Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No własnie, nam też wszyscy tynkarze mówili, że to będzie pękać i nikt nie chciał dawac gwarancji - najlepiej byłoby ten słup w jakiś sosób zasłonic cegłami w czasei budowania.

Nie trzeba jeśli chcecie mieć "drewniane" to zobaczcie stronę firmy PROCHEM- belki rustykalne są tam belki z tworzywa lekkiego imitujące bardzo wiarygodnie drewno, a i nie trzeba tego malować. Można ten produkt zobaczyć w Castoramie a zamówić bezpośrednio u producenta- rozmawiałam z nimi i wychodzi połowę taniej i nie trzeba brać faktury wtedy nie ma VATU. Ja tę rzecz biorę pod uwagę u siebie.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Oliwkowicze!

Widzę, że u większości z Was są różne zmiany w projekcie. Chciałbym zapytać jak wygląda zmiana:

- rozmiaru okien (np. zwężenie okna z 150 na 120)

- kształtu okna tarasowego (rezygnacja z łuku)

- daszku nad wyjściem tarasowym (np. inny kształt, rezygnacja)

- daszku przed wejściem (np. dodanie kolumn)

Czy te zmiany w Waszym przypadku wymagały zakręconej procedury (np. zmiana PnB) czy wystarczał wpis kierownika?

Witam!

Muszę wybrać dachówkę. Bardzo proszę podzielcie się opiniami, jaką wybraliście i jakiej firmy, i oczywiście ile was to kosztowało ( sama dachówka ). Dziękuję z góry, mam nadzieję że ktoś pomoże. Mam projekt z garażem dwustanowiskowym.

My też budujemy oliwkę z garażem dwustanowiskowym. Podoba nam się Creaton Terra Optima - koniecznie w kolorze miedzianym. Na razie czekamy na wycenę.

Na tej stronce jest zdjęcie tej dachówki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?67295-Poka%C5%BCcie-swoje-dachy!!!!!!!!&p=3889899

My tez cały czas nie możemy sie zdecydowac co połozyc na dach , powinnismy juz tydzien temu zamówic "jakąś" dachówke ale wciąz nie wiemy .... a wyceny mamy takie z Creatona 16 920 , Roben MOnza Plus 11 789, KOramic L15 13 000 wycena za dachówke z dodatkami bez okien bo to tez osobna sprawa .... ech aaa i jeszcze betonowa z Brasa 10740 i Ton dach ceramiczna Holenderka 12 746 , no i bądz tu człowiecze mądry.....

Mamy wieniec.

Zamiast szałowania drewnem, murarze woleli obmurować cegłą, Nie musieli potem rozszałowywać a my nie musieliśmy kupować więcej drewna a i betonu poszło mniej:)

Na dach kupiliśmy już dachówkę cementową Euronit profil S perła( dodatkowa powłoka chroniąca)

Kosztował nas 10 600 zł cały komplet z wentylacyjnymi i innymi bajerami.

Orynnowanie mamy Marley, koszt 1800 zł cały komplet.

My też budujemy oliwkę z garażem dwustanowiskowym. Podoba nam się Creaton Terra Optima - koniecznie w kolorze miedzianym. Na razie czekamy na wycenę.

Na tej stronce jest zdjęcie tej dachówki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?67295-Poka%C5%BCcie-swoje-dachy!!!!!!!!&p=3889899

Cześć,

czyli dachówka reńska się Wam podoba. W tym kształcie mam Nelskampa R-10 na dachu, wyceniałem jeszcze Tondacha model Stodo-12. Cenowo wychodziły podobnie (koniec 2008 roku) wybraliśmy Nelskampa.

Jak będziecie robić wyceny dachu to nie tylko cena za m2 podstawowej dachówki jest ważna, sporo kosztują dachówki krawędziowe, gąsiory, dachówki wentylacyjne czy przejściowe. Czasami cena za podstawową jest atrakcyjna ale reszta podbija cenę.

Pozdrawiam - Daniel

Cześć Oliwkowicze!

Widzę, że u większości z Was są różne zmiany w projekcie. Chciałbym zapytać jak wygląda zmiana:

- rozmiaru okien (np. zwężenie okna z 150 na 120)

- kształtu okna tarasowego (rezygnacja z łuku)

- daszku nad wyjściem tarasowym (np. inny kształt, rezygnacja)

- daszku przed wejściem (np. dodanie kolumn)

Czy te zmiany w Waszym przypadku wymagały zakręconej procedury (np. zmiana PnB) czy wystarczał wpis kierownika?

Ponawiam zapytanie. Proszę o odpowiedź (może być na priv). Sprawa jest dla mnie pilna - startuje z kredytem.

Josh3, zmiany dzielą się na istotne i nieistotne. Istotne to te które powodują zmianę np. kubatury budynku, likwidację, przesunięcia ścian konstrukcyjnych. Zmiany o których piszesz są raczej nieistotne i wystarczy w ich wypadku wpis do dziennika budowy. My mamy takie same zmiany i są na bieżąco wpisywane w dziennik. Pozdrawiam

Josh3, zmiany dzielą się na istotne i nieistotne. Istotne to te które powodują zmianę np. kubatury budynku, likwidację, przesunięcia ścian konstrukcyjnych. Zmiany o których piszesz są raczej nieistotne i wystarczy w ich wypadku wpis do dziennika budowy. My mamy takie same zmiany i są na bieżąco wpisywane w dziennik. Pozdrawiam

Podział znam. Niestety dla mnie nie jest klarowny, bo czy rezygnacja z zadaszenia tarasu nie jest zmianą elewacji? Podobnie kolumny przed wejściem.

Interesuje mnie praktyka, jak Wasi kierownicy i Wy sami do tego podchodzicie.

Podział znam. Niestety dla mnie nie jest klarowny, bo czy rezygnacja z zadaszenia tarasu nie jest zmianą elewacji? Podobnie kolumny przed wejściem.

Interesuje mnie praktyka, jak Wasi kierownicy i Wy sami do tego podchodzicie.

Tak jak pisali koledzy te zmiany sa nieistotne.Moja projektantka jest u mnie kierownikiem i zmian z daszkiem (mamy powiekszony, calkowicie inny niz w projekcie) nie wpisywa la w DB.Jedynie zmiany konstrukcyjne tak jak pisał przedmowca wymagały wpisów i jej akredytacji-o daszku dowiedziedzial sie dopiero na budowie jak zobaczyla go zrobionego wiec sie nie powinienes martwic:)

Cześć Daniel,

tak właśnie po oglądaniu wielu różnych modeli dachówek zdecydowaliśmy się na reńską. Szczególnie przypadł nam do gustu ten creaton, bo tworzy swoistą "falę" na dachu. Zbadamy koszt całości dachu. Mam nadzieję, że wycena nas nie dobije, bo nie chciałabym znów szukać i szukać...

Ponawiam zapytanie. Proszę o odpowiedź (może być na priv). Sprawa jest dla mnie pilna - startuje z kredytem.

Nic trudnego w każdym razie u nas zmiany dokonane, są tylko wpisane przez naszego kierownika- tak powiedział: jeżeli okno będzie na tej samej ścianie co miało być pierwotnie to nieważne czy jest to pod sufitem, czy przy samej ziemi, czy w poprzek oby było na tej ścianie w której jest w projekcie, a wielkość też zmienialiśmy. Ze ściankami działowymi też nie bylo problemu. Tyle tyko, że on najpierw wyrysował nasze planowane zmiany i dopiero dawał dokumenty do powiatu. W między czasie wystąpiło jeszcze kilka zmian ( np. szwagier zrobił na dole u siebie korytarzyk do garażu między łazienką, a gabinetem) i to dopiero pójdzie do zmian przed odbiorem i też po wpisie kierownika. Ajeśli chcesz to wejdź na stronę "HB studio" i tam na wszelkie zmiany dostaniesz darmo pozwolenia. Bo tam jest pani projektantka Katarzyna Herbal Janiak co stworzyła tę naszą OLIWKĘ i nie było też z niczym problemu. Dzwoniłam, rozmawiałam, i za dwa dni miałam wszystko co chciałam. Mam nadzieję, że się nic nie zmieniło.

Potwierdzam,takie zmiany są nieistotne,wystarczy wpis kierownika w dzienniku budowy,pozdr....

W niektórych przypadkach kierownik budowy przed odbiorem domu pisze aneks, w którym wpisuje zmiany, mi kierownik budowy mówił, że będzie pisał aneks bo w garażu od strony ogrodu zamiast drzwi mam okno, pozdrawiam