęcia minęło 3 miesiące a jesteśmy na etapie wylewek więc teoretycznie moglibyśmy się w 8 miesięcy spokojnie wyrobić, ale raczej planujemy prowadzke na wiosne więc po roku

Powiedz jak bedziesz wygladac kwestia przezimowania mam wrazenie ze bedziecie musieli przez cała zime palic?Ktos mi poowiedział ze jak juz dam tynki to musze non-stop palic przez cala zime...jak to wyglada u innych oliwkowiczów gdyż nam tez tynki mogły by juz wyjsc na wrzesień-pazdziernik i nie wiemy co robic czy po prostu je robic czy czekac az do wiosny?

A do Daniela mam pytanie - we wnece pod schodami u Ciebie jest kawałek blatu - jaką ma szerokość i czy Ci się sprawdza, bo tez się zastanawiamy, czy tam nie zrobić.

Cześć,

szerokość w standardzie na głębokość szafek i zabudowy, 62 cm...??? (jakoś tak). W zabudowie mamy tutaj piecyk i lodówę, blat się przydaje żeby coś postawić przy wkładaniu itp., roboczy raczej nie jest. Stoi tu jeszcze mikrofala ale przenosimy ją do gospodarczego bo poza popcornem nic w niej nie robimy a tam jest czyste pomieszczenie więc nic jej nie będzie. A jeszcze wieszak na papierowe ręcznki na ścianie z gospodarczym jest. Przy "wiejskiej" kuchni blat się sprawdza, przy nowoczesnej pewnie pełna zabudowa wygląda lepiej. Naszym zdaniem wykorzystanie tej wnęki na dodatkową zabudowę

to dobry pomysł, przy jej braku na 100% nie pomieścilibyśmy wszystkich kuchennych gratów.

Jak mikrofala wyląduje w gospodarczym to może tutaj chlebak i krajalnica....zobaczymy..... :)

Pozdrawiam - Daniel

Podzielcie się proszę info ile wyszło tynków i wylewek u was oraz jaka cena za metr . My mamy Oliwkę z garażem jednostanowiskowym .

Hej IRRYD !

Tynków mamy 800m2 oczywiście wewn. wylewki po podłodze mamy 2x 125m2 - oczywiście jak odejmiesz połowę garażu masz troszke mniej i tynków i podłogi no i zerknij w naszą galerie na rzuty bo mamy chyba troszke więcej ścianek działowych :)

Do Jaross - witaj "sąsiedzie" :) kosztorys poleciał na skrzynke - taki wymagał ING bank śl.

A kojarzysz kosztowo jak wyglada takie 3metrowe okno? Bo po przeczytaniu 20stron watku dochodze do winosku, ze witryna bylaby najlepsza. Akurat sciana boczna salonu jest dosc blisko sasiadow i watpie abym chcial otwierac tam okno. Pytanie tylko czy jedna duza witryna czy np dwie mniejsze. Zostawilismy kwestie okien na ostatnia chwile i teraz czas goni :(

Niestety nie pamiętam bo my dostaliśmy wycenę całości bez rozbicia na konkretne okna. Ze wstawieniem, klamkami stare złoto+ okucia w kolorze, okna ALUPLAST ideal 7000 wyniosły nas 10000zł. W tym mamy okno tarasowe o szerokości 180cm z łukiem i ruchomym słupkiem. Do tego na górze mamy 7 okien dachowych VELUXA jako doświetlenie i wietrzenie, a za nie następne 7000zł.

Edytowane przez wandzik

Witamy,

mamy kilka pytan i bedziemy wdzieczni za odpowiedz ;)

2. Czy ktos zrobil moze okna bez rolet ? Widze, ze teraz kazdy chyba montuje rolety ale z tego co sie orientowalem to ow rolety potrafia kosztowac niemalze tyle co okno. Jakies przemyslenia?

3. Robil ktos moze wycene okien plastikowych z potrojna szyba i ewentualnie z roletami lub bez?

4. Prosilbym rowniez o jakies przemyslenia o potrojnych oknach w salonie. Wydaje mi sie, ze podwojne bylyby lepsze ale wykonawca wylal juz slupy pod 3 i teraz pytanie - zostawic czy przerabiać

Pozdrawiam

Pawel

Cześć

2. My mamy okna bez rolet i nie zamierzaliśmy ich montować, nie podobaja nam się, a mysle, że dla złdzieja nie są wielka przeszkodą, a wręcz mogą być wskazówka, że własnie wyjechalismy na dłużej

3. My mamy podwójne szyby i 6 komorowy profil, miał byc 5-komorowy, ale akurat trafiliśmy na promocje, więc skorzystaliśmy, w jakims sklepie tłumaczyli nam, że 3 szyby to już w tkim super docieplonym domu z rekuperacją, a tak to troche się mija z celem

4. U nas sa 3 okna i bardzo mi sie to podoba, tak jak okno z łukiem, jest to jeden z elementów Oliwki nadajacy jej moim zdaniem charakteru, ale Wam może podobac sie co innego i tez dobrze

powodzenia w decyzjach

Przy okazji u nas wyszło tynków wewnetrznych 661m2 w oliwce z podwójnym garażem, a cena za tynk Knauf diamant (taki twardy gipsowy) 27 zł za m2 materiał i robocizna

Wylewek jeszcze nie mamy, ale maja kosztować 31 zł za m2 z materiałęm (ale bez styropianu, bo kupujemy sami i bedzie kładł hydraulik pod podłogówkę)

Edytowane przez buczynkaa

Cześć,

szerokość w standardzie na głębokość szafek i zabudowy, 62 cm...??? (jakoś tak). W zabudowie mamy tutaj piecyk i lodówę, blat się przydaje żeby coś postawić przy wkładaniu itp., roboczy raczej nie jest.

Pozdrawiam - Daniel

Rozumiem, że blat ma i szerokość i głębokość ok. 60 cm?

U nas w projekcie kuchni wychodzi 90 cm szerokości, ale włśnie u koleżanki wypatrzyłam lodówkę szerokośći 70 cm i zachorowałam na nią, bo ma dużo więcej miejsca (i więcej niż w side by side), więc chcemy sobie miejszce na taką zostawić, wię szerokość blatu we wnece wyjdzie nam ok. 80 cm i tez ma służyć jako miejsce do wystawienia czegoś np. z lodówki.

Ponawiam pytanie jak rozwiazaiscie oświetlenie kuchni - gdzie i jakie montujecie światełka?

U nas w projekcie kuchni wychodzi 90 cm szerokości, ale włśnie u koleżanki wypatrzyłam lodówkę szerokośći 70 cm i zachorowałam na nią, bo ma dużo więcej miejsca (i więcej niż w side by side), więc chcemy sobie miejszce na taką zostawić, wię szerokość blatu we wnece wyjdzie nam ok. 80 cm i tez ma służyć jako miejsce do wystawienia czegoś np. z lodówki.

Ponawiam pytanie jak rozwiazaiscie oświetlenie kuchni - gdzie i jakie montujecie światełka?

U nas będzie lampa sufitowa jak w projekcie + 3 dodatkowe nad blatem przy oknie.

Buczynkaa, a zdradzisz, co to za lodówka Ci wpadła w oko?

Cześć,

jak wrócę to pomierzę, długości ma więcej, głębokość jest coś ok 60 cm. A teraz jeszcze jedna fajna sprawa odnośnie kuchni, kupiłem za przyzwoite pieniądze surowe blaty drewniane z klejonki 3 cm grubości z egzotyków, wymiary 62 cm szerokości i 242 cm długości. Dałem stolarzowi do przecięcia po długości i wyszły dwie długie półki po 31 cm szerokości. Potem już tylko własna praca (głównie dotarcie papierem ściernym i kilkukrotne olejowanie). Poszło to do łazienki na poddaszu na długie półki

pod oknem połaciowym.

Teraz jak na to patrzę to blaty są super do mebli kuchennych, jeżeli ktoś oczywiście lubi drewno.

Link do galerii firmy, w której kupowałem: http://www.dlh-poland.com/Galeria/Blaty/Blaty.aspx

W zakładce sklep jest trochę pozycji ale na telefon więcej do wyboru.

W sumie za dwa blaty (62 x 3 x 242 i 62 x 4 x 100 cm) zapłaciłem 520 zł z transportem.

Może ktoś skorzysta…..

Pozdrawiam - Daniel

My mamy oliwkę bez garażu, podniesioną scianę kolankową o dwa pustaki, jesteśmy po tynkach em-wap wyszlo nam 530m, po 13zł/metr, wylewki zaczynają jutro, płacimy 12zł/metr bez ulożenia styropianu. Jeśli chodzi o styropian na dole dawaliśmy 10cm a na górze 5 cm. Mamy już też podłogówkę. Na całym prawie dole (oprócz kotłowni i pokoju), wyszło ok 500m pex-a

zbyszek- tak będziemy grzać przez zimę, dlatego też na poczatek zakupujemy piec na paliwo stałe i przez zimę będziemy w nim palić

U nas będzie lampa sufitowa jak w projekcie + 3 dodatkowe nad blatem przy oknie.

Buczynkaa, a zdradzisz, co to za lodówka Ci wpadła w oko?

a te 3 dodatkowe nad blatem to lampy wiszące, czy jakieś lampi w obniżonym suficie?

Lodówka u koleżanki to nawet nie wiem jaka, ale w sklepie upatrzyłam sobie niestety Siemensa, ogladaliśmy jeszcze Whirpoola, ale miała jakieś takie słabe plastiki i wciśnietą, nie wiem po co, kostkarke w zamrażalniku, więc w sumie bardzo mało miejsca, a Siemens mnie zachwycił - ma naprawdę sporo wiecej miejsca niz stojący obok 60cm szerokosci, solidnie wykonanae elementy plastikowe i dużo mejsca także w zamrażarce, poza tym wyglądał na prostego w obsłudze.

To narazie tylko plany na przyszłość - póki co przeprowadzi sie z nami stara lodówka, bo jeszcze działa, ale na przyszłość zostawimy miejsce na wiekszą (chyba że zostanie pieniędzy, ale wątpię :))

Edytowane przez buczynkaa