Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z kolei ja potrzebuję pomocy. Być może ten wątek jest już na tym forum, ale nie mam czasu przeglądać wszystkich stron. Otóż mam pytanie ile wyszło Wam m2 poddasza do ocieplenia i zabudowy regipsem. Mamy oliwkę 2- stanowiskową. Proszę o pomoc

Hej!! ok. 160m2 zakłądajac ze ocieplasz skosy do stropu a nie po szczyt i strop - nad garazem dokłądnie tak samo ( skosy + strop bez ocieplenia skosów po szyt)

Hej!! ok. 160m2 zakłądajac ze ocieplasz skosy do stropu a nie po szczyt i strop - nad garazem dokłądnie tak samo ( skosy + strop bez ocieplenia skosów po szyt)

Rozumiem ze jest to ocieplenie skosów od poczatku-murłaty do "drugiego stropu" tego podwieszanego nad pietrem przy garażu dwustanowiskowy,?

Z kolei ja potrzebuję pomocy. Być może ten wątek jest już na tym forum, ale nie mam czasu przeglądać wszystkich stron. Otóż mam pytanie ile wyszło Wam m2 poddasza do ocieplenia i zabudowy regipsem. Mamy oliwkę 2- stanowiskową. Proszę o pomoc

My mamy Oliwkę z garażem 1 stanowiskowym wydłużonym o 160 cm , ścianka kolankowa podniesiona o 1,5 pustaka nad garażem jak w projekcie około 140 .

Ponawiam prośbę o instrukcję montażu kominka i obudowy, nie wiem jak to ugryść i czym zabudować? karton-gipsem? przed położeniem gresu czy po ?

Cześć,

sami chcecie wykonać zabudowę kominka?

Sprawdź jaka średnica wkładu w kominie (przyłącze do kominka), pewnie 180 albo 200 mm.

Wybieramy wkład kominkowy.

Można kupić gotową podstawę pod wkład i na nim ją postawić albo na bloczkach betonu komórkowego.

Stalowe rury do połączenia z kominem. Wejście do komina usczelnione sznurkiem (przy ceramicznym wkładzie stalowa rura nie powinna ciasno wchodzić bo gorąca może doprowadzić do pęknięcia ceramiki)

Zabudowa to już indywidualna sprawa, można całość kartongipsem w środku wełna mineralna do kominków, można dół bloczkami z betonu komórkowego i na to kamień itp. góra z karton gips z wełną. Można dół cegłą. Na górze komora dekompresyjna i kratki. Można również specjalnymi płytami SuperIsol lub

http://wentor.com.pl/Produkt.aspx?id=979&kat=190

Sam bym się raczej nie podejmował zabudowy, trochę wiedzy trzeba mieć żeby to wszystko prawidłowo działało i było bezpieczne.

A można jeszcze pięknie kaflami zabudować wkład np. http://www.kafel-kar.com.pl/strona,realizacje_projektow,48,0,48.html

Pozdrawiam - Daniel

TypeR dzięki za info, nie ukrywam,że samodzielnym montażem chcielibyśmy zejść z kosztów, ale jeśli faktycznie jest jakieś ryzyko złego podłączenia to chyba warto zastanowić się nad fachowcami. Jaki jest mw koszt podłączenia? nie mówie o zabudowie k-g i kosztu wkładu...samo podłączenie przez fachowca?

lepiej robić teraz przed gresem?

TypeR dzięki za info, nie ukrywam,że samodzielnym montażem chcielibyśmy zejść z kosztów, ale jeśli faktycznie jest jakieś ryzyko złego podłączenia to chyba warto zastanowić się nad fachowcami. Jaki jest mw koszt podłączenia? nie mówie o zabudowie k-g i kosztu wkładu...samo podłączenie przez fachowca?

lepiej robić teraz przed gresem?

Cześć,

akurat podłączenie robiłem sam z kolegą, który zrobił mi podstawę. Rury, kolanka i sznurek kupiłem w markecie. Mam komin 200 mm i wkład również wyjście 200 mm. Przy wejściu do komina redukcja na mniejszą średnicę i uszczelnienie sznurkiem. Obudowania się nie podejmowałem, pewnie można to zrobić samemu ale właśnie trochę wiedzy potrzeba, jaka wełna, gdzie klejona, jakiej wielkości kratki i komora dekompresyjna itp.

U nas kominek postawiony na gresie.

Pozdrawiam - Daniel

Mam pytanie odnośnie ceny za samą robociznę dachu ( położenie więżby + położenie dachówki + wprawienie okien połaciowych + orynnowanie) - mam wycenę na 70 zł za m2. Mam dom z dwustanowiskowym garażem ( pow. dachu ok. 260 m2 ), czyli wszystko ok. 18000 zł, proszę o opinie, z góry dziękuję Edytowane przez olga30

Mam pytanie odnośnie ceny za samą robociznę dachu ( położenie więżby + położenie dachówki + wprawienie okien połaciowych + orynnowanie) - mam wycenę na 70 zł za m2. Mam dom z dwustanowiskowym garażem ( pow. dachu ok. 260 m2 ), czyli wszystko ok. 18000 zł, proszę o opinie, z góry dziękuję

cześć,

koniec 2008 roku (koniec szaleństwa budowlanego) 11 tys. zł, 3 tys. - więźba, 8 tys. dach, okna, obróbka blacharska, rynny. Garaż jednostanowiskowy i jeden komin, ok. 220 m2 dachu.

Pozdrawiam - Daniel

Mam pytanie odnośnie ceny za samą robociznę dachu ( położenie więżby + położenie dachówki + wprawienie okien połaciowych + orynnowanie) - mam wycenę na 70 zł za m2. Mam dom z dwustanowiskowym garażem ( pow. dachu ok. 260 m2 ), czyli wszystko ok. 18000 zł, proszę o opinie, z góry dziękuję

My za dach zapłacilismy 10 tyś zl z ato co wymieniłas + ocieplenie miedzy garazem a domem szytu steropianem 15 cm + siatkka.

Witam , czy macie tak jak w projekcie okna u góry w bliźniaczych pokojach o szer 1,20 ??? TEraz dopiero sie dowiaduje że za duże na jedno skrzydło :( , czy ktos może ma o tej szer jedno okienko czy dzieliliscie czy domurowywaliście czy juz nie wiem co ................ Na dole tarasowe szer 2,10 tez mi robia problemy że na dwa dzielone to za dużo . ech....

Witam , czy macie tak jak w projekcie okna u góry w bliźniaczych pokojach o szer 1,20 ??? TEraz dopiero sie dowiaduje że za duże na jedno skrzydło :( , czy ktos może ma o tej szer jedno okienko czy dzieliliscie czy domurowywaliście czy juz nie wiem co ................ Na dole tarasowe szer 2,10 tez mi robia problemy że na dwa dzielone to za dużo . ech....

Miałam ten sam problem . U góry w bliżniachych pokojach zrobiłam sz 155na 150 ( ze względu na biurko nie mamy balkonu ) na dole dwa tarasowe 180 szerokie po 90 cm skrzydło bez słupka . Niestety otwór zmniejszyłam za namową fachowca od okien . Teraz bym tego nie zrobiła . Jak masz otwór 210 cm możesz zrobić 3 skrzydła .

Przy dobrych oknach nie powinni Ci robić problemow-okna, ktore maja slabe profile niestety nie wytrzymuja na tak duzych powierzchniach i producenci ich nie mowia tego wprost tylko marudza ze sie niby tak nie da i musi być np w naszych tarasowym oknie podzial na 3. Niech nie mowia ze za duzo tylko ze ich okna sa za slabe.Ja wczoraj podpisalem umowe z vetrexem-komplet okien z instalacja zapłacilem 10300 (zamiast balkonowych u gory mamy 1200x1500) w kolorze złoty dąb,potrójna regulacja rozszczelnienia, U=1,0, 2 szybowe za 3 szybowe wychodzilo 1300 zł wiecej ale odpuscilismy. Za ok 3 tyg maja mi instalowac. Bylemw innych firmach i czesto marudzili mi ze sie nie da np. w bardzo znanej ostanio firmie na D....

Edytowane przez zbyszek1982