Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po długiej przerwie. Właśnie dzisiaj staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami działki. Teraz nadszedł czas na wybór projektu.

jacekot - czy mógłbyś napisać jakie zmiany masz zamiar wprowadzić oprócz tych okien i czy podnosisz ściankę kolankową.[/b]

na pewno poszeze garaż na 2 stanowska , dodaje jedno okno dachowe w pokoju na górze, pod schodami od strony kuchni będa szafki ,nawet lodówka tam wejdzie (wg moich obliczeń ), likwiduje daszek nad wjściem tarasowym , a daszek nad wejsiem wespre na dwóch kolumnach

mam cichą nadzieje ruszyć jeszcze w tm roku

jacek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przypominam o Oliwce:)) Też mi sie ten projekt podoba, a w szczególności salon, wiekszy niz w upatrzonym projekcie z muratora "dom za rogiem". Jak poszła budowa, czy ktoś juz sie z tym projektem boryka. Interesuje mnie postawienie go na działce ze skosem, czy mozna go troszke podnieśc bez podpiwniczania.

salon jest dużyyyyyyyyyyyy

Tak się spytam czy wejście do kotłowni przez kuchnię nie będzie kłopotliwe i brudzące,projekt Oliwka

W moim przypadku nie, ponieważ dom będę ogrzewał pompą ciepła. Zresztą przy zastosowaniu ogrzewania gazem lub olejem też nie dostrzegam takiego problemu.

"Piotr38" - czy zdecydowaliście sie już w kwestii projektu ?

czy nadal bładzicie ?

Jacek

Jesteśmy zdecydowani na 99% z niewielkimi przeróbkami. Juz nie szukamy innych rozwiązań. Dlatego z zainteresowaniem śledzimy ten wątek. Ciekawi nas wszystko co związane z budową Oliwki. Projektu jeszcze nie kupiliśmy (czekamy na wyjaśnienie kłopotliwych wymagań MPZ - dodatkowe ekspertyzy). Wariant optymistyczny - fundamenty jesienią. Od wiosny przyszłego roku - ruszyć pełną parą.

Pozdrawiamy serdecznie.

Jesteśmy zdecydowani na 99% z niewielkimi przeróbkami. Juz nie szukamy innych rozwiązań. Dlatego z zainteresowaniem śledzimy ten wątek. Ciekawi nas wszystko co związane z budową Oliwki. Projektu jeszcze nie kupiliśmy (czekamy na wyjaśnienie kłopotliwych wymagań MPZ - dodatkowe ekspertyzy). Wariant optymistyczny - fundamenty jesienią. Od wiosny przyszłego roku - ruszyć pełną parą.

Pozdrawiamy serdecznie.

My jesteśmy na etapie zmian w projekcie i przystosowania do działki , a z drugiej strony robię kastingi firm wykonawczych które podjełyby się budowy , ale nie wiem czy nie jest zapoźno . Przy optymistycznym wariancie jeśli papierologia nas nie stłamsi i znajdziemy ekipe , może uda nam się zacząć w 2 połowie sierpnia , jesli nie to , też bedę chiał wylac chociaż fundament.

Jacek

Witam wszystkich budujących

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy Życzymy wszystkim smacznego jajeczka.

My ogólnie to po Świętach mamy zamiar zaczynać, wszystko właściwiej już załatwione – prawie. Trochę załamały nas opłaty od kredytu na uruchomienie – czyli prowizje, ubezpieczenia, wpisy i itp. ok. 5500 tys. od 200 000 tys.

Mamy już ten kredyt i pierwszą transzę na koncie po spadku franka ok. 20 500 tys.

We wtorek po świętach geodeta, no i później koparka.

Pozdrawiamy.

przepraszamy za brak czasu na odpowiedzi jak już to wszystko ruszy to może wtedy będziemy go mieli

A jak się rozwija sprawa u was , ruszyliście ? Czy mury ida do góry ?

No, tak węgiel może być kłopotliwy. Ale może wystarczający będzie dla Ciebie dostęp do pomieszczenia gospodarczego poprzez garaż (również od strony ogrodowej). W tym przypadku możesz zrezygnować z drzwi kuchnia - kotłownia. Wymiary , o które pytasz : 15 X 9,6 - wersja z garażem. Te i wiele innych informacji znajdziesz na stronie http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=182&nazwa_projektu=OLIWKA

PZDR.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Może ja przerwę ten okres ciszy w tym temacie.

U nas prace cały czas idą do przodu , po przebrnięciu przez etap papierkowych formalności ruszyliśmy z budową . Po pewnym czasie naszym oczom zaczoł ukazywać się obraz naszego domku "oliwki".

Przyznam że to miłe uczucie jak można wejść na podłogę (pierwsza wylewka) i mniej więcej zobaczyć oczyma wyobraźni jak będzie wyglądał salon , gdzie bedzie łazienka ................... .

Myśle że lepszy obraz bedzie jak będą stały juz sciany .

A jak tam u was wygląda sytuacja , w kwestii pracy z tym projektem .

pozdr

Jacek

jacekot

My zaczynamy dopiero za rok. Musimy uzbierać trochę gotówki, bo to co mieliśmy pochłonęła działka. Nie mniej jednak bardzo przydatne dla nas byłyby wszelkie informacje na temat poniesionych przez Ciebie kosztów: stanu zerowego, itd. Wtedy będziemy mieć jasność jak mocno musimy zacisnąć pasa. Poza tym jeżeli będziemy widzieć jak rosną mury Twojego domu, to będzie to dla nas większa mobilizacja. Najlepiej byłoby gdybyś mógł wkleić jakieś zdjęcia.

Witam. Jest to mój pierwszy wpis na tym forum. Do tej pory byłam tylko jego czytelniczką. Sledziłam ten temat, ponieważ również interesowała mnie OLIWKA. Teraz chcę włączyć się do rozmów, ponieważ od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką tego projektu. Bardzo chciałabym zacząć budowę jeszcze w tym roku ale wszystko zależy od pozw. na bud. i od pogody.

Nie wiem czy będę pełnoprawnym członkiem grupy "oliwkowiczów" ponieważ trochę pogmerałam w projekcie i moja OLIWKA sporo się różni od tej katalogowej (szczególnie z zewnątrz ale nie tylko).

Mój domek wyjdzie trochę większy( o ile, nie wiem, ciężko policzyć). Jeśli to kogoś interesuje jakich zmian dokonałam, napewno w krótce napiszę. Teraz muszę kończyć. Ciekawa jestem jak idą prace u wszystkich którzy pisali wcześniej. Czy jest ktoś z dolnegośląska? Ja będę budowała pod Wrocławiem.

Pozdrawiam!