wandzik 12.08.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam Wandzik zazdroszczę zdecydowania, tyle decyzji podjętych, zaaranżowane łazienki, przedpokój, nawet żyrandole to na pewno do grudnia wejdziecie Ja dziś od rana siedzę na necie i szukam tylko drzwi wejściowe (zastanawiam się nad KMT ) i płytki łazienka chociaż jedna , i nie mogę się na nic zdecydować, u kogoś to mi się wszystko podoba . pozdrawiam i szukam dalej My mamy KMT, przebrneliśmy od CAL-a poprzez wszystkie drogie drewniane drzwi po to by zostały wybrane właśnie KMT. Są od maja i narazie nie nażekam, wyjście z garażu też KMT-ładnie wyglądają i są praktyczne. A to dla tego, że koleżanka ma drewniane i po pierwszej zimie zostały ogryzione przez szczury które chciały wejść do ciepełka, tym stalowym to raczej nie grozi, a wiarygodnie udają drewno. A co do płytek to na górną łazienkę miałam wybrane inne i dobrze że nie chciało przejść zamówienie bo przez noc stwierdziłam że chcę Mistic i tak zostało. POZDRAWIAM I TRZYMAM KCIUKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 13.08.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 My mamy KMT, przebrneliśmy od CAL-a poprzez wszystkie drogie drewniane drzwi po to by zostały wybrane właśnie KMT. Są od maja i narazie nie nażekam, wyjście z garażu też KMT-ładnie wyglądają i są praktyczne. A to dla tego, że koleżanka ma drewniane i po pierwszej zimie zostały ogryzione przez szczury które chciały wejść do ciepełka, tym stalowym to raczej nie grozi, a wiarygodnie udają drewno. A co do płytek to na górną łazienkę miałam wybrane inne i dobrze że nie chciało przejść zamówienie bo przez noc stwierdziłam że chcę Mistic i tak zostało. POZDRAWIAM I TRZYMAM KCIUKI. My tez zamowilismy KMT akurat robia u nas w Słupsku i na zywo w salonie dobrze sie prezentowaly.Brame mamy segemntowa Hormana a okna z Vetrexu wszystko złoty dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 13.08.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Wyjście kanalizy. O czym muszę pamiętać przed wylaniem ławy? Na razie mam tyle: 1. Folia pod betonem (nie mam chudziaka) - są różne opinie, ale niech tam juz będzie. 2. Rura do wody - zgodnie z projektem niebieska PE 32 będzie ok? Liczniki chcę zrobić w kotłowni. 3. Rura do kominka? Jaka? 4. Zbrojenie z otuliną 4cm O czymś zapomniałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 14.08.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 A wyjscie kanalizy to nie w bloczkach fundamentowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 14.08.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 A wyjscie kanalizy to nie w bloczkach fundamentowych? NO w bloczkach oczywizda- i jak chcesz mieć POś to niech nie wyprowadzaja rury zbyt głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 14.08.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Pytanko do Was Oliwkowiczeczy wygrzewaliscie wylewkę zanim położyliście płytki? Jak to się robi? Ja umówiłam sie z kafelkarzem i.... zonk. Nagle doznałam iluminacji że chyba najpierw taki problem istnieje a u nas jeszcze kotłownia pusta.I jeszcze jedno- pytanie u góry w wejściu do sypialni nacięcie betonu czyli dylatacja się poszerzyła bardziej niż inne i jak mąż tam całym ciężarem poskacze to się krawędź wylewki ugina może na milimetr. We wtorek zadzwonimy do wylewkarzy z pytaniem czy to problem czy nie. A co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 14.08.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Pytanko do Was Oliwkowicze czy wygrzewaliscie wylewkę zanim położyliście płytki? Jak to się robi? Ja umówiłam sie z kafelkarzem i.... zonk. Nagle doznałam iluminacji że chyba najpierw taki problem istnieje a u nas jeszcze kotłownia pusta. I jeszcze jedno- pytanie u góry w wejściu do sypialni nacięcie betonu czyli dylatacja się poszerzyła bardziej niż inne i jak mąż tam całym ciężarem poskacze to się krawędź wylewki ugina może na milimetr. We wtorek zadzwonimy do wylewkarzy z pytaniem czy to problem czy nie. A co sądzicie? Hej! Ja też gdzieś czytałam, że trzeba wygrzać, ale nasz hydraulik twierdzi, że nie trzeba. Dzięki, że przypomniałaś temat, we wtorek jeszcze zadzwonię do wylewkarzy. A my już zaraz chcielibyśmy z płytkami wchodzić. U nas na dole w salonie korytarzach i kuchni płytki Woodentic Brown (własnie się zastanawiam nad 2 gatunkiem, bo wychodzi duuużo taniej), w dolnej łazience płytki Opoczna Aleksandria i do tego świetnie nam pasuje szafka z Ikea pod umywalkę, w górnej łazience płytki Opoczna Zebrano (spodobały mi się już rok temu i po oglądaniu innych nadal mi sie podobają, nie mogłam się tylko zdecydować, które dekory wybrać, ale juz wybrane), szafki do kuchni już zamówione jasne - takie beżowe-kawa z mlekiem - nie wiem, jak sie nazywa ten kolor i nie bedzie płytek nad blatem. W pozostałej części domu panele pewnie jakieś tanie, choć łamię się nad deską barlinecką (promocja po 75 zł) do pokoi dzieci, bo one gł. na podłodze urzędują. Na drzwi wewnętrzne już wiemy, że nam nie starczy , więc wybierzemy później. A dzrwi zewnętrzne chcieliśmy metalowe, ale znajomej po 2 latach popękała okleina i nie wie co z tym zrobić, a te drzwi u nas bedą mocno nasłonecznione i zaczęliśmy się zastanawiać nad drewnianymi (jak się coś porysuje to można odnowić) A wprowadzać chcemy się tak szybko jak się da - dzieci idą już do nowej szkoły i przedszkola, wiem, że to po bandzie, ale może się uda, trzymajcie kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 15.08.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Hej! Ja też gdzieś czytałam, że trzeba wygrzać, ale nasz hydraulik twierdzi, że nie trzeba. Dzięki, że przypomniałaś temat, we wtorek jeszcze zadzwonię do wylewkarzy. A my już zaraz chcielibyśmy z płytkami wchodzić. U nas na dole w salonie korytarzach i kuchni płytki Woodentic Brown (własnie się zastanawiam nad 2 gatunkiem, bo wychodzi duuużo taniej), w dolnej łazience płytki Opoczna Aleksandria i do tego świetnie nam pasuje szafka z Ikea pod umywalkę, w górnej łazience płytki Opoczna Zebrano (spodobały mi się już rok temu i po oglądaniu innych nadal mi sie podobają, nie mogłam się tylko zdecydować, które dekory wybrać, ale juz wybrane), szafki do kuchni już zamówione jasne - takie beżowe-kawa z mlekiem - nie wiem, jak sie nazywa ten kolor i nie bedzie płytek nad blatem. W pozostałej części domu panele pewnie jakieś tanie, choć łamię się nad deską barlinecką (promocja po 75 zł) do pokoi dzieci, bo one gł. na podłodze urzędują. Na drzwi wewnętrzne już wiemy, że nam nie starczy , więc wybierzemy później. A dzrwi zewnętrzne chcieliśmy metalowe, ale znajomej po 2 latach popękała okleina i nie wie co z tym zrobić, a te drzwi u nas bedą mocno nasłonecznione i zaczęliśmy się zastanawiać nad drewnianymi (jak się coś porysuje to można odnowić) A wprowadzać chcemy się tak szybko jak się da - dzieci idą już do nowej szkoły i przedszkola, wiem, że to po bandzie, ale może się uda, trzymajcie kciuki! No.. po bandzie... ale trzymam kciuki! My w salonie Arkesia beż i mocca w kuchni--też myslę nad drugim gat-- nie wiesz czym sie różnią?, są niewymiarowe czy nierówne kolorem? Łazienka dolna-firletka z Paradyża Górna łazienka- nie wiemy- bo też nie starczy i zastanawiamy sie co robić- drzwi, schody i łazienke na potem czy na abarot. U góry panele, a u dzieci dumamy- bo właśnie na podłodze siedzą-to może jednak wykładzina dywanowa. Nie wiem jeszcze czy do komunikacji na dole położyć to co w salonie czy coś tańszego- jak myślicie lepsza wizualna całość czy różnica nie przeszkadza? A mediów ciągle brak..... i balustrada do schodów nieokreślona...... kuchnia-albo Ikea albo robiona -we wtorek mamy spotkanie. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 15.08.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Witajcie buczynkaa i annaop co do kafli drugiego gatunku na miejsca dość mocno uczęszczane to sprawdźcie twardość(który stopień) jeśli jest dość wysoka to można działać, ewentualnie wtedy mogą się różnić w niewielkiej ilości wybarwieniem i równością. Ja mam zakupiony drugi gatunek na ścianę za namową sprzedawcy- właściciela sklepu. Byłam gotowa zapłacić za pierwszy gatunek , a on sam mi powiedział że nie ma różnicy- tylko w cenie, jakieś 20zł na metrze. W kartonach nie widać różnicy, stoją już dwa miesiące i czekają na swoją chwilę. Trochę je poprzeglądaliśmy i na jednej jest coś w stylu pozostałości po bąbelku powietrza, a tak są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 15.08.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Cześć,odnośnie wygrzewania to faktycznie teoria mówi, że tak powinno być. Kwestia ile czasu po wylewkach będziecie robić podłogi, my nie wygrzewaliśmy, parter cały w płytkach, tak z 3-4 miesiące po wylewkach były kładzione. Trzeba tylko pamiętać, że na podłogówkę elastyczny klej do płytek, który oczywiście jest droższy od zwykłego. Panele na poddaszu kładłem sam już na ciepłych podłogach. Większy problem z parkietami, ale każda szanująca się firma zmierzy wilgotność wylewki i nie zacznie roboty na zbyt "mokrych".A tak odnośnie paneli to kupiłem oczywiście wszystkie przez net, w sklepach ceny w granicach 33-35 zł/m2 (Krono Orginal - dąb jakiś tam AC 4 7 mm), te same za 23 zł/m2 kupowałem + transport palety 150 zł, ale przy prawie 100 m2 coś tam zostaje w kieszeni.Układanie problemów nie sprawia, tak mniej więcej 1 pomieszczenie dziennie w wolnym tempie można spokojnie zrobić.Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 15.08.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 No właśnie tez planujemy samodzielnie połozyć panele na góre. A moze ktoś z Was kładł parkiet lub ma jakieś o tym pojecie ??? mamy wątpliwosć czy deski parkietowe koniecznie muszą być klejone do podłoza czy wystarczy jak są klejone ze sobą?? Ostatnio w liroy'u widzieliśmy taką deske parkietowa juz z gotowym lakierem o wymiarach 10/100cm ( coś w rodzaju panela ale deska jednolita - bambus prasowany dokładnie) i chcieliśmy ją położyć w tym dolnym pokoju w taki sposób jak panele bądz deske barlinecka tylko czy tak można wie ktoś????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiak82 15.08.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Witam ! Właśnie zaczynam budowę oliwki ! Czy mógłby ktoś przesłać parę fotek z wnętrza domku ? Pozdrawiam ! [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 15.08.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 No.. po bandzie... ale trzymam kciuki! My w salonie Arkesia beż i mocca w kuchni--też myslę nad drugim gat-- nie wiesz czym sie różnią?, są niewymiarowe czy nierówne kolorem? Łazienka dolna-firletka z Paradyża Górna łazienka- nie wiemy- bo też nie starczy i zastanawiamy sie co robić- drzwi, schody i łazienke na potem czy na abarot. U góry panele, a u dzieci dumamy- bo właśnie na podłodze siedzą-to może jednak wykładzina dywanowa. Nie wiem jeszcze czy do komunikacji na dole położyć to co w salonie czy coś tańszego- jak myślicie lepsza wizualna całość czy różnica nie przeszkadza? A mediów ciągle brak..... i balustrada do schodów nieokreślona...... kuchnia-albo Ikea albo robiona -we wtorek mamy spotkanie. Pozdrawiam serdecznie! Czytałam na stronie producenta (paradyż) co okreslają jako 2 gatunek płytek, dodatkowo w 2 sklepach powiedzieli mi, że może sie trafić 1 płytka na całe opakowanie wadliwa 9tpu słabiej wybarwiona, niedolane szkliwo, pecherzyk powietrza) i całe opakowanie idzie jako 2 gatunek, więc trzeba wziąć 10% na zapas zamiast zwyczajowego 5%. A ja sobie pomyślałam, że te gorsze można przecież dać np. do pomieszczenia gospodarczego. Na jakimś forum też czytałam, że ktoś miał 2 gatunek tego naszego Woodentica i cała partia miała trochę wyblakły kolor, ale jak to dał na całość to niczemu nie przeszkadzało. My schody na pewno zrobimy, choćby miało nie starczyć na coś innego, bo bardzo niebezpiecznie jest bez barierek (dzieci!), a jak barierki to ischody od razu. No i u nas też przyłącza też ida jak po grudzie, wode zaczęliśmy załatwiac już w grudniu i wciąż nie ma. Dobrze, że na budowę sąsiedzi nam użyczają. Annaop, zobacz sobie jak Ci wychodzi wycena w Ikea, bo my wycenialiśmy, ale u poleconego człowieka wyszło nam 1000 zł taniej z montażem niż za same szafki w Ikea. Poza tym zależało mi na dużych szufladach a w Ikea są chyba 80 największe (choć z żalem pożegnałam moje ulubione fronty ikeowe - takie białe deseczki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 15.08.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Witam ! Właśnie zaczynam budowę oliwki ! Czy mógłby ktoś przesłać parę fotek z wnętrza domku ? Pozdrawiam ! [email protected] poprzegladaj forum, nie musisz daleko szukać, niektórzy mają odsyłacze do albumów ze zdjęciami. Dla mnie bardzo pomocne były zdjęcia Idy i Jacka, mam do nich skrót na pulpicie:) - dzięki Ido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aisza26 15.08.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Po długich przeglądaniach , chyba też wybraliśmy tak jak annaop. Paradyż, kwadro, konwalia i storczyk, o wyborze pewnie zdecydowała cena, do tego głęboko wierzę , że będą łatwe w utrzymaniu czystości , podłoga będzie w kolorze, (białych napewno nie chcę bo się z mopem nie pożegnam), do tego znajoma sprzedawczyni mówiła , że dobrze kwadro się sprzedaje i nie ma na nie reklamacji .Dolna łazienka albo biało - brązowa albo biało - szara (ta mi się bardziej podoba, ale nie wiem jakie meble do tego)jako jedyni chyba na całym forum mamy zmniejszoną łazienkę i nie mamy w niej brodzika i jest troszkę duża trzeba czymś ją wypełnić , dlatego musi tam wylądować jakaś duża szafka.Również nie podnieśliśmy kolankowej , pokoje są super , troszkę gorzej z łazienką , ale też może być.Jak również pomieszczenie nad garażem też nie jest użytkowe, to poddasze garażu.Dla mnie Oliwka jest stanowczo za duża, już się martwię , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 15.08.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Nam też strasznie urosła, szczególnie po zagospodarowaniu pomieszczenia nad garażem, a szukalismy małego domu - 100-120 m2 i co? wylewkarze wyliczyli ponad 200m2 po podłogach!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 16.08.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Nam też strasznie urosła, szczególnie po zagospodarowaniu pomieszczenia nad garażem, a szukalismy małego domu - 100-120 m2 i co? wylewkarze wyliczyli ponad 200m2 po podłogach!! Cześć bo Oliwka wcale nie jest taka mała, pow. użytkowa w projekcie jest podana od konkretnej wysokości pod skosami, po podłogach wychodzi więcej, doliczając "strych" nad garażem to właśnie granica 180-200 m2 wyjdzie w zależności jaki garaż. Trochę tego jest jak trzeba podłogi zrobić... :/ Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaryki 16.08.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 My również wszystkim mówiliśmy, że budujemy mały domek. Ostatnio sąsiad mówi: "toż to hangar, chyba największy we wsi :)". I tak buduje się duży, mały domek. Ale urzeka swoistym pięknem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 16.08.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Nam też strasznie urosła, szczególnie po zagospodarowaniu pomieszczenia nad garażem, a szukalismy małego domu - 100-120 m2 i co? wylewkarze wyliczyli ponad 200m2 po podłogach!! Mi wyszło 220m2 jak wylewali posadzki, garaż jednostanowiskowy poszerzony o 0,5m, ja też zaczynam już powoli kupować płytki, na razie kupiłam na podłogę do kotłowni i na ściany do kuchni (paradyż), jak kupowałam do kotłowni to widziałam w sklepie trochę tańsze wymagające impregnacji ale my nie chcemy jeszcze się z tym bawić i zamiast zapłacić za m2 14zł zapłaciliśmy 17 zł ale nie musimy impregnować, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 16.08.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 No tak to samo mowiono u nas ze to jakis mały domek bedzie ze za maly a teraz jak juz sa scianki, dach to nagle zmiana pukntu widzenia...powiedzcie jak u was wygladała kwestia montazu parapetów wewnetrznych i zewnetrznych, kiedy je montowaliscie, w jakim momencie i jakie?My wewnatrz zastanawiamy sie nad konkglomeratem marmurowym przynajmniej w salonie kuchni i pokoju ale z abardzo nie wiemy co dac zewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts