wiesia1961 09.08.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Do wandzik mi wyliczyli 180m2 bo odliczyli mi jedną ścianę od garażu ponieważ ja mam zabudowę bliźniaczą- stykamy się garażami, styropianu kupowałam 160m2 a oni liczyli robotę za 180m2 bo nie odlicza się okien (przy oknach dają styropian 2cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 09.08.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Hej! U nas właśnie zaczynają stawiać mury parteru. Budujemy z ytonga, chudziak mamy wylany równo z ostatnim bloczkiem fundamentowym. I tu mam pytanie: na jakiej wysokości od chudziaka robiliście otwory okienne w salonie? Liczyliśmy, że grubość podłogi (wylewka, ocieplenie, płytka) wyniesie ok.25cm. 5 bloczków ytong (100cm) to za mało, bo wtedy okno będzie tylko 75cm od gotowej podłogi do okna, a jeżeli damy bloczek więcej, to wtedy będzie 95cm - a standardowo okna są na wysokości 85cm. Czy dawać więc 5,5 bloczka pod oknami? W samym projekcie nie jest to jasno opisane, a chcielibyśmy zachować właściwe odległości od podłogi i stropu. Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 09.08.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Tup jeśli poczekasz do jutra to zmierze na budowie i dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 09.08.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 kiziorowo, jasne, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 09.08.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 No i u mnie się zaczęło... Jak na razie roboty wykonuję sam lub z drobną pomocą jak dwie ręce nie starczą. Zobaczymy jak to dalej będzie. Główne zmiany do lekko powiększony garaż po długości i podniesiona ścianka kolankowa o 2 pustaki. Pewnie jak wielu będę zadawał sporo pytań, z góry dziękuję za odpowiedzi. Aktualny stan budowy w linku ze stopki Można komentować, jeśli ktoś zechce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 10.08.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Tup zmierzyłam, u nas po wylewkach przed gresem wysokość do okna -86cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 10.08.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) Wreszcie powoli zmierzamy do konca pierwszego etapu:)Jeszcze cześć dachu i okien dachowych i zamykamy:) Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 10.08.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Wreszcie powoli zmierzamy do konca pierwszego etapu:)Jeszcze cześć dachu i okien dachowych i zamykamy:) Witam, gratuluje, ile to trwało od początku fundamentów? Jak wysoką macie ścianę fundamentową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 11.08.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam, gratuluje, ile to trwało od początku fundamentów? Jak wysoką macie ścianę fundamentową? Trwało to troszke rozpoczelismy 10 kwietnia wiec dosyc dlugo jak na warunki tu na forum.mielismy kilka dłuzszych przestojów technologicznych, kierowniczka kazala 3 tyg nie wchodzic na strop po zalaniu wiec juz to trzeba odliczyc i ta nieszczesna pogoda...optymalnie to w lipcu powinni zejść juz. A co do bloczkow to mam 5 warst tak jak w projekcie.Myslaem by podniesc jeszcze o jeden ale u mnie jest spora roznica w zerzr i srednio by to wygladalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 11.08.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 kiziorowo, dzięki za info, taką wysokość właśnie będziemy chcieli zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 11.08.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Trwało to troszke rozpoczelismy 10 kwietnia wiec dosyc dlugo jak na warunki tu na forum.mielismy kilka dłuzszych przestojów technologicznych, kierowniczka kazala 3 tyg nie wchodzic na strop po zalaniu wiec juz to trzeba odliczyc i ta nieszczesna pogoda...optymalnie to w lipcu powinni zejść juz. A co do bloczkow to mam 5 warst tak jak w projekcie.Myslaem by podniesc jeszcze o jeden ale u mnie jest spora roznica w zerzr i srednio by to wygladalo... NO to tak jak my . pogoda i jeszcze raz pogoda ..... tez juz powinnismy zamykac( zaczęlismy 15 maja) a dopiero dach kładziemy okna może przyjadą w połowie wrzesnia no i taaaki poslizg ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaryki 11.08.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 My zaczęliśmy 11 maja, krycie dachu około połowy września. Czy ktoś Was, kto zaczął budowę na wiosnę 2011 planuje zrobić tynki przed zimą?? My mamy taki plan, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Byłby to październik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 12.08.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 My planujemy zrobić tynki przed zima a może i nawet na początek przyszłego roku sie wprowadzic !!! Wiem , ze to szalenstwo , ale nie bedziemy ocieplac na razie , wilgoć bedzie miała gdzie uciekac , w ogóle nam zalecaja dwa sezony przynajmniej z ociepleniem poczekac , tylko hymm, ze my budowalismy z 38 to jakos to przezyjemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 12.08.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 My planujemy zrobić tynki przed zima a może i nawet na początek przyszłego roku sie wprowadzic !!! Wiem , ze to szalenstwo , ale nie bedziemy ocieplac na razie , wilgoć bedzie miała gdzie uciekac , w ogóle nam zalecaja dwa sezony przynajmniej z ociepleniem poczekac , tylko hymm, ze my budowalismy z 38 to jakos to przezyjemy No tak my tez tynki planujemy w tym roku ale do wprowadzenia nam sie nie spieszy chodz wiadomo chce sie bardzo...przez zime bedziemy grzac by wilgosci bylo jak najmniej a ocieplenie to plany na przyszłe lato:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 12.08.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Hej!! Październik to dobry okres na tynki dobrze wolno będa schły i nie będą pekać. My niestety tynkowaliśmy w maju i tynki przesychały w 2 dni co skutkowało miejscami pękaniem i koniecznością ponownego zacierania. Musicie tylko dogrzewać przez zime dom.. U nas jesienią ocielenie zewnętrzne z tynkami zewnętrznymi. i jak nie będzie poslizgów to pierwsze plany zamieszkania z poczatkiem zimy ) Pozdrawiamy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 12.08.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Teraz na forum widzę pisują częściej osoby , które dopiero stawiają swoje domkiA jak wygląda u pozostałych wykańczanie?Ja jestem na etapie łazienki i ewentualnie salon jakieś małe zabudowy i głowa już mi trzaska, jeszcze nic nie mam wybrane a czas nagli , Może pochwalicie się swoimi pomysłami, co wymyśliliście w łazienkach, jakie kolory i jakie płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 12.08.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) Teraz na forum widzę pisują częściej osoby , które dopiero stawiają swoje domki A jak wygląda u pozostałych wykańczanie? Ja jestem na etapie łazienki i ewentualnie salon jakieś małe zabudowy i głowa już mi trzaska, jeszcze nic nie mam wybrane a czas nagli , Może pochwalicie się swoimi pomysłami, co wymyśliliście w łazienkach, jakie kolory i jakie płytki Witaj, Ja gustuję w kolorach ziemi więc parter- podłoga to RUFUS 40x40 cm brąz(wiatrołap+gabinet+kuchnia) i beż(salon w jednej trzeciej, komunikacja), Dąb RIEFLE( lub coś wtym stylu nazwa) firmy EGGER w jednej trzeciej salonu. łazienka dolna est plan na TRAWERTINO BEIGE Cersanit +szklana kabina 90x100 i płaski brodzik w kolorze płytki + szafka Sevilla Cersanit. Górna łazienka to MISTCA BEIGE-PILCH mieszana jasna+ciemna+inserto+ pasek. Wanna 140x140cm+ parawan szklany mocowany do ściany, lustra w ramach i dwie szafki SEVILLA cersanit. Piętro panele DĄB ANTYCZNY DESKA nie pamiętam producenta ale w naszym KOMFORCIE zakupione. Żerandole na parter ALLADYN nie pamiętam firmy+ kinkiety. Pomysły na kolor ścian parteru to pomieszanie ciepłego brązu z beżem, ale to już plany na jesień. Narazie kładzie się kotłownia, garaż już jest położony. Plan wykończenia- JESIEŃ/ZIMA- może się wprowadzimy późną wiosną. POZDRÓWKA. Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez wandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 12.08.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam Wandzik zazdroszczę zdecydowania, tyle decyzji podjętych, zaaranżowane łazienki, przedpokój, nawet żyrandole to na pewno do grudnia wejdziecieJa dziś od rana siedzę na necie i szukam tylko drzwi wejściowe (zastanawiam się nad KMT ) i płytki łazienka chociaż jedna , i nie mogę się na nic zdecydować, u kogoś to mi się wszystko podoba .pozdrawiam i szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaryki 12.08.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 ja marzę o cegle w salonie, poza tym dużo bieli, grafitu, czerni i ostro miodowe dodatki. Może jakoś sensownie połączę te kolory. Ale cegła to konieczność, jest piękna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 12.08.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 O czym muszę pamiętać przed wylaniem ławy? Na razie mam tyle:1. Folia pod betonem (nie mam chudziaka) - są różne opinie, ale niech tam juz będzie.2. Rura do wody - zgodnie z projektem niebieska PE 32 będzie ok? Liczniki chcę zrobić w kotłowni.3. Rura do kominka? Jaka?4. Zbrojenie z otuliną 4cm O czymś zapomniałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts